2012-2013

Enne kooli algust – augustikuus võõrustasime külalisi Dauguli Koolist.

I päev – tutvuti meie uue kooliga; õhtul toimus pidulik koosviibimine.

II päev – Avinurme Strausside Käsitöökoda, Alatskivi loss, Vene Vanausulised Peipsi ääres.

Puidutoodete firma E.Strauss kasvas välja endisest rahvakunstimeistrite koondisest UKU. Aktsiaseltsi E.Strauss asutas 1994. aastal perekond, kuhu kuulub 5 E.Straussi. Siiamaani on aktiivsemalt firma tegevusega seotud neist neli. Lisaks perele töötab Strausside käsitöökojas ja oma kodudes veel ligikaudu 30 meistrit.

Toodete sortiment on väga lai – üle 200 nimetuse.

– saunatooted: vihavannid, saunapalid, kulbid, erineva suurusega kibud;

– kadakatooted: õllekapad, kruusid, toobid, võitopsid;

– puidust väiketooted: lepast alused sangaga ja ilma, veimevakad, leivaalused, lillepotid, ehtekarbid, pashavormid jm.;

– korvtooted: marjakorvid igale maitsele ja suurusele, seina-, sibula-, kammi- ja ajalehekorvid, karbid, salvrätikorvid, leivaalused.

– puukorvid, pesukorvid, kastid, piknikukorvid.

– sinised, punased, rohelised korvid erinevate piltidega.

Firma põhitoodang turustatakse naaberriiki Soome.

Samuti tellitakse tooteid Rootsist, Norrast, Saksamaalt ja Jaapanist.

Igaüks sai endale ise laastukorvi meisterdada.

Pärast lõunasööki sõitsime Peipsi äärde – vaatsime kaunist Alatskivi lossi ning

seejärel oli teemaks Vene Vanausulised Eestis.

VENE VANAUSULISTE MUUSEUM Kolkjas on loodud 1999. a. Peipsiääre vallavanema Nina Baranina initsiatiivil.

Muuseumi eksponaate korjati terve küla pealt kokku. Ekspositsioon annab ülevaate Peipsi järve ääres üle 350. aasta elavate vene vanausuliste elulaadist. Muuseumis saab näha raamatuid, kultusesemeid. Muuseumi eri paigad on sisustatud kohalikele vanausulistele omases stiilis. Aukohal nurgas on ikoon lampaadiga,söögilaual traditsiooniline samovar. Eksponeeritud on mustris tikitud laudlinad ja linikud – kohalike meistrite käsitöö, tarbeesemed, tööriistad. Näha sai ka vanausuliste traditsioonilist rõivastust – pidulikke ja argipäevarõivaid, ristimis- ja matuserõivastust. Eraldi vitriinil on välja pandud vanad fotod.

Koosolemise lõpetas ühine söömaaeg kala-,/sibularestoranis.

Enne Porkunisse sõitmist kallistasime Dauguli Kooli külalisi ning oligi koosveedetud aeg otsa saanud.

TERE, KOOL!

Õppeaasta 2012/2013 sai alguse 3. septembril. Oli rõõm näha puhanuid ja rõõmsameelseid õpilasi, lapsevanemaid ja töötajaid. Tänavu astus üle meie koolimaja lävepaku päris palju uusi inimesi. Õppetööga alustab 92 õpilast. Soovime kõigile head kooliteed ja toredaid kordaminekuid Porkuni Koolis!

Meš varam! – Me suudame!

8. septembril sõitsid Porkuni Kooli esindajad juba viiendat korda Daugulisse. Sõpruskool kutsus meid taas osalema kergejõustikuvõistlustele “Meš varam”. Seekord said Lätti sõita Maarja, Keiju, Andrea, Kaie, Aivo, Kristjan, Rauno ja Andrei.

Pärast piduliku võistluste avamist algasid võistlused. Osaleti erinevatel aladel – kuulimängus, kaugushüppes, toimusid erinevad jooksualad, osavusmängud. Kahjuks päeva teisel poolel segas tugev vihm niipalju, et isegi katkestati vahepeal võistlemine. Õhtul ootas kõiki sportlasi pidulik vastuvõtt. Pidulik õhtusöök, eeskava, ühised tantsud – oli väga tore ja vahva õhtu uute sõpradega.

Pühapäeval toimusid kuulimängu finaalid, pallivise, jooksualad ja korvpalli vabavisete võistlused, viimaseks alaks 4x100m teatejooks. Võistlejad olid tublid, andsid endast parima ja tasuks sai igaüks medali ja diplomi. Kaks reisipäeva möödusid kiiresti ja jätsid osalejatele meeldivad mälestused.

Reipalt koolipinki

Teisipäeval, 11. septembri hommikul läks kogu koolipere matkale. Ühtse rivina liiguti 2,5 km kaugusel olevale puhkealale Porkuni järve ääres.Seal ootas meid 7 õuesõppetundi. Tunnist-tundi liikudes harjutasid lapsed lugemis -ja jutustamisoskust , loodusliku materjali sorteerimist ja võrdlemist ning loendamist. Õpilased pidid leidma igale puuoksale sobiva vilja, millele tuli lisada pilt ja silt. Samuti toimusid muusika-, rütmika-.kunsti-ja kehalise kasvatuse tund. Eriti oodatud oli söögivahetund mahlase õuna näol.

Tagasi kooli matkates oli samm väsinud, kuid meel endiselt ergas ja tuju hea.

Koristame saaki

Alanud on saagi korjamine. Meie uues kooliaias on ka tänavu igal klassil oma peenramaa, kus lapsed saavad õppida taime arengut saamnest viljani. Õpilasi rõõmustab nii rohke saak kui ka juurikate huvitav kuju. Tule aeda! Korjame saagid salve!

 Sport Taevaskojas

Eriolümpia  Eesti  Ühenduse  esimene üritus  sellel õppeaastal  oli 20. septembril toimuv matk  Põlvamaal, Taevaskoja radadel. Evelyn meenutab: „Matkal olles  pidime  üle  lugema  tee äärde jäävad  sipelgapesad,  leidma  kaks  söögiseent  ja ühe  mürgiseene. Uskumatu, kuid  sipelgapesi  leidsime  – üle  80-ne!!! Ka  seente  leidmisega raskusi  ei  olnud. Kuigi  matk  oli  väga  pikk,pidasime  vastu,sest maastik  oli  väga vaheldusrikas  ja  ääretult  kaunis.”

Kõik  matkalised  olid  väga, väga  tublid  ja väärivad  kiitust.“

Teisipäeval, 25. septembril on koolielus tähtis päev.

Olgu õhus maal peal või vees,

kõikjal annab teha sporti.

Spordimees on õige mees,

mis siis muud kui asu starti.

Just nõnda Porkuni Kooli pere tegi, kutsudes kolmandatele kuulimängude võistlustele viisteist erivajadustega laste koolide ning hooldekodude kolme-liikmelist meeskonda. Päev sai meeleoluka alguse lipu heiskamisega Eriolümpia Eesti ühenduse hümni saatel ning võistlus võiski alata.

Päevakord:

– kell 11:00 Porkunis Eesti Eriolümpia Ühenduse võistlused kuulimängus

– kell 14:00 Porkuni Kooli harjutusväljaku pidulik avamine

~kell 15:15 vestlusring Gerd Kanteriga kooli aatriumis

* * *

Harjutusväljak sai avatud olümpiavõitja Gerd Kanteri ja paraolümpiavõitja Sirli Tiigi sümboolsete ketta ja odakaartega. Kooli olid tulnud õnnitlema tervitama maakonna- ja vallaesindajad Einar Vallbaum, Toomas Uudeberg, Vardo Arusaar. Pidulikkust lisasid staadioni ehitaja Ramstam OÜ ja harjutusväljaku idee mõtte arendaja Rakvere Spordikooli direktori Jaak Vettiku sõnavõtud. Kaunis ja hingeliigutav oli tantsurühma „Kairee“ kava „Need lihtsad hetked“ ning rõõmu tõid Porkuni Kooli lapsed tantsuga „Kaera-Jaan“. Staadioni avamisele järgnes kõikide külaliste ja sõpradega ühine tordisöömine. Emotsionaalse päeva tipphetk oli kindlasti õpilaste ja olümpiavõitja Gerd Kanteri vestlusring. Siirad tänud Gerd`ile olemaks olemas ka Porkuni Kooli laste jaoks. Me ei unusta seda kunagi. Kooli jäi mälestuseks olümpiavõitja kingitud autogrammiga ketas ja plakat. Lapsed olid seda päeva oodates joonistanud olümpiavõitjat ning portreenäitus ning siiras joonistus olid mälestuseks olümpiavõitjale Porkuni laste poolt.

Staadioni avamisel olid kohal ka Porkuni Kooliga seotud Sirly Tiik ja Jüri Bergmann. Nad mõlemad võtsid osa 14. Paraolümpiamängudest Londonis. Sirly saavutas kuulitõukes 5. koha ja Jüri samal alal 9. koha. Palju õnne tublidele sportlastele ja nende treeneritel!

Urve kommenteerib:

Olümpiamees Gerd Kanter võttis eile Porkunis ketta kätte ja saatis selle elegantse liigutusega lendu. Kui ketas oli maandunud, jooksid lapsed kõik ninapidi vaatama – oma 40 meetrit tuli ära.

Kanteri heide oli üks osa Porkuni kooli intellekti- ja liikumispuuetega laste harjutus-treeninguväljaku avamispeost.

Olümpiavõitja Porkunisse kutsunud kergejõustikutreener Jaak Vettik ütles, et Gerd Kanter ei kõhelnud hetkegi, kui tal paluti kohale tulla. Lisaks heitele tuli Kanteril ka võistelnuid autasustada.

Tosina aasta eest Sydney olümpial ühe kuld- ja kaks pronksmedalit võitnud Porkuni Kooli kasvandik Sirly Tiik võttis eile samuti spordivahendi pihku, tema viskas oda. Porkuni staadion on temale vägagi kodune. Just seal harjutas Sirly Tiik ka seekordseks paraolümpiaks Londonis, kust naasis viienda kohaga. “Väga hea väljak, lastele on seda vaja. Olen siin ise igal aastal harjutamas käinud, eks tulen ka edaspidi,” sõnas Tiik, kes on põlvevalule viidates otsustanud edasisest sportlaskarjäärist siiski loobuda.

