2023-2024

Päev korraga. Tasa ja targu…

19. juuli -  muljed suvelaagrist 2023

Porkuni Kool arendab erivajadustega laste maailmapilti.

Autor: Birgit Villum, Haridus- ja Noorteameti laagrite peaekspert.

18. juuli viis mind Lääne-Virumaale Porkuni Kooli, kus õpivad intellektipuudega lapsed ja noored. Mind võtsid vastu ning küsimustele vastasid Evelyn Himma ja Tuuli Lindre koos teiste meeskonnaliikmete ja äärmiselt toredate Porkuni Kooli lastega.

Miks te korraldate laagrit erivajadustega lastele?

Seda laagrit on korraldatud juba 16 aastat, vahepeal on jäänud üks suvi vahele. Muidu tegime kaks 10-päevast vahetust, nüüd on üks vahetus ja 8-päevane. Laagreid hakkasime korraldama vajaduspõhiselt – tavalaagris ei saa laps seda elamust, mis meie laagris. Vanemad käivad tööl ning siis nad saavad 8 päeva kogu suvest vähemalt ära sisustada. Meil on päevaplaan nüüdseks juba paika loksunud ning osad üritused ongi igal aastal ühed ja samad. Peame silmas ka seda, et osad lapsed meil ei räägi üldse ning siis peab kõigil lastel eraldusmärk küljes olema, et igal ajahetkel oleks võimalik last eristada ning tema rühma kasvatajal temaga tegeleda.

Mida lapsed teie laagris õpivad ja mida laagris osalemine neis mõjutab?

Kui ausalt öelda, siis mõni laps ei saa muidu isegi suve jooksul õue. Meil on praegu siin üks poiss, kes sai laagris esimest korda õue sel suvel. Erivajadustega laste jaoks ei ole laagrite osas liiga palju valikuid ning siin saavad nad uusi asju proovida. Näiteks lapsevanem ei julge tihti minna oma lapsega SUP-itama või batuudikeskusesse. Paljudel on kindlasti põhjuseks ka raha ning osad vanemad mõtlevad, et ma ei lähe ju sellise lapsega sinna. Tegelikult saavad lapsed väga hästi hakkama. Laagris on näha, et nende maailm avardub. Nad ju õpivad läbi kogemise. Meil on väga palju ohutuse teemat, kuna ohutunne ei ole kõigil hea ning siin arendame praktilisi oskusi, mis on ohutunde tekkimiseks tähtsad. Lisaks on meil sõbralik seltskond, igas laagrirühmas on nii suuri kui väikeseid ja mingisugust vaenu meie rühmades ei ole. Laagris on parimatest parimad õpetajad, kes tahavad neile noortele elamust pakkuda. Lapsed tegelevad loomingu, muusika ja spordiga, mis on väga olulised. Kogemusena on hea ka see, et nad saavad olla suuremate või väiksematega koos ning nendega ollakse sõbrad edasi ka koolis.

27. juuli – direktor Pireti kommentaar

Elektriline kastiratas jōudis Porkunisse!

Heade hooandjate toel.

Mul oli ōnne seda proovida! Ülimalt äge kogemus!

Nüüd saavad ka vähemate vōimetega Porkuni Kooli lapsed rattasōitu kogeda.

Aitäh, Marika!

Aitäh, Evelyn!

Aitäh, Annely!

Aitäh, Kaire!

Aitäh, Martin!

Aitäh kōigile, kes panustasid ja unistuse täitumisse uskusid!

Killuke head on maailmas juures.

AUGUST

01. august - Täna hommikul astus koolimaja uksest sisse meie uus koolijuht - särasilmne Deili Matson!  Tere tulemast ning edu ja kordaminekuid uuel ametikohal!

05. august – Kaire meenutus

Porkuni Kooli lauljad-tantsijad lustisid Viljandi laululaval XIV erivajadusega inimeste laulu- ja tantsupeol «Helisev kodu».

Kooli esindasid Kätriin, Laura N., Andreas, Martti, Siim L., Kristjan L. ning vilistlastest Elise, Kelly, Rauno, Kristjan M., Raivo ja Kaido. Imeilus päev algas proovidega, misjärel kosutasime end lõunasöögiga ning seejärel peoriided selga ja rongkäigu rivistusse valmis. Pärast rongkäiku sai laulukaare all pidu hoo sisse ühislaulmisega. Seejärel täitus tantsuplats tantsijatega. Sel aastal tuli esitlusele lisaks kahele tuttavale tantsule 3 uut tants. Üks nendest, ”Pärlipüüdja”, tantsiti külalisesineja Karl Madise laulu saatel. Külaline andis ka väikese kontserdi, mille saatel said kõik osalejad jalga keerutada ja niisama koosolemist nautida.

Viipetõlke kõrval oli esimest korda peol ka kirjeldustõlge, mis kirjeldas nägemispuudega inimestele peol toimuvat.

Seekord jäi aega peale pidu külastada ka laadaplatsi, kus igal aastal pakuvad oma käsitöötooteid erinevad hoolekandeasutused.

Nii saigi pikk päev läbi ja algas sõit kodu poole. Olime kõik väsinud, kuid õnnelikud!

Aitäh teile - Richard, Andra, Urve, Malle, Mairi, Maire, Tuuli ja Virge, et leidsite tahet ja aega kaasa lüüa!

Kaks lugu.

Esimene...

Head kaasteelised!
Neli aastat tagasi alustasin Porkuni koolis töötamist. Juba esimesest hetkest alates tundsin end siin väga koduselt ja peagi olin kindel, et tahan siin edasi töötada . Nii käisingi veel veidi koolitusel ja sain ka peagi kasvatajaks. See töö on olnud mulle vägagi südamelähedane ja olen seda armastama hakanud. Paraku on minu elu võtnud hoopis uue suuna ja 2023 aasta sügisel ma enam koolis ei tööta . Nimelt olen hetkel tegemas päris suuri samme hoolduspereks saamise suunas kahele vahvale poisile, kes praegu elavad Vinni Päikesekodus. Nende eestkostja poolt on mul heakskiit olemas ja üsna pea seisab mul ees vestlus SKA spetsialistidega.
Aastaid tagasi olin ma samuti hoolduspere vanem, seega on mulle asi tuttav. Olen läbinud ka vastava koolituse, nii et hirmu kui sellist uue olukorra ees mul ei ole.

Nüüd kindlasti küsite, et miks ma siis tööl ei jätka ,kui kõik mulle meeldib . Põhjus lihtne. Enam ei ole ma nii tragi, et suudaksin kahte asja korraga ja hästi teha. Paraku nõuab nii hoolduspereks olemine kui ka kasvataja töö peale suure armastuse veel ka küllalt palju nii füüsilist kui ka vaimset tugevust. Ja vot seda ma kardangi et kahte asja korraga enam teha ei jaksa. Nii otsustasingi, et loobun tööl käimisest ja pühendan end täielikult neile kahele marakratile. Soovin pakkuda neile võimalikult head kodu ja väga palju südamesoojust, millest nad seni on paraku ilma jäänud.
Kuigi ma kooliga enam tööalaselt seotud ei ole, siis lapsevanema rollis hakkan üsna sageli kooli jõudma .Seega ei ütle ma teile kellelegi hüvasti, vaid pigem nägemiseni.
Tahan teid kõiki tänada nende toredate koosveedetud aastate eest. Eriti Küllikest ja Jaanikat, Tuulit ja Urvet. Muidugi kõiki teisi ka. Jääte kõik mulle väga armsate kaasteelistena meelde ilmselt veel väga pikaks ajaks.
Edukat uut kooliaastat ja palju rõõmsaid hetki koos vahvate eriliste lastega!
Oivi

Ja teine... Pikalt kaalumise tulemusena olen otsustanud, et võtan endale kasvatustööst mõneks ajaks pausi. Nagu elu pole must ja valge, nii ka minu otsus polnud selgepiiriline, vaid koosnes paljudest poolt – ja vastuargumentidest. Vajan pisut aega endale ”oma karika täitmiseks”. Soovin leida kuldse kesktee eraelu ja tööelu vahel, ning leida selged piirjooned selle kesktee mitteületamiseks. Loodetavasti selgemad piirid aitaksid ennetada läbipõlemist ja mõista, mis on minu jaoks hetkel olulisem. Mulle meeldib Porkuni, sest siin on minu kodu. Ka Porkuni Kool on minu jaoks nagu kodu, sest siin on kõik need inimesed, kellega olen aastaid ühte kultuuriruumi jaganud. Olen selle aja eest väga tänulik. Kindlasti pole ma meie koolis ju ainuke, kes väljastpoolt kogemusi otsib. Olen pikalt paikne olnud ja seikluste ning uute kogemuste tühimik minu elus vajab täitmist.
Andi

30. august – õppenõukogu nr.1

1. 2023/24 õa üldtööplaani kinnitamine.
2. Pikendatud õppeajal jätkamine - lastevanemate avalduste läbiarutamine.
3. IÕP-ga jätkamine (lihtsustatud ja toimetulekutase), lõpetamine või algatamine 2023/2024 õppeaastal.
4. Info.

SEPTEMBER

Direktori pöördumine

Rõõmsat tarkusepäeva, uusi alguseid ja põnevat kooliaastat!

Hea koolipere!
Juba esmaspäeval, 04.09, stardime uue kooliaastaga. Selleks, et te teaksite, mis meid ees ootab, jagan veidi infot:
• Sel kooliaastal alustab meie koolis kaks esimest klassi. Elu kõige esimene koolipäev on see 11-le väikesele õpilasele. Õpetajad Helge Kõiv ja Kairi Kont on klassid korda sättinud ja ootavad. Toredat koosõppimist ning üksteise jaoks olemas olemist!
Kooliperega liitus kaheksa uut töötajat: Age Karja (kasvataja), Kairi Kont (õpetaja), Jaanika Paas (õpetaja-kasvataja abi), Ene Tomasov (õpetaja- kasvataja abi), Helle Kruustok (tugiisik), Monika Kukk (tugiisik), Kaja Pajuste (kokk) ja Deili Matson (direktor). Edu ja töörõõmu!
• 2024/25 õppeaasta stardib rekordiliselt 104 õpilasega. Nii suurt õpilaste arvu pole siin majas varem olnud. Pole kahtlustki, et meid ootavad ees suured teod!
Mida siis soovida uuelt õppeaastalt?
Soovin, et sel aastal peaksime me kõik meeles, et pole olemas keskmist inimest, keskmist õpetajat, keskmist lapsevanemat ja tüüpilist last. Igaüks meist on erinev. Õpime erinevalt ja töötame erinevalt, isegi hoolime ja armastame erinevalt. Arvestame sellega ja austame seda. Märkame, peame lugu ja tunnustame. Oleme ise erilised ja lubame seda ka teistel olla!
Kohtumiseni!

NÄDAL KOOLIS (04.-08.09)

04. september 2023 - Avaaktus 2023-2024 – kava.
1. Avasõnad
2. 1. klasside õpilased muusikaga sisse /„Küll on tähed“ (L.Verlin). Laulmas koolipere ansambel.
3. Lippude sissetoomine.
4. Hümni laulmine.
5. Sõna on koolijuhil.
6. 1. klassi astuvate õpilaste aabitsate kätteandmine.
7. „Meie kiisul kriimud silmad“. Laulmas koolipere ansambel.
8. Teistesse klassidesse astuvate uute õpilaste tervitamine.
9. Uute töötajate märkamine ja esmane tutvustus kooliperele.
10. Laulu- ja tantsupeo tantsude kogumik. Tantsimas õpilased ja koolipere.
11. 1. klass koolikellaga esimesse koolitundi.
Järgneb infokoosolek vanematele/klassijuhatajatund.

*Teisipäeval kell 09–12:15 on õp. Mairi kodunduse õpilastega seenemetsas.

Neljapäeval kell 09:50–11:30 toimub kõigile "REIPALT KOOLIPINKI".

Neljapäeval kell 12 sõidavad õp. Signe klassi lapsed Väike-Maarjasse.

Reedel kella 08:45–11:30 tähistavad õp. Imbi kl. lapsed Rakveres sünnipäevi.

Laupäeva hommikul kell 6 sõidavad 8 õpilast võistlustele Lätti, Valmierasse

07. september – Reipalt koolipinki! Tublid olid valmis sättinud ümber koolimaja 17. ägedat kohta, kus sai oma reipust proovida…Head uut kooliaastat kõigile!

07. september - Signe ja Terje klassid Väike-Maarja kujude aias

Meie õpilased on aeda külastanud ikka igal kevadel ja sügisel ning alati põnevusega oodanud, mida uut juurde on meisterdatud. Seekord külastasime muinasjutuaeda aga viimast korda, kuna kujude aed lõpetab tegevuse. Aia omanik Sirje on leidnud kujudele uued omanikud. Porkuni Kooli lastele kinkis ta enda õmmeldud kaameli koos talitajaga. Kaamel pakub meie lastele palju rõõmu ja elevust. Kindlasti saame kaamelit kasutada oma loovprojektides. Tänutäheks kinkisime Sirjele omaltpoolt piltidest kollaaži. Aitäh, et pakkusid meile oma aias rõõmu, põnevust ja silmailu!

8. september – Imbi klass Rakveres - meenutus

Käisime reede hommikupoolikul Rakveres. Hommikuse jalutuskäiguga Rakveres tähistasime kooli algust, tervitasime sünnipäevalapsi, jalutasime Vallimäe Vabaõhukeskuses, avastasime Palermo madalseikluspargi, uurisime välinäitust „Linlane liigub“, meenutasime meie klassiväliseid ettevõtmisi liikumisaastal 2023. Suur tänu Antsule meid sõidutamast!

Rakveres käisid Ketteri, Laura, Mirjam, Agnes, Amar, Kenneth ja Imbi.

9. september – Meš Varam ValmierasUrve koostatud kokkuvõte

Laupäeval, üheksandal  septembril, toimus Valmieras 16-dat korda spordivõistlus “Meš Varam”, mis tähendab tõlkes ”Mina suudan”. Porkuni Koolil on olnud rõõm osaleda alates esimesest aastast- vahele jäi ainult Covidi - pandeemia aasta. Kaheksa võistlejat tegi kaasa kaheksal erineval spordialal. Emotsionaalselt pinget pakkuvamaid olid kuulimängu võistlused ning füüsiliselt raskeim 700m jooks.  Kui kuulimängus jäi võidurõõmu väheseks, siis seda korvas teadmine, et võistlejad andsid endast parima. Õpetaja Evelyni panust õpilastesse tarkusel jooksurajal või viskeosavuses oli märgata kogu võistluse jooksul. Pisike osa Läti kultuurist jõudis meieni kaubanduskeskuse toidupoes ja kesklinna kirikutorni ronides. Lõpuks ei takistanud üksteisest ja päevast rõõmu tundmast valutav varvas või väikseks jäänud spordijalanõud.

Aitäh kõikidele võistlejatele – Egertile, Janekile, Marekile, Siimule, Moiseile, Kerdile, Mirjamile, Merlinile ning ägedatele kaasaaitajatele Helgele, Kaidile, Antsule.

NÄDAL KOOLIS (11.-15.09)

Esmaspäeval kell 09:00 infotund.

Teisipäeval, 12. sept., kell 08:55–11:30 tuleb külla KESKKONNAKE.

Teisipäeval kella 14:00-16:00 MM-saalis koolis olevate robootikavahendite õppepäev (töötajatele).

