2021-2022

AASTA MÄRKSÕNA: Kõik on võimalik!

Ära ole kinni minevikus, ära muretse tuleviku pärast,

keskendu oma meel praegusele hetkele…

* * *

SUUR SUVI

Suveks on planeeritud hulgaliselt ehitustöid:

Kooli E-korpuse seinte viimistluse parandamine;

D ja C korpuse terrasside remont;

Tarbeveesüsteemile veepehmendusseade paigaldus;

Piksekaitse remont hoone fassaadile.

Lisaks tulevad A korpusele terrassid ja kaldtee.

A-korpuse rahunemisruumi seinte remont. Kaetakse ka ruumi seinad pehmendusega või vandaalikindla kaitsematerjaliga, lisaks elektritööd ja kaamera paigaldamine. Pallimere seinte pehmendused lisatakse 2022 remonttöödesse.

Planeeritud on veel kooli ja staadioni  pinkide puidukaitse vahendiga katmine. Lisaks ka ülejäänud terasside põranda laudise katmise puidukaitse vahendiga.

Juulikuu jooksul, kui bassein on tühi, on  planeeritud basseini filtri liiva vahetus ja kraanide asendamine. Riigi Kinnisvara poolt teostatav hange on koostamisel.

JUULI

18.-24. juuli – maja on laste naeru ja kilkeid täis - Tuuli Lindre juhatamisel toimub laste poolt palavalt armastatud suvelaager.

AUGUST

18.-19. august - Töötajate koolitus Juminda poolsaarel/tormi tõttu ei saanud varem planeeritult Aegna saarele sõita.

18. august -  kooliperega liitub noor pedagoog TRIINU UUTAR .

Triinu alustab tööd hooldusõppekava õpilaste õpetajana + eestvedada jääb robootikaring e Taibud. TERE,TRIINU!

Info ministeeriumist

*Algaval õppeaastal on esmatähtis hoida haridus- ja noorsootööasutused avatuna, arvestades seejuures kõigi ohutusega. Püüame märgata ja toetada kõiki õppijaid, et nende haridustee jätkuks. Viiruse leviku oht on jätkuvalt kõrge. Vajame kõigi panust, et viiruse levikut tõkestada ning kontaktõpet ohutult korraldada. Porkuni Koolis on vaktsineeritute hulk 72% kõigist töötajatest.

*HTM-is pauguvad uksed

Kaks asekantslerit, osakonnajuhataja, personalijuht, peaekspert ja ka mitmed teised haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) töötajad kas on juba saanud või saavad lähiajal tööst priiks. Hundipassiga töötajad räägivad, et probleem on minister Liina Kersnas. Kriitika kõlab nii: minister käib ja paugutab uksi, inimliku suhtumise asemel turtsub ja vabaneb neist, kes talle ei meeldi. Kersna aga pareerib: tema suhtumine töötajatesse on „töine” ning koondada on vaja, et ministeeriumis oleks juhtimine selgem.

Õppejuhi teade- 2021/2022 õppeaasta õppeperioodid (terviknädalad) Porkuni Koolis on:
Sügisperiood 30.08.21 - 28.11.21 (60 õppepäeva)
Talveperiood 29.11.21- 20.03.22 (61 õppepäeva)
Kevadperiood 21.03.22 -10.06.22 (54 õppepäeva)

24. august – Oleme aastaid edutult otsinud füsioterapeuti ja siis ta täitsa ise jalutab meie uksest sisse! Oleme ülirõõmsad ja tänulikud, Geily!

25. augustil algusega kell 09.00 toimub multimeedias pensioniteemaline infotund. Infotunni viib läbi Sotsiaalkindlustusameti pensioninõustaja Gunnar Gabriel Einlo.

26. august – õppenõukogu nr. 1

Päevakord:
1. 2021/2022 õa üldtööplaani kinnitamine.
2. Pikendatud õppeajal jätkamine-lastevanemate avalduste läbiarutamine. Erni Manjahhin, Rauno Valdmann, Kristjan Metusal.
3. IÕP-ga jätkamine (Märkus: lihtsustatud tase ja toimetulekutase) ja algatamine 2021/2022 õppeaastal.

Samal päeval toimus juuli- ja augustikuu sünnipäevalaste õnnitlemine/delikatesside degusteerimine.

Puhh: „Kui sa elad saja-aastaseks, tahaksin mina elada sada aastat miinus üks päev, et ma ei peaks päevagi sinuta elama”.

27. august – Outlooki koolitus.

Arendusrühmas asub tööle väga väärt  kogemustega õpetaja Leili Pukk.

Tere tulemast tagasi kodukooli, Leili!

30. august - Esimene koolipäev algab piduliku aktusega kell 14.00.
Koolijuhi teade:

Peale aktust ca kell 14.45 paluti vanemad multimeedia saali, kus antakse ülevaate selle õppeaasta peamistest märksõnadest.
Meie haridustehnoloog Richard tutvustab, kuidas saab osaleda meie vanematele mõeldud veebiinfo tundides (zoomis), mis hakkavad toimuma reedeti.

Kuna COVID-19 viiruse näitajad on tõusutrendis, siis palutakse kõigil täiskasvanutel (v.a. õpilased) kanda esimesel koolipäeval koolimajas maski.

Oma kooliteed alustavad viis toredat esimese klassi last.

Aktusel õpiti ja harjutati ühiselt, kuidas silma pilgutada, kuulata ja naeratada.

Seda kõike Maria Antons-Valneri luuletuse paistel.

Teiste abistamiseks ei ole vaja tuua neile kulda

ega oma naba paigast ära pingutada.

Võib ka vaikselt, sõbralikult silma pilgutada -

seegi aitab raskest hetkest tihti läbi tulla.

Igal inimesel vahel miski rõhub raskelt rinda vist.

Siis võib abi olla sellestki, et istute ehk kuskil kõrvu

ja Sa jagad talle lahkelt oma paari kõrvu,

kuulates kas tema sõnu või siis lihtsalt hingamist.

Vahel teise tuju vähesega tõsta saad, kas tead.

See ei nõua Sinult tõesti kuigi paljut -

pole vaja naerda ebaloomulikult valjult.

Piisab, kui Sa oma huuled otstest üles vead.

Hoitud ja hoolivat õppeaastat!

SEPTEMBER

01. september – Meie armas kool saab täna 10.aastaseks. Kooli kaunistab sel puhul Õhupallimeri ning majas liigub Karupoeg Puhh koos oma vennaskonnaga. Lõbus seltskond käis kõiki-kõiki tervitamas väga tähtsa sünnipäeva puhul. Üks tsitaat Puhhilt: „Sa ei saa kogu aeg ühes metsanurgas istuda ja oodata, millal keegi sulle külla tuleb — sa pead ise kellelegi külla minema”.

PALJU-PALJU ÕNNE!

Sellel õppeaastal õpib Porkuni Koolis 86 õpilast ja 7 eelkooliealist last kasutab arendusrühma teenuseid. Töötajaid on 74.

Ja nüüd see algab!

Nädal koolis – 06.-10. september

Esmaspäeviti kell 09:00 toimub kogu õppeaasta vältel töötajate infotund.

Alustab viiplemise algkursus – õpetajateks Virge ja Tea.

Matk „Reipalt koolipinki“

Matk täis üllatusi toimus teisipäeval, 7. septembril. Pool kooli  alustas matka kanuu-ja paadisõiduga. Porkuni järvel oli korraga 10 kanuud ja 3 paati. Saime nautida tund aega vee peal olemis, peale seda jätkus matk kõndides. Tuli otsida kommipuud, toita hobuseid ja kohtuda kalamehega, kes jagas õpilastele kalastamisega seotud tarkusi. Ülejäänud poolel koolil oli järjekord vastupidine – algul kõndides ja pärast järvel. Matka toimumisele pani õla alla Päästeameti projekt „“Veeohutus teod Porkuni  moodi“.

Matk andis palju energiat ja tegutsemise tahet algavaks kooliaastaks!

Marika, Agnes ja Evelyn

Eriolümpia kergejõustikuvõistlus Viljandis

08.-09. septembril toimusid Viljandis kergejõustikuvõistlused. 145 sportlast võistles pendelteates, 100m-, 400m- ja 1500m jooksus, kuulitõukes, kaugushüppes, palliviskes ja kõrgushüppes. Iga sportlane sai valida kolm ala, milles ta võistelda soovis.  Meie osalesime 100m -ja 400m jooksus ning kaugushüppes. Esimesel päeva tulemuste järgi pandi kõik sportlased tugevuse järgi divisjonidesse. Õhtul oli aega ja jaksu, et tutvuda Viljandi vaatamisväärsustega. Teisel päeval võistlesime samadel alade, kuid nüüd siis juba omas tugevusgrupis. Tulemused olid väga head, kõik meie kooli õpilased said mõne medali. Eriti hästi läks Mirjamil ja Angelal, nemad said kõikidel aladel I koha. Moisei saavutas I, II ja 6. koha. Andreas II, 6. ja 7. koha. Elise I, III ja 4. koha. Egert I, III ja 5. koha. Pendelteatevõistluses saavutas Porkuni  Kool omas divisjonis III koha. Kiitus kõikidele tublidele võistlejatele! Aitäh toredate emotsioonide eest!  Lastega võistlemas käis meie väsimatu Evelyn.

Piret registreeris meid Maailmakoristuspäevale. Meie osalemise aeg on 13.-24. septembrini. Püüame jälle saavutada pea 100% osalues. Tehke oma aktsioonist pilte ja valige välja üks – kõige koledam pilt!

*Valguskaabli tööd on lõpetatud, kiire internet on majas. Head kasutamist!  

*Koostame töökeskkonna meeskonnaga riskianalüüsi, mille mahukaim muudatus puudutab bioloogiliste ohutegurite osa. COVID-19 viiruse ohjamise ja koolipere liikmete tervise kaitse tagamisel planeerime ühe ohutusmeetmena vaktsineerimisvõimaluse kõrvale ka testimise. Kuna testid soetas meile ministeerium ja neid eraldatakse kuni aasta lõpuni, siis peame järgmiste sammude planeerimiseks hindama ka eeldatavat testimise mahtu. Need töötajad, kes on vaktsineeritud, ei pea end regulaarselt testima (aga haigustunnuste või kahtluse korral võib seda siiski teha, vajadusel pöörduge Ippe poole).  Kui koolis toimub riskianalüüsi alusel kiirtestimine, võib töötaja testimise asemel esitada tööandjale tõendi viiruse läbipõdemise kohta viimase kuue kuu jooksul või mitte vanema kui 72 tundi tagasi saadud PCR-testi tulemuse või mitte enam kui 48 tundi tagasi saadud antigeeni kiirtesti tulemuse juhul, kui see on tehtud tervishoiuteenuse osutaja juures.  Palun kõigil esitada Taive kätte immuniseerimise tõend. Kui kiirtest on positiivne, peab töötaja teavitama sellest tööandjat, jääma koju, võtma ühendust oma perearstiga ja tegema esimesel võimalusel PCR-testi.

*Jätkuvad arenguvestlused töötajatega.

8. septembril toimuvad õpilaskoja esinduse valimised. Valimised toimuvad vastavalt Porkuni Kooli põhimääruse § 17. Esimese õpilasesinduse valimise ning õpilaskonna poolt õpilasesinduse põhimääruse heakskiitmise kord  Valimised toimuvad kuues astmes, mis on: Porkuni Kool  1. Hooldusklassid 2. Lihtsustatud õppekava 3. Toimetuleku I kooliaste 4. Toimetuleku II kooliaste 5. Toimetuleku III kooliaste 6. Pikendatud- ja lisaõppe õpilased. Meie koolis on õpilaskoda „Väikesed teod“, kuhu kuulub 6 liiget ja kuhu saab iga õppeaasta alguses kandideerida. Õpilaskoja liikmed käivad koos 3-4 korda kuus ja arutavad kooliga seotud teemasid, sh korraldavad üritusi.

*Urve ja Tuuli kirjutasid projekti „Isiksuse väärtuspõhist arengut toetav Porkuni Kool“ 2021-2023. Projekt sai rahastuse!   

9. septembril 2021 võõrustasime Narva Pähklimäe Gümnaasiumi Erasmus+ projekti "Social activities are necessary for Special Education Needs" partnereid. Kohtusime põnevate eriliste laste elust hoolivate spetsialistidega Portugalist, Kreekast, Türgist, Leedust ja Eestist.

Lisaks tutvumisringkäigule koolis olid meie tublid õpetaja Mairi kokanduse õpilased valmistanud külalistele Eesti maitseid ehk mulgiputru ja kamavahtu, katsid laua, kandsid ette ja hiljem koristasid kõik ära ka. Kulla noored, me oleme teie üle väga uhked!

Vestlus kestis pikalt, arutelu oli äärmiselt põnev ja küsimusi palju. Me võime uhked olla oma eriliste laste hariduse korralduse üle Eestis.

Lõpufotole soovisid külalised meie oma armsa Mariti valmistatud Lotte tüdrukut, kes iga külalist esimesena koolimajas tervitab. Lotte sai pildile ja ühtlasi maailmakaardile jäädvustatud.

Tegevust alustavad huviringid

E  Kangastelgedel kudumine 14.30/15.30 V. Viliberg

T, N Kepikõnniring 14.30 K. Noormägi

T, N Grossing 14.30 R. Vettik, K. Merilo

T Puutöö 14.35/15.30 E. Leemets

T Tantsuring 15.00 K. Kaljuvee

K Ujumisring 17.00 S. Aosaar

K Taibude ring 13.30/ 14.35 T. Uutar

N Ronimissein 13.40 E. Himma; E. Griffel

N Keraamika 14.35/15.30 E. Leemets

Ratsutamine (kokkuleppeline aeg)

T, N Suusatrenn 13.00/15.00 E. Himma

Maailmakoristusnädal 13.09 -17.09 Porkuni Koolis

Porkuni Kooli osaleb maailmakoristuspäeval, mis koolidele mõeldes on tehtud maailmakoristusnädalaks.

Kokkuvõte:  Kõige puhtam paik Eestimaal on Porkuni.

85 õpilast ja 33 koolitöötajat andis oma panuse.

Infokoosolek 13.09.2021 (Teams’i vahendusel)-mõned märksõnad.   