Porkuni on kodune paik ka ViKe kergejõustikuklubilastele ja Rakvere spordikooli kasvandikele. Jaak Vettik märkis, et Rakvere spordikool on Porkunis pool sajandit suviti laagrites käinud. Uuenenud väljak tehti samale kohale, kus staadion ennegi asus.

Porkuni eelisena loetles Vettik Rakvere lähedust, majutus- ja ujumisvõimalusi ning nüüd veel suurepäraseid treeningutingimusi. “Me harjutasime ka läinud suvel seal, pidev koostöö käib ja treeningubaasiks on Porkuni väga hea koht,” kiitis Vettik.

Porkuni kooli direktor Tiit Leemets rääkis, et lastel on renoveeritud harjutusväljakul head võimalused liikumise ja spordiga tegeleda.

Porkuni koolist on peale Sirly Tiigi sportlaseks sirgunud ka Jüri Bergmann, kes samuti äsja peetud Londoni paraolümpial osales.

Samal tasemel mantlipärijaid veel silmapiiril ei paista, kuid igapäevast tegevust jätkub spordirajatisel kõigile. Vanal rajal ei saanud isegi ratastoolilapsed liikuda, nüüd on see võimalus olemas. Lisaks staadioniringile ja muruväljakule on seal ka tennise-, korvpalli- ja võrkpalliplats.

Aitäh Airika-Helle Kriisale ja Valdur Eesmaale Tamsalu ja Väike-Maarja politseijaoskonnast , kes koostasid ja viisid läbi vahva vigursõiduvõistluse.

Õpetajate päev

Tähistamine toimus 5.oktoobril.

Tänavusel õpetajate päeval eriti traditsioone ei muudetud. Nädala jooksul said õpilased joonistada oma õpetajaid-kasvatajaid, vaadata ja ära arvata pedagooge lapsepõve fotodelt. Reede hommikul määras direktori kohusetäitja Martin Kreiter ametisse uued noored õpetajad. Pärast hommikuringi suundusid õpilased oma klassidesse. Kui tunniülesanded õpitud said, algas aktus. Lapsed laulsid õpetaja Ülle juhendamisel imeilusaid tänusõnu …

Traditsiooniliselt tänas kooli direktor Tiit Leemets kõiki kooli töötajaid hea töö eest ning õnnitles tööjuubilare. Direktori kt Martin tänas lauluõpetajat ja soovis kõikidele HEAD ÕPETAJATE PÄEVA!

Meie esimene jalkalahing

Teisipäeval 9. oktoobril osaleti EO Eesti Ühenduse jalgpallitutniiril Rakveres. Esimeses mängus kohtuti Kosejõe Kooli õpilastega. Kahjuks pidime vastu võtma kaotuse 2:0. Selle mängu tulemusena satuti kolmandasse divisjoni. Oma divisjonis mängiti Maarja Küla, Maarja Kooli ja Räpina Kooli (Maarja Küla osakond) võistkondadega. Võideti kõik mängud. Tulemuseks I koht. Päev oli vahva ja kogu võistkond nakatus jalgpalli “pisikuga”.

Lugupeetud ujula-võimlahuviline!

Alates 7. oktoobrist on kooli ujula/võimla taas avatud kõigile kasutajatele

reedel kell 17:30-19:30

pühapäeval kell 14:00-16:00

Hinnakiri:

Täiskasvanu väljastpoolt kooli kuupilet 10.- €

ühe korra pilet 2.- € (müüakse 10 kaupa)

Kooli töötaja, kooli pensionär, õpilane kuni 17.a. kuupilet 5.-€

kooli töötaja ühe korra pilet 1.- € (müüakse 10 kaupa)

Koolieelik kuupilet 1.- €

Ujula/võimla tellimine (nt pereürituseks):

esimene tund 30.-€, iga järgnev tund lisaks a’ 5.- €

Soolakamber on eraldi protseduur, 2.- € ühe protseduuri eest. Seda teostab Mare Järv ja see tuleb temaga kokku leppida. Protseduurid saab samuti arvega ette maksta.

NB! Et lihtsustada rahalisi arvestusi ostame piletid ette. Seepärast pöörduge finantsist Urma poole, kes saadab teatise raamatupidamisse, teile saadetakse e-maili peale arve ja siis saate Urma käest pileti. Ujula pilet kehtib ka võimlas.

Tervistavate võimlemiste kohta saate konsultatsiooni meie füsioterapeudilt Tuuli Uudebergilt.

Järgnevalt toimusid kronoloogilises järjekorras järgmised üritused:

*esmaspäeval ,15.oktoobril kell 14:30 ÕPPENÕUKOGU (multimeedias);

*reedel, 19. oktoobril kell 09:00-12:00 Lastevanemate infopäev (seadusandlusest);

*SÜGISVAHEAEG – 20.-28. oktoober

*KOOLIVAHEAJAL ON UJULA-SPORDIKOMPLEKS SULETUD!

Töine koolivaheaeg

23. oktoobril kell 08:00 toimus multimeedias kollektiivi koosolek teemal “Porkuni Kooli hariduslikud ja kultuurilised alused”.

23.oktoobril kell 10:00 ja 24. oktoobril kell 09:00 toimusid pedagoogide koolituspäevad teemal “Eneseanalüüs”.

Jääaja Keskuses

Vanema klassi õpilased käisid õp. Virge ja Reeda eestvedamisel 8. novembril Jääaja Keskuses tutvust tegemas mammutite ja jääajaga. Põnev oli tutvuda ja võrrelda loomi siis ja tänapäeval, saada teada jääajajärgset looduse ajalugu, näha pilte putukatest lumel, katsuda soojas ruumis jääkülma jääd, näha kiirkäigul mandrijää sulamist ja maismaa vabanemist … see oli aeg SUUREST PAUGUST TÄNAPÄEVANI.

Saadi visuaalset kinnitust oma arusaamale looduse kujunemisest läbi aja ja muistendite, proovida kiviviskeheitlust Kalevipojaga ja mõõta enda kasvu Kalevipoja varbaga. Lõpuks satuti tänapäeva, kus prooviti ise jalgratta väntamisel elektrit tekitada ning sõita autoga linnatänavatel! Oli tõeliselt põnev ja hariv päev.

Marditrall

Sellel aastal oli meil mardipäev õues, tehti lõket ja mängiti mardimänge. Lauldi ja tantsiti ning sooviti häid soove ja tugevat tervist kõigile.

Liikumisaktiivsusepäev

20.novembril toimus Porkuni Koolis traditsiooniline maakonna toimetuleku- ja hooldusõpilaste liikumisaktiivsusepäev. Külalisosalejad olid seekord küll ainult Mihkli Koolist, aga oma kool osales selle eest 100 %-liselt, nii et osavõtjatest puudust ei tulnud.

Elevust, siginat-saginat, lõbu ja lusti jätkus küllaga. Igaüks sai proovida oma võimeid osavuses, täpsuses, koordinatsioonis, orienteerumises, silma – käe koostöös jms. Kella abil tuli läbida 12 erinevat ülesannet. Kui ülesanne täidetud, sai vastava numbri kohale õige numbri kleepida. Millega parajasti tegu oli, seda võib mõistatada piltide pealt. Kell jäi igale klassile mälestuseks antud päevast ja võib-olla ka õppevahendiks.

Tore on see, et igal aastal on mõned ülesanded täiesti uudsed ja hoiavad seega ürituse põnevuse haripunktis. Täisväärtuslikult osalesid ka ratastoolilapsed, neile kohandati ülesanded jõukohaseks. Õpilased katsetasid rõõmu ja põnevusega ka oma õpetajaid, kas viimased tulevad ikka antud ülesannetega toime. Tulemuseks oli õpilaste täielik rahulolu oma õpetajatega.

Üritus lõppes igal klassil mandariini ja porgandi söömisega. Iga õpilane sai mälestuseks väikese mänguasja, nt lennuki, mis sümboliseerib liikumist.

Liikumine on tervise pant !!!

Kaie ja Gabrieli suusavarustuse presentatsioon

Mis toimus: Eriolümpia talimängude ja Lõuna-Korea tutvustamine

Kus toimus: Porkuni Kool

Millal toimus: 30.11.2012

Reedel kell 10.00 kogunesid Porkuni Kooli lapsed, et osa saada õpetajate Evelyn ja Andi Himma poolt ette valmistatud toredast pooltunnist, mille käigus tutvustati esitlusega Lõuna-Koread ja demonstreeriti sportlaste suusavarustust. Aga miks? Sest kaks Porkuni Kooli õpilast Gabriel ja Kaie on juba pool aastat teinud trenni, et osa võtta 29.01-05.02.2013 toimuvatest eriolümpia talimängudest Lõuna-Koreas. Pooltund lõppes Lõuna-Korea kuulsaima muusikavideo –Gangnam – style saatel lustimisega.

Koolipere soovib võistlejatele tahtekindlust treeninguteks ja edu võistlustel.

03.-07.detsembril on grupp õpilasi ja õpetajaid Comeniuse projekti „My Life, Your Life, Our Lives“ raames Specjalny Osrodek Szkolno Wychowawczy koolis Poola Vabariigis.

Jõuludeni jäänud vaid 2 nädalat. Lapsed õpivad näidendit Päkapikk, kes kaotas mütsi…

Lund aina sajab ja sajab…

II kooli jõululaat

6. detsembril toimub Porkuni koolis juba teist korda jõululaat. Kauplemas olid Mihkli Kooli, Väike-Maarja Õppenõustamiskeskuse suurköögi kokanduse eriala õpilased ja Porkuni Kooli lapsed. Kaubeldi omavalmistatud käsitöötoodetega. Toimus heategevuslik õnneloos, avatud oli õpilaskohvik, kus pakuti meie õpilaste ja töötajate omavalmistatud küpsetisi ja hoidiseid. Meeleoluka kontserdiga esinesid Vändra Gümnaasiumi 6. klassi muusikud ja Väike-Maarja Lasteaia mudilased. Üritus oli meeleolukas. Rahule jäid nii kauplejad kui ostjad. Loodame traditsiooni ka järgmisel aastal jätkata.