Kolmapäeval, 13. sept. kell 08:30–15 külastavad õp. Inge ja õp. Triinu kl. õpilased Tallinna Loomaaeda.

Neljapäeval kella 08:30–12:00 on õp. Mairi kodunduse tunni õpilasetega (Virge kl) pohlal.

Reedel kella 09:00–11:00 ootame koolipere kõiki liikmeid "Maailmakoristuspäevale"

11. september - algab viipekeel koolitus.

Veel teateid:

12. september -  2.- 4. tund Keskkonnakese töötoad.

Kell 14:00- 16:00 Robootikavahendite õppepäev multimeedias.

*Triinu ja Inge klass Tallinna loomaaias.

*14.september - Neljapäeval on õp.Mairi tundide raames metsas seenel/pohlal.

*15.septembril  kell 9:00-11:00 toimub Maailmakoristuspäev.

17. - 24. septembril sõidavad Erasmus+ projekti raames Annely, Grete, Triinu R. ja Geily Iirimaale.

18. september - 22. september - Tuuli, Deili ja Terje klass Lätis.

*Õpilaskoja valimine toimub 20. septembril.

Mõned meenutused

 12. september - Triinu Uutar

Sdorpesotnuuu831gm2537ua15f8it0uf47 70u01348ilc1gma2gii61h75  ·

Täna saime legodest midagi ägedat luua ja boonuseks selle ka liikuma panna koos tulede ja viledega. Täname Raunot Robomikust vahva koolituse eest!!!

#robomiku

https://www.facebook.com/100064117385443/posts/687203313426909/

14. september -  Mairi  õpilastega „seenerallil“

Kodunduse tunni raames rikastavad „seenemetsas“ oma teadmisi ja praktilisi oskusi meie III kooliastme ja lisaaasta õpilased. Enne minekut on põnevust ja küsimusi palju.  Kuidas me ära ei eksi?  Missuguseid seeni korjata? Mida me seentega teeme? Vastused. Metsa minnes märgistan raja lintidaga. Hüüan kõva häälega ja kontrollin sõbra olemasolu. Korjan kollaseid seeni - no kukeseened. Korjan võiseeni, mis on ka kollased, aga  lõikekohale tekib valge piim. Seened lähevad puhastamisele, pannile ja purki. Lõpuks valmivad seentest pirukad. Tänan bussijuht Antsu ja Triinut, kes teadis paremaid seenemetsasid. Suur tänu ka kasvatajatele, kes noortele metsa minekuks sobilikud riided aitasid valida. Järgmisel aastal juba uus „seeneralli“!

15. september - Maailmakoristuspäev Porkunis

Porkuni Kooli õpilased osalesid  reedel 15. septembril traditsioonilisel Maailmakoristuspäeval. Koristuspäevast võtsid osa kõik klassid ja ka lasteaialapsed.  Töid ja tegemisi jätkus kohe paariks tunniks. Ilm oli ilus ja  õpilased olid väga tublid. Kokku sai kogutud suur  kogus erinevat prügi mis hooletute suvitajate poolt maha oli poetatud.  Leidude hulgas oli nii saapaid, kui T-särke, sokke ja ujumispükse, tühje pudeleid ja einekarpe. Rohelise Kooli meeskond tänab kõiki osalejaid. Nüüd on meie kooli ümbrus jälle puhtam!

Tänulikult Evelyn, Marika

NÄDAL KOOLIS (18.-22.09)

17.09-24.09.2023 toimub Iirimaal Dublinis esimene õpiränne ERASMUS+ „Õpirändav Porkuni Kool õuesõppe ja vaimse tervise edendajana“. Iirimaale kursusele „Õuesõppe haridus“ õppima sõidavad: Geily, Triinu R, Grete ja Annely.

18.08-22.08.2023 toimub Lätis Valmieras esimene osa Nordplus Junior projektist „We=nature“. Esimesel õpirändel õpivad õpilased tundma säästva arengu kontseptsiooni, selle tähendust praktiliste kunstivormide kaudu  läbi kõigi meelte (nägemine, puudutus, lõhn, maitse). Õpilastest osalevad: Hanna-Liisa, Kadi-Liis, Veiko ja Gennadi. Saatjateks on Terje K, Tuuli ja Deili.

·  Esmaspäeviti kell 09:00 infotund

·  Esmaspäeviti kella 14:00-15:00 on õp. Mairi õpilastega toidupoes

·  Esmaspäeviti kell 14:30 viiplemine!

·  Teisipäeval, 19. sept., kella 07:50–17:00 EO jooksukross Elvas .

·  Teisipäevast-reedeni saab aatriumis külastada SÜGISANDIDE näitust.

·  Kolmapäeval kella 08:55-11:30 ÕPILASKOJA valimised (jälgi infot kooliastmeti.)

·  Kolmapäeval kella 08:30-14:00 matkavad õp. Tiiu ja õp. Kristiina lapsed Endla rabas.

·  Kolmapäeval, 13. sept. kell 15:00-16:00 Sügise sünnipäeva disco.

Esmaspäeval, 18.09.2023 – kommentaar Tuulilt

Algas Porkuni Kooli uue Nordplus Junior projekti “We=nature” õpirände sõit Lätti, külla partnerkoolile Valmieras Gaujas krasta Secondary School - Development Centre.

Et kõik ausalt ära rääkida, siis saime Viru autorendist bussi kätte juba pûhapäeva õhtul ning kogusime sellega Porkuni Kooli kokku meie vahvad reisisellid: Hanna-Liisa, Kadi-Liisi, Veiko ja Gennadi.

Sõit Valmierasse algas 5:45 koos laste, Terje ning Deiliga. Jõudes Valmierasse, istusime ûmber suuremasse bussi, mis viis meid Riiga. Seal kohtusime Soome ja Leedu partnerkoolide õpilaste ja õpetajatega ning toimus kahetunnine ekskursioon Riia kaunis vanalinnas. Lõunatasime Lidos ning sõitsime suure bussiga kõik koos Valmierasse hotelli. Stadium Hotelli juurde kuulub suur kergejõustiku väli- ja sisestaadion, ümber mille tegime õhtul sportlikke kõnniringe. Kõik reisisellid olid väga tublid ja veidi saime tutvuda ka uute sõpradega partnerkoolidest.

19. september – Evelyn

Toimus Tartumaa Tervisespordikeskuses  Eriolümpia selle õppeaasta esimene võistlus -  jooksukross. Suviselt sooja  ja päikeselist ilma nautis  ligi 200 jooksusõpra. Võistelda sai 500m ja 1000m jooksudistantsidel. Meie kooli õpilased jooksid kõik 500m.  Osalesid võistlustel: Angela, Andreas, Kätriin, Rebecca, Siiriliisi, Reio, Marten ja Ketlin.

Võistlustele  eelnevalt pidime koolis jooksma ajale 500m ja tulemused jooksukrossi korraldajatele saatma. Nende tulemuste põhjal pandi kõik jooksjad tugevusgruppidesse ehk divisionidesse. Meie kooli kõik jooksjad parandasid oma koolis joostud aegasid, mõni 2 sek,  mõni 35 sekundit. Tulemused oli väga ,väga head. Saime neli kulda (kusjuures 2 neist oli 1. divisionis). Lisaks üks hõbe, üks 4. , 5. ja 6. koht. Kiitus tublidele jooksjatele!

Teisipäeval, 19.09.2023 – Terje meenutus

Enamus Nordplus Junior projekti “We=nature” tegevusi toimus partnerkoolis Valmieras Gaujas krasta Secondary School - Development Centre.

Esmalt toimusid väga vahvad mängud, mis aitasid teada saada ja meelde jätta õprändesse Lätti kokku tulnud õpilaste ja täiskasvanute nimesid. Seejärel joonistasid iga partnerkooli lapsed oma kooli tutvustava plakati pealkirjaga “We are proud of” ehk mille üle nad saavad olla uhked seoses oma kooliga, meie lapsed meie Porkuni Kooliga! Veiko joonistaski kohe meie ilusa uhke koolimaja, lemmiktunniks arvutiõpetuse ning legoklotsid. Gennadi joonistas ronimisseina, kiiged ja basseini. Kadi-Liis joonistas ennast ratsutamistrennis hobuse seljas. Hanna-Liisa joonistas meie kaunist loodust - Porkuni järvel oleva liikuva saare. Kõik lapsed joonistasid ka endid. Ka kohaliku Valmiera kooli lapsed joonistasid tutvustuse oma kooli kohta. Seejärel said lapsed oma plakateid teistele tutvustada. Põnevate käeliste tegevustena saime kirjutada liimiga oma nime või nimetähed paberile ning katta selle värviliste liivadega. Veel saime kaardid, mille keskel oleva kahepoolse teibi ühe poole katsime erinevate vürtsidega. Seega olid väga põnevad käelised tegevused, milles õppisime kasutama erinevaid looduslikke vahendeid kunsti loomiseks. Tutvusime veidi (palju ei saanud, sest kohaliku kooli lastel olid tunnid) kooliga ning seejärel läksime seiklema kaunisse Valmiera linna.

Kristiina ja Tiiu klasside hüvastijätt suvega 2023 

20. septembril matkasime giid Elo juhendamisel Endla rabas... Kõndisime mööda laudteid 7m paksuse turbakihi kohal kokku peaaegu 5 km. Erinevaid tegevusi oli palju: saime turbasamblast vett välja pigistada ning võrrelda, kes on kõvem pigistaja s.t. mõõta, kes sai topsi sisse rohkem vett;  saime hingata rabaõhku; saime kuulata vaikust; saime maitsta jõhvikaid; saime juua puhast rabavett; saime ronida torni otsa, et vaadata raba kõrgelt; saime kõndida lauka ääres jne, jne. Saime tutvuda ka Endla Loodusmajaga, kus oli peaaegu sama põnev kui rabas. Aitäh Elole, kes meid kannatlikult 2,5 tundi õpetas ning aitäh Antsule, kes meid sama kaua ootas, et jälle kooli tagasi tulla.

Kolmapäev, 20.09.2023, toimusid kõik Nordplus Junior projekti “We=nature” tegevused looduses!

Esmalt külastasime üliarmsate loomade ning lindudega Mezini miniloomaaeda! Järgmisena kõndisime end rebaseks maskeerinud giidi juhendamisel Vika (Läti) muinasjututegelaste kujude pargis. Seejärel veetsime ülejäänud päeva matkates Dikli külas. Nägime Dikli mõisahoonet ja selle juurde kuulunud vanu hooneid. Meie tore giid näitas meile erinevaid taimi ja looduse ilu Dikli järve, jõekeste, ülikõrgete vanade puude ning ürgloodusega tutvumise käigus. Õhtul veel jalutuskäik ja õhtusöök kaunis Valmieras.

21. sept. Täna oli võimalik kandideerida 2023/2024 õa õpilaskoja "Väikesed Teod" liikmeks ja/või anda hääl oma lemmiku kandidaadi poolt. Õpilaskoja koosseis selgub esmaspäeval

Kokkuvõte projektireisist Lätti – kommentaar

Lõunanaabrite juurde sõitsime bussiga. Bussijuhiks oli kõikide sõber Tuuli. Meid saatsid veel direktor Deili ja õpetaja Terje. Vastu võttis meid meie partnerkool Valmieras Gaujas krasta Secondary School - Development Centre. Oma reisil kohtusime Läti, Leedu ja Soome lastega. Alguses pidime ennast ja enda kooli tutvustama. Saime seda teha joonistades. Seejärel esitlesid ennast ja enda koole teised projektis osalejad. Lätimaal veedetud päevade jooksul tegime oma uute sõpradega palju toredaid asju – meisterdasime, matkasime, mängisime, pidasime piknikuid ja korraldasime veel ka muid vahvaid asju. Lisaks Valmiera linnaga lähemalt tutvumisele, saime külastada ka Läti pealinna Riiat. Ööbimiskohaks oli meil Stadium Hotel, mis on Valmiera linna uus spordihotell. Täname väga-väga kõiki, kes aitasid ja toetasid meid reisi ettevalmistamisel ja korraldasid meile ülitoreda esimese seikluse välismaal.

Hanna-Liisa, Kadi-Liis, Veiko ja Gennadi 

26. septembrilikka Evelyn

Tallinnas Sõle Spordikeskuses toimusid Eriolümpia ujumisvõistlused. Võistelda sai 25m vabalt- ja seliliujumises, 50m vabalt- ja seliliujumises, 100m vabaltujumises, lisaks 4 x 25m teateujumine.  Enne võistlust pidi saatma valitud alade ajad. Selleks käisime Tamsalus ujumas. Saadetud tulemuste põhjal paigutati kõik võistlejad divisionidesse. Meie võistlejad ujusid kõik 25 m vabalt ja lisaks enamus 25 selili, ainult Kert julges valida teiseks alaks 50 vabalt. Võistlustel parandasid enamus sportlasi oma eeltulemusi, mõni pool, mõni isegi 5 sekundit. Saime võistluselt  hulgaliselt medaleid;  Angela sai I ja II koha, Sarra saavutas I ja III koha,  Kert, Romil  ja Martti said kõik  kaks kulda, Egert kaks hõbedat, Merlin ühe I koha, Kenneth II koha. Teatevõistlusel saavutasime oma tiimiga II divisjonis kolmanda koha (üldiselt  oleks see tulemus olnud 13 tiimi seast 6 koht). Oskame ujuda küll!

27. september -  Eriolümpia üritus Tondi Koolis – kommentaar Evelynilt

Erasmus+ projekt "Ühendavad koolid" raames kohtusid Tallinna Tondi Koolis üle 100 õpilase erinevatest koolidest. Koos sõpradega sai liikuda Batuudijuss takistusradadel, lisaks sai tutvust teha judoga, mille treeningu viis  läbi Toni Eyland.  Pärast aktiivset liikumist sai tutvuda ka Tondi Kooliga. Aitäh Eriolümpiale, meie kahel klassil oli väga vahva päev!

28. september - Viru raba ilu ja võlu - Küllike

Kuna minu neljas klass on esitanud küsimusi, mis on raba, siis seadsimegi oma sammud raba poole ja tutvusime pisut teadmisega, mis on raba, kust ta oma vee saab, palju seal seda on, mis rabas ja rabaga toimub, mis ja kuidas seal kasvab, miks on rabamännid väiksed ja kidurad jne. Imetlesime raba ilu vaatetornist. Puhkepausil jõime teed ja näksisime küpsist kõrvale. Tagasiteel tegime väikse füüsilise tunni Tamsalu madalseikluspargis, kus viibisime esmakordselt. Oli meeldiv, huvitav ja õpetlik päev.

28. september - Elu Läänemerel  - Imbi, Terje õpilastega

Käisime neljapäeval Tallinnas õppekäigul. Giid tutvustas sadamas seisvaid erinevaid laevu. Eriti võimas oli jäämurdja Suur Tõll. Lennusadama õppeklassis uurisime ja vaatasime koos giidiga, kes Läänemeres elavad. Lennusadamas nägime veel meremiine, päästepaati, allveelaeava Lembit ja vesilennukit. Tegime ümbermaailmareis kollasel allveelaeval ning iga soovija sai juhtida laeva ja lennukit.Õppekäigu lõpetasime Tallinna Lauluväljakul.