1. Hommikuringid jätkuvad.

2. Piret 16.-17.sept Pärnus haridusjuhtide konverentsil.

3. Hea Kool kui väärtuspõhine kool 2021 taotlus on jätkuvalt töös ja esitamise tähtaeg on  1. november 2021. Porkuni Kooli väärtusarenduse analüüsi eesmärgiks on Porkuni Kooli vaimse tervise hea tava koostamine ja kokkulepitu ellu rakendamine.

4. Koolile telliti Postimees Juniori septembrist kuni detsembrini.  Aasta lõpus oodatakse tagasisidet, kas see leiab kasutust ja vääriks edasitellimist. 

5. Eelinfo: Porkuni Koolis toimub muusikapäev 4.oktoobril, seoses sellega on majas erinevate koolide esindajaid.

 6. Vaktsineeritud ja vaktsineerimata töötajad.

Õpilaste puhul kehtib lihtsustatud karantiin. Haridusminister  ei näe põhjust koolikorralduses muudatusi teha - lähikontaktsetel õpilastel lubatakse  füüsiliselt kohale ilmuda ka edaspidi. Lapsed ei pea vaktsineerimata täiskasvanute tõttu kaugõppele minema. Lahendus ei saa olla see, et me saadame lapsed koju seetõttu, et täiskasvanud elanikkond pole piisavalt aktiivselt end vaktsineerinud.

22. september

Täna on sügise sünnipäev ja sellel tähtsal päeval käis meil ka sügis külas. Sügis kogus lehtedele kooliperelt häid soove ja riputas need puule. Õpetaja Inga kinkis sügisele õngekonksu, mille lapsed koristamas käies leidsid. Nüüd on meil töövahend igale probleemile. Rõõmsavärvilist ja helget sügist!

Muuseumitund „Paene Porkuni“ – Virge kokkuvõte

Õp. Virge ja õp. Agnese klassi lapsed võtsid ette teekonna parki, et tutvust teha Porkuni kandi pinnase ja paljandiga. Nägime, et mulla kihti on siinkandis tõesti vähene ja rohkem on kivi – paekivi.

Edasi läksime Paemuuseumisse, kus lastele räägiti põnevate mustritega paekivi tekkest ja milleks paekivi kasutada saab. Põnev oli ronida paksude müüride vahel ja julgemad said ronida kunagise piiskoplinnuse väravatorni katuselegi. Tundsime rõõmu, et just paekivi on eestlaste rahvuskivi!

Põnev päev Viljandis

Kolmapäeval, 22. septembril osalesime Eriolümpia Eesti Ühenduse, Viljandi JK Tuleviku ja Eesti Jalgpalli Liidu poolt korraldatud sügisesel jalgpallifestivalil. Festival toimus Eriolümpia Euroopa jalgpallinädala raames. Suurel linnastaadionil tutvustati meile läbi lõbusate harjutuste palli kaitsmist ja löömist. Proovida ja harjutada sai ka põnevaid ning keerulisi pallitrikke. Oli väga vahva! https://www.facebook.com/watch/?v=1927479040754014&ref=sharing

Aitäh korraldajatele! Tänavad Ketteri, Hanna-Liisa, Sarra, Oksana, Kristjan, Marten, Janek, Amar ja Veiko

Eriolümpia jooksukross 2021

23. septembril toimus Siimustis traditsioonile jooksukross. Joosti 500m- ja 1000m distantsidel. Osales üle 170 võistleja. Ilm soosis võistluste korraldamist, oli vaikne ja päikseline sügisene ilm. Meie koolist osalesid enamus 500m jooksus. Saavutasime häid tulemusi. Angela I koht, Rasmus ja Marek said II koha, Andreas III koht. Kevin jäi neljandaks, Reio ja Siim tulid viiendaks. Kaido jooksis 1000m ja saavutas omas tugevusgrupis III koha. Andsime  endast parima ja oleme saavutatud tulemustega väga rahul!

Reedel, 24. septembril ei õnnestunud zoomi kaudu mitte ühegi lapsevanemaga  kohtuda. Küllap oligi tegemist ajaga, mis lihtsalt ei sobinud. Kuid sellest ei ole midagi. Järgmise zoomi infominutite ajaks vanematele pakume teisipäeva, s.o. 5. oktoobril algusega kell 17.00.

Nelja esimese nädala jooksul on toimunud mitmeid toredaid ettevõtmisi

*uue koolimaja 10. aastane sünnipäevapidu 1. septembril, mil meid külastas Puhh ja tema sõbrad;
*toimusid uue õpilaskoja valimised 14.- ja 15. septembril ja kandideeris kokku … õpilast
TÕK I kooliastmes 4 õpilast, kõige enam hääli sai Dmitri (lapsed soovisid koolielus muuta järgnevat: vahetunnid lõbusamaks, koolimenüüsse läätsesupp ja tunnid emadega);
TÕK II kooliastmes 5 õpilast, kõige enam hääli said Kadi-Liis ja Sarra (lapsed soovisid: mänguväljakule mängumaja ja valgustus, söömisharjumuste muutmist, õues mänguasjad rohkem korda seada)
TÕK III kooliastmes 4 õpilast, kõige enam hääli sai Andreas (lapsed soovisid hakata kooliraadiot tegema, vahetunnid pikemaks muuta, õuesmängimise ringi ja külalistele võiksid kooli tutvustada õpilased).
HÕK 5 õpilast, kõige enam hääli sai Mart (lapsed soovisid rohkem ühisüritusi, teistega koos rohkem mängida, et välisuksed avaneksid ise ja tüdrukute ringi).
Pikendatud- ja lisaõppe 4 õpilast, enim hääli sai Erni (lapsed soovisid õpilaskojas osaleda, aidata nooremaid õpilasi, rohkem üritusi, nalja ja naeru ja näiteringi).
Lihtsustatud õpe 2 õpilast, enim hääli sai Elise (sooviti, et rohkem oleks ühistegevusi ja igal õpilasel oleks oma hingeinimene, kellega saab arutada oma muresid ja jagada rõõme).
UUS KOOSSEIS koguneb kolmapäeval, 29. septembril direktori kabinetis.
*13.-17. septembril osales kogu koolipere maailmakoristus nädalal. 98% õpilastest ja 48% töötajatest osalesid koristamises. Koristatud sai nii Porkuni ümbrus, kui ka kooli ait.
*Tulemas on välisreisid, esimene neist juba oktoobris Küprosele.
*Oleme kätte saanud vaktsineerimis- ja testimisnõusolekud.  Vaktsineerimissoovi on väljendanud 8 õpilase vanemad ja nendest 4 on juba ka esimese doosi saanud. Vaktsineerimist korraldab meie kooliõde Ippe koostöös Rakvere Haiglaga.
*Koolil on sel õppeaastal kaks välisprojekti, millest ühele saame kaasa võtta ka õpilasi. Välisreisidega seonduvalt peame teada andma, et kaasa saame võtta eelkõige vaktsineeritud õpilasi. Sellised on paraku reisile saamise tingimused meie välispartnerite poolt.
*Kes soovib veel ratsutamisringi kohta infot, siis palun pöörduge meie sotsiaalpedagoog Tuuli Lindre poole.

Info meie kooliõelt Ippelt
& Tänan vanemaid, et COVID küsitluslehed on täidetult kõigi poolt laekunud. Samuti tänan vanemaid, kes on oma lapsed vaktsineerinud ja neid kes on andnud loa vaktsineerimiseks. Vaktsineerimine COVID-i osas koostöö Rakvere Haiglaga.
& Nohuga jt. haigustunnustega palume lapsi mitte kooli saata; konsulteerige perearstiga.
& Koolis haigestunud lapse saadame koju, tagasi ootame tervistunud last.
& Kodus võiks olla kurguvalu ja köha leevendamiseks imemistabletid või astelpaju-saialille sprei kurgukaartele pihustamiseks, need on käsimüügis kättesaadavad ja apteeker annab ka soovitusi. Algava nohu jaoks küsida apteegist ravimeid, mis aitavad.
& Õpilasel olgu koolis olemas vahetusriided, pesu, kindad jt. Asjad. Õpetajad on lastevanematele andnud teabe, mis oleks tema lapsel vajalik omada vahetusteks koolinädala jooksul. Vajadusel küsige uuesti õpetajalt üle.
*Koolis alustati nüüdseks ka ujumistundide ja ringitööga. Lapsi jagub kõikidesse ringidesse, mis teeb meile suurt rõõmu.
*Uuel nädalal on koolile saabumas CO2 andurid. Hakkame järjepidevalt kontrollima õhukvaliteeti koolimajas.
*Tulemas on matemaatikaolümpiaad 5.-8. klasside õpilastele Urvaste koolis ja 9. klasside ja lisaõppe õpilastele Valga Jaanikese koolis. Plaanime oma kooli esinduse saata.
*27. septembrist kuni 1. oktoobrini toimub koolis liiklusnädal.
Esmaspäev - helkurikontroll, helkuri laadsete toodete meisterdamine, värvilehtede jagamine.
Teisipäev - "Peatu, vaata, veendu", üritus toimub õues.
Neljapäev - politsei Anni Kruuse loeng multimeedias.
Reede - värvitud piltide näitus aatriumis.

Reedel, 22. oktoobril toimub lastevanematele koolituspäev tervisliku toitumise teemal.
Ootame lapsevanemaid  22. oktoobril 2021 Porkuni Kooli õppimaks ühiselt järgneval teemal: Emotsionaalne söömine ning lihtsad sammud tasakaalus toitumiseks”.
Õpetaja: Tuuli Taimur- toitumisnõustaja, koolitaja/Rahvatervise Akadeemia.
Koolitus annab teadmise, kuidas eristada müüte ning kuidas ära tunda emotsionaalset söömist, samas kuidas lihtsate põhimõtete abil oma pere toidulauda tasakaalustatumaks muuta. Praktilises osas arutleme nii väiksemates kui suuremates gruppides selle üle, mis mõjutab meie toiduvalikuid kõige enam, mida me saame ise selle osas muuta ning kuidas seda teha. Osaleja saab kaasa lihtsad töövahendid, mis võiksid aidata kaasa muudatuste elluviimisel.

Ilmateade – 27.september

Täna on esimene öökülm! Päev imeilus – päikseline…

Mõnda Liiklusnädalast – Pireti patukahetsus…

Kui direktor esmaspäeva hommikul koolimajja jõudis oli helkurikontroll juba platsis. Nii see koolijuht patuste nimekirja sattus.

Päeva peale tekkis võimalus omale helkur valmistada ja ilma helkurita enam välja ei lähe! Tänan tähelepanelikke kolleege, usinaid õpilasi ja soovin turvalist kooliteed kõigile!

Infokoosolek 27.09.2021 (Teams’i vahendusel)  

* See nädal on liiklusnädal- paneme rõhku helkuritele!

Neljapäeval majas politsei, kes räägib vargustest ja nende tagajärgedest. 

* Saabus uus kogus prille ja visiire.

 *Tõstevööd saabusid.

*Tänasest on majas eripedagoogika praktikant Diana.

*29. septembril  viienda tunni ajal toimub Pireti kabinetis õpilaskoja esimene koosolek. Palume kohale tulla ka eelmistel liikmetel.

*01. oktoobrist majas praktikant Mirell. 

*04. oktoobril  Muusikapäev. Majas on vähemalt nelja erineva kooli õpetajad.   *04. oktoobril toimub  endiste töötajate tänamine õpetajate päeva raames.

*05. okt. koolimajas õpetajate päeva tähistamine. Koguneme 09.50 koolimaja ees -  suundume kõik koos vana koolimaja juurde!

28. septembril tõid Ants ja Taive Tallinnast Reserve kauplusest meie lastele mõeldud riideid. Teame, et osa kaupa on selline, mis ei sobi või ei lähe meie lastele selga, samuti on sellist kaupa, mis on katki, aga... Kingituse organiseeris meile Tallinna Konstantin Pätsi Vabaõhukooli direktriss Erle Kuusik.
TÕRVATILK!

Direktor oli kooliraadiost teatanud mitu-mitu korda, et palun võtke iga meie kooli õpilase jaoks kaks eset. Paraku juhtus ta võimlas nägema midagi, mis teda siiralt kurvastas. See ei olnud meeldiv vaatepilt.
Ei taha kellelegi liiga teha ega kellegi poole näpuga näidata, aga palutakse igaühel mõelda, kas kõik võetud riided said ikka MEIE KOOLI LASTELE.

Kolmapäev, 29. september on see mälestusväärne päev, mil alustas tegutsemist Porkuni Kooli õpilaskoja teine koosseis.

Juba esimesel korral sai täitsa palju teemasid paika sätitud:

* tänati esimese koosseisu tegijaid;

*plaaniti esimest sündmust ehk helkuripuu projekti;

*valiti  välja järgmise intervjueeritava ja intervjueerijad;

*lepiti  kokku järgmise koosoleku aeg;

Järgmisel koosolekul valitakse  ka uus president.

Edukat uut aastaringi ja palju põnevaid ideid, meie vahvad noored!

Paras pettumus – Virge meenutab

Reedene linnas käik läks meil natuke nihu… Olime kohale jõudnud, kui saime telefonitsi teada, et meie mõnel lapsel on koolis oma ülesanne korda ajamata…  Arutlesime pikalt, mida peaks tegema ja kuidas saame enda soovid täita ning teiste õpilaste teadmatuse likvideerida? Lühendasime ajaliselt oma reisi ning ostlemisel selgus seegi, et soovid on suuremad kui võimalused lubavad… Väike pettumus hinges, hakkasime kooli poole tagasi sõitma…. Rõõmu tegi aga see, et „võlglased“ said vabandades oma kohustused koolis täidetud! Nii me õpimegi!

30. september 2021 on direktori jaoks päev, mil tunnuskirjaga tänati kogu Porkuni kooliperet.

Kool ei saa toimida üksiku saarena.  Oleme osake suurest ja olulisest.

Iga inimese panus on rohkem kui ülioluline.  Ainult koos suudame muuta maailma.  Minu siiras tänu märkamise ja tunnustamise eest!

Pai annab tiivad!

30. septemberkoolil on uus koduleht!

Kaua tehtud – kaunikene…

OKTOOBER

Ilmateade: 03. oktoober – imeilusad ilmad. Sic! Linavästrik kõndis klassi akna all ja vaatas klassi …Hüvastijätt!