Iluvõimlemisvõistlused Tartus – meie kooliesindusel läks hästi!

Esmaspäeval, 10. detsebril kell 18:00 esineb kooli aatriumis Tamsalu naiskoor ja Tamsalu Gümnaasiumi õpilased.

Teisipäeval, 11. detsembril sõidavad õpilased jõuluetendustele. Rakvere Teatrisse väljasõit kell 09:30 ja Vanemuisesse väljasõit kell 15:30

Kolmapäeval –12.12.12! abiellusid meie kooli noored pedagoogid Agnes ja Egon – ühiseks perekonnanimeks saab Leemets. Palju õnne!

Neljapäeval 13. detsembril jõuab Porkuni Kooli esimene jõuluvana – meie laste suur sõber ONU TOMMY !

Reedel, 14. detsembril toimub korraline õppenõukogu

Comeniuse projekti „My Life, Your Life, Our Lives“ raames Poola Vabariigis reisil olnud grupp õpilasi ja õpetajaid on õnnelikult tagasi!

Jõulupidu Kiltsi lossis

Tänavunene kooli töötajate jõulupidu toimus 14. detsembril Kiltsi lossis. Enne põhiüritust tutvuti lossi ajaloo ja maa-aluste avastustega. Kiltsi Kool võttis meid vastu väga soojalt: kena koduse jõululaua ja väga maitsva tordiga.Õhtut ilmestas eeskujulik teenendus. Siinkohal meie suur tänu neile kõigile!

Peo tantsumuusika eest kandis hoolt KV band (VENNAD KALLE ja VILLU ) ning tänu Villule on meil ka meeldiv mälestus piltide näol, tänud! Suure töö tegid ära ka meie kooli töötajad tantsuvaheaegade sisustamisel. Väga toredad etteasted ja välkviktoriin olid!- tänud neilegi.

20.detsembril toimus kooli jõulupidu.

Tänavune jõulupeo eeskava tõi vaatajani loo sellest, kuidas päkapikk Kekul oli jälle midagi kadunud – ta otsis oma mütsi! Ilma punase mütsita ei pääsenud Keku kuidagi Päkapikumaale jõulupakke pakkima ning ta oli seepärast väga kurb. Metsas kohtas ta palju sõpru, kes kõik talle oma abi pakkusid. Lõpuks leidis ta oma mütsi üles… Lastele tuli külla lausa mitu jõuluvana ning pidu võis alata!

Etenduse lõppedes tegi direktor teatavaks hääletuse tulemused:

Kristel Pahka ja Andrei Kapitonov – mõlemad on kooli kõige sõbralikumad lapsed.

Reedel, 21. detsembril oli välja kuulutatud maailma lõpp. Maagiline numbrite kombinatsioon 21.12.2012. Nagu näha, elame veel!

Lapsi on ees ootamas 2 nädalat jõulupuhkust. Töötajad peavad siiski vaheajal töötama – kes teeb III veerandiks töökava või uut õppevahendit; koristajad muudkui koristavad. Õues ka igav ei hakka – igal hommikul ootab üllatus: küll kiilasjää, küll paks lumi. Enn tervitab peaukse juures saabujaid igal hommikul lumelabidaga või muu abivahendiga.

Vaheaja esimesel päeval, 22.detsembril tähistas Virge oma esimest tõsist juubelit (50!).

29. detsembril on koolis jälle pidu – õp. Malle tähistab om 70. juubelit ning abikaasaUkuga kooselust möödub 50 aastat! Oh, kuidas aeg lendab!

Palju õnne, kallid kolleegid!

2013. aasta on alanud!

3. jaanuaril toimus pikk õppepäev autismiteemal. Lisaks oma kooliperele osalesid loengutel ka maakonna logopeedid. Olid külalisesinejad Tartu H.Masingu Koolist (lapsevanem Marianne Kuznetsenko ja 1 tegev pedagoog) ning meie koolist andsid endast parima Hinge Rebane ning Malle Kätt. Autismispekter on väga lai, selliseid lapsi leidub hulgaliselt ka meie koolis. Nii et igati hariv päev.

Üks vaba nädalavahetus veel ning algab õppeaasta pikim veerand: 10 nädalat! Ilmad on õnneks soojad.

Suur melu käib õpetajate palkade ümber-haridusminister Jaak Aaviksoo lubas igale õpetajale kindlat miinimumpalka e. palgalisa. Elame-näeme, mis tuuled Porkuni Kooli toovad.

Porkuni Kool 88

11. jaanuaril oli meie kooli sünnipäev. Lapsed tervitasid kooli uue laulu, armsa luuletuse ja uhke kaardiga. Sünnipäevale kohaselt tantsiti ja söödi torti. Suur tänu korraldajatele!

Huvitav õhtupoolik

Esmaspäeva õhtupoolikul (21. jaanuaril) käis meie Imbi ja Elleni lastel külas Marini ema Jaanika, kes õpetas lastele, kuidas saab kodus ise seepi teha. Kõigepealt seebimass tükeldati, siis sulatati, lisati lõhnaainet ja valati vormi. Kui kõik lapsed olid oma seebivormi täitnud, pandi seebid külmikusse hanguma. Peagi olid imeilusad seebid valmis.

Suur tänu Marini emale, kes laste õhtupooliku väga põnevaks muutis!

* Eestit esindav võistkond Gabriel Väli ja Kaie Naarits, kuhu kuulub veel 2 Kiigemetsa kooli õpilast, asub teele 27. jaanuari varahommikul. Saatjad on treener Evelyn Himma ja meie laste suur sõber Sepo. Soovime neile head reisi ja häid kordaminekuid! ME HOIAME TEILE PÖIALT!

ESIMESED UUDISED KAUGELT KOREAST…

Tere!

Oleme lõpuks kohale jõudnud. Möödunud on kaks pikka reisipäeva. Alustasime oma reisi Porkuni Koolist kell 3.45. (Ärkama pidime juba 3.10)

Esmalt sõitsime Tallinna, sealt lennukiga Amsterdami (7.30-10). Kuna järgmse lennuni oli aega pikalt plaanisime linnaga lähemalt tutvuda. Kuid kahjuks pidime sellest plaanist loobuma – õues oli tugev vihmasadu. Nii veetsimegi terve pika päeva lennujaamas. Päev möödus päris kiiresti, vaatasime poode, startivaid lennukeid, sõime ja lobisesime. Õhtul, kui oli aeg hakata lennukile minema, selgus, et meie lend oli edasi lükatud… Pidime veel ootama! Lõpukas startisime Lõuna-Korea poole alles kell 20.30.

Lennuk oli väga suur ja uhke. Eriti meeldis meie sportlastele isiklik puldiga telekas, kus sai filme vaadata, muusikat kuulata ja erinevaid mänge mängida. Sõitsime terve öö (kokku 10 tundi ja 30 min). Lõuna-Koreas maandusime kohaliku aja järgi veidi pärast kella ühte. (ajavahe +7)

Lennujaamas kohtusime lisaks Seppole veel paljude vabatahtlikega, kes aitavad seda võistlust korraldada.

Seejärel ootas meid ees kolm tundi bussisõitu. PyeonChangi jõudsime õhtul pärast kella viit. Oma tubadesse saime alles kell seitse. Meie grupil on vabatahtlik abiline, kes meid juhendab ja abistab. Nüüd oleme pärast õhtusööki päris väsinud. Meie aja järgi on kell hetkel 22.30. Hakkame magama minema. On kummaline, et meie läheme magama, aga teil alles lõppesid tunnnid.

Homme ootab meid ees maailmamängude avamine. Ja ehk õnnestub hommikupoolikul tutvuda ka suusaradadega (suusatada ei saa, kuid pidime näha saama, abiks seegi).

Tervitustega siit kaugelt – Gabriel, Kaie ja Evelyn

29. jaanuar – õhtul lahkus pärast pikka haigust jäädavalt meie hulgast 77-ndal eluaastal kooli kauaaegne töötaja Uku Kätt.

30.jaanuar – saabub lumetorm –Lennart.

Evelyni kirjad kaugelt jätkuvad…

Kirjutan lühidalt meie eilsest ja tänasest päevast….

Eilset päeva (28. jaanuar) iseloomustab sõna-ootamine. Hommikul, pärast söömist soovisime minna võistlusradadega tutvuma, kuid kahjuks ei olnud see võimalik. Määrisime suuski – hotelli rõdul. Pärast seda kiirustasime lõunale, kust otse viidi meid mängude avamisele. Seda sõitu   ootasime tund aega. Kohalejõudes läbisime väga põhjaliku turvakontrolli. Suurde uisuhalli jõudes saime aru, et oleme ühed esimesed, kes kohale toodi – seega pidime lihtsalt istuma ja ootama avamise algust üle kahe tunni. Uisuhallis oli meeletult palav, seega ei saanud me näidata oma ühtset vormi, vaid istusime kes – millises T-särgis. Väga igav oodata ei olnud – istujaid lõbustas mustkunstnik ja mees, kes oskas õhupallides vahvaid vigureid teha.

Avamine ise oli võimas. Kuid meiej aoks kõige, kõige võimsam hetk oli siis, kui Eesti võistkond kogu täissaali (4500 inimest) ees üle saali kõndis. Maailmamängude avamispidu kestis 4 tundi. Kõige muu ilusa ja uhke kõrval nägime oma silmaga ka Lõuna-Korea presitenti abikaasaga. Pärast ootasime bussi   tund aega ja seetõttu jõudsime hotelli väga hilja ja olime väga, väga väsinud.

Täna (29. jaanuar)

Pidime varakult ärkama kuna hommikut sai süüa ainult kella 8-ni. Seejärel jalutasime veidi, vaatasime linnakut, imetlesime sealsamas olevat slaalomimäge, kust kõik nii oskuslikult alla kihutasid. Kella 11-ks sõitsime staadionile. Tutvusime rajaga ja seejärel kel 13.00 algas 1 km eelvõistlus.

Oli väga pingeline võistelda, raja ääres oli suur hulk kaameraid ja pildistajad, dribüünidel   palju pealtvaatajaid, kes häälekalt kõikidele kaasa elasid. Pärast võistlust saime tutvuda ka homse 2,5 km rajaga. Sellel rajal on sees juba päris pikk tõus ja keerulised laskumised.