ERASMUS+ projekti „MatheMusic“ tegevused Poolas – väsimatu Urve 

Esmaspäev, 26.09.23

Tsiteerides O. Lutsu „Kevadet“- kui kooli kohale jõudsime olid lapsed juba saali kogunenud. Porkuni Kooli tutvustasime Tiiu endiste õpilaste süžee ja teostusega tehtud filmi abil. Üks pilt räägib rohkem, kui tuhat sõna ja nii saime suure aplausi osaliseks. Projekti koordinaator oli palunud ette valmistada midagi toredat koos noortega tegutsemiseks. Tantsisime Poola õpilastega augustikuisel tantsupeol Kaire poolt õpetatud tantsu „Oo, Susanna“. Väga tore oli ka Poola laste endi tants, mida kindlasti tahame ka Porkuni Kooli lastele tutvustada. Wschowa koolis õpib ligi 200 õpilast. Kokku on õpitakse kolmes lähestikku asuvas koolimajas. Ühes majas on lasteaialapsed ja teraapiaruumid, teises õpilaskodu ja klassiruumid ning kolmandasse majjagi mahtusid klassiruumid. Meie tõlgiks pärastlõunal kooli ringkäigul oli õpilane Joam- suurepärase inglise keele oskusega noormees. Kui kirjaldada Wchowa kooli õpilasi, siis omadussõnad on – rõõmsad, jutukad, emotsionaalsed. Nägime noori õppimas klassides keemiat, poola keelt, religiooni, matemaatikat. Tervitus oli siiski lühike ja rohkem kogeme järgnevatel päevadel õpetajate tööd varjutades. Õhtusesse aega jäi ka kohtumine linnapea esindajatega raekojas, mis on Wschowa üks vanemaid hooneid. Wchowa on olnud ajaloos Poola suuruselt teine linn ning kuninga lemmikkoht, kus ta ka abiellus. Käisime imeilusas kirikus ning tutvusime linna ajaloolislte hoonetega.Lisan siia mõned fotod jutustamaks sulle pildilist lugu esimesest päevast.

Teisipäev, 26.09.23

Mõned näited Porkuni Kooli õpetajate tänase 26.09.23 töövarjutuse (Erasmus + projekti „ Matemaatika muusikaõppes“) matemaatilistest tegevustest.

I. Vahendid: sõrmed, nutitahvel (äpp)

Ettevalmistus: lapsed oma pingis, nutitahvlis nähtav visuaalselt numbri kontuur

Juhised:

Tõsta sõrmi vastavalt numbrile.

Vajuta numbrile tahvelarvutis, kui loendamine õige (number joonistub värvilisena tahvlile ning kõlab lapsele tagsisidena õige vastuse heli).

Muuda harjutus kergemaks:

Õpetaja näitab sõrmedel loendamist ette ja laps matkib.

II. Vahendid: Hularõngad, hulga,- või numbrikaardid, (pallimere) pallid

Ettevalmistus: Lapsed jagatakse kahte gruppi. Põrandale asetatakse 8 rõngast kahte ritta (mõlema võistkonna ees neli rõngast). Rõngastesse pannakse numbrikaardid (igasse üks). Võistkonna ees on korv pallidega.

Juhised:

1.  Pane rõnga sisse sama arv palle, kui on hulgakaardil. Ülesanne on läbi, kui kõigis neljas rõngas pallide arv ja hulk on vastavuses. Üks mängija asetab pallid ja järgmine korjab kokku. Võidab see võistkond, kes on kiirem. Mängi läbi kaks korda vahetades rolle.

Muuda harjutus raskemaks:

Pane rõnga sisse numbrikaart. Vali suuremad numbrid.

Pane ringi osahulk ja lase lapsel palle juurde panna.

Töövarjutajad soovivad jagada lugeja/vaatajaga mõningaid fotosid.

Kolmapäev, 27.09

Tänane tööpäev algas muusikatunni (topelttund) varjutamisega.

Põnevad tegevused tunnis:

Teretamise laul koos liigutustega. Laulu tempo muutub aeglasest kiiremaks.

Uue numbrilaulu õppimine loendades numbreid sõrmi tõstes ning vahemängu ajal rütmis liikumisega.

Õpilastel ringikujuline pael. Õpitakse põrandal tegema kujundeid (ring, ruut, kolmnurk jt). Muusika lisandudes liigutatakse rütmis ja pausi ajal tehakse õpetaja poolt nimetatud kujund põrandale.

Õpilased jaotatud kahte rühma- ühel rühmal tamburiinid ja teistel trianglid. Õpetaja mängu alusel eristatakse valsirütmi ja kõnnirütmi. Rolle vahetatakse.

Rütmimustrite mängimine (Mozart. Türgi marss). Põrandal paberil harjutamine. Hiljem kehaga orkestreerides. Kehaosadega rütmi tunnetamine.

Toredad lisategevused vaimu ja füüsise hoidmiseks olid 3D printeriga võtmehoidja tegemine, õpilastega kokkamine ja kunstitunnis makramee- tehnikas lehe meisterdamine. Lisan fotona kasutatud rütmimustri.

Kohtumiseni!

Malle, Anu. Tiiu, Tuuli ja Urve

Neljas päev, 28.09.23, Wschowa.

Tänane päev oli kirju, kui lapitekk. Alustasime hommikut täiskasvanud erivajadustega inimeste töökeskusest. Õmmeldi, heegeldati, kooti, värviti, kokati jne. Iga inimese tugevus ja huvi oli püütud üles leida. Tööpäev töökeskuses kestis 7 tundi. Meie piirdusime vaatamise ja kahe tunniga. Pisikese väsimuse kehast pühkis täiskasvanutele mõeldud tantsutund. Rõõm liikumisest tuli kaasa päeva. Järgnes kehalise kasvatuse tunni töövarjutus. Ühes tunnis koos olid lapsed kahest klassist. Saime kaasa mõned ideed meeldejätmiseks nähtud mängudest. Köieveo „lapsed versus töövarjutajad“ võitsid lapsed. Pärastlõunal kogunesid Poola õpetajad kuulama eestlasi ja horvaatlasi- mil moel nähakse seost matemaatikast ja muusikast oma kodukoolides. Olime ette valmistanud videokatked Porkuni Kooli tundidest (Andra, Kaire, Triinu) ning õpetasime ühe T. Jukki koolitusel kogetud kaasava ning varieeruva rütmi-arvu-muusikamängu kõigile kohalolijatele.

Tuuli, Malle, Tiiu, Anu, Urve

Reede, 29.09

Ongi käes viimane töövarjutuse päev Poolas. Esimeses kahes töövarjutuse tunnis olime jagatud kolmeks. Mina Tiiuga olime kolmanda kooliastme kunstitunnis, Tuuli-Malle-Anu  autismispektriga noorte klassides. Esimeses neist tehti kavandi järgi koera figuuri, teises ajalehe väljalõigete abil ostunimekirja ja kolmandas viidi läbi hommikuringi. Oleme kirjutanud kõikidele meie Poola õpetajatele kokkuvõtliku tagasiside, mis meile tunnis meeldis, mille eest neid tänada ning mida ise õppisime. Enamasti toimus tagasiside kirjutamine hotellitoas ühiselt  arutledes. Mina ja arvan, et teisedki, saime pai mõnegi õpetaja emotsiooni näol- teadmine sellise lehe olemasolust tundus levivat. Tööpäev jätkus lasteaiarühmas. Meeleolukamaiks tegevusteks osutusid laulu tantsumängud- neist lisan fotod kodulehele.

2023/2024 õpilaskoja "VÄIKESED TEOD" koosseis on järgmine:
1. Romeo Kõllo  - hooldusklassid
2. Gerli Toomsalu - I kooliaste
3. Moisei Zemski - II kooliaste
4. Kätriin Kaarmann - III kooliaste
5. Janek Sillavere - LÕK esindaja
6. Angela Tomson - lisa-aastad
7. Marek Sillavere - lisaliige

OKTOOBER

NÄDAL KOOLIS (02. - 06.10) – lühike kokkuvõte

Hommikud ja õhtud on juba pimedad... KINNITA  oma õueriiete ja koti külge HELKUR!

*Esmaspäeval  kell 10:00–12:30 matkab õp. Terje kl. Äntu loodusradadel.

* Esmaspäeval kell 10:35 Oktoobrikuu jutuvahetund "Musta kassi naabrid" (teistmoodi liikluslood).

*Esmaspäeval  kell 11 PRIA koolikava kontroll.

*Teisipäeval ja neljapäeval kohviku proovipäevad.

*Kolmapäeval, 4. okt. kella 09:50–10:35 toimub uue koosseisuga Õpikaskoja koosolek.

*Kolmapäeva ja reede hommikupoole tervitab õp. Küllike oma kl. õpilastega koolipere poolt Õpetajate päeva puhul endisi kooli töötajaid.

*Kolmapäeval kell 10:45- 11:30 MM saalis Läti projekti kohta kokkuvõte.

*Neljapäeval, 5. okt. kell 09:00–15:00 EO matkapäev Paides.

Eelmisel nädal oli Porkuni Koolis "Helkurinädal".

Väike kokkuvõte toimunust:

E- kontrolliti helkurite olemasolu;

T- vaadati multimeediasaalis õppevideoid. Lisaks räägiti ka üle, mis kampaania on "Peatu, vaata, veendu!".

Kui nädala esimene pool oli rohkem teoreetilisem, siis mida aeg edasi, seda põnevamaks läks...

K- helkurilaadsete toodete meisterdamine. Iga laps sai endale meisterdada lihtsa ent ilusa helkurilaadse toote ning kaunistada endale meelepäraste pärlitega.

N- helkuripuule helkurite riputamine; "Peatu, vaata, veendu!" markeerimine kolme ülekäiguraja juurde.

R- helkurinädalat kokkuvõttev viktoriin ning loosiauhindade loosimine.

Ja nüüd kus nädal sai mööda meiepoolsest helkurikontrollist, tuli helkurite olemasolu kontrollima piirkonnapolitseinik Anni. Samuti kordas ta õpilaste üle, miks on helkur nii oluline.

Aitäh õpetaja Signele ja õpetaja Marikale! Suur aitäh ka piirkonnapolitseinik Annile!

*Kool kingib igale töötajale (ka majas olevatele tugiisikutele, SOL-töötajatele ja kooliõele) Kooli logoga pusa ja T-särgi. Kuid kui kellegile kohe üldse see variant, kujundus vms ei sobi/ei meeldi, siis kohustuslik tellida ei ole!

 02. oktoober – Looduses - Terje kokkuvõte

Meie klass käis esmaspäeval, 02.oktoobril matkamas ja õppimas Äntu  loodusradadel. Matkarajal kordasime üle õpitud puud ja uurisime nende all kasvavaid taimi. Saime lähemalt tutvust teha ka metsamarjadega.

05. oktoober  - Eriolümpia matk! – Evelyni  kokkuvõte

Õpetajate päeval, 5.10. toimus Paides Eriolümpia matk. Matkasime koos teiste  eriolümpia sportlastega 5 kilomeetrit, õnneks ilmataat hoidis meid, esimesed vihmapiisad saime bussi istudes. Rajale minnes saime looduspiltidega „bingopileti“ – matkates pidime otsima lehel olevaid pilte looduses ja siis need maha kriipsutama. Eriti tähelepanelik oli selles tegevuses Siim. Õnneks jaksasid kõik meie suured ja väiksemad matkalised vapralt kõndida. Oleme hästi treenitud, tegelikult jaksaks veelgi pikema maa maha kõndida. Matkal oli tore kohtuda ka meie värskete vilistlastega - Kristjani ja Kirilliga. Kuulsime muljeid nende uuest (ameti)koolist.

Jaanika ja Terje matkamas

Sügisvärvides metsarajal saatis meid soe sügispäike ja kaunite Äntu järvede ja mägede vahel liikudes möödus aeg kiiresti. Peetud sai ka väike piknik ning oligi juba aeg Porkunisse tagasi liikuda. Aitäh heale Antsule!

Äntus käisid Kadi-Liis, Oksana, Sarra, Hanna-Liisa, Veiko, Gennadi.

05. oktoober

Õpetaja Evelyn käis osade õpilastega Paides Eriolümpia matkal. Matka pikkuseks oli 5km. Lõpus oldi küll päris väsinud, kuid õnneks supp ja Corny andsid kosutust. Oli tore päev!

Täna on õpetajate päev!

Elamusmängud panid meie töötajad täna liikuma!

Õpilaskoja liikmed üllatasid kooliperet enda kaunistatud tortidega! Muidugi ei puudunud ka laul, tants ega pillimäng!

Pildid ütlevad rohkem kui tuhat sõna...

06. oktoober Küllike  jätkas oma ühte õpetajate päevaga kaasas käivat traditsiooni. Käidi 4.kl. õpilaste ja direktor Deili`ga õpetajate päeva puhul õnnitlusi jagamas meie kooli ümberkaudsetele pikaajalistele töötajatele, kes on Porkuni Kooli ajalukku oma suurepärase jälje jätnud. Rõõmsad olid nii õnnitlejad kui õnnitletavad. Kõige pikaealisem töötaja on hetkel 102 aastane ja elab Porkuni mõisasüdames.

Palju õnne, kauneid mälestusi ja pikka iga kõigile!

Uus nädal 09. oktoober-  nädala uudised õpetajate toas + Teams’i vahendusel

*Eile sõitis grupp kolleege Portugali, et osaleda ERASMUS+ projektis " Õpirändav Porkuni Kool õuesõppe ja vaimse tervise edendajana". Osalevad Katrin, Inga, Terje K, Evelyn H, Kaja L ja Marika U.

*Tänasest majas veel kaks praktikanti- Mirell (Triinu juures) ja Kristi (Küllikese juures).

*Teisipäeval, kell 09:00-13:00, toimub mm-saalis õppus "Käitumine tulekahju korral".

*Teisipäeval ja neljapäeval avatud kohvik.

*Kolmapäeval, kell 08:30-16:00, külastab Galina rühm Tallinnas Noorsooteatri etendust "Röövlitütar Ronja"

*Neljapäeval osalevad Inga ja Signe klassid Tartu loodusmajas KIK programmil "Aedvili-tervislik ja maitsev".

*Reedel, kell 09:00–11:00, seiklevad Helge klassi lapsed Ebaveres.

Erasmus+ “Porkuni Kool õuesõppe ja vaimse tervise edendajana"

Katrini kokkuvõtted  Portugal

1. päev

Jõudsime Lissabonist Cascaisse. Meid tervitasid väga kogenud koolitajad Petra ja Ducan, kes on andnud oma teadmisi edasi juba üle 4000-le õppijale üle terve Euroopa. Märksõnad, mis täna kõige tähtsamad oli, on grupi tähelepanu ja juhi vastutus, sest grupijuht on vastutav oma inimeste, nende aja ja selle eest, kuidas nad end seal koos tunnevad. Käisime looduskaitse alal, õppisime mänge ja teadvustasime, et õppija tähelepanu on maksimaalselt 11min korraga - siis peab keskkond muutuma, et uuesti tähelepanu aktiveerida. Õhtul oli rahvaste ja maade tutvustamine. Meie grupis on 22 õppijat, kokku kuuest riigist - Slovakkia, Sloveenia, Luksemburg, Belgia ja Tšehhi (ning meie ka). Ilm on ka kohalike jaoks ebatavaliselt soe ja ilus, +30C.

2. päev

Päeva alustasime hommikujoogaga päikesetõusul. Õppetöö toimus erinevatel maastikel, "õppeklassides". Viimasena toimus jalgsimatk Euroopa läänepoolsemasse tippu Cabo da Roca.