Nädal koolis (04.-08.10)

*Esmaspäeval – MUUSIKAPÄEV - Võimalus ühineda kell 13:00 – 14:30 WorkShop koolitusega (Kerli Rannala).

*Teisipäeval ÕPETAJATE PÄEV

*Teisipäeva õhtul kell 17:00 LASTEVANEMATE INFOTUND Teams`is

*Kolmapäeval planeeritud "helkuripuu" kujundamine väravatele

*Kolmapäeval sõidab Küllikese kl. KIK-programmi raames Aegna saarele

*Kolmapäeval külastab õp. Agnese klass Nõmme külas asuvat koertekasvatust

*Kolmapäeva õhtupoolikul külastavad kasv. Tiiu ja kasv. Kristiina rühma noored koduloomade varjupaika Rakveres

*Neljapäeval läheb õp. Evelyn paari klassi lastega elamusspordikeskisesse "SPOT OF TALLINN"

*Reedel sõidavad kasv. Kaire ja õp. Agnes lastega Pärispeale matkama

*Reedel sõidavad õp. Signe kl. lapsed koduloomi uudistama

*Reedel kell 16 personali väljasõit Avinurme.

Õpetajate päev

04.oktoober – endiste töötajate  tänamine

 Päev oli päikesepaisteline ja samuti ka kõik meie kooli pensionärid, keda selle aasta õpetajate päeva puhul Porkuni Kooli poolt õnnitlemas käisime. Õnn peitub väikestes asjades, õnnelikud olid nii õnnitletavad kui õnnitlejad. Porkuni Kooli nimel direktor Piret, õp Küllike, õp abi Maire ja õpilased Markus, Maarja-Liis, Rasmus ja Rauno.

05. oktoober  Tänane õpetajate päev viis koolipere vana koolimaja juurde, et asetada lilled ja küünlad toonase kurttummadele lastele kooli rajanud Ernst Sokolovskile. Ausamba Porkuni Ema juures esitasid lapsed laulu „Hoia ja hooli“. Aktusel tänas direktor tööjuubilare ja kinkis kõigile töötajatele „Tänulikkuse päeviku“. Pärast lõunapausi ootas meid ees Eesti Kontserdi programm „Tantsud Iirimaast Iisakuni“. Suurele joonistuslindile saavad lapsed veel oma lemmiktöötajale läbi joonistuse öelda AITÄH!

Jõudu ja jaksu selle tänuväärse ameti kandjatele!

6. oktoober-koolihoovi väravatele helkuripuude ehitamine, et kõik inimesed, kes meie majast välja lähevad, saaksid nähtavaks.

6. oktoober  Koduloomade nädalateemale kohaselt käisid õpetaja Virge ja Agnese klassid Nõmme külas asuvas koerakasvatuses Kennel Agelinde. Seal tegeletakse Tiibeti Mastifi tõugu koerte pidamise ja aretamisega. Koerte igapäeva eluolu ja toimetusi tutvustas õpilastele peremees Martin Lätt. Saime teada, et  antud tõug on pärit Tiibetist ja sealsed kohalikud hõimud kasutasid koeri lambakarjade kaitsmisel huntide ja leopardide eest. Koerad on suured, kuni 80cm kõrgused ja võivad kaaluda kuni 90kg. Nad ei söö poes müügil olevaid krõbinaid, vaid spetsiaalset koeratoitu ja lisaks veel muna, kohupiima ja liha. Lisaks toitmisele ning tervise eest hoolitsemisele tuleb koertele ka palju aega ja armastust pühendada. Neid tuleb koolitada ja õpetada, et siis näitustel võistlemas käia. Kennel Agelinde koertel on väga palju näitusemedaleid erinevates kategooriates. Hetkel elab kasvatuses 18 isendit, kuid laste juurde paitamisele lubati vaid väljavalitud. Päev oli vahva ja õpetlik!

7. oktoober - osalesime Eriolümpia kutsel elamusspordikeskuses „Spot of Tallinn“ kahel treeningul. Nooremad õppisid esmalt tõuksidega sõitmist, vanemad õpilased läksid akrobaatika trenni. Seejärel vahetusid grupid. Õppisime uusi oskusi kuidas tõuksidega sõita, saime palju julgemaks ja osavamaks. Batuudil tundsime ennast kergetena ja lendasime ikka päris kõrgele, eriti äge oli pärast hüpet maanduda pehmete vahtkummist kuubikute sisse, samas sealt välja tulemine oli ikka oi kui keeruline. Väga lahe oli mäng kus pidi liikuma ainult mööda rada, iga põrandale astumine andis „karistuseks“ 5 kükki. Jõudsime kõik teisele „levelile“.

Aitäh Eriolümpia, meil oli väga äge päev!

UNUSTAMATU, LINNULENNUL MÖÖDUNUD REISIPÄEV AEGNA SAARELE

Eelmisel päeval jäi meie reis tugeva tuule tõttu ära, hoidsime hinge kinni, et 7.10. oleks vähegi väiksema tuulega ilm. Ilmataat mõistis meie muret ja võttiski tuule veidi vaiksemaks.

Rohuneeme sadamasse rändasime bussiga, seal tutvusime oma giidiga, kes saabus sadamasse meiega üheaegselt. Edasi algas äge merereis väikse laevaga. Lootsimees aitas kõik mööda väikest kaldsillakest ühekaupa laeva. Sõit pidi toimuma kiirkaatriga, aga kapten tahtis kindel olla laste turvalisuses ja saime nautida mõnusalt suurt lainet turvalises laevakeses.

Aegnal tutvusime kõigepealt saare kaardiga ja ka vanaaegse Aegna kaardiga, mille järgi me ka saarel asuva aarde pidime leidma. Ülesandeid saarel oli palju, leidsime söödavaid taimi, puid, nende vilju jm. Rändrahnude vahelt otsisime mereröövlite varandust ja kuulasime muistseid jutte nendest.

Eine ehtsas männisalus tekitas eriti isu ja kaasavõetud söök maitses hästi kõigile. Mängisime kinnituseks veel looduses ühe mängu ja oligi aeg sadamasse tagasi pöörduda. Jälle ootas ees mõnus merereis, uuesti sadamasse jõudes ei raatsinud lapsed laevast väljagi minna. Bussiga kodu ehk Porkuni Kooli poole sõites olid kõik lapsed väga õnnelikud ja reisiga rahul, see tegi rõõmsaks ka õpetaja ja kasvataja.

Täname väga kordaläinud reisi eest Waterspordi töötajaid ja meie giidi, samuti bussijuhti. Küllike ja Oivi ning õpilased: Maarja-Liis, Markus, Rasmus, Rauno

07. oktoober - saabus ootamatu ja kurb teade…Igavikuteele on lahkunud Porkuni Kurtide Kooli endine direktor – Kaljo Pilt.

Võib olla pilt järgmisest: taevas, videvik ja tekst

Porkuni Kooli endise direktori Kaljo Pilt testament

Porkuni kurtide kooli endised õpilased ja õpetajad.
Kuna kurtide kooli Porkunis enam ei ole ja on juhtunud nii, et mina olen ainukesena Porkuni kurtide kooli direktoritest elavate kirjas, siis tunnen kohustust sõnastada see testament, mida Porkuni on pärandanud Eesti kurtidele ja mida Eesti kurdid on pärandanud Porkunile.
Vändra on küll see omaaegne väike koht metsade, soode ja rabade keskel, millele kuulub aegumatu au, kus asutati kurtide kool poolteist sajandit tagasi. Ka õpetati seal kurte ligi kuuskümmend aastat. Kurvastuseks ei ole Vändras hariduse saanud kurtidest enam kedagi elus.
Kõik see rahvas siin on saanud hariduse Porkunis , seda ümmarguselt 80 a. jooksul. Rääkimise oskus, lugemise ja kirjutamise oskus ongi see varandus, mida Porkuni on pärandanud Eestimaa kurtidele.
Kool on inimese elus üldse tähtis asutus, kuid kurtide kool on üldkoolist mitmekordselt tähtsam. Tänapäeval on kõik emad kirjaoskajad. Nad võivad kuuljale lapsele lugemise ja kirjutamise ilma koolita ise selgeks õpetada ja kõnelema õpib kuulja laps spontaalselt. Kurt laps saab aga rääkima, lugema ja kirjutama õppida ainult kurtide koolis ja sel määral, et terve rida teist on ka kõrghariduse omandanud.

Kurdid on aga Porkunile pärandanud vähemalt kaks tähtsat objekti.
Kurtide teenitud rahaga valmistati skulptuur Porkuni ema. See on kurtide austusavaldus oma õpetajale. Keegi ei tea praegu, kes saab aasta pärast lossi ja koolimaja uueks omanikuks, kuid uutele omanikele peab jääma kohustus, et seni , kuni on püsti veel kas või ükski nendest hoonetest, jääb Porkuni ema oma kohale. Ta kuulub kokku ainult nende majadega.
Teine tähtis objekt, mille kurdid Porkunile pärandavad, on varemeist taastatud vanalinna torn. Selles on ümmarguselt 100 000 rubla kurtide teenitud raha, mis oli tol ajal väga suur summa. Torn ei ole lihtsalt ilu asi, vaid selles on paemuuseum teadaolevalt ainuke maailmas. Ka paas ei ole ka lihtsalt mingi kivi, vaid ta on Eesti rahvuskivi.
Niisiis, kurdid ei ole Porkunist mitte ainult saanud, vaid on ka Porkunile andnud.
Jääb loota, et uus omanik on mõistlik inimene või asutus, kes lubab meid ka tulevikus kas või sellel õuelgi kokku tulla ja tähtpäevi tähistada.

Oktoober tõi kurbi sõnumeid ka Pärnumaalt –

igavikuteele on lahkunud endine Porkuni Kurtide Kooli matemaatikaõpetaja Tarmo Karon. R.I.P.

11.-15. oktoober – mis teoksil?

OLE NÄHTAV!

*Väljasõidud: Täna - Halti rühm Elistvere loomapargis; Teisipäeval- Tiiu klass Lagedil muuseumis; Teisipäeval algusega kell 9:00 toimub pargis jooksukross.  Kolmapäeval- Imbi klass Tallinnas teatris; Neljapäeval- Signe klass rändlindude rännet jälgimas Käsmus; Reedel- Virge klass Väike-Maarja loomakliinikus.

*Kohvik Leheke alustas tegevust. Kohvik on avatud klassidele täpselt nii nagu eelmisel õppeaastal (registreerimiselehele vaja panna aega, millal klass kohvikut külastab).

*Sellel kolmapäeval 6.tunni ajal õpilaskoja koosolek. Kert Seimar on uus õpilaskoja liige. Õpilaskoja uueks presidendiks valiti Elise.

*Meile saabusid uhiuued CO2 andurid, mis nüüd igapäevaselt meie koolimaja ruumides õhu kvaliteeti mõõdavad.

Andureid on meil kuus, igasse korpusesse üks.

saame teha paremaid otsuseid, kuidas majas õhk puhta ja värskena hoida.

11. oktoobril külastasid arendusrühma mudilased Elistvere loomaparki. Nägime vilkaid oravaid, unisevõitu karu, vägevaid piisoneid, uhkete sarvedega põtru ja kabehirvi, tegusat hunti ning silkavat rebast. Väikeloomade elamus uurisime hallikarvalist tšintšiljat, kollase-mustalaigulist merisiga, kuldhamstreid ja laborihiiri. Ilusale ilmale vaatamata ei ilmutanud isand ilves end meie seltskonnale: küllap tal oli targematki teha.

Muljeid oli rohkesti ja tagasiteel vajusid mitmel väikesel reisisellil silmad väsimusest kinni. Kindlasti sõidame tulevikuski Elistverre loomi vaatama.

12. oktooberTiiu klassil oli terve septembrikuu jooksul ajaloo tundide teemaks Eesti Vabadussõda. Et teoreetilisi teadmisi täiendada, sõitsime Eesti Vabadusvõitluse Muuseumisse Lagedile. Seal saime tutvuda 20.sajandi sõjaajalooga - Eesti pärast peetud maa- ja merelahingutega alates Vabadussõjast kuni külma sõja perioodini. Nägime sõjatehnikat, relvastust, vormiriideid, aumärke ja palju muud põnevat. Käsirelvade kogus on esindatud 26 riigi relvad – saime neidki oma käega katsuda – poistel olid emotsioonid laes. Õues sai tutvuda tankide, soomukite, kahuritega. Oli ka kohti, mida ei tohtinud pildistada!

Maja, kus saime kuulda VÄGA  huvitavaid lugusid, kuulus enne II maailmasõda Konstantin Pätsu (1. president) vennale – Voldemar Pätsule. Ainulaadse eramuuseumi rajaja on Johannes Tõrs, kelle elutööks see ka jääb. Muuseumil on aiad ümber, igal pool kaamerad, nii sees kui väljas. Kokku hoiab aial ja maja siseruumidel silma peal 11 valvekaamerat. Muuseumitunni lõpus sõime sooja suppi, maitsesime magusat kooki ning jõime kuuma teed – aitäh! Vabaduse eest, mida praegu Eestis naudime, on makstud VÄGA kõrget hinda.

Olgem tänulikud!

Traditsiooniline jooksukross toimus 12. oktoobril.

Kõigil tuli joosta metsas 500m pikkune ring.

Iga vanusegrupi esimesed kolm said auhinnaks uhke karika. Ülejäänud said lisaks  jooksurõõmule pulgakomm ja „tubli osaleja „ medali.

Evelyn

13. oktoober - Röövel Hotzenplotz

Lugu jutustab sõpradest Kasperlist  ja Seppelist, kes püüavad kala ja teevad tempe. Kasperli vanaema praeb poistele neljapäeviti vorste ja hapukapsaid. Ühel neljapäeval pistab röövel Hotzenplotz nahka kõik praevorstid ja hapukapsad. Algab hoogne röövlijaht. Eesti Noorsooteatris käisid röövlijahti vaatamas Agnes, Mirjam, Laura, Ketteri, Johanna, Kenneth, Amar ja Siim. Aitäh Antsule ja Agele!

13. oktoober - taibude ringi noored panid oma töödest näituse üles.

Me oleme uhked! Taibude ringi juhendab õpetaja Triinu!