Siia saabudes ootas meid külm ja tuuline ilm. Eile oli temperatuur nulli lähedal, korraks näitas päikest, kuid enamus asjast oli pilves ja sompus. Täna hommikult tundus ilm olevat sarnane, kuid suusastaadinile jõudes hakkas päike särama ja läks väga soojaks. Väga harjumatu oli nii õhukeste riietega suusatada ja ikkagi oli palav.

Õhustik meie ümer on samuti soe, kõikjal näeme naeratavaid ja lehvitavaid vabatahtlikke, sportlasi ja nende saatjaid. Oleme kõik siin nagu üks suur-suur perekond.

Saime Gabrieli ja Kaie 1 km distantsi ära vahetada, nüüd sõidavad nad selle asemel 5 km. Hoidke meile ikka pöialt. Kõige tähsamad võistlused on alles ees!

Tervitavad Kaie, Gabriel ja Evelyn

Kolmapäeval, 30. jaanuaril

Kõigepealt veel eilsest õhtust – käisime kontserdisaalis – vaatasime korea baletti ja illusionisti etteasteid. Usun, et nägime korea kuulsamaid baleriine. Väga vapustav oli vaadada, mida suudab “illusionist” oma kätega teha. Vapustav! Usun, et sellest õhtust jäävad eredad mälestused veel kauaks.

Tänane hommik algas eilsega sarnaselt, ärkasime 6.50, ruttu riidesse ja sööma.

Süüa saab pulkadega, kuid meie grupp sööb ikka enamuses kahvli ja noaga. Pulkadega söömine ei olegi nii lihne, samas tundub, et “päris nälga ka ei jääks”. Aga meil on aega veel harjutada. Toidud on veidi võõra maitsega ja alati ei saa välimust uskuda. Kogemustest teame, et eelnevalt tasub uut toitu väikese ampsuga proovida, eriti kui see on veidi punakat tooni, kuna mõni toit on ikka väga, väga piprane. Paljud toidud on magusad, oleme proovinud magusat kurki ja magusat liha. Igal toidukorral on laual kindlasti riis. Proovida oleme saanud ka korea rahvuslikku maiustust, see on sarnane meie maisipulkadele, veidi suurem ja kõvem, tehtud riisist, pealt üleni kaetud seemnetega (mustad, valged ja kollased). Kaie on tubli sööja, proovib kõike, sama Gabrieli kohta öelda ei saa. Päris tihti võib tema taldrikult leida ainult riisi ja lisaks väike pätsike saia. Eks oma osa mängib siis ka see, et coca-cola, sprite, fanta, mahl – kõik on igalpool tasuta võtmiseks. Loomulikult üritame “mullijookside” tarbimist piirata.

Tervitab Evelyn ja teised

Neljapäeval, 31. jaanuaril

Täna hommikul staadionile jõudes oli nii kaks-kolm miinuskraadi. Kuid väga ruttu läks soojaks, ilm oli meie jaoks täitsa kevadine. Nautisime sooja ja säravat ilma.

Hommikupoolikul võistles 500m eelssõidus Moonika. Päraslõunal võistlesid 5 km eelsõidus Kaie, Gabriel ja Danel. Läbida tuli kaks 2,5 km ringi. Rada oli tänu soojale ilmale raske, libisemine seetõttu kehvemapoolne. Samas võistlejad andsid endast kõik ja olid väga tublid.

Pärast võistlemist määrisime homseks   suusad, tegime lõdvestusjooksu ja venitused. Väike pesu ja oligi aeg minna õhtustama.

Õhusöögist kuni magama minekuni on vaba, sportlased otsustasid selle veeta “arvutipunktis”.

Reedel, 01. veebruaril

Täna hommik algas halva uudisega… vihma sadas väga tugevalt. Hommikut süües kuulsime, et seetõttu jäävad kõik suuavõistlused täna ära. Tegelikult olime selle üle õnnelikud, sest sadu oli väga tugev ja me ei kujutanud ette, kuidas sellise ilmaga suusatada saaks. Kohalikud rääkisid, et selline sadu, praegusel aastaajal, on väga ebaharilik. Muutliku ilmastiku tõttu tuleb siin väga ettevaatlik olla, päeval päikese soojas lumi sulab ja õhtul külmaks minnes on kõik teed väga libedad. Õnneks meie veel kukkunud ei ole.

Rõõmustab ka see, et täna ööseks lubab juba -6 kraadi ja hommikul on hoopis lihsam võistluseks suuski määrida. Eks homme näeme, mis kogu päeva kestnud tugev vihm radadega teinud on.

Ootamatult oli meil siis täna vaba päev – käisime poes ja palju aega veetsime võistluskeskuses. Nägime kuidas kuntsnik kaunistab lehvikuid, saime proovida korea rahvariideid, kohtusime võistluste maskottidega. Eriti meeldis tüdrukutele käik juuksuri ja maniküürija juures. Poisid veetsid enamuse ajast teleka ees “Wii”-ga mängides. Õhtul käisime korea rahvusmuusikat orkestri esituses kuulamas. Poolteist tundi kulus märkamatult – oli väga huvitav kuulata ja näha korea erinevaid pille. Suurepärane elamus.

Homme peame ärkama vara, 06:15. Seejärel läheme sööma ja   07:30 peame olema juba bussijaamas, et sõita suusastaadionile. Linnulennult on sinna ehk 500 m (üle mäe), teed mööda on oma paar kilomeetrit.

Homne päev tuleb raske – hommikul 2,5 km eelssõit ja pärast lõuna 5 km finaal. Hoidke meile siis pöialt!

Eesti on taas tõestanud, et on tubli suusariik!

Laupäeval, 02. veebruaril

KAIE NAARITS saavutas täna, 02. veebruaril 2013.a.Maailmamängudel 5 km vabastiilis I KOHA !

Kaie sõitis eelsõidu tulemusest täna pea kaks minutit kiiremini. Tänane 5 km aeg oli 19.30,89 Sõita tuli kaks 2,5 km ringi. Rada oli tehniliselt päris raske. Oli päris palju kukkumisi. Kui sellel distantsil Kaie ei vääratanud, tasuks kuldne medal! Rajal oli kaks suurt tõusu ja kaks laskumist, üks laskumine oli väga, väga keeruline.

* Gabriel Väli saavutas V koha (I divisjon). Ka Gabriel parandas oma eelsõidu aega 2 minutiga, kuid kohta parandada ei suutnud.

* Danel Pärelpoeg saavutas I koha (II divisjonis) , parandades oma aega 4 minutit.

PALJU – PALJU ÕNNE!

Seega Eestile kaks kulda!

Pühapäev, 03.veebruar – Eestile veel üks kuldmedal!

Tänane päev tõi Eestile veel ühe kulla. Moonika Raag võitis 500 m I koha, ajaga 2.24. Teise koha sai venelane ja kolmandaks tuli korealane.

Seega on meil siin väga hästi läinud.

Täna meil rohkem võistlusi ei olnud, seega oli meil aega minna tutvuma teiste spordialadega. Käisime vaatamas iluuisutamist ja räätsajooksu.

Pärast õhtusööki saime kaasa elada intellektipuuetega noorte “Superstaari” saate salvestusele. Kahjuks meie sportlaste lemmik ei võitnud.

Homme, esmaspäeval võistleb 1 km sõidus Moonika. Teistel on vaba päev.

Moonikale teine medal! PALJU ÕNNE!

Esmaspäev, 04.veebruar

Oleme üle nädala kodust eemal olnud. Aeg on läinud uskumatult ruttu. Ees on ainult üks, viimane võistluspäev, meie jaoks kõige tähtsam!

Hommikul (siis kui teie veel magate) kell 9.30 toimub 2,5 km finaalsõit. Seejärel saame veidi puhata ja kell 12 hakkab 1 km teatesõit. Õhtul on mängude lõpetamine – meil tuleb raske ja pikk päev.

Aga nüüd tänasest päevast. Täna toimus 1 km finaal. Eestlastest osales selles sõidus Moonika. Libisemine oli kehva, kuna öösel sadas maha päris paks lumevaip. Värskel lumel suuska libisema saada oli päris raske. Kuid sellelele vaatamata oli Moonika tubli ja saavutas II koha. Kindlasti oli abi ka meist, ergutasime teda nii kuis jaksasime.

Pärastlõunane aeg oli meil tore. Kõigepealt saime mäkke sõita suusatõstukiga.Esialgu oli kõigil hirm, kuid teisel korral ei kartnud enam keegi. Pärast seda toredat elamust sõitsime bussiga suurde mäesuusa keskusesse. Seal ostsime pileti (1400 vonni) ja seejärel saime sõita kondliga. Sõidu pikkus oli pea 20 min ja tõusime 1500 m kõrgusele. Kohale jõudes pidi tuul meid jalust lükkama ja natukese ajaga tundsime näpistavat külma, kuid vaated mis sealt avanesid, ei unune…

VIIMANE VÕISTLUSPÄEV TÕI MEDALITELE LISA !!!

Täna hommikul toimus 2,5 km finaal. Kaie ja Gabriel saavutasid mõlemad II koha. Esimesest kohast jäi mõlemal puudu ~14 sek.

Danel sai 2,5 km sõidus III koha,võitis neljandat kohta ainult 1 sekundiga.

Kõige põnevam oli täna aga 4×1 km teatesõit. Kõigil olid närvid pingul. Kuna kõik võistkonnad said stardi koos, oli segadust teatevahetuses väga palju.

Meie võistkond tuli (oma divisjonis) finišisse esimesena. Seega sai teatesõidus kogu tiim kaela kuldse medali.

LAPSED ANDSID ENDAST PARIMA!

KAIE NAARITS – kuld, kuld, hõbe

MOONIKA RAAG – kuld, kuld, hõbe

DANEL PÄRTELPOEG – kuld, kuld, pronks

GABRIEL VÄLI – kuld, hõbe

Meie tublid sportlased jõudid koju

Koolipere kogunes reedel, 8. veebruaril hommikuringi, et tervitada Kaiet, Gabrieli ja Evelyni, kes saabusid 2013.  a. Eriolümpia Talimängudelt Lõuna-Koreast. Võidukad sportlased ja nende treener kanti kätel aatriumisse. Juhtkond tänas kõiki suurepäraste saavutuste eest. Tänukirjal seisis: “Täname, et oled viinud meie kooli ja Eesti suusatamises Eriolümpia Talimängudel Lõuna-Koreas maailmakaardile. Oleme rõõmsad ja uhked koos teiega.”

