Uudised

Iisaku kihelkonnamuuseumis 07. september Küllike, Oivi


Muuseumis tutvusime kõigepealt vana-aja põllutööriistadega. Erilist tähelepanu pöörasime vilja kasvatamisega seotud vahenditele. Pärast seda toodi muuseumi õuele rukkivihk ja viljapeksmise koodid. Lapsed said teada, mis oli viljapeksmine ja omal nahal tunda, et see töö polnud kergete killast. Seejärel mängisime rahvamängu „Me lähme rukist lõikama“. Tegime koos leivataignat ja kogusime hulganisti tarkusi seoses sellega, sh said lapsed teada, mis on juuretis ja milleks seda vaja on. Saime pisut juuretist ka „seemneks“ koju kaasa. Leivateo lõpetuseks panime koos taigna vormi ja leiva küpsema. Samal ajal kui leib ahjus valmis, tutvusime klotsitehnika trükiga, tegime trükiproovi ja seejärel valis igaüks endale meelepärase mustri ja värviga klotsid. Valmisid uhked klotsitrükitehnikas  riidest kotikesed. Järgnes kotile nööri valmistamine, paarikaupa nööri keerutamise tehnikas. Ja siis pusisid kõik nööri oma koti külge. Käes oli lõunasöögi aeg, kohalik kokatädi oli meile valmistanud imemaitsva läätsesupi väikese porgandi ja singiga. Lasime sellel hea maitsta koos omaküpsetatud leiva ja koduse võiga. Maiustasime veel koduse moonikoogiga. Seejärel seadsime sammud tuletõrjemuuseumisse, mis on seotud  kohalike inimestega ja imetlesime mänguasjade erinevaid ajajärke käsitlevat rikkalikku näitust. Järgnes Iisaku vaatetorn, julgemad ronijad, nagu Markus, Mario ja Rasmus julgesid tippu ronida, teised valisid kõrguse vastavalt oma  võimetele. Maiustasime jäätisega ja alustasime tagasisõitu. Koduteel valmistas elevust valgusfoor, mis reguleeris teeremondis olevat ala ja masinad, mis seal töötasid. Samuti mootorratturite grupp, kes meie bussi taha kogunes. Rakveres valisid kolm sünnipäevalast endale klassi- ja rühma poolt meelepärased kingitused. Kooli ehk koju tagasi jõudes olid kõik õnnelikud sisutiheda-õpetliku-vahva päeva üle.

Soovitame soojalt kõigile külastada Iisaku Kihelkonnamuuseumi, uskuge, Te ei pea kahetsema!

07.09.2021

Muuseumis tutvusime kõigepealt vana-aja põllutööriistadega. Erilist tähelepanu pöörasime vilja kasvatamisega seotud vahenditele. Pärast seda toodi muuseumi õuele rukkivihk ja viljapeksmise koodid. Lapsed said teada, mis oli viljapeksmine ja omal nahal tunda, et see töö polnud kergete killast. Seejärel mängisime rahvamängu „Me lähme rukist lõikama“. Tegime koos leivataignat ja kogusime hulganisti tarkusi seoses sellega, sh said lapsed teada, mis on juuretis ja milleks seda vaja on. Saime pisut juuretist ka „seemneks“ koju kaasa. Leivateo lõpetuseks panime koos taigna vormi ja leiva küpsema. Samal ajal kui leib ahjus valmis, tutvusime klotsitehnika trükiga, tegime trükiproovi ja seejärel valis igaüks endale meelepärase mustri ja värviga klotsid. Valmisid uhked klotsitrükitehnikas  riidest kotikesed. Järgnes kotile nööri valmistamine, paarikaupa nööri keerutamise tehnikas. Ja siis pusisid kõik nööri oma koti külge.

Käes oli lõunasöögi aeg, kohalik kokatädi oli meile valmistanud imemaitsva läätsesupi väikese porgandi ja singiga. Lasime sellel hea maitsta koos omaküpsetatud leiva ja koduse võiga. Maiustasime veel koduse moonikoogiga. Seejärel seadsime sammud tuletõrjemuuseumisse, mis on seotud  kohalike inimestega ja imetlesime mänguasjade erinevaid ajajärke käsitlevat rikkalikku näitust. Järgnes Iisaku vaatetorn, julgemad ronijad, nagu Markus, Mario ja Rasmus julgesid tippu ronida, teised valisid kõrguse vastavalt oma  võimetele. Maiustasime jäätisega ja alustasime tagasisõitu. Koduteel valmistas elevust valgusfoor, mis reguleeris teeremondis olevat ala ja masinad, mis seal töötasid. Samuti mootorratturite grupp, kes meie bussi taha kogunes. Rakveres valisid kolm sünnipäevalast endale klassi- ja rühma poolt meelepärased kingitused. Kooli ehk koju tagasi jõudes olid kõik õnnelikud sisutiheda-õpetliku-vahva päeva üle.

Soovitame soojalt kõigile külastada Iisaku Kihelkonnamuuseumi, uskuge, Te ei pea kahetsema!

07.09.2021