Ettevalmistused käivad…

13. oktoobril kogunesid õpilaskoja vanemad liikmed direktori kabinetti, et läbi mõelda, kuidas meile külla tulevale haridusministrile meie koolimaja võimalusi tutvustada. Õpilastega külalistele koolimaja tutvustamise idee tõi meile Kert, kes nüüd ka ise end selles ametis proovile panna saab. Plaanid said mitmeid kordi paberile joonistatud ja ka kordi ja kordi muudetud, sest head ideed peavadki olema paindlikud ja muudetavad. Ootame põnevusega kohtumist ministri Liina Kersnaga, kes saabub Porkuni Kooli 18. oktoobri pealelõunal. Tere tulemast!

Loomade tervisVirge klassi õppereis Väike-Maarja Väikeloomakliinikusse

Kui omad koduloomi, siis tuleb ka nende tervise eest hoolitseda. Kuidas ja kui sageli seda teha, käisime uurimas Väike-Maarja Väikeloomakliinikus. Nii nagu inimene enda välimuse eest hoolitseb, peab korrapäraselt hoolitsema looma kõrvade, hammaste, küünte ja karvade eest. Muidugi võivad ka loomad tõsisemalt haigestuda ja vajavad ravimed, vaktsiine või lausa operatsiooni. Seda kõike me kuulsime ja nägime oma silmaga.

Täname õpetliku tunni eest dr. Vainulteid! Õppetund pani paljuski järele mõtlema…

Vahepalaks…

*Tänavu sügisel viib Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Eesti Rahvaülikoolide Liidu ning Vaikuseminutitega läbi koolitusi lapsevanematele, et pakkuda tuge ja oskusi laste õppimise ning vaimse tervise murede varajasel märkamisel ja abistamisel. Koolitused kestavad kevadeni.

Head vanemad! Palun tutvuge võimalustega ja osalege!

Õppida ei ole kunagi liiga hilja!

Nädal koolis (18.-22.10) -  tegemist kui palju!

OLE NÄHTAV!

*ESMASPÄEVAL, 18. oktoobril u kella 15.30 paiku külastab meie kooli haridusminister pr. LIINA KERSNA;

*Teisipäeval külastab õp. Merlin oma klassi ja rühma lastega Meremuuseumi;

*Teisipäeval lähevad sportlased õp. Evelyniga EO Eesti Ühenduse rahvastepallivõistlustele Tallinna Tondi Kooli;

*Kolmapäeval lähevad õp. Küllikese ja kasv. Oivi rühma lapsed Viru rappa;

*Kolmapäeval on õp. Katrini klass Jääaja keskuses;

*Neljapäeval kell 11:30-12:30 ja 13:15-14:15 toimub õpilaskohviku "LEHEKESE KOHVIK" aktsiate müük;

*Neljapäeval õpivad õp. Signe kl. lapsed linnaliiklust;

*Neljapäeva pärast lõunat seiklevad kasv. Merlini ja kasv. Galina lapsed Tamsalu Madalseiklusrajal;

*Reedel õpivad õp. Imbi kl. lapsed tundma liiklemist Rakvere linnas;

*Samal päeval lähevad kasv. Oivi rühma ja õp. Küllikese kl. lapsed Savi tallu;

*REEDEL KELL 09:30 LASTEVANEMATE KOOLITUSPÄEV.

Nõu annab toitumisnõustaja Tuuli Taimur;

*REEDEL kell 13:00 TULEOHUTUSKOOLITUS personalile:

*REEDEL SÕIDAVAD LAPSED KOOLIVAHEAJALE!

18. oktoobril võttis direktoriga uuesti ühendust ABB esindaja ja uuris, kas meie kooli lapsed oleksid valmis ka sel aastal ABB koostööpartneritele jõulukaarte meisterdama. Minu süda ütles, et me võiksime selle väljakutse taaskord vastu võtta. Kuna kaarte valmistavad meie lapsed, siis otsustas ABB, et sel aastal teevad nad kogu annetuse Porkuni Koolile.

18. oktoober  18. oktoobri 2021 pealelõuna kirjutasime me ajalukku kui päeva, mil Porkuni kooliperel käis külas haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Ministriga koos külastasid meie kooli veel kaks imetoredat Liinat - Liina Lepp ja Liina Põld. Ringkäigu majas tegid meie omad noored, õpilaskoja esindajad Kaarel, Elise, Kert ja Andreas. Nad tegid seda tõeliselt vahvalt ja meeldejäävalt. Lisaks inspireerivale arutelule ja ühisele õhtusöögile sai minister soetada ka meie õpilasfirma Leheke aktsia. Nagu kohapeal selgus, siis oli tegemist ministri esimese aktsiaga üldse.

Me oleme südamest tänulikud külaskäigu ja meie mõtete ärakuulamise eest!

Me tundsime hoolimist ja see soe tunne jääb meid saatma veel kauaks.

Kõrged külalised esitasid küsimuse meie kitsekese eluloo kohta – hoobilt ei osanudki vastata. Olgu siinkohal Sulle huvitavat lugemist!

Pronkskits jõudis koju tagasi

Selle talve elab kitseskulptuur Porkuni kooli katuse all. Ligi pool sajandit Porkuni Kurtide Kooli õues seisnud pronksist kitsekuju, mille kuri käsi 1998. aasta juulikuus ära varastas, on tänaseks tagasi jõudnud.

Kolm aastat tagasi Porkuni kooli hoovilt kadunud kitse pronksskulptuuri sai politsei kätte väidetavalt heauskse ostja koduhoovist Ida-Virumaal.

Pronksist kitse autor on skulptor Ole Ehelaid.

“Ta oli sel ajal siin, kui koolimaja ehitati,” seletab Porkuni muuseumitöötaja Ene Ruubel. “See oli 1950-datel aastatel.” Seega seisis kooli sümboliks kujunenud kitseskulptuur ligi pool sajandit täies rahus saatusliku suvehommikuni kolm ja pool aastat tagasi, mil metallivarguste buum otsaga Porkunisse jõudis.

Kits kadus jäljetult

Kooli endise õppealajuhataja Tiiu Lauri sõnul avastasid nad ühel heal hommikul üllatusega, et kits on kadunud. Keegi ei olnud midagi kuulnud ega näinud.

Sel ajal oli järve ümbruses ka liikumist rohkem kui tavaliselt. “Möllu oli tookord palju,” meenutab kooli direktor Avo Hein. “Kurtide kristlik laager oli sees, noored inimesed sõitsid autodega ringi ja nii edasi.”

Kõige tipuks remonditi ka koolimaja katust, nii et suured autodki kitse vahetus läheduses tiirutasid.

Veel hilja õhtul tegid külalised kitse juures pilti ja kõik oli rahulik,” meenutab Tiiu Laur. “See kuju oli nagu kooli osa. Mina olen siin 44 aastat töötanud ja minu ajal on see kogu aeg siin olnud.”

Loomulikult teavitati kadunud skulptuurist otsemaid politseid, ent kuju oli kui maa alla kadunud. Ajapikku kadus ka lootus, et pronksist kitseke veel kunagi üles leitakse.

“Eks me olime kõik ta juba maha matnud,” tõdeb Tamsalu vallavanem Toomas Udeberg. “Tavaliselt sellistel asjadel tagasipööret ei ole.”

Üllatusfoto Kohtla-Nõmmelt

Kõigi üllatuseks aga saadeti selle aasta suvel kooli direktori aadressil foto, mis kujutas kadumaläinud skulptuuri kellegi kodaniku koduaias.

Avo Hein nimetab ka nimed, tänu kellele skulptuur üles leiti - foto ühes kitse uue aadressiga saatsid talle viisteist aastat tagasi Porkuni kooli lõpetanud Guido ja Maire Hellermannid, kellest tänaseks on abielupaar saanud.

Otsemaid andis direktor Avo Hein asjast politseisse teada, asja võttis uurida Lääne-Viru Politseiprefektuuri jälitustalituse inspektor Tiit Vetik.

Reedel käisime koolis, nädalavahetusel sõitsime osutatud aadressile väikest luuret tegema ja esmaspäeval tõime kuju ära,” jutustab politseiinspektor Vetik. “Kuju oli Kohtla-Nõmmel ühe metalliäriga tegeleva meesterahva koduaias.”

Esialgse versiooni järgi on nimetatud kodanik heauskne ostja, kes sai kuju endale “paari pudeli viina ja natukese raha eest.” Kuju ära viima tulnud politseinikele uus omanik vastu vaidlema ei hakanud ja nõustus selle tingimusteta tagastama.

“Ütles, et ta kahtlustas ise ka, et kuju varastatud on. Kas või juba sellepärast, et ta selle nii odavalt sai,” räägib Tiit Vetik. “Võtsime siis kuju kaasa ja viisime Porkunisse tagasi.”

Politsei tegeleb praegu esitatud versiooni kontrollimisega. Küllap on loos ilmnenud mõningaid ebaselgeid detaile.

Praegu seisab kooli sümbol õppehoone fuajees, kevadel lubas direktor selle aga taas värske õhu kätte õigesse paika toimetada.

“Ainult kinni peab ta betoneerima, siis on juba tunduvalt raskem varastada,” tähendab Avo Hein õnneliku lõpuga lugu kokku võttes.

Praegu on kitseke aatriumis – kindlas kohas!

18. oktoober 2021  - õppejuhi pöördumine

Edastan oma kooliloo ühe oluliseima teate. Vahel toob elu valusa kogemuse näol oluliseima äratuse/meeldetuletuse/väga selge äratundmise mõttes ja teos.
Täna oli kooli tulev laps tähelepanuta täiskasvanu poolt ja läks basseini... jäi juhtumata halvim.
Me ei ole eksimatud ja süüdlaste otsimine ei aita.
Aitab, kui teed oma parima ehk
* OLED ALATI KINDEL, ET SINU KLASSI/RÜHMA TURVALISUS ON TAGATUD LASTE VASTUVÕTMISEST KUNI LAHKUMISENI TÄISKASVANU POOLT.
* OLED TÄHELEPANELIK KOGU LASTEPERE SUHTES.
Oleme koolis olnud ausad iseenda ja vanemate suhtes. Võtan ühendust (kokkulepe õpetajaga) lapsevanemaga, et juhtunust teavitada ja analüüsida.
Palun jäta jagamata info koolist väljapoole (delikaatsed isikuandmed). Juhtunu on õppimiseks meile ning üksteise toetamise koht.

19. oktoober  - Kirjutas Verge koolitaja Airiin Demiir ja palus edastada järgmise info:

Rõõm, et koostöö jätkub.

Kirjutan, et anda teada -  läks aega küll 10 aastat, aga sellest nädalast on Vergel ka oma FB leht. Seal hakkame tootma üheminutiloenguid, vahel ka videomaterjale. Sinna hakkab tulema ka uus info erinevate koolituste kohta ning samuti kui on piisavalt huvilisi, siis loome FB kauaoodatud nädalate tehnika süsteemi, mis aitaks meeskondadel õpitut koos meiega alal hoida.

Selle tõttu palun, et huvi korral tulge meie FB sõbraks. Siis on neil tulevikus ka otselink uute teadmisteni ja erineva info kordamiseni. Meil on hea meel teada anda, et saate edaspidi hoida silma peal Verge tegemistel.

22. oktoober – tõhustusdoos!

Hei, hei, kõik, kes te eile ja täna sutsaka saite! Kuidas enesetunne? Kuidas tervis? Minul kõik hästi, ainult käsi on süsti kohast valulik. Muud sümptomid puuduvad. Nagu polekski midagi toimunud…

24. oktoober – koolijuhi pöördumine

Head Porkuni koolipere liikmed, sõbrad ja kaasteelised!

Esmaspäeval, 25. oktoobril algab koolivaheaeg. See on aeg puhkamiseks, laadimiseks, looduses liikumiseks, lähedaste ringis olemiseks, hoolimiseks ja hoolimise välja näitamiseks.

Esimene periood sel õppeaastal on olnud väga tegus, aga meid on ikka ja jälle saatnud teated ja tegevused koroonalainelt. Meil on nakatunuid, nii õpilasi kui koolitöötajaid. Ja me oleme püüdnud tegutseda kiirelt, et võimalikud nakkusahelad läbi lõigata, et viirus natukenegi vähem kurja teha saaks.

Head vanemad! Palun teavitage meid kohe, kui teie laps haigestub koroonaviirusesse. Teavitage esimesel võimalusel oma õpetajat. Palun teadke, et isegi, kui teie laps on saanud vaktsiinidoosi, siis see ei tähenda, et ei saa enam nakatuda. Saab ikka ehk et tähelepanu ei tohi hajuda. Mida kiiremini saame meie info nakatumise kohta, seda kiiremini saame tegutseda ja võtta kasutusele meetmed, et järgmiseid nakatunuid tekiks võimalikult vähe.

Meie koolis on see nagunii väga keeruline. Meil on nii armsad lapsed, kes soovivad kallistada, lähedust, kes vajavad abi ja toetust igal sammul. Ja me soovime seda pakkuda. Seetõttu palun veelkord – teavitage meid haigestumisest ja jätke haige laps koju, et ülejäänud koolipere saaks toimida. Ainult üksteisest hoolides suudame ja jaksame.

Kuid nüüd koolivaheaja juurde tagasi. Palun võimalusel puhake! Puhake kõigest – (linna)kärast, meediast, kaubanduskeskustest ja muudest rahvarohketest kohtadest. Leidke üles need väikesed toredad tegevused, mis rõõmu valmistavad!

Märgake ja tundke rõõmu ka vihma, tugeva tuule, külmakraadide ja metsasosinate üle.

Kohtumiseni esmaspäeval, 1. novembril 2021!

25. oktoober - Täna ütlesime viimased tänusõnad aastakümneid Porkuni Kooli heaks töötanud, humanitaarabiga meie kooli jõudnud suurele praepannile Elektro Helios ja tere tulemast Metose Prince´le!

Üks sammuke tervislikuma ja veelgi maitsvama toidu suunas.

26. oktoober

Porkuni Kooli kooliraadio eestvedajad õpetajad Inga Morozova ja Terje Kundla tutvustasid täna koolijuhile kooliraadio küsitluse tulemusi, mis viidi läbi õpilaste hulgas.

Mida meie õpilased siis kooliraadiost arvasid? Küsitlusele vastas kokku 43 õpilast, mis on 50% õpilaste koguarvust.