Sportlased näitasid oma medaleid ja kingitusi ning pakkusid kõigile Koreast kaasa toodud maiustusi. Lõpetuseks tantsiti üheskoos gangnam style´i.

Veel kord palju õnne Kaiele, Gabrielile ja Evelynile!

11.veebruari hommikuks oli väga palju lund maha sadanud!

Kuid koolimajas ootas hommikul kõiki teinegi üllatus – üles oli seatud linataime ja -saadustega ning linast valmistatud toodetega seotud suurejooneline näitus (Terje, Virge).

Vastlatrall

Teisipäeval,12.veebruaril pidasime vastlapäeva – oli väga tore päev. Kella kümneks koguneti õue ja seati sammud koos kelkudega ning vahva torupilli jorina saatel pargi suunas. Parki toodi endaga kaasa suur põhupall, mille ümber moodustati suur ring. Ringis lauldi, süüdati põhupalli ja lausuti loitsu, mis koos põhupalli põlemisega kõik pahandused minema ajas. Seejärel oli aeg vastlaliuks ja mängudeks.

Värske lume tõttu küll selle aasta linad väga pikaks ei kasva, aga mäest alla lasta oli vahva ikkagi. Veel võisteldi isetehtud tõukekelkudega ja lumejalgpallis. Need lapsed, kes parki ei saanud tulla, lasid oma liud kooli peaukse ette lükatud suure mäe otsast.

Pärast lõbutsemist ootas koolimajas korralik kõhutäis sooja hernesuppi ja laste enda kaunistatud maitsvad kuklid. Aitäh kõigile, kes aitasid vanu traditsioone muutmata vastlapäeva põnevamaks mõelda.

Sõbrapäev

Tänavu tähistasime sõbrapäeva koos Tamsalu Gümnaasiumi 10. klassi noortega. Nad valmistasid meie lastega sõbrapäeva kaarte, mängisid meiega lõbusaid mänge ning panid lapsed mõõtu võtma kombineeritud teatevõistlustes. Lastele toodi kingituseks tajude arendamiseks või näpuosavuse treenimiseks mitu toredat ja huvitavat isevalmistatud tahvlikest.

Aitäh õpetaja Heidi Mägile ning suurtele sõpradele Tamsalu Gümnaasiumist toreda pärastlõuna eest!

Tore kohtumine

Kiigemetsa Koolis toimus tore üritus „Saame sõpradeks“. Võõrustajad esinesid toreda näidendiga ja Kammeri Kooli lapsed tervitasid kõiki laulu ja tantsuga. Lapsed mängisid erinevaid mänge, voolisid südameid ja sõid maitsvaid küpsetisi, mida suured õpilased olid valmistanud.

Oli väga tore päev ja loodame oma uute sõpradega peagi kohtuda.

Koos on vahva

Reedel toimus Imbi klassil üritus, kuhu olid palutud külla lapsevanemad ja õpetajad. Vaadati videoklippe klassi tegemistest, maiustati ja aeti juttu. Õpetaja Evelyn viis võimlas läbi toredaid mänge, kus ei puudunud ka võistlusmoment.

Aitäh, armsad vanemad ja õpetajad!

Alo, Kristiine, Markus, Marin, Rihard, Erki ja Gert

PALJU ÕNNE, EESTIMAA!

Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud aktus oli tõeliselt tore sünnipäevapidu! Lapsed esitasid õpetaja Ülle ja Merlini juhendamisel toreda näidendi, sekka lauldi, tantsiti ja loeti luuletust – nii nagu õigel sünnipäevapeol ikka! Aitäh korraldajatele!

Comeniuse projekti „My Life, Your Life, Our Lives“ raames on grupp töötajaid Rootsis (25.02-01.03) – osalevad Andi, Anu, Ülle, direktor Tiit ja Tuuli.

Traditsiooniline suusamaraton

Tänavune suusamaraton oli arvult juba kümnes! Jah, mõnele osavõtjale küll alles esimene või teine, aga 10 aastat järjest on kõik õpilased suusa- või kõnniradadel mõõtu võtnud. Nii suured kui väikesed maratoonlased andsid endast parima ning raja lõpus ootas igat osalejat medal! Ilmataat soosis meie ettevõtmist väga ja andis ka oma panuse päeva suurepäraseks kordaminekuks!

Väike-Maarja Päästekomandos

5. märtsil 2013. a. peale lõunat külastas 4.-5. abiklass Väike-Maarja Päästekomandot, võttes osa seal korraldatavast tuleohutus koolitusest. Koolituse käigus räägiti lastele, kuidas tulega ohutult ringi käia ning mida teha siis, kui tõesti õnnetus käes. Kõike seda oli võimalus õppida läbi praktiliste näidiskatsete. Tutvuti ka komando varustuse, töökorralduse, sealsete ruumide ja päästeautoga. Sealsed töötajad olid sõbralikud ja abivalmid ning koolituse lõpuks kingiti igale lapsele ka tööraamat „Tean tulest“, kus saab lahendada erinevaid ülesandeid.

NB! Tööraamatuga on võimalik tutvuda õpetajate toas.

Otepääl

6.-7. märtsil osaleti EO Eesti Ühenduse Talimängudel Otepääl. Esimesel päeval olid eelsõidud Tehvandi suusaradadel. Pärast võistlusi vaadati suusahüppemäge ja sõideti lumetuubidega. Pühajärve hotelli jõudes oldi väsinud, kuid pärast värskendavat ujumist jaksati tantsida ja joonistada, külastada tervisetuba ja nautida maitsvat õhtusööki.

Teisel päeval toimusid finaalsõidud. Eelmise päeva tulemuste põhjal olid moodustatud tugevusgrupid ehk divisjonid. Jaana, Janno, Maarek ja Aivo sõitsid 1km. Kaie ja Gabreil võistlesid 2,5 km pikkusel suusarajal. 4x500m teatevõistkonda kuulusid   Kaie, Jaana, Janno ja Gabreil. Tulemused: Kaie ja Janno saavutasid I koha, II koha said Gabriel, Maarek, Aivo ja Jaana.

Teatesuusatamises saavutasime omas divisjonis III koha, jäädes väga napilt alla Vaeküla Koolile.

*Reedel, 15. märtsil teeb kasvataja Liivi Aasa töötajatele saviteraapiat. Algus kell 10:00 ja 12:30

*Algavad liikustunnid jalgrattasõidu huvilistele. Täpsem info hr. Tiit Leemets.

*Algavad tööandja arenguvestlused pedagoogidega.

Lauluvõistlustel

14. märtsil 2013. a toimus Märjamaal IX vabariiklik hariduslike erivajadustega laste ja noorte lauluvõistlus. Võistlusest võttis osa ka Porkuni Kool.

Kooli esindasid: Markkus Peterson, Raivo Pjustonen ja Andrei Lukin, keda süntesaatoril saatis Gabriel Väli. Veel esindas kooli ansambel, kus laulsid Veiko Kits, Sandra Gepner, Ketelin Pitirimov, Andrei Kapitonov ja Marko Männiste.

Külalisesinejaks oli seekord Feliks Kark suupillidega.

Külas juuksur

Ametinädalaks oli kasvataja Ülle rühma külla kutsutud juuksur Elle, kes tuli külla esmaspäeva õhtupoolikul. Kaasati ka naaberrühm osa saama – oli huvitav ja tore.

Alustuseks tutvustati juuksurit, kes töötab Tamsalu salongis „Ilupärl“. Seejärel rääkis Elle oma tööst, töövahenditest ja soengutest. Lapsed kuulasid huviga. Juuksuril olid kaasas näidismaterjalid juuksevärvidest, mida lapsed said lähedalt uurida. Elle alustas praktilise tegevusega, kuulates laste soove ja nõu küsides täiskasvanutelt. Markus sai sünnipäevakingiks moeka soengu. Järgmiseks kliendiks oli Alo, kelle peal demonstreeriti masinlõikust. Järgmisena istusid juuksuritooli Kristjan H, Kadi-Häli ja lõpuks Eva. Kõik soovijad jäid kaunite soengutega rahule. Tänati juuksurit koos veedetud meeldiva õhtupooliku eest ja anti üle väikse meene.

Teisipäeval, 2. aprillil toimub Porkunis nelja kooli sõpruskohtumine saalihokis. Lahingut tulevad pidama Kaelase Kool, Tartu Maarja Kool ja Kiigemetsa Kool

Neljapäeval, 04. aprillil kell 14:00 toimub õpetajate toas nõupidamine väärtuskasvatuse teemadel .

Reedel, 05. aprillil jätkub savivoolijatele jätkutund – seekord glasuurimine.

11. aprillil kell 13:30 etendub teater Lepatriinu esituses näidend “Tahan, ei taha!”

Lemmikloomad

Aprilli esimesel nädalal oli meil teemaks lemmikloomad. Lapsed said teha tutvust õpetaja Terje pere lemmikute koer Rommi ja kanaarilinnu Säutsuga. Külas oli veel kilpkonn Lili ja lasteaialastele oli külla tulnud rott Rotu.

Imbi klass käis külas Virumaa kodutute loomade varjupaigas. Seal ootavad uut kodu ilusad koerad ja armsad kassid.

Nelja kooli sõpruskohtumine

Teisipäeval, 2.aprillil toimus järjekordne sõpruskohtumine saalihokis. Porkuni Kooli tulid külla Kiigemetsa, Kaelase ja Tartu Maarja Kooli võistkonnad. Kõik võistkonnnad mängisid kolm mängu, mängu pikkuseks oli 15 minutit. Mänge vilistas   Tamsalu saalihokitreener Andres.

Meie kooli võistkond võitis Tartu Maarja Kooli ja Kaelase Kooli võistkonda, kaotuse pidime vastuvõtma Kiigemetsa Koolilt. Kokkuvõttes väga tubli II koht. Võistluste viimane kohtumine toimus treenerite vahel. Mängu võitis 4-3 Maarja Kooli juhendajad/treenerid.