3. Päev

Õuesõppe kohaselt möödus ka tänane päev looduses. Õppetegevus toimus Parque da Pena pargis ja lossi ümbruses. Töö toimus gruppides, pidime kasutama saadud teadmisi, olema loovad ja koostöövalmis. Töötasime kõik erinevates gruppides saades mitmekülgseid kogemusi ja ideid mida tuli teistega jagada. Õhtuhakul saime pisut vaba aega, et tutvuda Sintra vanalinnaga. Erasmuse+ "Porkuni Kool õuesõppe ja vaimse tervise edendajana" Portugalis

4. päev

Tänase päeva märksõnad olid:Trust, Responsibility, Preparation, Red Line, Flexibility, Team Work, Human - Feeling. Lisaks toimusid mängud gruppides, saime ise mänge läbi viia ja juhtida. Õhtul tutvustasime kõik oma koole, üritus toimus õdusas vestlusringis. Meie kursusejuhendaja on andnud välja raamatu "Games in nature", mille me endile ostsime. Erasmus+ "Porkuni Kool õuesõppe ja vaimse tervise edendajana" Portugalis

5. päev

Viimane õuesõppe koolituse päev algas traditsioonilise hommikuringiga. Seejärel külastasime Pisao loodusparki, kus viisime läbi erinevaid õuesõppemänge ning analüüsisime tegevuste tulemusi, kasutades eelnevatel päevadel saadud teadmisi. Ennelõunal tegime ka individuaalset eneseanalüüsi – tuli leida kolm õpetlikku märksõna eelmise päeva tegevustest ning see tuli teistele esitada. Peale lõunat saime kõik minna individuaalsele kahekilomeetrilisele rännakule mägedest alla ookeani poole. Saime ülesandeks vaadata enda sisse, mõelda õpitud teadmistele ja otsida vastuseid küsimustele, mille olime nädala alguses iseendile esitanud. Päeva lõpus saime pidulikult kätte oma tunnistused. Hilisõhtu veetsime Cascaisi linnas.

12. oktoober - KIK programmiga Tartu Loodusmajas – Signe ja Inga

Õpetaja Signe ja õpetaja Inga klassi õpilased osalesid KIK programmis  "Aedvili - tervislik ja maitsev“. Programm oli väga huvitav ja õpetlik. Saime teada, kuidas seemnest kasvab taim ja õiest saab vili. Sorteerisime erinevaid seemneid ja maitsesime kurki, paprikat, pirni, nuikapsast ja sellerit. Tutvusime ka Loodusmajas elavate taimede ja loomadega– erilisemad taimed olid banaanitaim ja kohvipuu ning palju elevust pakkusid prussakad ja sajajalgne. Suured tänud sotsiaalpedagoog Tuulile!

13. oktoober -  Ebavere seiklusrajal - Helge, Kaidi

Helge klassi suured ja väikesed käisid Ebavere seiklusrajal lustimas. Kuigi eelmised päevad oli tugevasti vihma sadanud ja arvasime, et rada on libe ja raskesti läbitav, saime siiski hakkama. Kõige atraktiivsem oli ahvikiik, mida väikesed sõbrad algul kartsid, kuid hiljem hakkas meeldima. Lõpuks toimus veel väikene jalutuskäik Väike-Maarja kergliiklusteel. Õnneks soosis meie tegevusi kaunis päikseline sügishommik. Tänud bussijuht Antsule sõidu eest!

NÄDAL KOOLIS (16.-20.10)

*Teisipäeval  külastab kasvataja  Sirle rühm Assamalla raamatukogu.

*Teisipäeval kell 14:00-15:00 toimub täiskasvanutele ekraanivabade robotite MatataLab ja mTiny tutvustamine.

* Kolmapäeval on õp. Triinu ja õp. Inge klass ekskursioonil Amblas Kiigelandis koduloomi vaatamas.

*Neljapäeval suurel vahetunnil saad oma hääle anda kohviku "Telefoni Kohvik" logole.

*Neljapäeval seilkeb õp. Inga klass Ebavere matka- ja seiklusrajal.

*Neljapäeval alustab inglise keele ring (II ja III kooliaste) Triinu juhendamisel.

Reedel peab õp. Virge kl õpitunni Väike-Maarja väikeloomade kliinikus

Reedel sõidavad lapsed KOOLIVAHEAJALE.                   

                      ***SÜGISVAHEAEG 23. - 27. oktoobril***
Direktori teated, mis vaheajal töötajaid ees ootab…
E- Verge koolitus, algusega kell 10. Sel päeval koolitoidu võimalus.
T- arengukava 9:00- 14:00, peale seda hoolekogu koosolek! Sellega seoses palun kõikidel vastata rahuolu küsitlusele!
K- EO sporditurvalisuse koolitus.
N- ja R- koolimajja tulema ei  pea.

&&&&    Pikendatud õppe korraldusega seotult ............. õppejuhi pöördumine lastevanemate poole     &&&&&&&
Kui soovite, et teie laps jätkaks peale 9. klassi pikendatud õppes, siis avaldust enam esitama ei pea (vt alusdokumenti).
9. klassis toimub klassikoosolek (kõik õpilasega seotud õpetajad-abid), kus räägitakse läbi pikendatud õppe eesmärgid. Klassiõpetaja kaasab teid koosolekule või küsib teie arvamust eelnevale.

3.10. Toimetulekuõppel õpilasele võib kooli õppekavaga ja/või individuaalse õppekavaga sätestada nominaalseks õppeajaks põhikoolis 11 õppeaastat. 10. ja 11. õppeaastal koostatakse õpilasele kohustuslike ja valikainete kohta individuaalne õppekava kuni 32 nädalatunni ulatuses. Kooli põhjendatud otsus õppeaja pikendamisest keeldumise kohta vormistatakse kirjalikult ja toimetatakse õpilase vanemale või eestkostjale kätte posti teel või antakse kätte allkirja vastu hiljemalt 9. klassi esimesel poolaastal.

Eelinfo:
ABB Eesti ja tema partnerid hindavad emotsionaalsust, mida Porkuni Kooli õpilaste jõulukaardid on saajatele ja tegijatele pakkunud. Nad soovivad seda teha taas ning tunnetuslikult ehk ka Porkuni Koolipere.

18. oktoobril käisid Triinu, Anu ja Inge oma klassi lastega õppekäigul Amblas Kiigelandis. Kiigelandis elavad peale peremehe, perenaise ja nende laste veel paljud koduloomad: hobused, ponid, kits, lambad, küülikud, kanad, kuked, kassid, koer ja isegi paabulinnud. Saime lastega loomi ja linde toita ja neid paitada. Lastele meeldis väga. Kõige suuremat elevust pakkus poistele muidugi hoovis seisev traktor, mille taustal ka ühe pildi tegime. Oli väga vahva päev! Perenaine helistas päev hiljem ja ütles, et unustas meile parte ja hane ka näidata!  Seega tuleb uus külaskäik plaani võtta!

Kooli jooksukross! -  Evelyn

Enne vaheaega toimus koolis jooksukrossivõistlus. Ilm sattus olema päris külm, kuid õnneks vihma ei sadanud. Pärast väikest soojendusetegemist osalesid kõik õpilased 500m jooksus. Õnneks jagus rajale ka ergutajaid, need kes olid juba oma jooksu teinud või siis alles ootasid seda. Paar päeva hiljem toimus autasustamine. Iga vanusegrupi kolm paremat said medali ja väikese auhinna. Kõik osalejad said lisaks jooksurõõmule ka pulgakommi. Kooli selle aasta kõige kiirem tüdruk on Mirjam S ja kiirem poiss Marek.

Aitäh kõikidele osalejatele!

25. oktoober – toimub Porkuni Kooli sporditurvalisuse loengupäev -

koolitajad Eriolümpia Eesti Ühendus, Sotsiaalkindlustusamet.

Toome praktilisi näiteid ja umbkaudselt kaasuseid, et teemat koolipersonalile lähemale tuua.  Kindlasti räägime ka sobivast käitumisest töötaja vaatest, ehk toetame lapsi ja toetame töötajaid.

Eriolümpia, Porkuni Kool, koostöö, sporditurvalisus, miks ja kuidas? Tiina Möll

Lapse ja noore heaolu Eestis; SKA

Abivajav laps ja hädaohusolev laps, teavitamise teekonnad; SKA

Väärkohtlemise liigid (emotsionaalne, füüsiline, seksuaalne, hooletusse jätmine; praktiliste näidete ja kaasuste abil selgitamine); SKA

Seksuaalne väärkohtlemine ja Lastemaja (üldine ülevaade tegevustest ja abistamise võimalustest)

Abivajava lapse märkamine koolis. Rühmatöö. Marina Paddar.

Koolitajad Tiina Möll, Karen-Pauliin Konks, Marta Rohtla, Marina Paddar. Koolituse teemad koostöös Sotsiaalkindlustusameti ja laste heaolu osakonnaga ning Erasmus projekti Sporditurvalisus nr 887119709 kaasabil.

Aitäh, et usaldate ja meid kutsute!

NOVEMBER

NÄDAL KOOLIS (30.10-03.11)

*Esmaspäeval kell 10:00-11:30 ettevalmistused halloweeniks A-korpuses.

*Esmaspäeval kell 12:30-14:00 Rohe-kooli töörühm Rakveres.

*Esmaspäeval kell 14:00-15:00 on õp. Mairi õpilastega toidupoes.

*Teisipäeval kell 07:50 sõidab õp. Evelyn sportlastega Tallinnasse EO rahvastepalli võistlustele.

*Teisipäeval kella 10:00-11:30 A-korpuses halloweeni tähistamine.

*Teisipäeval kella 11:40-12:20 Õpilaskoja koosolek.

*Teisipäeval kell 15:00 suur halloweenipidu aatriumis.

*Kolmapäeval kell 08:20 -12:15 on õp. Küllikese klass väljasõidul.

*Kolmapäeval kell 09:30 sõidavad õp. Katrini, õp. Helge ja õp. Virge kl. õpilased Tartusse Vaatama Vanemuise etendust Vennad Lõvisüdamed.

*Neljapäeval kella 09:00-12:00 on õp. Inga klass õppekäigul Rakveres

*Hingedepäeval, 02. nov., kell 14 läheb kasv. Sirle rühm V-Maarja kalmistule.

*Reedel kella 09:00-12:00 osaleb õp. Imbi klass Rakveres Leekpea ateljees kunstikoolitusel.

*Reedel kell 13:00 õpetajate koosolek.

*See nädal Urve, Andra ja Signe Kreekas lähetuses.

*See nädal alustab tööd kooliraadio. Programm on posti küljes!

Erasmus+ Mathemusic projekt Kreekas - 30.10.23

Esmaspäeval algas meie esimene tõsine tööpäev Kalamatas koolitusel ” Melodic Classrooms”. Päeva põhitegevused jaotusid kaheks: tutvumine iidse linnasüdamega ning õppisime klassiruumis.

Linnga tuvumisest.... oled ise maaimas ringi liikunud ning tead, et kogu linna/riigi ajalugu mõne tunniga meelde ei jäta. Seega jagan vaid põnevamaid fakte:

•Kreeka levinuim perekonnanimi „Papadopulus“ tähendab tõlkes preesti poeg/laps. Kreeka õigeusu preestritel, erinevalt nende roomakatoliku kolleegidest, lubati abielluda ja lapsi saada,

•Tänapäevane linna nimi Kalamáta pärineb tõenäoliselt sõnadest Παναγία η Καλαμάτα, Panagía i Kalamáta, 'Ilusate silmadega Neitsi Maarja'. Selle taga on legend hobusest, kelle kabjalöökide järgi püha pilt neitsi Maarjast leiti.

•Kreekas on kolm valdkonda ühes ministeeriumis: haridus-, usuasjad ja sport. See teadmine teadvustati giidi poolt kirikus.

•Kreeka iseseisvus 1821 pärast ligi 400 kestnud Ottomani türklaste okupatsiooni. Giidi sõnul antiikkreeka pärand arhitektuuris taastati ja teadvustati teiste riikide kaudu, kelle elanikud Kreekat külastades kopeerisid arhitektuuri oma kodumaal. Kreekas endas oli see hävinenud (nt Olympus).

Üks ääretult põnev koht oli ka Victoria Karelia Kreeka rahvarõivaste muuseum- ilus, interaktiivne ja toreda vastuvõtuga.

Muusikaõppest tulevad jutud homme, sest teema arendus alles alguses.

Urve, Signe, Andra

30. oktooberteateid edastab Marika.

Sel õppeaastal sai esmakordselt kokku Rohelise Kooli uus töörühm. Töörühm alustas oma tööd ühise väljasõiduga Rakveresse. Seal külastati uuskasutuskeskust, et anda kooli poolt üle Sõbralt - Sõbrale laadalt ülejäänud riided ja jalanõud. Oli toimekas väljasõit. Töörüma uus koosseis saab uuesti kokku juba 6. novembril, et üle vaadata uus tööplaan ja kavandada ühiselt uusi üritusi ja tegevusi.

31. oktoober – Evelyn rahvastepalli võistlusest Tallinnas

Porkuni Kool pani võistlustel välja kaks võistkonda. Turniiril saavutati I ja III koht. Aitäh õpetaja Evelynile!

#### Nagu väga paljudes koolides, tähistati ka Porkuni Koolis 31. oktoobril Halloweeni

Aitäh õp. Marika ning kasvatajad Merlin ja Marit! Ja suur tänu ka kõikidele teistele, kes oma panuse andsid. Kõige suurem aitäh muidugi neile, kes sellesse päeva täielikult sisse elasid ning kostüümid selga tõmbasid!

Erasmus+ Mathemusic projekt Kreekas - 31.10.23

Kui eile tutvusime Kalamata ajaloo ja vaatamisväärsustega, siis täna, päeva esimeses pooles, sõitsime linnast välja. Polilimnio kosed, mis asuvad varjulises ja metsases kanjonis, 25 km kaugusel Kalamatast läänes, võtsid ahhetama oma ürgse iluga ja panid proovile meie füüsilised võimed. Päeva teises pooles toimus koolitus. Koolituspaigaks Maria Callase nimeline Muusikakool, koolitajaks muusikaõpetaja Maria Areadne koolituskeskusest ning grupikaaslasteks kolleegid Horvaatiast. Tänane teema, aktiivõppemeetodite rakendamine muusika ja matemaatika lõimimisel, pakkus erinevaid võimalusi meetrumi, rütmi, kõne, keha- ja rütmipillide kasutamiseks. Midagi huvitavat kuulamiseks, ka. Kõik võib olla muusika! https://www.youtube.com/watch?v=C_acGIARxBw

Urve, Andra ja Signe

Erasmus+ Mathemusic projekt Kreekas - 01.11.2023

Hommikul nautisime Kalamata lähistel asuvat väikest kaluriküla Kitries, kus asub imeline väikestest heledatest kivikestest rannajoon, türkiissinine merevesi ja lopsakas taimestik. Hooaeg on küll praeguseks läbi ja värskete mereandide letid suletud, kuid meil õnnestus siiski kohtuda ühe sukeldujaga, kes meile oma saaki rõõmsalt demonstreeris. Pealelõunase koolituspäeva põhiteemaks oli aga traditsioonide olulisus, nende toomine klassiruumi ja tutvumine teiste kultuuridega. Tutvustasime meie endi regilaule, mängisime emotsioonidega ja jutustasime lugusid kasutades kehapille. Oleme loovad, märkame looduse helisid, samuti tehismuusikat meie ümber ning lõimime tundidesse digitaalseid vahendeid! ΗΛΙΟΣ!