Õpilaste arvates on kooliraadiot vaja, see meeldib neile. Meeldib nii muusika kui ka uudised, mida igal esmaspäeval edastatakse.

Tantsuvahetunnid on ka väga oodatud ja veelgi rohkem muinasjutu kuulamine.

Kuid õpilased soovivad, et kooliraadios võiks veel olla:

*õpilaste loetud jutud, luuletused ja uudised;

*tervituste edastamine;

*rohkem nalja ja naeru;

*muusika kuulamist.

Võtame kõik ettepanekud arvesse ja kaasame rohkem õpilasi kooliraadio tegemistesse.

NOVEMBER

Juba kolmandat aastat korraldab Urvaste Kool LÕK õpilastele matemaatikaolümpiaadi (03.november 2021 )

Sel korral võistlesid Porkuni Koolist kaks 4. kl. LÕK õpilast (Marek ja Janek Sillavere). Veel said oma teadmisi proovile panna 3.kl õpilane Marten Malberg ja 9. kl õpilane Kaarel Kalamets. Viimased 2 õpilast ametlikult olümpiaadil ei osalenud, sest olümpiaad oli suunatud 4.-8. kl õpilastele. Auhinnalisi kohti meie õpilased koju ei toonud, kuna antud kategoorias olime ainukesed osavõtjad, seega said kõik õpilased osavõtudiplomi.

Suur tänu Urvaste Koolile ja tänud meie kooli juhtkonnale, kes võimaldasid õpilastele olümpiaadil osalemise.

Õppekäikudest…

Meil on suuline kokkulepe, et õppekäikudel võivad klassid või rühmad käia kolm korda poolaastas.
Ilma, et me oleksime kokku lugenud, kui palju on hetkel kellelgi sõite kokku, on sõite väga-väga palju.

Seetõttu soovime meelde tuletada, et:
1. Õppekäik kuulub kahtlemata meie õpetuse juurde, kuid:
see käik peab alati olema mõtestatud ehk sel peab olema konkreetne eesmärk, selged õpiülesanded ja ka kokkuvõttev tulemus;
2. Õppekäik peab toetama hetkel klassis õpetavat sisu ja olema seostatud võimalikult paljudesse õppeainetesse;
3. Seda, mida saab vaadelda meie kooli lähedal ja ümbruses, tuleks ka siin teha. Ei pea ilmtingimata sõitma kuskile kaugele;
4. Mida noorem laps, seda kiiremini ta väsib. Seega tasub kauged sõidud eriti hoolikalt läbi mõelda ja pigem eelistada lühemaid/lähedasemaid käike;
5. Õppekäik ei saa olla kunagi olulisem, kui õpe klassiruumis vaid peab õpet klassiruumis toetama;
6. Õppekäigule peaks järgnema klassile sobival viisil kokkuvõtlik tund;
7. Õppekäigust ja seal kogetust anna teada Virgele, lisa õpetajad-avalik Virgele kodulehele kausta, kus käidi ja millega täpsemalt tegeleti koos pildimaterjaliga. Selle kaudu saavad õppida ka kõik need, kes õppekäigul osaleda ei saanud;

01. november

Esimene vaheaeg lõppenud – imelised ilmad – päikest palju!

Haigestunuid aga päris mitu…koroona võtab hoogu!

Hommikul testis lapsi ja töötajaid meie vapper Tuuli…õhkkond ärev!

Esmalt - HAIGUSTUNNUSTEGA LAST PALUME KOOLI MITTE SAATA!

Teiseks - Lõik ministeeriumi infost... Kvaliteetse hariduse pakkumine ja õpilaste vaimse tervise toetamine on see, mille nimel peame ühiselt pingutama ning koolid avatuna hoidma. Selleks, et pidurdada koolikollete teket ning avastada nakatunud kiirelt, oleme kavandanud koolides 1. novembrist kolm korda nädalas 1.-12. klassi õpilaste, õpetajate ja teiste koolitöötajate kiirtestimist. Esimesel kahel nädalal testivad end kõik (sh vaktsineeritud ja läbipõdenud), edaspidine testimiskorraldus vaadatakse vastavalt olukorrale üle. Kuna ka vaktsineeritud võivad olla nakkuskandjad, siis on oluline esialgu kõiki testida ning nakatunud peale koolivaheaega kiirelt avastada....

Kolmandaks - Head lapsevanemad!
Meil kõigil on ühine eesmärk – hoida kool avatuna ja pakkuda õpilastele kontaktõpet, et tagada kvaliteetne haridus ning pöörata tähelepanu laste vaimsele tervisele. Selleks, et pidurdada koolikollete teket ning avastada nakatunud võimalikult ruttu, hakkab koolides toimuma alates 1. novembrist kolm korda nädalas õpilaste ja koolitöötajate kiirtestimine. Esimesel kahel nädalal testivad end kõik õpilased ja koolitöötajaid (sh vaktsineeritud ja läbipõdenud) kolm korda nädalas, edaspidine testimiskorraldus vaadatakse sõltuvalt olukorrast üle.
Tegemist on hõlpsalt kasutatavate testidega, mida saab laps õpetaja juhendamisel ise teha.
Samu sertifitseeritud SelfDiagnostics teste on kasutatud Austrias nii koolides kui kodudes õpilaste testimiseks. Õpetaja jagab tunni alguses testid, õpilased teevad testi ning 15 minuti pärast on tulemus teada. Tegemist on ninasõõrme eesosast võetava prooviga, mis on mugav ja ei põhjusta lapsele ebamugavust. Testitegemise õpetuse leiab videojuhisest. Kui selgub, et õpilase testitulemus on positiivne, siis suunatakse õpilane koju ning lapsevanemal palutakse perearsti kaudu broneerida aeg PCR-testile.
Mida rohkem õppijaid suudame testida, seda suurem on tõenäosus viiruse kolded üles leida ja nakkusahelad katkestada. Ainult kõik ühiselt pingutades saame hoida koolid avatuna ka keerulistes viiruse leviku tingimustes.
Heale koostööle lootes, koolipere personal!

Neljandaks - Tähelepanu vanemad, kes te ise lapsed kooli toote!
Palun ärge lahkuge enne koolist, kui olete koos koolitöötajaga saanud teha oma lapsele koolis ära testi. Siis saate kohe ka tulemuse teada ja kui lapse test osutub positiivseks ja laps vaktsineerimata või haigustunnustega, siis ka lapse kohe koju tagasi viia. Sellisel juhul jääb ära mõttetu edasi-tagasi sõitmise vajadus.
Samuti soovime, et kõik need kohalikud omavalitsused, kes lapsed kooli toovad, ootaksid, kuni lapsed testitud saavad. Ja toimime samamoodi. Kui laps on positiivne ja teda kooli jätta ei saa, siis saadame lapse koju tagasi. Bussidel palume testimise ajal esmaspäeval oodata.

Infokoosolek 01.novembril 2021 (Teams’i vahendusel)

*Palun õpetajatel võtta endale klassi kiirtestid.

 *Naima lõpetab see nädal oma töösuhte Porkuni Kooliga.

 *Homme u 13:30 majas diabeediõde Sirje. Kõik kes puutuvad kokku Erniga, olete oodatud temaga kohtuma.

*Hommikuringid ja huviringid toimuvad.

*Palun kanda vahetundides maski. Nii töötajad kui õpilased. 

*ABB jõulukaartide toorikud peaksid lähipäevil kohale jõudma. Vaja teha 450 kaarti .

*Päkapikukool tuleb taas!  

*Kooliraadio: E- peale kolmandat tundi- laste loetud naljad + laulud.  T- peale teist tundi- Soovid, soovid, soovid + tervitused. K- peale kolmandat tundi- meeleolu muusika. R- peale teist ja kolmandat tundi- tantsuvahetunnid.

02. november

Päästjad said täna pärastlõunal väljakutse Porkunisse, kus oli süttinud ajalooline mõisa hobusetall.

Väljavõte Delfist

Täna kell 13.12 said päästjad väljakutse Lääne-Virumaale Porkunisse, kus oli tuld võtnud mõisakompleksi kolm hoonet, teatas päästeamet. Päästjad püüavad takistada tule levikut teistele hoonetele. Reageeritud on suurendatud jõududega.

Porkuni järves asuvale saarele rajatud mõisakompleks koosneb neljast hoonest, kolm neist on leekides. Esimesena süttis tallihoone, praeguseks on leekides ka peahoone, vahendas päästeameti pressiesindaja. Käib aktiivne kustutustöö ja reageeritud on suurte jõududega. Lisajõudu on ka Jõhvis päästekomandost.

Päästeameti teatel võis tulekahju esialgseil andmeil alguse saada kulu põletamisest. Põlengus keegi kannatada pole saanud.

03. november – testimine kogu koolis ning

Porkuni Kooli õpilaskoja esindus on oma tegemistesse hoo sisse saanud.

ABB jõulukaartide meisterdamise korraldamine on nende vastutusalas. Me oleme uhked ja me oleme tänulikud!

Me teeme seda jälle! - Nii nagu aasta tagasi, nii ka sel aastal valmivad meie toreda koostööpartneri ABB jõulukaardid just meie kooli õpilaste käsitööna. See on meie väikene panus teha head ja tervitada ettevõtteid üle maailma. Täna saabus kulleriga 450 kaarditoorikut, mille meie õpilaskoja noored rõõmuga lahti pakkisid ja siis väiksematesse kuhjadesse lugesid. Kõik 29 klassi ja rühma said omale kaarditoorikud, mis tuleb kokkulepitud kuupäevaks ära kaunistada ja direktori kabinetti toimetada. Kaartide meisterdamisse annavad oma panuse tõesti kõik õpilased, sealhulgas ka meie 7 pisikest lasteaia last. Tähelepanu, valmis olla, läks! Porkuni koolipere jõulude ettevalmistusaeg on nüüd pidulikult avatud!

Koolijuht Piret Tislar annab teada!

Testimine-testimine-testimine

Porkuni Koolis õpib kokku 86 õpilast + 7 arendusrühma last (lasteaed).
Koolis oli sel nädalal õpilasi 61 (+7) ja kõik lapsed said testitud (v.a. lasteaia lapsed).
Positiivseid teste oli kaks ja mõlemad lapsed saatsime kohe esmaspäeval koju.
Kolmapäeval ja reedel positiivseid teste ei lisandunud.
Meie koolis on 74 töötajat, kellest tööl olid sel nädalal 66 (ülejäänud haiguslehel).
Ühegi koolitöötaja kiirtestid positiivset tulemust ei näidanud ehk kõik koolitöötajad olid negatiivsed.
Seega oleme selle nädalaga väga rahul. Leidsime nakatunud kiiresti üles ja nii jäi ära ka kogu järgnev ahelreaktsioon, lähikontaktsete kaardistamine ja võimalikud haigestumised.
Meie hinnangul on kiirtestimise näol tegemist väga tõhusa meetmega, mis aitab koolil toimida ja vähendab oluliselt haigestumise riske.
Suur-suur tänu veelkord!
Puhake ja kosuge nädalavahetusel, et esmaspäeval tervena lapsed taas kooli saata.
Ka uuel nädalal on plaanis kiirtestimist teha kolmel päeval nädalas - esmaspäeva, kolmapäeva ja reede hommikul.

3. novembril avati Eesti Rahva Muuseumis näitus "Kaasav ELU"

Näituse kuraatorid on Tiia Artla ja Jana Kadastik Tallinna Ülikoolist. Näitus annab ülevaate, kuidas Tallinna Ülikooli erinevate erialade üliõpilased rakendavad interdistsiplinaarselt oma teadmisi, luues kasutajasõbralikke õppevahendeid, mis ühteaegu on universaalsed ja rakendatavad laiemas sihtgrupis, sealjuures arvestavad ka erivajadustega. Külastajad saavad ise kogeda läbi loodud õpivahendite, näiteks taktiilsete raamatute, kuidas nägemispuudega lapsed saavad aimu, milline on üks õige karu või kuidas õppida aastaaegasid. ERMi näituste juht Kristjan Raba rõhutas, et antud koostööprojekt võimaldab muuseumil ka endal õppida ja kogeda erinevate sihtrühmade oskusi ja vajadusi. Näitusel "Kaasav ELU" jagatakse informatsiooni mitmetasandiliselt (ekraanidel, plakatitel ja QR koodi kasutades). Teisest küljest esitletakse näitusel praktilisi teostusi. Selline ülesehitus peaks kutsuma külastajat kaasa mõtlema, kuidas rakendada kaasava disaini põhimõtteid, et luua ligipääsetavat keskkonda, (õppe)vahendeid jm, mis oleks nii universaalsed, kuid kohandatavad individuaalsetele vajadustele. Antud näituse avamisele olid tänutäheks kutsutud ka Porkuni Kooli esindajad - Urve, Tuuli, Terje, Signe, Anu ja Kaire, kes on andnud projektile koos õpilastega samuti oma väikese panuse.

07.-13. novembril  VIIBIVAD OSAD ÕPILASED PROJEKTI ARTHERA RAAMES VÄLISREISIL HORVAATIAS.

ERASMUS+ KA2 PROJEKT „ARTHERA“

Projektitegevused toimuvad ajavahemikul  01.09.2020-31.08.202

Projektis osalevad 6 kooli:

Porkuni Kool (Eestist),

CEE Sant Cristòfol (Hispaaniast),

Manisa Ozel Egitim Uygulama Okulu III. Kademe (Türgist),

Kazlu Rudos Saules mokykla (Leedust), 

IIS L.ACCIAIUOLI – L.EINAUDI di ORTONA (Itaaliast)

Secondary School Centar za odgoj i obrazovanje (Horvaatiast)

Projektis tutvustavad 6 partnerkooli teistele partnerkoolidele erinevaid kunstiteraapia valdkondi: muusikat-Horvaatia; draamat-Hispaania; tantsu-Türgi; skulptuuri-Eesti, maalimist-Leedu ja disaini- Itaalia.

Killukesi infokoosolekust  08.11.2021 (Teams’i vahendusel) 

*Urve, Mairi ja Tuuli rääkisid oma senistest seiklustest Horvaatias.

*Otsime jätkuvalt öökasvatajat.

*SOL koristajatega keeruline olukord- kes lahkub, kes ei lahku... Hetkel on kindel, et majja jääb uus koristaja Lilian.