Pärast võistlust said kõik külalised nautida meie kooli ujulat ja sauna. Seeärel toimus õhtusöök ja autasustamine. Iga kool sai auhinnaks karika ja diplomi, kõik võiskonnaliikmed väikese maiustuse, kauni puust medali ja nimelise diplomi. Meie võistkonna parimaks mängijaks valiti väravavaht Keiju, kes sai lisaks eriauhinna.

Kuigi võistlused olid väsitavad, jaksasid kõik veel tantsida ja mängida, enne kui kodutee ette võeti. Tänan kõiki abilisi, tänu kellele meie üritus õnnestus!

Sisekergejõustikuvõistlused Tallinnas

Evelyni meenutus:

Neljapäeval, 11. aprillil sõitsime Tallinna, et osaleda EVPISL keregejõustikuvõistlusel. Nooremad sportlased osalesid 60m, 200m jooksus ja kaugushüppes. Vanematel õpilaste oli lisaks veel ka kuulitõuge. Arvestust peeti mitmevõistlusena, seega kui tahtsid võita, pidid tubli olema kõikides alades.

Võistluspaigas oli tore kohtuda endiste Porkuni Kooli õpilasetega (Hasso9,Toomas) ja samuti konkurentidega, kes on juba sõbraks saanud.

Võistluste kokkuvõttes saavutas Taivo II   ja Õnnela III koha. Jaana, Kristjan, Kaie, Gabreil, Aleksandra, Daniel, Andrei ja Maarek seekord esimese kolme hulka ei tulnud, kuid endast parima andsid nemadki.

Erakordne kevad – 15. aprillil on veel lumikate maas.

Eile nägin toonekurgi   Vanalinnas tiirutamas. Kevad on kuu aega hilinenud!

Kruiis Rootsi

Õp.Virge meenutab:

16.-18. aprillil toimus jätkuõppe III klassi õpilaste ja lapsevanemate ühine lõpuekskursioon Rootsi Kuningriiki. Rootsi sõitsime Victoria I-ga, mis on suur üheksakorruseline reisilaev. Meie kajutid asusidki üheksandal korrusel. Pardal tutvusime laevaga, kinnitasime keha, vaatasime Stockholmi eestikeelset linnatutvustust, mängisime bingot ja tantsuõpetajad Kuubast õpetasid meid salsat tantsima. Õhtu jätkus kuumade rütmidega – saime kaasa elada „Afro Fantasia“ showetendusele ja ka ise tantsida.

Järgmisel päeval käisime kuningalossi juures vahtkonnavahetust vaatamas, uudistasime Riddarholmi kirikut, einestasime McDonalds`is ja jalutasime Stockholmi kesklinnas. Õhtuks jõudsime laeva tagasi, kus seekord pärast tantsusammude õppimist saime nautida ülevaadet Kuuba saare ladinapärastest traditsioonidest. Lauljad-tantsijad Kuubast esitasid showetenduse „Hot Rhythms“. Muusika oli tõesti kuum, esinejad vapustavad ja nende kostüümid fantastilised. Ka meil jätkus jaksu tantsida hommikuni.

Kogu reis oli hea annus energiat kevadväsimuse vastu!

22. aprill – lumi läinud, rändlinnud kohal!

Ujumisvõistlused Haapsalus

Evelyni kommentaar:

Neljapäeval, 18. aprillil võtsime ette pika sõidu, et osaleda EO Eesti Ühenduse ujumisvõistlustel, mis seekord toimusid Haapsalus. Kui olime pärast 2,5 tundi bussisõitu kohale jõudnud, oli meil aega, et teha enne võistlust tutvust basseiniga. Tegelikult basseini enne võistlemist keegi ei jõudnud, kuna lõbusam oli alla sõita liutorust.

Võistlusdistantsid olid 25m, 50m, lisaks koolidevaheline teatevõistlus. 25 m ujumises said I koha Daniel, Aleksandra, Jaana ja Gabriel. III kohale ujusid Anastassia, Janno. Kevin sai neljanda, Raul viienda ja Ain kuuenda koha.

50 m ujumises Raulile III koht. Teateujumises saavutasid oma divisjonis Raul, Gabriel, Jaana ja Aleksandra II koha. (Autasustamisest seekord pilt pole kuna ruum oli kitsas ja rahvast oli palju). Kõik esikolmikusse tulnud ujujad said medali ja diplomi, 4-6 koht diplomi.

Pärast võistluste lõppu tutvusime Haapsalu linnusega ja käisime ka merd vaatamas.

Mis me täna maalime?

Urve kommentaar toimunu kohta:

Kas teeme tihase, leevikese või varese? Missugused on linnu värvid? Selliseid ja teisigi küsimusi oli põhjust esitada Porkuni Kooli õpilastel 24. aprillil, kui külas oli hea sõber ja keraamik Liisel. Juba neljandat korda sai Porkuni pere tunda rõõmu isetegemisest. Liisel tõi seekord endaga kaasa portselanist linnud ja mitmekesise toonivaliku portselanvärvidest. Vanemate õpilaste tegutsemisest oli aimata kogemust- tunti töövahendeid ja asuti julgelt loometeele. Nooremad õpilased olid agarad küsima- toetuti Liiseli näpunäidetele värvivaliku ja kujundamise osas. Loomulikult oodati ka kinnitust, et just tema töö on kõige ilusam! Juhendaja sai suurepäraselt hakkama kõikide rollidega ja sageli ka mitme ülesandega samaaegselt.

Linnu kujundamine nõudis ettekujutust kolmemõõtmelisusest- kuidas katta lind värviga soovitud kujul ja ka teadmisi „päris“ lindude värvigammast. Mitmed klassid olid eelnevalt vaadanud linnupilte ja leidnud igale lapsele sobivaimad värvivalikud. Tehnika varieerus pintslimaali ja trükitehnika vahel- tulemused jäid mõlemal juhul nauditavad.

Lindudelt võib leida täppe, triipe ja lillemustreid. Liisel ütles tabavalt, et tulem oli lapseliku lihtsast joonest kuni põhjamaise Iittala ornamentikani.

Meie „keraamikapäev“ ei oleks jätkusuutlik ilma DHL Eesti kui organisatsiooni ja tema juhi Mati Kärt`i toetuseta. Täname kõiki Teid, kes te selle toreda päeva toimumisele tegudes ja mõtetes kaasa aitasite. Hoiame Teid südames!

SIPELGAS FERDAD ÕPETASID PRÜGI SORTEERIMA

23. aprillil 2013. a. käisid Porkuni Koolis külas sipelgas Ferdad Keskkonnaametist. Tegemist oli tegelikult kahe toreda noore naisterahvaga, kes lastes põnevuse tekitamiseks sipelgakostüümi selga panid ja siis lapsi õpetama asusid. Sipelgas Ferdad rääkisid lastele jäätmetest – kus tekib prügi, millised erinevad jäätmed kodus ja tööstuses tekivad, kuidas jäätmeid sorteerida ning miks see vajalik on. Programmi teises osas said lapsed ise prügisorteerimist proovida. Alguses vaadati koos sipelgas Ferdadega esitlust prügist, mille käigus said lapsed teada, mis on prügi, milliseid prügiliike on olemas, millised on erinevad prügikastid.

Sipelgas Ferdad õpetasid lastele, kuidas prügi sorteerida:

Pandimärgisega pakend – nende eest saab taara vastuvõtus oma raha tagasi ning on võimalik säästa plastiku toorainet ja looduslikku ressurssi – naftat.

Klaas vii taaraautomaati või pane klaasikogumise konteinerisse. See aitab säästa looduslikku ressurssi, liiva.

Papp ja paber – kogu kokku puhas ja kuiv paber ning papp ja sellest valmistatud esemed. See aitab päästa ja säästa puid.

Segapakend – kogu kokku mahlapakid, piimapakid, kilekotid, šampoonipudelid ehk kõik pakendid, sest neid saab taaskasutada. Pakendid olgu muidugi puhtad ja kokku pressitud.

Erijäätmed – kogu kokku suuremõõtmelised jäätmed ja elektroonika ning vii need jäätmejaama.

Ohtlikud jäätmed- on jäätmed, mis on ohtlikud meie tervisele, varale ja keskkonnale (vanad patareid, vanad arstirohud, katkine kraadiklaas, remondist üle jäänud värvid ja liimid, autorehvid). Vii ka need jäätmejaama.

Biojäätmeid (kartulikoored, õunasüdamed, banaanikoored jne.) saab väga hästi aias kompostida ja nende kõdunemisel tekib rammus muld, mida saab kasutada koduaia väetisena.

Programmi lõppedes kinkisid sipelgas Ferdad lastele värvimiseks pildid.

Tegutsegem kõik üheskoos ja vähendagem prügi hulka!

„My Life, Your Life, Our Lives“

Tuuli kommenteerib:

23. aprillil saabusid meile kooli külla projektis osalevate sõpruskoolide delegatsioonid.

Kui St. Clares Special Needs Secondary School Inglismaalt oli esindatud vaid projekti koordinaatoriga, siis Specjalny Osrodek Szkolno Wychowawczy Poolast saabus suurima grupiga: 4 õpetajat ja 6 õpilast. 8 liikmelised (4 õpetajat ja 4 õpilast) olid Rootsi (Särskolan i Sollefteå Vallaskolan) ja Belgia (Scholengroep OLV, Campus De Regenboog) sõpruskoolide esindused. Kokku tuli meile külla 27 väliskülalist. Esmaspäev kulus külalistel reisimisele: sõitu alustati väga varastel hommikutundidel ja esmaspäeva õhtuks olid kõikide sõpruskoolide esindajad jõudnud Tamsalu Spordihoonesse, mille hostelist sai neile ööbimispaik. Tänu Anne Kraubneri vahvatele mängudele saadi üksteisega tuttavaks.