Signe, Andra ja Urve

NOVEMBER

01. november  - Küllikese ja  Monika klassi õpilased põnevust täis!

Küllikese ja Monika klassi õpilased külastasid Rakveres Politsei- ja Piirivalve Ametit ja Päästeametit, et tutvuda politseinike ja päästjate igapäevatööga. Meile näidati majas asuvaid tööruume ja -vahendeid, lasketiiru, arestimaja, politseibussi. Meil lubati katsuda ja selga proovida politseinike töövahendeid (püstol, kaitsekilp, kuulivest, kiiver, automaatrelv), avada lukustatud uksi ja näha ruume, kuhu viiakse korrarikkujaid. Saime teada, et selle töö tegijad peavad olema väga täpsed, hoolikad ja tugevad. Põhjalikult räägiti politseikoera Jacki tööülesannetest ja demonstreeriti koera sõnakuulekust. Saime teada, et politseikoerad oskavad eesti keelt, nende eest ei tohi kunagi ära joosta ja võõrast koera ei tasu silitama minna. Siis suundusime Päästeametisse, kus tutvusime päästeameti autodega, nendes oleva varustusega ning nägime kuidas päästjad kiiresti teiselt korruselt esimesele jõuavad (libisevad mööda toru alla). Veel näidati, kus ja kuidas tööriideid hoitakse ning  õpetati, kuidas kiiresti riietuda. Saime teada, et päästjad peavad olema kiired, tugevad ja sportlikud. Nüüd teame, et politseinikud ja päästjad on sõbralikud ning nende poole võib alati murega pöörduda.

Aitäh piirkonnapolitseinik Anni Kruuse ja kõikidele ametnikele (kes meile maja tutvustasid ja tarkuseid jagasid), selle toreda ja tegusa päeva eest!

Erasmus+ Mathemusic projekt Kreekas - 02.11.2023

Tänane päev algas Kalamata erivajadustega õpilaste koolis. Õpilasi on koolis 40 ning õpetajaid 25. Kõneldi, et koolihoone on uus ja ehitatud teisiti, kui ükski teine hoone Kalamatas. Saladuseks see arhitektuuriline erisus meile jäigi. Kahju, et ei saanud olla õpilastega koos tegevuses, kuid see nimetu miski ühe kooli uksest sisse astudes oli õige. Klassis on kuni 7 õpilast ning jaotuse aluseks diagnoos. Fotod kinnitavad sulle, et püütakse luua väliselt väheste stiimulitega keskkonda. Tore külastus! Sellele järgnes kreeka tantsude õpituba. Kreeka tantsurütm on eriline ning muutub muusika käigus. Sirtaki, balos jt tantsude esmased sammud said õpitud ja läbi tantsitud- tulime toime. Oma silm on kuningas- otsusta, kas see nii on!

31.oktoober – kokkuvõte pidustustest

Halloween ei ole eestlaste traditsiooniline tähtpäev, kuid muutunud juba väga laialt levinud kombeks. Eestis ei kanna halloween oma esialgset eesmärki, meie jaoks on see pigem üks võimalus ennast kostümeerida, tantsida ja mängida vahvaid mänge. Sel aastal tähistasime Porkuni Koolis halloweeni MONSTER HIGH nukunäitusega, kuhu lisandusid ka kõikide rühmade poolt valmistatud või kostümeeritud nukud. 31. oktoobril toimus suur kostüümipidu, kus valis tantsuks muusikat külalisdiskor Marii. Kõikidel rühmadel oli võimalus kasvataja Mariti juhendamisel meisterdada endale väike kummitus. Soovijatele tegi põnevaid näomaalinguid Maire ja julgemad said Merlini juhendamisel ületada oma hirme õudustetoas ning mängida halloweeni mänge. Põnevaima nuku hääled luges kokku kasvataja Renneli. Peomeeleolu ja tegemised jäädvustas pildile kasvataja Kristiina. Kõik osavõtnud rühmad said tänutäheks koti popkorne, võitjaks osutus Renneli rühma nukk ja nende pidu jätkus suurema koguse popkornide paugutamisega rühmas.
Aitäh kõigile, kes ürituse korraldamisele kaasa aitasid!

01. november – 3 klassi Tartus teatris -  Katrin, Virge, Helge

Hingedekuu esimesel päeval käisid õp. Katrini, õp. Helge ja õp. Virge kl. õpilased Vanemuises vaatamas efektidest rikastatud fantaasiamuinasjuttu Vennad Lõvisüdamed. Saime kaasa elada värvikale põnevusloole Kibuvitsaoru vabastamisest. Vaheajal külastasime kohvikut. Pärast etendust arutlesime üheskoos sõpruse, vendluse, reetmise ning inimelu lõpu ja hingede teemadel. NB! Meie õpilastaga on väga julge teatris käia!  Te olete väga tublid ja viisakad! Aitäh teile!

Virge

02. november – HINGEDEPÄEV

Mõtisklus  (tekst laenatud -  Lauri Räpp ) – lahkunud  kooli töötajate mälestuseks…

Kuidas teil seal läheb? Sealpool pilvepiiri. Teiselpool nähtamatut silda. Millist värvi on seal õhk ja kuidas mööduvad teie päevad?

Meil, siinpoolsetel pole vist mõtet rääkida, kuidas meil lood on. Teate ju niikuinii. Ja näete. Itsitate, kui arvame, et me elus siin sünnivad veidrad juhused ja kokkusattumused. Need kõik on ju teie sätitud, onju? Elate ja tunnete kaasa kui meil on raske, süstite meisse lootust kui tunneme end lootusetuna. Vahel tunnemegi ja ka see on okei.

Ometi me räägime teiega ja teile. Vanade fotode ees, süüdatud küünalde valgel, teie ihu viimse maise puhkepaiga juures. Nii hoiame teid elus. Ja teie meid. Kõik käib ringiga.

Täna on hingedepäev. On täiesti okei öelda, et kuigi te olete elus me mälestustes, mõtetes, fotodel ja lugudes, on vahel tunne, et ma pudenen suurest igatsusest tuhandeks nähtamatuks tolmukübemeks.  

Igatsus on hinge loomulik osa, mida ei tasu peljata, kui ta on ilus. Lihtsalt mõni igatsus on valus ja ilus ühekorraga. Siis, kui puudutused jäävad igaveseks kättesaamatusse kaugusse, ent hing on ometi teise südame kõrval. Hingeside on nähtamatu, kuid katkematu.

Aga meie eludes on piisavalt igatsusi, mis ilusad. Seesugused, mil süda on justkui kümme tuhat kilomeetrit kallitest eemal. Igatsed, sest pole nii ammu teineteist päriselt näinud. Eriti tugeva hingesideme puhul võib „nii ammu“ tähendada vaid mõnda päeva.

Ilus igatsus paneb unistama. Valus igatsus tekitab aga soovi unustada. Ja nii meie -siinpoolsed – muudkui käime oma päevateed ja öiseid radu. Püüame unistusi ja soovime unustada. Vahel unustame unistada ja siis leiame end kesk unistusi. Sel teel olles kanname kaasas teadmist, et iga ihu saab kord tuhaks või mullaks, kuid hing on lüli katkematust ahelast.

Mu tänast päeva saadab üks mu kirjutatud tekst. See on sinust ja sulle, aga ka sinust ja sulle samuti. See on kõigile sealpoolsetele. Pilvepealsetele.

***

mul aeg on minna

sa ära nuta

ma lähen sinna

kus aeg ei rutta

seal hingehaavad

paranevad

valud vaevad

ununevad

kuigi aeg siit

viib mu näo

me vahel niit

mis eal ei kao

nii olen mõtteis

pilvedes

ja tulen tuultes

vihmavees

mu salamärke

silmas pea

nii leiad elus

kõik mis hea

    ####

03. november - Maalitund Leekpea ateljees -  Imbi selgitab

Käisime reedel tõeliselt põnevas maalitunnis. Teemaks voolav akrüülmaal ehk pouring. Meie maalitunni õpetajaks oli kunstnik Mari Riina Mölder, kunstnikunimega Leekpea. Tutvusime töövahenditega ja vaatasime, kuidas nendega tegutseda. Oma lõuendil katsetasime pööratud topsi tehnikat. Värvidega mängimine on üks vahva tegevus. Pärast maalitundi nautisime külalislahke kunstniku hubast ateljeed, kauneid maale ja põnevaid valgusteid. Suur tänu meeldejääva kohtumise eest, Mari Riina Mölder! Aitäh Antsule meid sõidutamast!

Erasmus+ Mathemusic projekt Kreekas - 03.11.2023

Sarnaselt eelnevatega oli hommik meie jaoks plaanitud tutvumiseks kultuuriga. Sõitsime Vana- Kreeka aegsesse Messini linna arheoloogilisse piirkonda. Nähtut ilmestavad fotod. Päeva teises pooles saime ülevaate Kreeka muusika arengust ning olulisemastest heliloojatest. Tutvusime Kreeka rahvapillidega. Kuulasime aktiivselt (loe: ülesandega) muusikat ning seostasime õpitud tantsudega. Kreeka muusika sagedaseim rütm (kalamtianos) on ⅞ taktimõõdus. Tegime läbi mitmeid harjutusi.

Mainimist väärivad sündmused nädala 06. - 10. novembril on

*Esmaspäeval kell 10:35 aatriumis jutuvahetund

*Esmaspäeval kell 15:30 hoolekogu koosolek.

*Teisipäeval kell 12:30 Rohelise kooli töörühma koosolek.

*Teisipäeval kell 14:00 Iirimaa ja Portugali reisimuljed MM-saalis.

*Kolmapäeval kell 10-16:00 Tiiu ja Kristiina rühm Estonia teatris.

Novembrist on Taive tööl täistööajaga, ehk et tööl ka reedeti.

06. november – kohviku-uudised Mairilt

Septembri alguses toimus kodunduse klassis firma asutamise koosolek. Koosolekul tutvustati põhikirja, valiti firmale nimi jagati kandideerimise avalduse järgi ametid. Lisaks kokkadele ja juhile töötavad meil majandusjuht, sekretär, kvaliteedikontroll, puhastusteenindusejuht, kujundus-ja reklaamijuht. Kõik oleme juhid ja peakokad ning moodustame ühtse tööka  meeskonna.

Oktoobris joonistasid firma töötajad kohviku nimega seoses pildi. Kooli töötajad ja õpilased valisid piltidest meeldivaima (salajane hääletus) ja sellest sai firma logo.

Porkuni Kooli õpilasfirma „Telefoni Kohvik“ on ametlikult tegevust alustanud. Eelmisel nädalal 02.11. 2023 a müüsime kohviku aktsiaid 250 euro eest. Aktsiate müügist saime algkapitali. Nüüd  täidame kohviku riiulid  erinevate maiustuste, näkside ja mõnikord ka puuviljadega. Menüüsse tulevad pirukad, salatid, jäätisekokteilid….. Sel õppeaastal on „Telefoni Kohvikul“ oma kooli sisene FB grupp, kuhu postitame kohviku menüü. Kliendil on võimalus postituse alla koostada tellimus. Soovime kõikidele klientidele häid maitseelamusi! Näeme „Telefoni Kohvikus“!

Direktor õpetajate streigist
HTMi selgitus on pikk ja viiteid seadustele täis, kuid kokkuvõtvalt:
Streigi õigusliku määratluse järgi ei ole praegu kavandatavale streigile eelnenud läbirääkimisi ega lepitustoiminguid. Seega on kujunenud olukord, kus riigikoolide õpetajatel ei oleks alust streikida ja praegu korraldatav streik oleks ebaseaduslik (vt KTTLS § 22 lõige 2).
Kui otsustate siiski streikida, siis:
KTTLS § 25 lõige 1 sätestab, et streigi aja eest töötajatele palka ei maksta. Palume kõikidel riigikooli juhtidel sellega arvestada palkade maksmiseks tööajaarvestuse pidamisel. Jälgime seda. Mõelge ja arutage omavahel ning andke mulle teada, mida otsustate!

Porkuni Kooli õpetajate teade streigi teemal :

Porkuni Kooli õpetajad avaldavad toetust õpetajate palga tõusuks!
Erivajadustega laste koolina tunneme tugevat vastutust oma õpilaste ohutuse eest ning seetõttu füüsiliselt ei osale streigis.

08. novemberunustamatu teatrielamus – Kristiina kokkuvõte

Kas on kedagi teist nii eriskummalist, lahedat ja tähelepanuväärset kui Pipi? Raske oleks leida talle võrdset, sest Pipi on Pipi – eri värvi sukkade, erepunaste patside ja tedretähnidega tüdruk on nii vapper ja tugev, et võib hobuse üles tõsta. Elutarkust ja südamesoojust jagub tal kõigile. Ja mis peamine – temaga ei hakka iialgi igav! Seda kõike saime kogeda 8. novembril Rahvusooperis Estonia. Olime kõik vaimustuses ja plaksutasime käed tulikuumaks.

*Koolis toimub uue kalendri kaanepildi kujundamiseks joonistusvõistlus "MINU KOOL" - tähtaeg - 13. novembril 2023.

13. november - Mõned nopped infokoosolekult

*Esmaspäeval kell 13:00 kasvatajate koosolek.

*Teisipäeval ja kolmapäeval Urve ja Deili Tallinnas seminaril.

*Kolmapäeval on Kristiina ja Tiiu klassid  KUMUS.

*Neljapäeval võimalusel õpetajate-kasvatajate abide koosolek.

*Neljapäeval Taive, Kai ja Ants (koolibussiga) tunnike-kaks jäätmejaamas.

*Reedel 10:45-11:30 õpilaskoja koosolek.

*ABB kaardid saabusid! Kaardid valmis teha 4. detsembriks.

13. november – ääretult valus ja kurb teade:

Meie hulgast lahkus 10 aastat meie kooli õpilane olnud Maksim.

Kaastunne vanematele, kõigile töötajaile, kes Maksimiga lähedased olnud.       

NÄDAL KOOLIS (20.-24.11)

*Esmaspäeval kell 12:35-13:30 Rohelise Kooli koosolek.

*Teisipäeval ja kolmapäeval toimuvad LIIKUMISAKTIIVSUSE PÄEVAD võimlas. A

*Teisipäeval, 21. nov. kella 09:00–16:00 on õp. Monika klass Tartus.

*Neljapäeval osaleb õp. Evelyn kella 08:00-16:00 lastega EO korvpallifestivalil Tallinnas.

*Reedel kella 08:55-10:35 toimub sööklas lindudele söögimajade meisterdamine.

*Reedel kell 13:00 mm-saalis õppenõukogu.

* Izaura ei tööta enam Porkuni Koolis (kroonika vahel artikkel Virumaa Teatajast.)

*Stuudiumis on tulemustasu küsimustik – hakka täitma, kui tahad tulemustasu!

*Neljapäeval kell 8-16:00 Tallinnas EO korvpallifestival.

*ÕN 01. detsember kell 13:00!!!

Meenutusi olnust…

Põhja-Eesti projekti korvpallifestival 2023 koos Kadrina Karudega.