 *Kool on soetamas juurde kolm SMART tahvlit- Imbile, Merlinile ja Tiiule.

*Lisaks hangime koolile 10 uut projektorit ja 14 tahvelarvutit.

 *Porkuni Kooli riskianalüüs hakkab valmis saama. Varsti saate kõik seda lugeda.

 *Hooldusklassid kolmapäeval Tartu loodusmajja KIK projekti raames. 11. Neljapäeval Signe ja Inga klass KIK projekti raames Sagadis.

08. november - Tänasest teenindab meid riidehoiu kõrval Saku Läte veeautomaat. Seal on kolm nupukest ehk kolm võimalust - kuum vesi, gaseeritud vesi ja tavaline joogivesi. See on kõigile kasutamiseks! Olge head ja rääkige - näidake seda ka õpilastele, sh seda, et ettevaatlik tuleb olla kuuma veega. See on 95 kraadi kuum.

Jätkuvalt koroonast…

Nüüdsest on jooksvalt võimalik andmebaasist vaadata õpilaste ja haridusasutuste töötajate vaktsineerituse andmeid. Leitav on info üldhariduskoolide, kutseõppeasutuste ja kõrgkoolide õpilaste ning haridusasutuste töötajate kohta. Soovi korral saate andmeid jagada ka lapsevanematega.
Teisipäeviti hakatakse ministeeriumi kodulehel avaldama ka kokkuvõtet koolikolletest üldhariduskoolides ning vaktsineerituse ülevaadet maakondade kaupa. Selle nädala info leiab siit: https://www.hm.ee/et/uudised/opilaste-ja-haridusvaldkonna-tootajate-vaktsineeritus-ning-ulevaade-koolikolletest…
Lisainfo õpilastele PCR- testimisele aja broneerimise kohta.
1. Kui õpilase kiirtest on positiivne – lapsevanem/õpilane helistab PCR testile saatekirja saamiseks perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220. Seejärel saab aja broneerida testimise kõnekeskuse telefonil 646 4848 ja veebilehel.
2. Kui õpilane on lähikontaktne ja soovib teha 4. päeval PCR testi - lapsevanem/õpilane helistab testimise kõnekeskusesse telefonil 646 4848.

NB! Tegemist ei ole infotelefoniga, sealt saab ainult aega broneerida. Enne helistamist tuleks välja otsida lapse isikukood ja veenduda, et on teada, mis kuupäeval lähikontakt aset leidis.
Kiirtestimise kohta koolides leiab lisainfot ministeeriumi kodulehelt ning nõu saab küsida info@hm.ee ja telefonidel 5690 0353 ja 5690 0340.

Projektireporter Tuuli Lindre ülevaade meie noorte tegemistest Zagrebis

Esmaspäeva, 08.11.2021, hommikul tutvusime Zagrebi vanalinnaga ja kàisime turul. Seejärel saime kokku kôikide meie Erasmus+ projekti partnerkoolide esindajatega. Läksime koos võõrustavasse kooli, kus nägime kôikide partnerkoolide esitlusi ja tutvusime kohaliku kooliga. Päeva lôpus toimus veel ühine ôhtusöök ja koordinaatorite koosolek. Päeva pônevaim leid oli laperguseks pressitud hapendatud peakapsad! Kes vaatab pildid lôpuni, leiab ka retsepti nende tegemiseks!

Teisipäeva, 09.11.2021, hommikul matkasime hotellist sôpruskooli. Ôpilastele toimus rütmipillide meisterdamise töötuba ja tàiskasvanutele muusikateraapiat tutvustav loeng. Edasi sôitsime kôik koos bussiga Zagrebi linna peaväljaku lähedale. Kuigi me olime juba isekeskis kahel ôhtul proovinud vanalinnaga tutvust teha, siis täna tutvustas giid kôigile partnerkoolide esindajatele Zagrebi vanalinna. Nägime hulka uusi pônevaid kohti, kauneid hooneid ja kuulsime legende linna ajaloost. Saime teada, et poolteist aastat tagasi toimunud maavärin kahjustas muuhulgas ka katedraali, mille rekonstrueerimine praegu käib (pildid sellest olid eelmises postituses). Einestasime koos ühes pônevas vanalinna restoranis ja jätkasime vanalinnaga tutvumist. Pàeva lôpetas ühine ôhtusöök. Kes vaatab lôpuni tànased pildid saab teada, mis oli poiste arvates täna pônevaim koht, kus käisime ja kus kôige paremini kajas.

Neljapäeval, 11.11.2021, harjutasid kôik Erasmus+ ARTHERA projekti partnerkoolide esindajad reedeseks muusikaliseks ühisesinemiseks. Seejärel sôitsime koos Zagrebi loomaaeda, kus nägime pônevaid loomi ja linde. Toimus looma- ja linnuhääli tutvustav töötuba, mille lôpus said kôik osalejad (need, kes soovisid) silitada madu. Edasi said osalejad gruppidena eraldi ja seejärel kôik koos proovida teha loomade hääli Maksimiri kôlakojas. Ôhtusöögi ajal andsime sôpruskoolide esindajatele Porkuni Kooli poolt kingitused. Eelviimane seekordse projektikohtumise päev kujunes väsitavaks aga pônevaks. Toredamad hetked said jäädvustatud piltide ja videodena.

Reedel, 12.11.2021, oli Erasmus+ ARTHERA projekti esimese kokkusaamise viimane päev. Kôikide sôpruskoolide esindajad esinesid teistele eelnevalt oma koolis ôpitud muusikaliste vôi tantsuliste etteastetega. Meie esinesime teistele kellamängu ja tantsuga. Kui kôigi sôpruskoolide esindajate esinemised said làbi, oli aeg eelmisel päeval harjutatud ühisesinemiseks. Oli väga tore ja emotsionaalne musitseerimine. Järgnes lôpetamine ja viimane ühine lôuna. Sôbrapildid jäävad meenutama toredaid koosveedetud hetki ja annavad lootust uuesti kohtumiseks!

Isekeskis külastasime ôhtul veel Zagrebi Tehnikamuuseumi, kus oli poistel palju pônevat uudistamist. Lôpuks seiklesime veel Kristjani palvel Grič tunnelites ja seejärel naasesime hotelli kohvreid pakkima. Laupàeval sôidame tagasi Eestisse! Koduigatsus on juba suur!

09. november - Merlini rühm mardipäeva tähistamas

Hakkasime esmaspäeval rühmas ettevalmistustega hoogsalt pihta. Vaatasime õpilastega internetist laule, tantse, mõistatusi ja mänge. Koostasime kava, valmistasime maskid, jagasime rollid ja tegime proovi. Mardipäeval läksime oma oskusi ka teistele näitama. Suured tänud Andi ja Galina rühmale, kes meid rõõmuga tuppa kutsusid. Õpilastele meeldis santimine nii väga, et ei jõua järgmist aastat ära oodata!

12. november - Koolijuht annab teada

Mul on siiralt hea meel teada anda, et oleme ka sel nädalal nii töötajaid kui õpilasi kiirtestinud ja kõik testitavad on andnud negatiivseid tulemusi. Meie kogemusel on kiirtestimise näol tegemist meetmega, mis toimib väga kenasti ja annab turvatunde kogu kooliperele. Saame rahulikult kõiki on tegemisi koolis planeerida ja ka läbi viia.

Nädal koolis 15.-19. november – lõpuks ometi kõik teatrisse!

*Esmaspäeval koolipere kiirtestimine!

*Neljapäeval külastavad õp. Agnese, Katrini ja Terje kl. lapsed Vanemuise etendust "Naksitrallid".

 *A-korpuses on avatud õpetaja Reine poolt üles seatud  Muumioru tegelaste näitus. Autoriks õpetaja.

 *Eelteade: jõululaata sel aastal ei toimu.

Teisipäeval, 16. novembril õnnestus vanemal kooliastmel (õp. Tiiu, Helge, Merlini ja Virge kl.) teoks teha eelmisel aastal ära jäänud teatrikülastus. Käisime vaatamas Noorsooteatri lavatükki MOMO. Alguses tundus etendus natuke keeruline, kuid aja möödudes tekitas nähtu põnevust ja kaasaelamist. Võitlus hea ja halva vahel tõi inimestele tagasi varastatud aja…

ÄRA KIIRUSTA!

ÄRA RAISKA AEGA!

ELA TÄNA!

ELA AJAS!

Täname näitlejaid õpetliku etenduse eest ja oma tublisid noori viisaka käitumise eest!

Nädal koolis 22.- 26. november

Esmaspäeval koolipere kiirtestimine!

Teisipäeval sõidavad taimekasvatustunni õpilased Tartusse, et külastada imelist jõulumaad aianduskeskuses Gardest.

Teisipäeval läheb õp. Imbi klass Väike-Maarjasse vaatama lasteetendust "Muinasjutt".

Kolmapäeval tähistavad Küllikese kl ja Oivi rühma lapsed Rakveres kadripäeva.

Neljapäeval külastavad õp. Katrini kl. lapsed Kadrioru muuseumi.

Neljapäeval kell 11:00 tutvustab Kadri Kask Tamsalust meile kadripäeva- ja eesti rahvalaule

Reedel kell 13:00 toimub MM-saalis ÕPPENÕUKOGU (ülevaade esimesest trimestrist)

* Piret esitas Tartu Ülikooli eetikakeskusele meie kooli 2021 aasta eneseanalüüsi. Teeb ülevaate sellest põgusalt ka õppenõukogus.

25. november -Täna hommikul külastas meid Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu tegevdirektor Sven Hõbemägi. Ta tuli üle andma Lääne-Virumaa aasta õpetaja konkursile esitatud nominentidele tunnuskirju. Tublid on IMBI, AGE, INGA, SIGNE, EVELYN, HALTI.  Üritus toimus küll oktoobris, kuid paraku seoses Covid-19 viirusega ei saanud kõiki sinna kutsuda. Kuid nüüd on see tehtud! Aitäh, Sven Hõbemägi, et võtsid vaevaks tulla meie suurepäraseid töötajaid õnnitlema! (NB! Maskid eemaldati piltide tegemiseks. Tuldi ja mindi mask ees!) Olgem hoitud!

Kadripäeval 25. novembril käisid Katrini ja Merlini klassi lapsed Kadrioru lossis muuseumi tunnis, kus õpiti kiusamisvaba käitumist läbi kunsti. Meil oli väga tore muuseumipedagoog, kes rääkis vahvaid lugusid ja esitas lastele õpetlikke küsimusi. Lõpuks tegime klassi reeglid ja kinnitasime need oma allkirjadega.

26. november - Kõik need, kes õppenõukogu koosolekul osalesid, teavad juba, et meil on nüüd uus ja kinnitatud tulekahju korral tegutsemise plaan.

FB-Porkuni Kool

Imelist esimest adventi kõigile meie jälgijatele - nüüd algab jõuluootus ja sel aastal on meil taaskord palju, mida oodata! Siin on väike valik jõulukaartidest, mille Porkuni Kooli vahvad õpilased juba praeguseks valmis on meisterdanud. Juba peagi saavad just needsamad kaardid meie partnerite ja klientide südameid soojendada.

Algab 1. advent ...ehime ja ootame...

Infokoosolek 29.11.2021 (Teams’i vahendusel)  - noppeid

*Tööle asus  uus öövalvur- Annika Räni.

 Alates 3. jaanuarist 2022 alustab ka neljas öövalvur- Diana Timofejeva.

*13.detsembril lähevad aasta töötajate esikoha omanikud koos jõuluvana Tommyga sööma.

*06. detsembril kell 10 tulevad ABB esindajad jõulukaartidele järgi.  *Eetikakeskuse esindajad tulevad majja 6. detsembril kell 12. Maja tutvustavad Andreas, Kert ja Kaarel. 

*2022 RKAS remonttööde nimekirjas:  Automaatikaga peauksed; Multimeedia vahesein; Batuuditoa ja pallimere seinte pehmendused; Puitfassaadi värvimine; Hoone automaatika renoveerimine.   NB! Homme läheb lukku töötajate jõulupeo nimekiri. Olete oodatud jõulupeole!

*NB! Palun jälgige oma õpilasi veeautomaadi juures. See mis seal toimub, on puhas raiskamine. Lastakse tops täis, võetakse lonks ja ülejäänud valatakse ära.

Ai-ai! Päkapikud, kus te olete?

Ilmateade: 29. novembri öösel sada maha VÄGA palju LUND – 15-20cm, tuiskab, sajab juurde…Tere, talv!

30. november  - väljasõit Lahemaale

Kohtumine metsloomaga toimus Lahemaa rahvuspargis. See ei olnud loomadega silmast silma kohtumine. Me kuulasime, vaatasime ja arutasime, kuidas käituda kohtumisel metsloomaga. Saime teada, et reeglina metsloomad ei vaja inimese abi, kuid abitule metsloomale tuleb abi kutsuda. Uurisime, mida tohib ja mida ei tohi lindudele talvel söögiks anda. Paitasime erinevate metsloomade nahku. Vaatasime näitust. Lahemaal käisid Terje ja Imbi oma õpilastega.

DETSEMBER

Jõulud tulevad…

2. advent ...harjutame ja ootame/ootame ja harjutame…

*  mm-saalis saame ülevaate ARTHERA projekti tegemistest Horvaatias.

6. detsember 2021 on see ajalooline päev, mil andsime meie heale koostööpartnerile ABB üle 450 unikaalset jõulukaarti, mille valmistasid meie 93 imetoredat õpilast. Kuu aega vilgast meisterdamist ja voila, valmis need saidki! Tänutäheks maiustasime imeliselt maitsvat kringlit, mis meile kingituseks kaasa toodi. Me oleme nii tänulikud, et saame anda oma panuse ja tunda end meie armsa riigi täisväärtuslike liikmetena.

7. detsembril oli kodunduse õpetaja Mairi eestvedamisel kooli söökla siginat-saginat täis. Toimus piparkoogitaigna valmistamine. Laual oli retsept koos vajalike toiduainetega ja mõõduvahenditega. Tore oli jälgida, kuidas väikesed meistrid õpetaja tagasihoidlikul suunamisel taigna valmis said. Minu pilk ei püüdnud ja kõrv ei kuulnud virisejaid isegi koristamise ajal. Ühe tunniga oli laud puhtaks pestud, taigen valmis ja külmkappi pakitud. Taigen jaotatakse rühmadesse, kus küpsetatakse ja kaunistatakse piparkoogid. Mõnusat maiustamist!