Porkuni Kool tervitas külalisi kogu kooliperega teisipäeva, 24. aprilli hommikul. Õpetaja Virge klassi laste punutud rahvuslike lipuvärvidega käepaelad sobisid hästi külaliste randmetele ja niiviisi said lapsedki kergesti meelde jätta, kes millisest riigist meile oli saabunud. Arendusrühma lapsed kinkisid aga külalistele õpetaja Anu valmistatud lipuvärvides paberlilled. Tervitussõnad külalistele ütlesid nii vallavanem Toomas Uudeberg, kui ka koolidirektor Tiit Leemets. Meil kõigil oli võimalus tutvuda, läbi külaliste esitluste, nende kodumaa, kodulinna ja kooliga. Peale põnevaid esitlusi oli külalistel aeg minna tundidesse, õppima koos Porkuni Kooli lastega. Ühise keele leidmine probleeme ei tekitanud – kõik said väga hästi hakkama. Tulenevalt „putukate“ nädalateemast saabusid külalised vahetundi vahvate tunni jooksul valmistatud lepatriinude ja mesimummidega. Peale lõunasööki tutvuti koolimajaga ning seejärel lõbusas maastikumängus Porkuni ja paemuuseumiga. Paemuuseumi torni ronimine ja sealt avanenud vaade oli üheks meeldejäävamaks sündmuseks meie külaliste hilisemates meenutustes. Õhtusöögile järgnes kontsert, milles said esineda nii Porkuni Kooli lapsed, kui ka külalised. Pidu oli tõeliselt meeleolukas!

Kolmapäeval, 25. aprillil sõitsime külalistega Rakvere linnusesse, millest sai teine meeldejääv sündmus. Linnuses pandi selga keskaegsed riided ja nii sai alustada koos giidiga inglisekeelset ringkäiku. Vahva oli kuulata erinevate keelte kõla, kui sõpruskoolide õpetajad giidi jutu oma keeltesse tõlkisid. Kustumatu mälestuse suutsid tekitada piinakamber, surmatuba ja põrgu. Hästi põnev oli külaliste jaoks ka vibulaskmine ja vanaaegsete mõõkadega tutvumine. Peale linnusest väljumist suunduti vaatama Tarva kuju. Enne lõunasööki Katariina Keldris jõudsid külalised tutvuda Rakvere turuplatsi ümbrusega ja külastada suveniiripoode. Koolis ootasid külalisi õpetaja Evelyni ettevalmistatud sportlikud teatevõistlused. Entusiasmi, sõbralikku meelt ja lusti tõid võistlused päeva kindlasti! Võistlusjärgset taastust pakkusid meie sõpradele ujula ja saun.

Neljapäeva, 26-ndat aprilli alustati ühiselt Porkuni Kooli traditsioonilises hommikuringis. Hommiku- ja Porkuni Kooli lapse salmi kaudu said sõbrad veidi tutvuda Eesti viipekeelega. Hommikuringi järel osaleti kolmes töötoas: neist esimeses valmisid õpetaja Egoni juhendamisel kaunid puidust tulbid, teises õpetaja Mairi juhendamisel kaerahelbeküpsised ja kolmandas töötoas said kõik külalised õpetaja Kaire juhendamisel selgeks eesti rahvatantsu „Kaera-Jaan“. Samaaegselt salvestati ka Kalevi abiga erinevate maade laste poolt öeldud ühiselt väljavalitud sõnu projekti käigus valmivasse lihtsasse mitmekeelsesse sõnaraamatusse. Hingetõmbeaega pakkus peale kosutavat lõunasööki film kaunist Eestimaast. Õhtune aeg oli sisukas kahe toreda ettevõtmise poolest. Õpetaja Sirje õpetas külalisi mängima lihtsaid lugusid väikekandletel. Tema kannatlikkus tegi pillimängu selgeks ja nauditavaks kõigile huvilistele. Õpetaja Reena õpetas seepe vildi sisse peitu panema. See meeldis külalistele niivõrd, et kuidagi ei tahetud töötoast lahkuda.

Õhtut jäi kaunistama Eestimaad tutvustav kontsert õpetaja Egne Liivalaiu juhendatavate Väike-Maarja noorte rahvatantsijate ning õpetaja Sirje Luige väikeste kandlemängijate poolt. Väike-Maarja abiturientidele oli see ühtlasi viimaseks ühiseks esinemiseks, sest ees ootab koolilõpetamine. Siiras aitäh neile! Külalised olid noortest rahvatantsijatest sedavõrd vaimustatud, et ühispildi tegemiseks tekkis lausa järjekord. Sündmuse pidulikkust rõhutas õhtusöögiks kaetud peolaud kogu kooliperele ja külalistele. Hüvastijätupidu sai energilise avalöögi tuntud eurovisiooniloo alusel loodud tantsuga, mida esitasid Rihard, Alo ja Daniil oma õpetajatega. Kasvataja Elleni line-tantsijad leidsid aga kaasatantsijad kohe, kui muusika mängima hakkas. Koostantsimine ja ühismängud kestsid pea kaks tundi, kuni tuli hakata külalistega hüvasti jätma. Ega see kerge ei olnud. Headeks sõpradeks saanutena olid paljudel lausa pisarad silmas.

Reede varahommikul alustati bussisõitu Tallinnasse. Külalistel oli võimalus tutvuda Tallinna vanalinnaga Pireti eestvedamisel. Eesti pealinn jättis meie sõpradele väga hea mulje. Vaatamata teeparandustöödele jõuti lennujaama sellegipoolest õigeaegselt. Kõik külalised ütlesid nagu ühest suust, et jäid nädalaga väga rahule. Kiideti Porkuni Kooli ja kooliperet, kes olid suurepäraseks võõrustajaks. Hüvastijätus oli ka kurbust, sest sõpradest lahkumine tõi pisarad Belgia noormehele ning Rootsi noormees soovis lausa Porkuni Kooli õpilaseks jääda.

Peale külaliste kojujõudmist saabusid sõpruskoolidest toredad e-kirjad. Järelikult saimegi hakkama – suutsime korraldada omalt poolt heal tasemel vastuvõtu sarnaselt meeldejäänud vastuvõttudega Inglismaa ja Poola koolis. Südamlik tänu kõigile, kes aitasid kaasa eelnimetatud nädala õnnestumisele.

TANTSUPÄEV

3. mail 2013. a. toimus Porkuni Koolis tantsupäev, millega tähistati 29. aprillil peetavat rahvusvahelist tantsupäeva. Tantsud oli lastele selgeks õpetanud rütmikaõpetaja Kaire Kaljuvee. Esimese kahe tantsuga tulid meie kooliperet tervitama Kairee tantsurühma lapsed Tamsalu Gümnaasiumist. Järgmisi tantse esitasid korda mööda ja vahepeal ka koos kõik meie kooli õpilased. Mõnes tantsus osalesid ka õpetajad. Suur abiline paljudes tantsudes oli õpetajaabi Galja.

Tantsisid sellel päeval paljud vahvad tegelased: kassid, liblikad, pingviinid, patjadega mudilased, smile`id, nukud, võlurid, rokkarid ja härjataltsutajad imekauni esitantsijaga. Õpetajatega koos tantsiti Kaera-Jaani ja menuetti. Tantsude ajal olid esinejatel seljas kaunid kostüümid. Kogu üritus sujus viperusteta ning koolimaja oli katkematult täis kaunist tantsumuusikat tänu helimees Andile.

Kogu koolipere tänab õpetaja Kairet, kes selle toreda päeva planeeris, lastele tantsud õpetas ja ka ise tantsis mitmetes tantsudes. Vaatamata sellele, et tantsupäev toimus maipühade nädalal ja koolist oli palju puudujaid, lugesid kõik kohalolijad ürituse suurepäraselt korda läinuks. Loodetavasti tulevad paljud tantsupäeva esinemised kordamisele kevadpeol 05. juunil 2013. Siis saavad lapsevanemad näha neid imelisi tantse, mida esitavad nende tublid lapsed – tantsulapsed.

Kokkame koos!

Saabuva emadepäeva puhul toimusid teisipäeval, 7. mail koolis kokkamise võistlused “Muffin emale”. Võistlusi oli uudistama tulnud ka Pipi Pikksukk, kes arvas, et muffineid saab KOHE SÖÖMA HAKATA! …

Enne võistluste avastarti tutvus proua Sofi kõigile züriid ja hindamisreegleid. Pipi oli äärmiselt tähelepanelik ja nõudlik, et tema jaoks ka ikka üks hiiglasuur ja maitsev muffin tehakse!

Oma kokkamise oskusi sai proovile panna kahes grupis: iseseisvalt taigna valmistajad ja pakipulbrist muffinite küpsetajad. Aga kuna mõeldud oli lähenevale tähtpäevale, siis pidi muffinid ka kenasti kaunistada.

žüriil oli päris keeruline võitjaid välja segitada, kuna kõik olid väga-väga tublid ja muffinid tulid nii-nii ilusad – rääkimata veel kui maitsvad need olid!!!

Kuna välja oli kuulutatud võistlus, siis tuli ikka 3 parimat esile tuua. Kokkamisvõistluse “Muffin emale” I grupi võitjaks sai KRISTEL PAHKA. Teiseks jäi Gabriel Väli ja sammukese tagapool oli Monika Press. Eriauhinna tasakaaluka maitse eest said Taivo Piller ja Kristjan Luhamäe.

II grupis oli samuti tihe konkurss ja siin kuulutati võitjaks väike KEVIN LEPANURM.

Head eeltööd oli teinud Kristjan Harsija, tänu millele saavutas ta II koha. Kolmandaks nimetati Veiko Kits. Selle grupi eripreemia läks Marin Remmelgile ja Rihard Tihhonovile.

Sponsori preemia pälvisid Andrea Kungla ja Andrei Lukin väga hea meeskonnatöö ja sõbralikkuse eest!

Täname siiralt kõiki võistlejaid ja hindajaid ja abilisi ja plaksutajaid!

Talgupäev “Teeme ära!”

9. mai – Euroopa päev

Sel nädalal korrastati mitmel päeval nii uue kui ka vana koolimaja ümbrust. Nooremad lapsed korjasid teede äärest loodusesse visatud olmeprahti (seepärast pole neid ka pildistajale ette jäänud). Vanemad õpilased puhastasid koolimaja aiataguseid võsast ja kuivanud risust.

Üheskoos sai suur töö tehtud! Äitäh tublidele talgulistele!

Suvemängud Kosel

Selle õppeaasta viimane EO Eesti Ühenduse võistlus toimus neljapäeval, 16. mail Kose staadionil.