ÜHENDAV KORVPALLIFESTIVAL ja vaimse tervise uuring "STRONG MINDS" Kalevi Spordihallis. Osalema olid kutsutud sportlased vanuses 8-12 aastat ja ka partnerid samas vanuses. Meie koolist võtsid osa Signe klassi ja Küllikese klassi poisid ning kaasatud olid ka samas vanuses partnerid/sõbrad Martha ja Kendra. "Kadrina Karude" spordipoiste ning treenerite juhendamisel õpiti erinevaid trikke ja mänge korvpalliga. Esimest korda Eestis viidi läbi vaimse tervise uuring "Strong Minds", mis õpetab lihtsaid tehnikaid, kuidas stressiolukordades toime tulla ja vaimseid pingeid maandada. Oli mõnusalt sportlik ja mänguline päev!

NÄDAL KOOLIS (27.11.-01.12)

*Teisipäeval kell 12:00 on meil külas Tln. Lasteteater Lepatriinu etendusega "Kass, kes kõndis omapaed"

*Teisipäeval kell 14:00 õp. Triinu klassis robootikaring täiskasvanutele.

*Teisipäeval kell 14:00 jõulupeo proov.

*Kolmapäeval kella 08:10-13:00ni õp. Marika õp. Virge kl. poistega Tallinnas kaupa toomas

*Kolmapäeval kell 13:45 mm-saalis kokkuvõte Erasmus+projektist "Mathemusic".

*Kolmapäeval kell 14:30 aatriumi kaunistamine.

*Kolmapäeval kella 17:00-19:20 mm-saalis filmiõhtu "Harry Potter".

*Neljapäeval kell 11:00-17:00 külastab kasv. Renneli rühm Tallinna Jõuluturgu.

*Neljapäeval kell 14:00 jõulupeo proov ja kohe pärast proovi on kuuse ehtimine.

*Reedel, 1. dets., kell 13:00 mm-saalis õppenõukogu.

Õppetöös lõpeb SÜGIPERIOOD ja

                          algab TALVEPERIOOD 04.12.2023-15.03.202

Reedel 24. novembril toimus Porkuni Koolis Rohelise kooli töörühma eestvedamisel aialindudele söögimajade meisterdamine. Kõik klassid said endale teha ühe söögimaja. Üritusel räägiti ja näidati ka seda, millised on võimalused lindude talviseks toitmiseks. Kohapeal segati õpilaste abiga kokku õli-, jahu- ja seemnekoogikesed. Igasse linnumajja pandi üks seemnekoogike. Iga klass peab nüüd õues leidma koha, kuhu lindude söögimaja rippuma panna. Söövate lindude jälgimine on väga teraapiline tegevus ja samas on ka hea tunne, kui oled saanud aidata endast väiksemaid. Linnud on meile selle eest tänulikud ja tänavad meid kevadel oma ilusa lauluga. Täname kõiki meisterdajaid ja nende abilisi.

Rohelise kooli töörühm

DETSEMBER

NÄDAL KOOLIS (04.-08.12)

*Esmaspäeval kell 10:35 aatriumis jutuvahetund.

*Teisipäeval kell 14:00 õp. Signe klassis saviring täiskasvanutele.

*Teisipäeval kell 15:00 hakkavad kõik rühmad õp. Mairi eestvedamisel sööklas valmistama piparkoogitaigent.

*Kolmapäeval kella 09:15-15:15ni on õp. Küllikese ja kasv. Merlini rühma lapsed Jõulumaal "Jõulud talus" C.R.Jakobsoni talumuuseumis.

*Kolmapäeval kella 11:00-15.00 on õp. Monika ja õp. Katrini kl. lapsed väljasõidul "Jõulud Alpakamaal".

*Kolmapäeval ja neljapäeval kell 14:30 jõulupeo proovid.

*Neljapäeval on õpilasfirma Rakveres kaubalaos.

*Neljapäeval lähevad rongiga õp. Triinu ja õp. Inge oma klasside lastega Eesti Noorsooteatrisse etendusele "Lenda-lenda, röövik".

*Neljapäeval sõidab õp. Signe klass rongiga Tallinnasse.

Ilmateade: Täielik TALV! 

5. detsember – Õpilaskoja tegemised jõuluajal 

Kui piparkooke teha, siis ikka enda tehtud taignast! Õpetaja Mairi eestvedamisel valmistasid täna kõik rühmad ühe pätsi piparkoogitaigent. Järgmisel nädalal täidame maja piparkoogilõhnaga.

6. detsember Ka sellel aastal tegi Porkuni Kool koostööd ABB-ga. Õpilased valmistasid õpetajate ja kasvatajate abiga ligikaudu 450 ainulaadset jõulukaarti. Kaardid kingitakse omakorda edasi ABB partneritele/klientidele. Loodame, et antud kaardid tekitavad saajatel tõelise jõulutunde! ❄️ Tänutäheks kinkis ABB koolile uue jooksulindi, legolaua ning Time Timeri käekellad. Ja loomulikult ei saa detsembris üle ega ümber magusast! Ka selle peale olid nad mõelnud, ning tõid kooliperele ülimaitsvaid kringleid. Et ka neile see päev meeldejäävamaks muuta, korraldasime neile mõned mängud ning lõpetuseks ka ühe ühise tantsimise. Aitäh, ABB! Oleme Teile äärmiselt tänulikud

6. detsember –  Sõit Pärnumaale - meenutus osalejatelt

Küllikese klass ja Merlini rühm külastasid KIK programmi raames C.R. Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal. Meid võttis vastu tore giid Anneli, kes tutvustas vanaaja jõulukombeid talus. Saime põhus hüpates jõuludel tulla lasta, külastasime laudas lehmi, toitsime lambaid ja jäneseid. Õues ootas meid uhke veohobune, kellega saime sõitu kuljuste helinal. Vanas veskis tutvusime leivateoga, lugesime kokku kõik jõuluorikad ning saime teada, et kapsaleht on suurepärane küpsetuspaber. Meisterdasime kodustele kauni jõulukaardi ja soojendasime rehetares oma konte sooja tee, karaski ning jõulusokuga mängides. Oli vahva ja õpetlik päev!

7. detsember – meenutus teatrikülastusest – Triinu ja Inge

Käisime Mardi, Romeo, Silvesteri, Ken Anderi ja Kenariga Tallinnas Eesti Noorsooteatris vaatamas etendust ”Lenda-lenda, röövik”. Etendus oli väga vahva ning see rääkis liblika eluringist ehk siis kuidas röövikust saab liblikas. Lapsed elasid etendusele väga kaasa ja nukud ning muud rekvisiidid olid lihtsalt nii vahvad. Lisaks teatrielamusele pakkusime Ingega lastele rongisõidu elamuse ja me läksime Tallinnasse rongiga. Kenar ja Romeo reisisid lausa Kiviõlist rongiga ja hoidsid meile kohtasid Tapa peatuseni. Käisime ka teatrikohvikus ja poisid said ise valida, mida nad sealt soovivad. Päeva lõpetasime Balti jaama Burger Kingis, et teha aega parajaks rongi väljumiseni! Poistele väga meeldis ja nad olid terve pika päeva väga tublid.

NÄDAL KOOLIS (11.-15.12)

*Esmaspäeval kell 10:30 aatriumis jõululaat, avatud kohvik!

*Esmaspäeval jõuab laste juurde jõuluvana ONU TOMMY. Kontsert kell 15:00.

*Teisipäeval kell 10:15 sõidavad õp. Signe klassi õpilased Rakvere Teatrisse vaatama etendust "Kessu ja Tripp".

*Kolmapäeval kell 09:00 -13:30 naudivad õp. Triinu, õp. Marika ja õp. Inge oma klasside lastega Gardestis jõuluilu.

*Kolmapäeva õhtul kell 17:00 mm-saalis filmiõhtu BOSS BEEBI.

*Neljapäeval küpsetab õp. Mairi koos A korpuse lastega piparkooke.

*Reedel on majas külalised Rocca al Mare Kooli 6. klassist.

*Reedel kell 09:00 ja 10:30 astuvad mm-saalis lavale õp. Terje ja õp. Inga kl. lapsed etendusega „Nähtamatu lugu“. Pileti hind on 2 kommi ja on saadaval eelmüügist õp. Terje klassis

*Reedel toimub personali koolituspäev Tallinnas ( töötajate jõulupidu) – „Viisaastak nelja aastaga.“

--------------------------------------------

NB! Meil on nüüd uued väravad. Värav peaks avanema nii, et helistad ühele kindlale numbrile ning värav avaneb ja sulgub. Teie kõikide numbrid on süsteemi sisestatud..

11. detsember - Esmaspäeval toimus Porkuni Koolis jõululaat. Aitäh laadalistele! Kohtume uuel aastal

11. detsemberTommy Svanborg taas Porkunis! Esmaspäeva oodatuim hetk oli ilmselt päeva teine pool- vähemalt õpilaste jaoks! Meid külastas Rootsi jõuluvana - Onu Tommy! Loendamine on juba sassi läinud, aga täitsa võimalik, et ta on seda teinud juba 25 korda. Onu Tommy ei käi meil kaugeltki lihtsalt niisama külas. Ta teeb oma suurepärase meeskonnaga igale lapsele personaalse kingi. Aitäh Onu Tommyle ning ta meeskonnale! Aitäh, et teete seda mida teete. Õhtul lähevad Tommyga sööma lisaks Deilile ja Urvele Galina Š, Virge ja Tiiu T.

NÄDAL KOOLIS (19.-20.12)
*Teisipäeval kell 11:30 jõululõuna, kell 14:00 jõulupidu.
*Teisipäeval hommikuring. Tavateemadele lisaks- jõulukuulide värvimise ning
kalendripildi auhinnad ning seoses sellega PALUN VÕIMALUSEL KÕIKIDEL
OSALEDA!
*Tulemustasudest.  Kes ei täitnud, need ei saanud- nii oli kokkulepe. Erinevatel
gruppidel olid erinevad baassummad. Summad erinesid kõikidel- arvestuse aluseks oli  kvalifikatsiooni olemasolu, tööstaaž, panus kooli arengusse, töökoormus.
*Kolmapäeval kell 9:30 novembri ja detsembri sünnipäevade pidamine.
*Vaheajal koristame oma vaheruume!

19. detsember - kogu koolipere naudib  ühist jõululõunat. Maja on täis jõuluhõngu ja sagimist. Lastevanematele on avatud kohvik. Pärast lõunat toimuvad  veel viimased ettevalmistused ning käes ongi kaua oodatud päevaosa. Selle aasta jõulupidu sai põimitud näidendi ”Haldjate võlumets” ja õpilaste etteastetega. Peale etenduse lõppu jõuab külla jõuluvana, kes kuulutab välja meie kooli selle aasta sõbralikuma poisi ja tüdruku, kelleks valiti Raimond Kabbin ja Johanna Foršel. Elevust, põnevust ja ootusi täis päev lõppes kingikottide jagamisega. Suured tänud kõikidele toredatele abilistele!

#### Lahkus kõrges eas kauaaegne kurtide kooli endine õpetaja Laine Nahkur.

R.I.P.

Ja selgus, et inimeseks olemine on teekond lõpmatuse algusesse.

Sinna, kus kõik lõpeb, et uuesti alata.

Ja nii algabki kõik otsast peale. Parema minaga. Paranenuma minaga. Paremini.

Hüvasti 2023 ja tere tulemast 2024!

Meelerahu aasta.         

                               JÕULUVAHEAEG 21.12.2023-07.01.2024

Vaheajal saabus kööki suurepärane uus toidutegemise katel. Meie kokkade füüsiline panustamine saab veidi leevendust! Aitäh tellijaile!

JAANUAR 2024

Veel üks vana-aasta võlg – HTM eraldas Porkuni Koolile päris suure summa , et uuendada koolis MÖÖBLIT! Alustati sööklast, kus on nüüd uued lauad ja toolid. Lisaks said uue mööbli ka A-korpuse klassid ja muud ruumid. Endine söökla mööbel sai uue võimaluse Noarootsis!

02. jaanuar - kokkuvõte õppejuhilt

„Märkamiste sagedus Stuudiumis 23-24 esimesel poolaastal“.

*23-24 üldtööplaanis leppisime kokku seire perioodihinnangute märkimise kohta Stuudiumis.
Kokkuvõtte alus: Õppekava p 9.3 (2)
*Toimetulekuõppes: protsessihinnangud märgitakse Stuudiumis tähekombinatsiooni ja lühikirjeldusena õpilase kohta minimaalselt kolm korda õppeperioodis (4 ainet/ek, mat, ku, elu/ x kolm kuud (sept-nov).
* Hooldusõppes: klassides toimub hindamine minimaalselt üks kord kuus igas valdkonnas eraldi (4 valdkonda x kolm kuud (sept-nov).

Kohalik ilmateade: Paar nädalat uue aasta alguses kimbutab meid ja kogu Eestimaad pakane!!!

03. ja 04. jaanuar – kogu kooliperele tööpäev:

kooli  arengukava 2024-2027 arutelu.

Vaheaeg on lõppenud, argielu jätkub…

08. – 12. jaanuar  – tulemas on Porkuni Kooli 99. sünnipäevanädal!

Kokkuvõte: Hiphiphurrraaa!

Kooli sünnipäevanädal oli ilmselt kõige meeldejäävam meie 13-le õpilasele.

Gerli, Ketlin, Mario, Sander, Markus, Rauno, Amar, Ken-Marten, Jakob, Reino, Steven, Rasmus ja Marten õppisid nädal aega koos Luidja Tsirkusetaluga selgeks mitmeid-mitmeid trikke. Õpilasi olid igakülgselt toetamas Jaanika, Maire ja Terje. Ja loomulikult pidid ka nemad trikid selgeks õppima. Suur-suur aitäh Teile!

Neli päeva pingsalt õppimist, samal ajal lustimist ja käes oligi viies ning kõige tähtsam päev- oma õpitud trikkide näitamine ehk ETENDUSE PÄEV!

Loomulikult ei saanud sünnipäeva lõpetada enne, kui oli söödud ka tükike  torti! Küünlad tordil süütasid koos direktoriga 2023. aasta kõige sõbralikum poiss ja tüdruk – Raimond ja Johanna.

*10. jaanuar - Kolmapäeval kell 09:50 toimub Õpilaskoja koosolek.

*12. jaanuar -  kell 10:30 vaatame  sünnipäevaetendust ning järgnevalt maiustame  tordiga.

Samal päeval alustab tööd kogemusnõustamise töögrupp ( muudatused õppekavas: nt loovtöö toimetulekukoolis jms ).

Streigist

Koosolek Porkuni Koolis.

 Päevakord:

  1. Reemo Voltri (Haridustöötajate Liidu juht )  kirja ja juhendmaterjali tutvustamine ning läbiarutamine;
  2. Otsused seoses Porkuni Kooli streigil või toetusstreigil osalemise kohta.

Kokkuvõte streigi juhendmaterjali arutelust:

Porkuni Kool on riigi üldhariduslik kool, mis tähendab, et

a) me võime ka toetusstreiki alustada 22.jaanuarist koos üleriigilise tähtajatu streigiga ja

b) meie kindlasti streigil osaletud päevade eest töötasu ei saa.

Vastuvõetud otsused:

Porkuni Kooli osalemist toetusstreigis (maksimaalselt 3 päeva kestvusega) pooldas 12 osalejat. Streigijuhiks  Porkuni Koolis valiti kõigi poolthäältega õp. Katrin Topkin.

Koosoleku ajal avaldas soovi toetusstreigist osa võtta 7 osalejat.