Koolijuhi pöördumine

Armas Porkuni koolipere ja meie head sõbrad!

Tänane päev, s.o. 10. detsember 2021 on meie jaoks uskumatult imeline.

Saime tunnustatud Tartu Ülikooli eetikakeskuse poolt tiitliga "Väärtuskasvatuse kool 2021"!

Eks me ise ju teame, et pürgime aina paremaks kooliks saamise poole, aga et me juba nii tublide hulka kuulume, tuli ikkagi üllatusena. Me olime Kaarliga pisarateni liigutatud ja üllatusest keeletud, et selline au on meie kõigi osaks saanud. Seega, palun võtke vastu meie siiras tänu, et olete osaks meie kooliperest. Head kooli ei saa kunagi teha üksi või kaksi või kolmi vaid ainult üheskoos ja hoides üksteist, iseennast ja suhteid, mis meie kõigi vahel tekivad. Palju häid suhteid meile kõigile!

Tunnustusüritusest Tartus võtsid osa koolijuht Piret Tislar ja meie õpilaskoja "Väikesed teod" esimese koosseisu president Kaarel Kalamets.

Lisa:

Mul on siiras heameel teada anda, et Tartu Ülikooli eetikakeskus on andnud meie koolile kaks olulist tunnustust.
Esimene neist on "Hea kooli edendaja" tiitel, mille me saime eneseanalüüsi eest, milles keskendusime seekord vaimsele tervisele, headele suhetele ja nendega seotud väärtuspõhise kooli kujundamisele.
Analüüsi kirjutasid sel aastal õpetajad Terje ja Inga ja Piret.
Teise tunnustusena anti koolile tiitel "Väärtuskasvatuse kool 2021". Sel aastal kandideeris sellele tiitlile kokku 16 kooli üle Eesti. Me oleme siiralt rõõmsad ja tänulikud selle au eest. Kuna sellised tunnustused kuuluvad alati kogu kooliperele, siis võtke vastu meie tänusõnad, et olete koos meiega ja teete meie koolist just täpselt sellise kooli nagu me oleme. Suur ja siiras tänu kõigile!

3. advent ...piparkoogilõhna kogu maja täis,

päkapikke juba luureretkel käib...

Nädal koolis 13.-17. detsember – loe ja imesta e. kes teeb, see jõuab!

*Esmaspäeval ja kolmapäeval kiirtestimine;

*Esmaspäeval kell 13 õp. toas Päkapikukooli infotund

*Esmaspäeval kell 14 külastab lapsi jõuluvana Rootsist - ONU TOMMY;

*Teisipäevast neljapäevani kell 14:00 jõulupeo proovid;

*Teisipäeval kell 16:00 mm-saalis Väike-Maarja Seltsimaja etendus "Jõuluvana kott";

*Kolmapäeval kell 13:30 sõidavad õp. Andraga Virge ja Tiiu kl. noored Tamsalu Kultuurimajja esinema;

*Kolmapäeval, 15.12.21 kell 15.00 on Inga, Küllike, Signe ja Imbi klass Rakvere teatris etendusel "Lepatriinude jõulud";

*Neljapäeval ja reedel on majas PÄKAPIKUKOOL;

*Reedel kell 18:00 personali JÕULUÕHTU.

Puhh: “Päev, mille veedad sõbrata, on nagu pott, milles pole kübetki mett”.

*Onu Tommy oli Porkuni Koolis 24-ndat korda! - JA ega 25. kord ei saa ära jääda!!!

15. detsembril 2021 oli Porkuni Koolis külas Väike-Maarja seltsimaja näitetrupp. Läbi näitlejate toreda sõnakasutuse ja tegevuse räägiti lugu jõuluvana kadunud kingikotist. Kingikoti valvajateks said loomad- jänesed, karu, kass ja hunt. Kui valvajaid on mitu, siis nagu elus oli ühel hetkel kott kadunud. Porkuni koolipere oli tähelepanelik ning teadis, kes koti kadumise taga oli... Kui sinagi tahad teada saada, siis otsi üles aeg ja koht, mil seda toredat näitetruppi näha saad. Meie saame olla tänulikud. Tänulikult laste ja kõigi suurte nimel – Urve.

Ilmateade - 16.detsember – hommikul tugev vihmasadu!

16. ja 17. detsember 2021 on need kaks päeva sel aastal, mil Porkuni koolipere annab oma maja ja inimesed päkapikukooli kasutusse. Kahel päeval aastas on Porkuni päkapikukoolide pealinn! Tere tulemast Porkunisse! Tervitused päkapikukoolist!

Egoni pöördumine koolipere poole

Mul on teile hea uudis: te saate endale uue kolleegi!
Võttis aega aga tehtud ta sai. Aates 10.01 2022 võite rõõmustada, ma ei ole enam aktiivne Porkuni koolipere liige. Põhjust ei pea kaugelt otsima, see on minus eneses. Ma tunnen, et mul ei ole enam endast midagi anda. Koolis töötamine võtab palju energiat ja juba mõnda aega ei ole mul midagi endast ära anda. Palka on tore saada, kuid ma ei tunne ennast õpetajana vaid pigem kehva tunni andjana. Õpetaja ametinimetus aga eeldab minu arusaamade kohaselt õpetamist ja ma ei tunne ennast sellena.
Me oleme mitu puuda soola kamba peale ära söönud ja natuke ka kokku kasvanud selle käigus.
Aitäh et te olete mind omaks võtnud ja välja kannatanud kogu meie koos töötamise aja. Nii et ma teen ruumi uutele ja energilistele inimestele ning nendega kaasa tulevatele vaatenurkadele elule ja õpetamisele.
Olgem terved!
Egon

21. detsembril oli koolimajas rohkem elevust, kui tavaliselt. Meie koolikokad olid valmistanud maitsva jõululõuna, millele eelnes Kadri Kase noorte neidude lauluansambli esinemine ja direktori sõnavõtt.

Peale üheskoos nauditud lõunat valmistusid õpilased peoks. Sellel aastal Porkuni Kooli jõulupeo etteasted oli põimitud õpilaste poolt etendatud näidendisse ”Võlukook”. Peo lõpus tuli külla ka kauaoodatud jõuluvana, kes jagas koos päkapikkudega kingitusi ning kuulutas välja selle õppeaasta sõbralikuma poisi ja tüdruku: Rauno Valdmann ja Triin Ehasalu.

Jõuluvanaga aga kohtume juba järgmisel aastal!

Aitäh kõigile, kes andsid oma panuse.

Küünlasära tubadesse,
jõulurõõmu südamesse.
Aasta lõpp see kaunis olgu,
aasta uus veel parem tulgu!

KOOLIVAHEAEG 23.12.21- 09.01.22

2022

JAANUAR

Imelist, lennukat, rõõmu- ja inspiratsioonirohket uut aastat!

Lastele vaheaeg jätkub, kuid õpetajad/kasvatajad ootavad juba kärsitult kokkusaamist, aga  enne "uue-aasta-kallistamisi"  testime!!!

3. jaanuaril 2022 algusega kell 10:00 toimub õppepäev teemal "Probleemne käitumine või oskuste puudumine. Oskuste õpe". Koolitajaks legendaarne Angela Jakobson. Meid tuleb kokku täitsa palju - 46 osalejat + koolitaja.

4. jaanuaril  paigaldati meie maja ruumidesse (peamiselt klassidesse) 10 uut projektorit ja 3 Smart-tahvlit.
Kasutagem neid siis targasti ja sõbraliku meelega.

6. jaanuar - Saame kokku mõneks ühiseks hetkeks, et jõuda selgusele kaasamaks Sind õpirändesse. Samal päeval kell 10:00 toimub mm-saalis uuendatud Smart-programmi kasutamise õppepäev ning

reedel kell 09:00 ATS-i juures selle vaigistamise meeldetuletus.

JUBA MITU PÄEVA SAJAB VIHMA…ja siis jälle lund…

11. jaanuaril on Porkuni Kooli sünnipäev.

97. aastat tagasi alustasid Porkuni Koolis õppimist kurdid lapsed.

Täna on see MEIE KOOL! Pärast meid tulevad jälle uued lapsed!  Nii see elu läheb …

Pidupäeva auks on väljas Porkuni Kooli lipp!

Tantsu, mängulusti ja sünnipäevatorti jagus nii väikestele kui suurtele.

Palju õnne!

Õpilaskoda tegemistest

Koosoleku toimumise aeg: 11. jaanuar kell 12:45

Kohal viibisid Elise, Sarra, Kadi- Liis, Dmitri, Andreas, Kert, Erni, Mart ja Kaarel

Päevakorras:

Uute mõtteterade kogumine infostendile.

Piret tutvustas Rohelise kooli projekti ja tegi ettepaneku liituda ka meie koolil. Toimus hääletus, mille tulemusel otsustati ühehäälselt projektiga liitumise poolt.

Klassidesse saadeti tutvumiseks rohelise kooli programmi infoleht, et soovijad saaksid esitleda end uue projekti koosseisu.

Otsustati sõbrapäeva ürituse aeg- 15. veebruar kell 15.00 aatriumis.

-Valiti uus intervjueeritav, kelleks sai kasvataja Annely ning teda küsitleb Dmitri, kellel on abiks Kaarel.

-Kinnitati Rohelise kooli koosseis: Sarra, Elise, Andreas, Martti, Hanna- Liisa, Merlin, Kaido, Kaarel, Kert. Täideti dokument liitumaks programmiga.

-Otsustati 15. veebruaril korraldatavale üritusele panna nimetuseks „Sõbrapäeva kostüümipidu „Just dance“ tantsudega“. Kuulutuse antud üritusele teevad Sarra ja Kadi- Liis õpetaja Terje abiga.

-Räägiti digikoristuspäeva mõttest

17. jaanuar

*Õpilaskoja noored otsustasid liituda  Rohelise kooliga - Lepiti kokku Rohelise kooli koosseisu esimese koosoleku aeg, mis on 3. veebruaril  kell 13:30.

Veel uudiseid

 *Saabusid tervisekindlustuse pakkumised. Hinnad on sellest aastast märgatavalt tõusnud. Kindlasti teeme kindlustuslepingu, kuid summasid peame muutma. Täissumma tuleb kõikidele, kelle ametikoha koormus on üle 0,5. Kellel vähem, siis summad ka poole väiksemad. Omavastutus 10%.

*Abide tööülesanded: Kokku joonistus väga ilus kirju pilt, seega kõik on meie silmis väga positiivne. Loodetavasti ka HTMi jaoks.

*Eelteade: 19.- 28. märtsil toimub  õpiränne Itaaliasse. Õnnelikud  on Piret, Malle, Kaidi T, Triinu R ja Tea.

*27. jaanuar - 05. veebruar – toimub  Arthera projekt Türki. Kaasa lähevad Kaido, Elise, Kert, Renneli, Tuuli ja Urve. 

 20.jaanuar - kell 9 sõidab Mairi õpilasfirmaga Rakverre kaubale.

Samal päeval  kell 14:00 MM-saalis ÕPPEKÄIKUDE teema arutelu.

 Ja veelkord samal päeval kell 14:15-15:30 toimuvad kasv. Merlini rühma talvised tegevused Tamsalus

*Aatriumi seinale pannakse lähipäeval esmaabi kohver. 

Kohalik ilmavaatlus

Torm üle Eesti/nägime enneolematut lumesadu/tuisku – loodus on võimas!

Veelkord õppekäikudest Porkuni Koolis e. Kaua Võib!

Õppekäigu definitsioon ja tunnused

Õppekäik on silmaringi laiendav, eesmärgipärane, aktiviseeriv, seoste loomise oskust arendav, õpilase vanusele vastav ja kogemustele saamisele põhinev aktiivõppemeetod, mille käigus õpib laps väljaspool tavapärast koolikeskkonda, sh Porkuni küla ja ümbruskond, kuhu saab minna ka jalgsi ja rattaga.

Õppekäiku iseloomustavad järgmised tunnused:

õppekäigul on eesmärk, mille püstitab kas õpetaja või vastuvõttev asutus;

õppekäik on seotud õppekava üldeesmärkide ja soovitud saavutatavate pädevustega;

õppekäigul tekkiv situatsiooni ja keskkonna muutus aktiviseerib kasutama enam meeli ning saadud kogemus kinnistab tavapärasel õppepäeval õpitut;

õppekäigul saadavad ühised kogemused ja koosoldud aeg liidavad koolipere, mille käigus tuleb üksteist arvestavalt koos liikuda ja kasutada kokkulepitud käitumisreegleid.

Õppekäikude maht õppeaastas

Õpetajad:

I ja II kooliastmele 7 õppekäiku;

III kooliastmele 10 õppekäiku (sh ametikoolide ja ettevõtete külastused);

Kasvatajad

6 õppekäiku;

NB! Soositud on õppekäikude ühildamine. Koostöö eelkõige! Kohustust mahtu täita ei ole.

Kokkulepped

Õppekäigu alla kuuluvad ka Keskkonnainvesteeringute (KIK) või muu rahastusega käigud;

Õppekäigu alla ei kuulu Erasmus+ projektidega seotud väljasõidud;

Iga õpetaja ja kasvataja peab arvestust ise ja vajadusel on valmis andmeid esitama;

Mida noorem kooliaste, seda kodulähedasem õppekäik;

Õppekäik on ka ekskursioon, teatrikülastus või külaskäik koolikaaslaste juurde jms;

Igal õppekäigul on kolm osa: ettevalmistus, läbiviimine ja kokkuvõttev-arutelu (reflektsioon); ja ülevaatlik lühikokkuvõte nii sõnas kui pildis kodulehele.

Õppekäik on ka selline väljasõit, mis on tehtud sõbra või isikliku transpordiga.

Erandid on võimalikud, need tuleb eelnevalt Urve ja Piretiga läbi rääkida.

24.-28. jaanuar – kohalikke uudiseid…

Porkuni mõisa põlenud tallihoonest saab pruulikoda!