Suvemängude võistlusalad olid: pallivise (nooremad), kuulitõuge (vanemad), kaugushüpe, 60m ja 400m jooks. Iga sportlane sai võistelda kolmel alal. Võistlejad olid eeltulemuste põhjal jaotatud divisjonidesse ehk tugevusgruppidesse.

60 m jooksus said Karmel ja Taivo mõlemad II koha. Kuulitõukes saavutasid Aivo ja Karmel I koha, Taivo II koha. Raivo sai palliviskes I koha. 400 m jooksus sai Daniel I , Raivo II ja Kaie III koha.

Osaleti ka pendelteatejooksus, sel korral kohti ei jagatud. Kõik võistkonnad said auhinnaks väikese karika.

„My Life, Your Life, Our Lives“

Grupp õpilasi ja pedagooge on sellel nädalal, 20.-24. mail Comeniuse projekti „My Life, Your Life, Our Lives“ raames Belgias.

Algavad traditsioonilised ekskursioonid/õppereisid

Õp. Inga lapsed käisid loomaaias, õp. Imbi lapsed Põlvamaal jne.

RMK õpperajal

21. mail käis 7.- 8. klass koos sõpradega RMK õppekäigul Tsitres.

Kõigepealt tutvustas meile loodusgiid Tiia Kolga suurt ja uhket mõisa. Kahala järve lähedal kirstkivikalmete juures saadi teada, kuidas väga-väga vanal ajal inimesi maeti. Muuksi Linnamäel tutvuti mäe ajalooga ning imetleti kaunist vaadet. Seejärel jõutigi Tsitresse, kus läbiti puude õpperada ja saadi palju uusi teadmisi. Kuna pikk päev oli juba seljataga ja kõigil kõhud tühjad, ootasid lapsi pärast õpperaja läbimist mere ääres lõke ja grillvorstid. Aitäh selle eest Kaile ja Galjale!

Keskkonnaameti rändnäitus

Rändnäitus „Hoia, mida armastad!” on pühendatud Eesti looduskaitse 100. aastapäevale. Näituse eksponaatidega said Porkuni Kooli õpilased tutvuda 14.-17. maini. Huvitav oli saada lisateadmisi looduskaitse kohta Eestis. Osavust sai proovile panna huvitavatel mängualustel. Tegutsemist jätkus igas vanuses lastele.

2013.a.MAIKUU KESKPAIGAS toimus ESIMENE TAIMELAAT .

MÜÜGIKS OLID KOOLI KASVUHOONES KASVATATUD TAIMED.

Suure eeltöö tegi ära õp.Reet Griffel.

Kunstinäitus klassiruumis

7.-8. klassi õpilased (õp.Terje)riputasid oma klassiruumi üles joonistused, mis nad on joonistanud läbivate teemade raames terve õppeaasta jooksul.

Õpetuslikul eesmärgil toimus näituse avamine, kunstnike intervjueerimine, konverents ja külaliste vastuvõtt. Näitus on avatud mai lõpuni.

Oli üks tore päev

13. mail käisid meil külas Lehtse Kooli 1. Ja 2. klassi õpilased. Ürituse alguses laulsid Lehtse Kooli lapsed õpetaja Ülle klassis oma kooli laulu. Meie laulsime Porkuni kooli laulu. Mängisime peitust, käisime ujumas, katsusime jõudu „vägikaika“ vedamise näol. Külalised said tutvuda meie kooli mänguväljakuga ja „supelda“ pallimeres. Jalutasime Valgejõe algusesse ja sealt edasi paemuuseumisse. Giidi vestlusest saime uusi teadmisi meie rahvuskivist. Giid sai Lehtse Kooli õpilaste abiga vastused kõikidele küsimustele. Tavakooli õpilaste ja meie kooli õpilaste vahel tekkis sõbralik suhe, mis oligi selle ürituse eesmärk. Lõpetuseks sõime kõik koos külaliste poolt kaasa toodud küpsisetorti ja meie poolt pakutud maiustusi ning morssi/kohvi. Kohvilauas kuulasime külalisõpilase imeilusa laulu esitust. Enne külaliste koju sõitu moodustasime koosviibijatest sõprusringi.

Hinna, Ruth, Tiina

Kevadnäitus

Sai vaadata ja nautida pilte laste töödest. Osad nendest viiakse festivali “Puude taga on inimene” käsitöölaadale (7.-8. juuni Tallinnas).

Hooaja lõpetamine

Evelyn meenutab:

Järjekordne sõpruskohtumine saalihokis toimus 30. mail Porkuni Koolis. Turniiril osales lisaks Porkuni Kooli võistkonnale ka Kiigemetsa- ja Tartu Maarja Kool sportlased.

Ülekaaluka võidu saavutas Kiigemetsa kooli võistkond, teiseks tuli Porkuni ja kolmandaks jäid Tartu Maarja Kooli õpilased. Seejärel moodustasime kolmest koolis ühendvõistkonna ehk „EO Eesti Ühenduse saalihoki koondise“ ja meie vastasteks tuli Rocca Al Mare Kooli võistkond. Võistlus kulges väga tasavägiselt,kuid   mängu lõpuvilet kuulses oli tablool tulemus 5-3 meie kasuks!

Pärast autasustamist siirdusid kolme kooli sportlased järve ääre kaunist ilma nautima. Ühiselt grillisime, mängisime   ja sõitsime paadiga. Lõbusalt ja kiirelt mõõdus aeg sõprade seltsis. Jääme uusi ja huvitavaid võistlusi ootama!

Lõpetajate tutipidu

Tänavustele lõpetajatele kõlas viimane tunnikell 31. mail. Seda kaua-oodatud päeva tähistati tutipäevana. Õp. Virge klassi laste hommik algas toimetustega lasteaias. Seejärel suunduti hommikuringi, kus lõpuklassi õpilased soovisid väikestele head sirgumist ja rõõmsaid koolipäevi. Pärast ühist tantsuringi “Sul ja mul lõbus tuju on” mindi hommikusöögile.

Päev jätkus mängudemaaga lasteaias ning siis prooviti klassiruumis koolipinkide kõrgust. Üheskoos tutvuti veel suure koolimajaga ja tänati sõpru koosoldud ilusa aja eest!

Aga kuna on kevad ja kõigil rõõm südames, siis tõtati õue kiikuma ja  mänguplatsile…

AITÄH ARMSAD SÕBRAD JA KALLID KOOLI TÖÖTAJAD, ET AITASITE MEIL SUUREKS KASVADA!

Viimane õppenädal

* 3. juunil kell 13:30 – õppenõukogu.

* aktuse ja kevadpeo proovid

* teisipäeval, 04.06 algusega kell 09:00 spordipäev staadionil

* teisipäeval, KELL 14:00 koolilõpetajate MÄLESTUSPUU istutamine

5.juunil 2012/13 õa toimub õppeaasta pidulik lõpetamine

KAVA

08:30 – avatud õpilaskohvik

09:30 – AKTUS

10:45 – Lõpetajate pildistamine ja pidulik koosviibimine. KOHVIK

12:00 – KEVADPIDU

13:50 – kojusõit

VII lend:

Õnnela Kiisküla

Martin Kreiter

Kaie Naarits

Kristel Pahka

Jaanus Paigaline

Maarja Sula

Aivo Vološin

Kadi-Häli Part

Daniil Prits

Mihkel Lapanit                                                        Klassiõpetaja Virge Viliberg

TUULT TIIBADESSE TEILE, ARMSAD SÕBRAD!

Aasta Õpetaja 2013 – logopeed Age Mägi

Aasta Kasvataja 2013 – Jaana Niinepuu

Aasta Abiõpetaja 2013 – Kaidi Merilo

*Eelteade

TULE FESTIVALILE “Puude taga on inimene”. See on kogupereüritus Tallinnas. “Puude taga on inimene” on esmakordne koguperepidu, mis toob kokku andekad muusikud, kunstnikud, sportlased ja käsitöömeistrid, kes on oma tuntust pälvinud nii Eestis kui võõrsil, seda puudest või selle puudumisest hoolimata – loeb vaid anne.

Lisaks kirevale kultuuri- ja spordiprogrammile avanevad uudsed kogemustoad, kus õpetatakse, kuidas tantsida jalgadeta, maalida käteta, käia teatris seda oma silmaga nägemata või teha meeskonnasporti teineteist kuulmata. See on pidu kõigile!

Festivali käsitööalal on müügil ka Porkuni Kooli õpilaste valmistatud käsitööesemeid! Välja oli pandud õpilaste valmistatud näputöid, käsitööesemeid, keraamikat ja maitsetaimi. Müügikorraldusega tegeles õp. Virge. Aitäh talle aktiivsuse eest!

Festivali korraldustoimkonna üheks eesmärgiks oli võimaldada inimesel tunda ja kogeda “puudega olemise hetke”. Kohapeal sai jalutada pimedana juhtkoera abil, maalida varvaste või suu abil, kohvitada “Pimekohvikus”, osaleda ratastooli-spordis, vaadata midagi kuulmata lühinäidendit “No ise näed!”, näha/kuulda viipekeelde tõlgitud Siiri Sisaski kontserti ja külastada puuetega inimeste poolt maalitud/voolitud kunstinäitust. Kõik see kokku oli kirjeldamatu elamus, mille mõistmiseks peab antud olukorda ise kogema… Ja kui elurõõmsad ja visad inimesed nad on! Müts maha sellise ellusuhtumise eest!

Mõned kohalikud uudised veel

12. juunil käisid 46 kooli töötajat Tallinnas Käo Päevakeskuses, Tallinna teletornis ja Tallinna Botaanikaaias. Tore ühine päev enne pikka lahusolekut!

13. juunil käisid õpetajad Endla Looduskaitsealal allikaid imetlemas. Grupijuht nagu ikka – Reet Griffel. Tänud!

14. juuni – paljudele viimane tööpäev enne suvepuhkust.

15. juuni õhtul laulavad Vanalinnas suve avatuks Koit Toome, Elina Born, Pearu Paulus

Kaks motot õppeaasta kokkuvõtteks:

Tulevik kuulub sellele, kes oskab oodata.

Kannatus on rõõmu võti.

Koolimajas kuuleb laste hääli taas südasuvel, mil toimub suvine puhkelaager oma kooli lastele.

KOHTUMISENI AUGUSTIKUUS!