Arutelu järel otsustati alustada Porkuni Koolis toetusstreiki 22.jaanuari (esmaspäev) ning iga osavõtja annab streigijuhile teada täpselt, mitu päeva ta soovib streikida (maksimaalselt 3 päeva kestvusega).

15.-19.01

Kogu nädala jooksul  on majas keelepraktikal Narva Paju Kooli õpetajad -   Jelena (projektijuht) ja Natalja (ukrainlane, olnud Eestis umbes kaks aastat, sotsiaalpedagoog ja abiõpetaja).

Lisa: direktori info streigi kohta

Sain eile õhtul HTMi juristidelt infot, et õpetajatel puudub võimalus toetusstreikida, see võimalus on ainult siis, kui õpetaja on seotud kollektiivlepinguga. Meie õpetajad saavad osaleda tähtajatult streigil (jääb ikkagi võimalus päevi valida). Palun formuleerige ümber.
Võimalusel ootan tänase päeva jooksul lõplikku infot millal keegi streigib, siis saame hakata asendustega tegelema.

Kooli streigijuhi kommentaar
Ma olen ääretult kurb, et meie koosolekut on läbi kellegi teise vahendusel kujutatud kui midagi pahatahtlikku. Koosolek oli avatud kõigile, sealhulgas juhtkonnale, sest toetusstreigis tohivad osaleda kõik töötajad. Ma mäletan, et meil oli kokkulepe esimesel õppenõukogul, et „me ei ussita, ei räägi teistest halba, kui ise pole juures olnud“.
Ma kinnitan veelkord - nii streik kui toetusstreik on toetusavaldus laiemalt õpetajate probleemidele tähelepanu pööramiseks. Sealhulgas omaala professionaalidele väärilise palga maksmisel, aga eelkõige õpetajate tööülesannete üle vaatamiseks, sest vajaliku ettevalmistusega noori jääb järjest vähemaks. Meil on lapsed, lapselapsed, kes ka väärivad head ja kvaliteetset haridust!
Mina heas usus ütlesin koolijuhile, kes plaanivad streikida, et ta saaks ette valmistuda (sest meil pole kunagi olnud kavas koolile vastu töötada). See ei
olnud selleks, et seda kuidagi ninale hõõruda.
Tegelikult võib igaüks otsustada kasvõi streigi päeval, kas ta soovib osaleda või loobuda (andes sellest mulle märku). Heidutuskampaania on olnud tugev.
Me seisame parema kooli eest! Ühtsuses peitub jõud!

17. jaanuar jääb meile kauaks  meelde…Signe, Küllike, Terje - meenutus

Külastasime Rahvusooper Estoniat ja vaatasime balletti „Pähklipureja“. Kogu etendus oli nagu põnev ja samas kaunis unenägu. Olime kõik lummatud imeilusast muusikast ning vaimustatud säravast ja vahelduvast lavaseadest. Ja muidugi need kaunid balleriinid… See oli tõesti meeldejääv! Estonia teatris käisid Signe klass, Küllikese klass ja Terje klass

18. jaanuarSigne valgustab meid uute teadmistega

Rahvusvaheline lumememmede päev sai alguse 2010. aastal Saksamaal. Ülemaailmne lumememmepäeva tähistatakse igal aastal 18. jaanuaril. Miks 18. jaanuar? Number 8 näeb välja nagu lumememm ja 1 omakorda on nagu lumememme käes olev luud.
Päeva algatajaks oli Cornelius Graetz, kellele kuulub maailma suurim lumememmede kogu. Cornelius Graetzi meelest on lumememmed sõbralikud ja sümpaatsed tegelased, keda tuntakse üle kogu maailma.
Lumememmede tegemine on lõbus talvine tegevus! Meisterda oma klassi või rühmaga üks vahva lumememm! Aga... kuna ilm on külm ning lumi kokku ei hakka siis saad olla eriti loov! Soojalt riidesse ja õue lumememme meisterdama! Osalejatele üllatused!

Teade direktorilt:

Õpetajate streigi ajal on Porkuni kool avatud ning toimub tavapärane õppetöö. Streikivate õpetajate tunnid asendatakse.

22.01 – Täna algas üle-eestiline õpetajate streik, riigikogu ees on meeleavaldus.

* 22.-26. jaanuaril oli meie kool värviline.

Aitäh kõikidele vanematele ja kolleegidele, et võtsite vaevaks otsida igaks päevaks vastavat värvi riietus! Aitäh ka organiseerijale, õpetaja Signele.

Seoses streigiga mõtteid väljaspool Porkuni Kooli

Kuidas Sul läheb?

 Mõtiskleb meie kooli endine direktor Piret Tislar.

Muutused hariduses on hädavajalikud.

Ei möödu päevagi, mil mul ei tule teha ülevaadet kas ajakirjanikule või pidajale, kuidas meil läheb.

Olulised sõnumid haridusvaldkonna kitsaskohtades on kordi ja kordi juba kõlanud, kuid ma tahaksin sellesse sõelapõhjaks lastud haridusmaailmale lisada vaid kaks väikest täpikest - andmed ja inimesed.

Retoorika haridustöötajate palkade osas põhineb andmetel. Ma ei ole küll 100% kindel, kuid tundub, et neid õpetajate keskmiseid palkasid pillutakse avalikkusesse Haridussilma alusel, mis baseeruvad paljuski EHISe (Eesti Hariduse Infosüsteem) andmetel. Palun rääkigem siinkohal inimestega, kes sellesse infosüsteemi andmeid sisestavad. Olen minagi nende hulgas ja ma kahtlustan, et ma pole ainuke, kes neid andmeid sinna aeg-ajalt ikka üsna loominguliselt lisama peab, sest süsteem on selline nagu on... Mõelgem, kust andmed tulevad ja milline on nende usaldusväärsus.

On keeruline ja majanduslikult raske aeg. Kuuleme iga päev, kuidas raha ei ole kuskilt võtta ja tuleb kokku hoida. Minu kõige suurem hirm on, et hakatakse kokku hoidma jälle kõige haavatavamate arvelt. Nendeks on sihtrühmad, kes enda eest hästi seista ei suuda - erivajadustega inimesed, suure hoolduskoormusega pered, sotsiaalselt nõrgemal positsioonil olevad inimesed. Minu arvates on nende arvelt kokkuhoid kõige ohtlikum. Palun ärme teeme seda!

Samal teemal mõtiskleb president Alar Karis

Haridusmaailm on täpselt nii tugev, kui on selle maailma kõige nõrgem lüli.

Õpetajatest. Kui täna milleski positiivset otsida, siis sellest, et viimastel nädalatel on rohkem kui varem räägitud õpetajate tööst. Nii sellest, mis õpetajaid selle ameti juures hoiab kui ka sellest, mis paneb mõlgutama lahkumismõtteid. Juba aastaid oleme paraku näinud, et igal aastal loobub õpetajatööst sadu pedagooge, olgu nad koolis töötanud paar või paarkümmend aastat. Põhjuseid on erinevaid, kuid tagajärg üks – meie hariduse kandetalad muutuvad aina hapramaks. Tänased teod ja väljaütlemised ei kujunda mitte ainult järgmise aasta ega ka järgmise kolme aasta olukorda, vaid vähemalt aastakümmet.

Haridussüsteemi jätkusuutlikkust ei saa hinnata ainult selle järgi, kui hästi saavad hakkama need, kes on kooli alles jäänud. Kõnekam on mõelda, kes ja miks on läinud. Või loobunud tulemast, kuigi on õpetajaks õpitud. Kohtudes õpetajatega, kinnitavad mulle kõik, et streik pole palga pärast. Pigem soovitakse tuua välja kohati liig suureks rebenenud vastuolud – kuidas erinevad koormus paberil ja tegelikus elus, milline vastuolu on töötingimuste ning õpetajatele esitatavate nõuete ja tema vastutuse vahel, võrreldes teiste magistrikraadiga spetsialistidega. Samuti vastuolu tulevikukarjääri osas õpetajana ja teistes eluvaldkondades.

Need mured on ammu teada, kuid võib-olla oleme tegutsemise asemel liiga kaua lihtsalt mõelnud ja nõnda olemegi siin.

Aga kõige rohkem ilmestab olukord oskamatust kokku leppida, mis on Eesti ühiskonnas muutumas krooniliseks. Ja see ei puuduta ainult õpetajate muresid.

23. jaanuar

Ei see elektrikatkestus meid heiduta! Äratus toimus valguse saatel, kuid siis... klõps ja vool läinud. Käes oli hommikuringi aeg aga aatrium ju pime. Kiire mõtlemine ja oligi kõige valgem ruum leitud, kus selle nädala uudised ära kuulata, ühine tants tantsida ja sünnipäevalapsi õnnitleda.

Ning peagi käis klõps ja vool tuligi tagasi. Elektrikatkestus tekitab alati omamoodi põnevust... aga selle tagasitulek veelgi rohkem…

24. jaanuaril kutsus õpilaskoda „Väikesed teod“ juba kolmandat korda õpilased kinno. See tekitas palju elevust ja ooteaeg tundus pikk. Eelnevalt koostati õpilaste soovide põhjal filmide edetabel.  Esimesteks vaadatavateks filmideks said „Harry Potter ja tarkade kivi“, „Boss Beebi“ ning viimaseks „Kung Fu Panda 3“. Pilet tuli lunastada kommi vastu ning pärast filmiseanssi sai igaüks kommide hulgast endale meelepärase suhu pista. Viimase kinokülastuse ajal ootas külastajaid üllatus. Nimelt pakkus õpilaskoda koostöös õpetaja Mairiga filmi vaatamise ajaks popcorni, mille topsitäis maksis 20 senti ja selle müügist saadud raha läks kooli kohviku kassasse. Mis ootab õpilasi järgmisel filmiõhtul, seda näeme varsti! Aitäh kõigile kinokülastajatele!

25. jaanuarEbaveres kelgutamas - kokkuvõte Merlinilt

 Liulaskmiseks oli võimalus valida kahe kelgumäe vahel, üks kõrge, teine tunduvalt madalam. Lapsed lustisid mõlemal mäel, põhiemotsiooniks ikka rõõm.

Kelgutades lõbu laialt,

aeg see möödub kiiresti.

Tuppa tulles kindad märjad

Nädal koolis - 29.01-02.02 – kõik päevad organiseeritud…

*Esmaspäeval kella 11:30 on Rohelise kooli töörühma koosolek.

*Esmaspäeval kell 15:00-16:00 DISKO.

*Teisipäeval kell 14:45 vanemate õpilaste suusatrenn Tamsalus.

*Kolmapäeval kell 9:00 sõidavad õp. Virge kl. noored õppekäigule suurde Lõunakeskusesse Tartus.

*Neljapäeval kella 12:00–17:00 osaleb õp. Evelyn osade õpilastega mäesuusakoolitusel Valgehobusemäel.

*Neljapäeval algusega kell 13:00 peab õp. Katrini klass klassiõhtut.

*Hingerada MTÜ korraldab Porkuni Koolis alates 1. jaanuar 2024 erinevaid teraapiaid.

Uudiseid „laiast maailmast“!

Riik plaanib sotsiaalse rehabilitatsiooni senisel kujul lõpetada

Sotsiaalministeerium plaanib sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuse senisel kujul lõpetada, sest see ei vasta inimeste vajadustele, dubleerib kohati tervishoiu- ja hariduse tugiteenuseid ega paku seetõttu selget lisandväärtust. Tulevikus oleksid rehabilitatsiooni teenused rahastatud tervishoiueelarvest.

Riigi andmetel sai 2022. aastal sotsiaalse rehabilitatsiooni teenust kokku 10 688 inimest, kellest 61 protsenti olid lapsed.

Sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuseid pakuvad näiteks sotsiaaltöötajad, psühholoogid, füsioterapeudid, logopeedid, eripedagoogid ning tegevus-, muusika- ja loovterapeudid. Raha kulus riigil teenusele 2022. aastal veidi üle 16 miljonit euro.

Ministeeriumi hinnangul on praegu sotsiaalse rehabilitatsiooni pakkumisega mitu probleemi.

Üks probleem on see, et samad spetsialistid pakuvad teenuseid mitme erineva süsteemi kaudu, kohati dubleerivalt.

Nii näiteks võib laps saada logopeedi või psühholoogi teenust nii koolist, perearstilt kui ka sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuse kaudu. Olemas on veel ka tööalane rehabilitatsioon. Seega ei ole inimese vaatest teekond abini selge, vaid sõltub sellest, millise "ukse" taha ta esimesena satub.

Ka puuetega inimeste koja toetuste ja teenuste nõunik Kristi Kähär ütles, et praegune süsteem on ebaloogiline ning inimestele koormav.

Hea teada!

31. jaanuar - Õpetajate streik on selleks korraks läbi.

Õpetajad saavad 17 eurot ja lubaduse, et sõlmitakse kollektiivleping.

Kuidas edasi? Streik seekord lõppes, aga ees ootavad ikkagi läbirääkimised, et õpetaja palk jõuaks 120%-ni Eesti keskmisest.

Õpetajate streigi seitsmes tööpäev algas üllatusega. Nimelt teatas haridusminister Kristina Kallas (Eesti 200), et on koos Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ministritega leidnud lahenduse, kuidas panustada ühiselt õpetajate palgatõusu lisaraha 5,7 miljonit eurot. Valitsus leppis selles summas ametlikult kokku ja tegi pakkumise õpetajatele. Sellega kerkiks õpetajate palga alammäär 1820 euroni.

31. jaanuar -  Õppekäik Lõunakeskusesse - kommenteerib Virge

Endale sünnipäevakingituste ostmise otsustasime seekord teha Tartus. Esmalt tutvusime Lõunakeskuse majaplaaniga, seejärel leppisime kokku kohtumispaiga ja kellaaja ning osturalli võis alata! Noored olid väga ostuteadlikud – krõpsu ja Coca-Cola peale enda raha enam ei kulutatud! Kokkulepped täideti ideaalselt! Meelepärane kingitus ning maitsev kõhutäis tõi kõigile rahulolu südamesse ja naeratuse näole.

Õpetamine peegeldub õppijais!

Aitäh, lapsed! Aitäh, Ants!

VEEBRUAR

01. veebruar – Kõik laulud pole kevadest ja mured mustast mullast,

kõik jutud pole hõbedast ja iga vaikus kullast…

Aatriumis on Sõbrakuu kalender 01.02-14.02

Veebruar on sõbrakuu!
Aatriumi seinal on tegevuste/mõtete sõbrakuu kalender. Vaata õpilastega, mis sõbralikke tegevusi kalender pakub :) Missugune on hea sõber? Kirjuta ka oma mõte hea sõbra kohta plakatile. Sõbrakuul on võimalus näidata sõpradele, kui palju nad meile tähendavad ja kui olulised nad meie elus on. Sõpru ei saa kunagi olla liiga palju!

01. veebruar - Mäesuusatamine Valgehobusemäel - Evelyn

Neljapäeval, veebruari esimesel päeval käisime Valgehobusemäel mäesuusatamist õppimas. Pärast saabaste, suuskade ja kiivrite panekut tegime kohanemiseks paar harjutust. Seejärel liikusime väikesele künkale, kus õppisime mäest laskumist. Kes sellega toime tuli, sai loa minna suurele mäele. Väga ruttu oli kogu grupp suurel mäel lustimas. Vastavalt oskustele laskuti kas tipust või siis poolest mäest. Aga hakkama said kõik!

Aitäh võimaluse eest Porkuni  Kool! Aitäh Geilyle, et tulid appi!

Nädal 05.-09.veebruar – sündmustest kirju!

*Esmaspäeval kell 10:00-17:00 osaleb õp. Evelyn koos 4 noorema poisiga saalihoki üritusel Tartus.

*Esmaspäeval kell 10:35 peab õp. Signe veebruarikuu jutuvahetundi aatriumis.

*Teisipäevast kella 09:30st — kolmapäeva kella 17:00ni toimuvad EO saalihoki võistlused Käärikul, kuhu õp. Evelyn sõidab 8 vanema õpilasega ( (Kätriin, Egert, Kert, Martti, Andreas, Kevin, Raimond, Janek S).

*Neljapäeval on majas Rivo osutamas IT-abi.

*Neljapäeval on õp. Signe klass Rakveres tutvumas mänguteraapia ruumidega.

*Neljapäeval kell 14:30–16:00 uisutavad kasv. Sirle ja kasv. Kristiina rühma lapsed Rakveres uisutamas.

*Neljapäevast reedeni on majas A-korpuses Haapsalu Viigi Koolist kaks töötajat + bussijuht.

*Reedel kell 10:00 kutsub Rohelise kooli töörühm mm-saali kuulama TÜ dr. Egle Tammelehe ettekannet karude elust.

*Iga kuu esimesel esmaspäeval loeb õpetaja Signe ette teistmoodi liikluslugude õpperaamatut "Musta kassi naabrid". Raamatus on õpetlikud ja toredad jutud tädi Sireli ja onu Kalju juhtumistest ning on mõeldud just kõige noorematele liiklejatele.

05. veebruar

 Eriolümpia "10 aastat saalihokit" ürituse raames osales õpetaja Evelyn nelja õpilasega Tartus saalihokipäeval. Harjutada sai loomulikult saalihokit, õppida uusi harjutusi ning kõike seda filmiti.

Saalihoki on LAHE!

Eriolümpia saalihoki võistlused  Käärikul – Evelyni kommentaar

Esimesel päeval tutvuti Otepää suusahüppemäega ja kohtuti murdmaasuusataja Martin Himmaga. Käärikul toimusid divisioneerimise mängud, kus mõni mäng võideti, mõni mäng napilt kaotati. Õhtul pärast mänge esineti õpetaja Kaire õpetatud tantsuga talendikonkursil ning saavutati kõigi osalejate hulgast üldvõit. Täna mängiti kaks mängu, millest mõlemad võideti! Lõpetuseks saavutati oma grupis I-koht ning meie võistkonna parima mängija tiitli sai Egert. Kaks sportimist ja lustimist täis päeva möödusid kiiresti. Jätkuvalt... Oskame saalihokit mängida küll!

Veel meenutusi…

08. veebruar - Sirle ja Kristiina oma rühma  lastega Rakveres uisutamas

Käisime imeilusa päikeselise ilmaga meelde tuletamas uisutamisoskust. Mõned lapsed olid ka päris esimest korda jääl. Aga nagu öeldakse: “Harjutamine teeb meistriks.” Lapsed jäid väga rahule.

Nädal 12.-16. veebruar  - iga päev on eriline …

*Esmaspäevast reedeni on võimlas laat "Sõbralt-sõbrale".

*Teisipäeval kell 09:00 läheb õp. Helge 1. klassiga Rakverre.

*Teisipäeval kella 14:00-16:00 kutsuvad kasvatajad tähistama VASTLAPÄEVA.

*Kolmapäeval pane selga midagi punast!

*Kolmapäeval kella 8:30-11:30ni peavad hooldusklassid SÕBRAPÄEVA pannkoogihommikuga.

* Kolmapäeval 2. tunni ajal toimub õp. Imbi kl. ja õp. Helge kl. laste ühisüritus.

* Kolmapäeval kell 13:40 kutsuvad õp. Marika, õp. Evelyn ja Galja 4 õpilast õpetajate tuppa Discoveri EU projekti esmasele infokoosolekule.

* Kolmapäeva õhtul kell 19:00 on majas Viru ringkonna naiskodukaitsjad lastele õhtujuttu lugemas .

* Neljapäeval kella 09:00–12:00 on õp. Triinu ja õp. Monika klassil külas Kadrina Keskkooli 4. kl., et ühiselt sõbrapäeva tähistada .

* Neljapäeval toimuvad Porkunis EEO räätsajooksu võistlused. Kogunemine kell 10:00, võistluste algus kell 11:00 staadionil.

* Reedel kell 09:45-11:00 õp. Halti ja õp. Virge kl. üritus "Suur ja väike käsikäes".

*  Reedel kell 13:00 koguneb töögrupp õppekava-aruteluks.i

Mõned kokkuvõtted  toimunust…

08. veebruar - Mänguteraapia tuba - Signe klass

Signe klassi õpilased käisid  Rakveres tutvumas mänguteraapia toaga. Mänguteraapia on teraapiasuund, mis kasutab lapse aitamiseks tema jaoks kõige loomulikumat tegevust- mängu. Mänguterapeut kasutab terapeutilisi suhtlemisoskusi ja palju erinevaid mängulisust ja loovust soodustavaid vahendeid: liiv, väikesed kujukesed, savi, käpiknukud, joonistamis- ja maalimisvahendid, kostüümid, metafoorkaardid, muusika.

Mänguteraapias ei pea laps rääkima, sest verbaalne arutelu ei ole enamasti vajalik. Mänguasjad on lapse sõnad ja mäng on lapse keel.

13. veebruar  - Vastlapäev – organisaatorid meie tublid kasvatajad.

Tähistasime vastlapäeva talviste teatevõistluste, sigade põllule ajamise ja koolis juba traditsiooniks saanud saanisõiduga. Päeva lõpetas magus tee lõkke ääres ja kadapalli põletamine.

Aitäh kõigile, kes olid abiks nõu ja jõuga

14. veebruar - Sõbrapäev Porkuni Koolis

Valentinipäevast on saanud sõbrapäev, isegi sõbrakuu – rohkem märkamist ja hoolimist. Selleks oli meie koolis sõbrakuu tegevuste kalender kuni sõbrapäevani – iga päev uus tegevus, et märgata oma sõpra, kolleegi. Tegime sõbrapäeva plakati – missugune on hea sõber? Avatud oli ka sõbrapäeva postkast – kindel oli see, et kõik lapsed said sõbrapäevaks vähemalt ühe kaardi oma salajaselt sõbralt. Nagu traditsiooniks on saanud, ei puudunud ka südametega fotosein ning loomulikult oli riietuse värv sõbrapäevale kohane- punane, roosa, südamed. Päeva lõpetuseks toimus koolis disko ning õhtuseks üllatuseks tulid tublid Väike-Maarja jaoskonna naiskodukaitsjad õpilaskodu õpilastele õhtujuttu jutustama.

 Kui sõber kukkus, haiget sai,

siis lohuta ja tee ka pai.

Kui ikka nukker on ta meel,

võid kalli-kalli teha veel.

Kui ei lohuta ka see,

siis oma kompvek pooleks tee!

14. veebruar -  Mängida on vahva! - kommentaar Imbilt

Meie klassil olid külas 1. klassi õpilased koos õpetaja Helgega. Mängisime koos erinevaid laua- ja osavusmänge. Saime headeks sõpradeks.

Ketteri, Kenneth, Mirjam, Amar, Laura, Agnes ja Imbi

15. veebruaril toimusid Eriolümpia  räätsajooksu võistlused  Porkuni  Kooli staadionil. Võistlusaladeks oli 100m, 200m ja 4 x 100m teatejooksus. Võistlustel osales 20 asutust üle Eesti.

100m jooksus osales meie koolist Kadi-Liis, Veiko ja Laura. Tüdrukutel õnnestu joosta välja I koht, Veiko sai V koha.

200m jooksus sai I koha Raimond ja Rebecca, II -le kohale jooksis Siim, III Egert, Kevin tuli neljandaks. Lisaks osalesid kõik ka teatejooksus, seal saavutasime erinevas divisionis I ja II koha.

Meile andsid hoogu ka pealtvaatajad, osad klassid olid tulnud võistlusi vaatama ja ergutasid kõvahäälselt kõiki räätsajooksjaid. Aitäh kõikidele osalejatele ja abilistele kes panustasid võistluste korraldusse!!!

15. veebruar Sõpruskohtumine Kadrina KK-ga - Triinu ja Monika

15. veebruaril külastas meid armas Mirell oma 4.b klassiga Kadrina Keskkoolist, et tähistada üheskoos sõbrapäeva. Lapsed said omavahel tutvuda ning hommikut alustasime meie traditsioonilise hommikuringiga. Kadrina õpilased olid ette valmistanud lugemisteksti, mis keskendus just sellele, kui olulised on sõbrad. Paari tunni jooksul jõudsime ka tegeleda robootikaga ning meisterdada. Päeva lõpuks said lapsed tutvuda meie koolihoonega ja erinevate võimalustega meie majas.

Oli vahva päev! Järgmisel korral läheme meie Kadrinasse külla!

19. - 23. veebruar – vilgas koolielu jätkub…

*Teisipäeval osaleb õp. Evelyn 10 õpilasega EO mäesuusatamise võistlustel ja koolitusel Valgehobusemäel.

*Teisipäeval kell 13:00 töötajate aruteluring teemal "Õueala turvalisus".

*Kolmapäeval algusega kell 08:30 koolipere pildistamine.

*Kolmapäeval kell 18:00-20:30 on tantsuringi väljasõit tantsulavastusele ''Külavahe folk'' Rakveres.

*Neljapäeva hommikul sõidavad õp. Inga ja õp. Terje kl. lapsed rongiga Tallinna T1 Skyparki.

*Neljapäeval kell 10:45  toimub aatriumis Õf "Telefoni Kohvik" aktsionäridele koosolek.

Neljapäeval kell 13:45 õp. Virge klassi koosolek.

Neljapäeval kell 14:00 lähevad Sirle ja Kristiina kasvatusrühmad Ebaverre.

Reedel, 23. veebruaril kell 10:00 tähistame Eesti Vabariigi 106. aastapäeva.

20. veebruar - Eriolümpia mäesuusatamine Valgehobusemäel - Evelyn

Toimus Eriolümpia  mäesuusatamise võistlus. Esmakordselt oli võistlus üle-eestiline ja võistelda sai kahe erineva raskusastmega rajal. Võistleja sai vastavalt oskustele valida kas sõidab slaalomit poolest mäest või tipust. Rajal olid võistluspäeval päris jäised olud, seetõttu otsustas ainult Andreas meist startida tipust. Kahest sõidust läks kirja parim aeg. Andreas esimesel katsel kukkus, õnneks teine sõit õnnestus ja ta sai I koha. Poolelt mäel sõitsid ajale Angela, sõites välja  I koha, samuti Martti, tema sai ka I koha, Egert samas vanuseklassis oli II ja Raimond III-s. Kennet sai 12-15 aastaste poiste arvestuses  tubli II koha.

Samal ajal kui suurel mäel võisteldi, oli päris algajatel võimalik osaleda mäesuusatamise algkoolitusel. Meie koolist osalesid seal Kätriin ja Amar. Koolituse lõpus julgesid ka nemad poolelt mäelt alla tuhiseda.

20. veebruar -  Väljasõit Rakverre - meenutab Galina

Käisime uisutamas valgustatud uisuväljakul. Õige numbri uiskude leidmisel aitas meid valvelaua tädi. Mitmele poisile oli see esmakordne, kuid kõik said üllatavalt hästi hakkama. Jälle uus elamus!

21. veebruar -  Imeline tantsuetendus Rakvere Teatris -  Kaire

Tantsuringi õpilased külastasid  Rakvere Teatrit ning said imelise elamuse tantsuetendusest „Külavahe folk“. See oli pühendatud koreograaf, tantsujuht ja tantsija Mait Agule, kes sel aastal oleks tähistanud 70. sünnipäeva.

Tantsuansambel „Lee“ tõi sel puhul uues kuues lavale kunagise fenomenaalse Viru Folkshow kunstikollektiiviga „Peiar“. Õpilased iseloomustasid seda etendust ülivõrdeliste sõnadega. Üksmeelselt oleks nad tahtnud olla laval ja sama hästi tantsida. Emotsioonide jaoks jätkus ruumi veel mitmeks päevaks.

22. veebruar  - Aktsionäride koosolek -  Mairi

Enne Vabariigi sünnipäeva toimus Porkuni Koolis ÕF „Telefoni Kohvik“ aktsionäride koosolek. Koosolekul tutvustati ennast ja oma ametiga seotud kohustusi ning firma majanduslikku seisu. Koosolekul võisid osaleda ka kliendid.

Päevakava oli üles ehitatud PP- slaididena, et noortel oleks infot kindlam edastada .

Lühidalt ja kokkuvõtvalt ütles reklaamijuht Andreas, et firmal läheb hästi ja teenime kasumit. Uuendusena (asutuse sisene) tellimine Facebooki grupis „Telefoni Kohvik“ toimib väga hästi.

Firma esindamine ja tutvustamine tekitas noortel „närvikõdi“, kuid kõik olid vaprad.

Aitäh ÕF „Telefoni Kohvik“ juhtkond ja liikmed, et olete nii julged ja töökad!

22. veebruar - Sõbrakuu tähistamine Tallinnas – muljetavad  Terje ja Inga

Käisime neljapäeval Tallinnas Skypargis.

Hommikupoolikul startisime Tamsalust Tallinnasse rongiga. Rongisõit oli vahva ning mõne lapse jaoks oli rongiga sõitmine esimene kogemus.

Tallinnasse jõudes suundusime suurde kaubanduskeskusesse T1 Mall. Keskuses ootas meid juba Skypargi personal, kes olid meile kokku pannud toreda programm i- vaateratas, Skypark, teaduslabor ja lõunasöök pererestoranis Claudz. Piletid ostetud suundusime esmalt vaaterattale, millelt avanes kaunis vaade meie pealinnale Tallinn.

Peale vaateratas veetsime mitu tungi Skypargis. Lustisime sajaga ja tundsime, et ajast jäi ikka puudu.

Tallinnas käisid Inga, Terje T., Jaanika P. ja Terje K. oma õpilastega

23. veebruar - Eesti Vabariigi 106. aastapäeva kontsertaktus - Merlin

Tänastel heitlikel aegadel on iseseisev Eesti riik suur õnn ja ime, mille jätkumine sõltub meie kõigi mõtetest, tahtest ja headest soovidest. Hoiame kokku sel keerulisel ja hapral ajal ning soovime oma riigile pikka iga!

Täna toimus Porkuni Koolis Eesti Vabariigi sünnipäeva kontsertaktus, kus kõlasid laulud, luuletused, pillimäng ja esitati kauneid tantse.

Etteasteid juhatas sisse õpilane Janek Sillavere. Terje klassi ja hooldusklassi õpilased Mart ning Nikita üllatasid meid etteastetega, mida saatis nende poolt esitatud lihtsustatud viipekeel.

Kõrvu jäid kõlama direktori sõnad: ”Hoiame teineteist!”.

Kaunist pidupäeva meile kõigile!

Talvine koolivaheaeg  26. veebruar - 03. märts

Vaheajal toimub kooli personalile 2 koolitust:

-Taastava õiguse koolitus e. konfliktide lahendamine.

-Muusika ja liikumine  - oma teetassi täitmine.