Porkuni küla viie kinnistu omanik, Suurbritannia kodanik Adam Beaumont ei kavatse 2. novembri tulekahjus kannatada saanud mõisakompleksi hooletusse jätta. Õhus on lubadus õllepruulimiskoja, aga ka külastus- ja puhkekeskuse rajamisest.

Porkuni mõisaga seotud isikute ring meenutab tähtede paraadi. Mõisa omanik on 49-aastane Adam Beaumont, kes on tausta poolest telekommunikatsioonifirma BlueWave Communications tegevjuht, Leedsi ülikooli külalisprofessor ja Eesti aukonsul Mani saarel. Adam Beaumonti elukaaslane on pakiroboteid arendava Star­ship Technologiesi ärijuht Sandra Sooläte. Sandra Soolätte õde Doris Sooläte töötab mobiilirakendusi testivas idufirmas Testlio . Doris Soolätte elukaaslane on omakorda Henri Räim, kes tegutseb Porkuni Mõis OÜ haldusjuhina.

Küsimus - kui muinsusnõukogu otsusega võeti 1928.aastal Porkuni linnuse varemed muinsuskaitse alla, siis millise õigusega need hiljem kivihaaval laiali tassiti?  Vastust teab vaid tuul…

Vahelduseks mõned luuleread armsast Porkunist.

Postimees 13. oktoobril aastal 1894 trükkis ära P. Jakobsoni loodud luuletuse.

Porkuni, sa uhke mõis,

Wiru-Eesti pinnal,

Paistad nagu puhkend õis

Mäe kõrgel rinnal.

Ümberringi läik`wad weed

Halja saaredega,

Walendawad kruusa-teed,

Mäed metsadega.

Sinu õuel õitswad puud,

Lehk`wad roosi-aiad,

Põõsad kaunilt kaswanud,

Kenad lille-majad.

Ja su mäed kui ujudes

Paistwad wete pinnalt,

Luulelistes kujudes

Wana torni-linnalt.

Noorus tõstab laulu häält

Sinu puiestikus

Ilumäe harja päält,

Toonis lustilikus.

Ikka ilusamaks weel

Muutuwad su rajad,

Ikka täienduse teel

Tõuswad uued majad.

Kaua sind ehk näha saab

Nõnda rahvasugu,

Aga, kesse jutustab

Sinu muinaslugu?

24. jaanuar – noppeid Infokoosolekult (MM saalis + Teams) 

*Haigeid töötajaid palju!

*Soovitatakse testida, aga teste koolile ei ole saadetud.  Meie jätkame testimist 2x nädalas - esmaspäev ja kolmapäev.

*Tänasest muutus õpilaste lihtsustatud karantiin. Karantiini ei pea enam lõpetama PCR testiga. Piisab 5.ndal päeval tehtud antigeeni kiirtesti tulemusest. 5-7ndal päeval võivad nad koolis juba osaleda, väljasõitudel mitte. Kui 5ndal päeval on kiirtest ikkagi positiivne, tuleb teha PCR. Kui keeldutakse, siis peab olema 7 päeva veel karantiinis. 

*Reedel toimub ümarlaud Tudulinna lastekodu töötajatega.

*Suvised laagrid paigas. Täpsem info peagi.

*Aeg sisestada suviseid puhkuseid. Abide jaoks tuleb jälle kalender stendile, kuhu palume kirja panna nn valvepäevad.

*Stuudium soovitab kasutada paroolide asemel ID-kaarti, Smart-ID vms.   

25. jaanuar kell 12:45 - ÕPILASKODA ANNAB TEADA!

2021/2022 õa on õpilaskoja "VÄIKESED TEOD" liikmed:

I kooliastet esindab õpilaskojas Dmitri Värno;

II kooliastet Sarra Zemskaja ja Kadi-Liis Ots;

III kooliastet Andreas Meier ja Kert Seimar;

LÕK  klassi esindaja on Elise Viiralt;

pikendatud õppeaja esindaja on Erni Manjahhin;

hooldusklasse esindab Mart Laaspere.

Õpilaskoja eestvedajad on Piret Tislar ja Kaire Kaljuvee.

Mis Puhhil öelda oleks?

Küllap : “Niipea kui ma sind nägin, taipasin ma, et mind ootavad ees seiklused”.

26. jaanuar- EO tõukekelgusõit Kõrvemaal

INTERVJUU

26. jaanuaril toimus Kõrvemaal EO korraldatud tõukekelgusõit vaimu ja füüsise tugevdamiseks.

Muljed:

Ütle ühe lausega kelgutamise kohta…

KAAREL: Väga lustlik sõit oli – sain sinika – kukkusin lumehange!

Kuidas see juhtus?

KAAREL: Hoog oli liiga suur!

Kas oli palju kelgutajaid?

KRISTJAN: Kokku oli kolm kooli.

Kas nalja ka sai?

RAUNO: Sai küll. Hakkasin kelgule järgi jooksma ja siis kukkusin lumme. Kaks korda! Ma ei osanud kelku hästi keerata…

Kas vaim ja füüsis on nüüd paremad?

KRISTJAN: Nautisin ilusat ilma ja kelgutamist – järelikult JAH.

KAIDO: Äge! Sai palju liikuda.

KAAREL: Giid soovitas hästi palju õues olla – talve ei ole igal aastal. Väljasõit oli nagu väike puhkus vahelduseks pidevale õppimisele.

RAUNO: Oli tore, et Ants ja Urve värskendasid samuti vaimu ja füüsist.

Sinu kokkuvõte imelisest tõukekelgusõidust?

URVE: Aitäh kaaslastele, korraldajatele ja ilmataadile, et nii vahva päev teoks sai.

28. jaanuar - Oskuste õpe lasteaias Virge eestvedamisel

Talvekuu viimasel reedel võtsid õp. Virge klassi noored nõuks minna lasteaia lastele oma oskusi edasi andma… Nimelt tegid suured ühe osa päevast väikeste jaoks teistsuguseks. Et üheskoos kelgumäele minna, aitasime väikesed riidesse, suunasime neid jälgima liiklust ning püüdsime näidata ohutut ja lõbusat kelgutamist mäel. Pärast lustimist rääkisime, kuhu panna tagasi kelgud ja kuidas hoolitseda lumiste riiete eest. Õnnestunud tegevuse eest sai iga mudilane suurelt sõbralt apelsini ja kaela medali. Koosviibimise lõpuks limpsisime üheskoos jäätist.

Oli õpetlik päev meile endilegi!

Aitäh Haltile, Galjale ja Evelynile võimaluse eest noori rakendada!

31. jaanuar - ilmateade

Nädalavahetusel oli LUMETORM. Lund on VÄGA PALJU…Kõrvalteed on siiani läbipääsmatud…

Infokoosolek 31.01.2022 (MM saalis + Teams)  - mis teoksil?

*Richard on alates 1. veebruarist tööl 0,5 ametikohaga. Graafik hakkab olema ilmselt nädal tööl ja nädal vaba. Olge julged abi paluma ka Rivolt.  

* KIK projekt. 14. veebruaril avaneb uus taotluste esitamise periood.   

*Rohelise kooli esimene koosolek neljapäeval kell 13:30. Antud töörühma juhib Kaire. 

*Taotlesime PRIA’lt koolikava toetust. Saime heakskiidu. See tähenda, et saame soetada lisaraha eest juurikaid, keefiri, maitsestamata jogurtit jne. Loodetavasti köök teeb peagi esimese tellimuse.

*Riigikoolidele tehakse seiret. Soovitakse näha ilmselt arengukaarte. Neid on vaja ministeeriumile saata kolm. Üks LÕK, TÕK ja HÕK. Pigem III kooliastmest.   * Koolile laekub „õpilünkade“ raha umbes 5000 eurot. Kuidas ja milleks täpsemalt seda kasutame, eks selgub.

*Kolmapäeval kell 12:45 õpilaskoja koosolek.

*Eksamid: 25. mai- eesti keel 30. mai- matemaatika  3. juuni- loodusõpetus.   *Lõpuaktus reedel, 10. juunil.

*Suvised laagrid paigas -  laagrid toimuvad 27. juuni – 7. august.

01. veebruar - Lääne-Viru Jäätmekeskuses

Käisime tutvumas jäätmekeskusega. Saime teada ja näha, mis on  jäätmed ja kuidas neid hoitakse.

Kõik jäätmed kaalutakse suure kaalu peal  koos autoga. Jäätmed  ladustatakse liikide järgi ettenähtud kohta.

Kõige väärtuslikumad jäätmed on klaas ja metall, sest neid saab ikka ja jälle uuesti taaskasutada.

Peale sorteerimist jääb alles prügi, millest ei saa enam midagi teha ja see maetakse maha.

Jäätmejaamas käisid Terje ja Imbi oma õpilastega.

31. jaanuar- 04. veebruar – mis uudist?

Kui nüüd kõik ära rääkida nagu oli, siis tuleb alustada sellest, et meie noored teevad üliägedaid asju. Täna näiteks valmisid õpetaja Triinu eestvedamisel taibude ringis lihtsalt ahhetama panevad legokingad!

Puhas taaskasutus!

Mis te arvate, kas tasub uus õpilasfirma luua ja hakata disainjalatseid tootma?

Kolmapäeval, 02. veebruaril oli Porkuni Koolis järjekordne õpilaskohviku päev.

Menüüs imemaitsev munapuder brokkoli ja värske salatiga.

Ja see kõik serveeritakse üliviisakalt. Tõeline a´la carte restorani tase!

Me oleme teie üle ülimalt uhked, armsad noored ja õpetaja Mairi koos abilistega!

3. veebruaril 2022 kogunes Porkuni Koolis esmakordselt Rohelise Kooli keskkonna töörühm.

Juba esimene koosolek kujunes ülimalt asiseks. Valitud sai nii töörühma juht kui ka protokollija. Jagasime välja ka küsimustikud kõigile klassidele, et teha keskkonna ülevaatust.

Me oleme põnevil! Mis kõik nüüd veel muutuma saab!

04. veebruaril tähistasid A - korpuse koridoris hooldusklassid sõbrapäeva. Koos meisterdati  kaelaehteid, visati noolega kommikasti täpsust, püüti kala ning veeretati palli pappkarbis, kuniks see auguni jõudis ja välja veeres. Kõik see toimus mõnusa muusika saatel ja iga laps sai kala püüdes üllatusauhinna ning täpsusviske eest kommi. Oli vahva ja tore üritus!

Korraldajatele Marika, Margit ja Anu suur- suur tänu!!!

07. veebruar – taas uudiseid infokoosolekult

*Täna testimine! Klassides, kus on koroona sees, palume see nädal testida igapäevaselt! Ka teised võivad kindluse mõttes testida igapäevaselt. 

*Ringitunde selnädal ei toimu! Ka hommikuring jääb ära!

*Tänasest võivad lähikontaktsed õpilased kooli jääda (juhul kui lähikontakt on koolisisene ning haigussümptomeid ei ole).

*Järgmisest nädalast ei küsita enam riigisiseselt õpilastelt covid-19 tõendeid (18 eluaasta k.a).

*Taimne teisipäev- õpilaskoda tegi nn deklaratsiooni, kuhu palume ühinejatel alla kirjutada.

*Piret 10.- 11. veebruaril Pärnus koolijuhtide konverentsil.

*Kuna meil on väga palju töötajaid puudu, palume kasvatajatel vaadata oma õpilaste nimekirja ning tulla tööle vastavalt esimese õpilase saabumisel.

*Evelyn kolmapäeval ja neljapäeval Eriolümpia talimängudel. Kaasas: Kert, Andreas, Martti, Kaido, Angela ja Kristjan.

*14.02- Malle ja Andra töövarjuks Tondi koolis.

*15.02- õpilaskoja sõbrapäeva üritus, kell 15:00.

*17.02- Renneli, Kaidi, Maire M, Evelyn- töövarjutus Peetri koolis- grossing.

*NB! Palve Virgelt- Palun pange oma väljasõidud kalendrisse kirja!

*Tervisekindlustus. ERGO’l olemas väga lihtne äpp, mille saate alla tõmmata Play poest. Ülilihtne kasutada. Näitab ära, mis summas saate teenuseid kasutada, palju on jääki jne. Hüvitistaotluse saab esitada läbi telefoni, tehes tšekist/arvest pildi.

*23.02- lühendatud tööpäev. Toimuvad esimesed 5 tundi ning siis lähevad lapsed vaheajale.

07. veebruar - Täna hommikuse seisuga olime kaardistanud kogu koolipere seast 9 nakatunud koolitöötajat ja 13 õpilast.

AGA!

Meie arengukavasse on kirja pandud, et meie jaoks on tähtis keskkonnasäästlik tegutsemine. Läks natuke aega ja juba me leidsime, et meiega kõlksub kenasti kokku Rohelise Kooli liikumine. Mõeldud, tehtud.

Esimese sammuna moodustasime töörühma, kuhu kuuluvad:

Õpilaste esindajatena:

Andreas Meier – 8. klass;

Elise Viiralt – 9. klass;

Sarra Zemskaja – 5. klass;

Kert Seimar – 9. klass;

Kaido Kõiva – 2. lisa-aasta;

Martti Luik – 8. klass;

Merlin Altmäe – 8. klass;

Hanna-Liisa Raudanen – 5. klass;

Kaarel Kalamets – 9. klass.

Täiskasvanute esindajatena:

Kaire Kaljuvee – õpetaja ja kasvataja;

Marika Uussalu – õpetaja;

Piret Tislar – koolijuht

Kiitus meie tublidele suusatajatele!

Eriolümpia Talimängud toimusid (09.-10.02) traditsiooniliselt Tehvandi suusastaadionil. Meie koolist osalesid võistlustel Kert, Egert, Andreas, Martti. Lisaks neile osales võistlustel veel Angela, kes kuulus Eriolümpia koondisesse ja meie vilistlased Mathias, Siim ja Raul.

Võistlusalasid oli kaks, suusatamine ja räätsajooks. Meie oleme tänu heale ilmataadile saanud palju suusatada, seega sel korral räätsajooksus ei osalenud. Suusatamises sai valida  oli 100m, 500m, 1 km ja 3 km vahel. Egert, Kert, Martti ja Angela sõitsid 1 km, Andreas aga 3km. Pärast võistlemist arvasid poisid, et järgmisel aastal tahaksid nad kõik 3 km proovida. Juhuu!

Pärast võistlusi käisime tuubidega sõitmas. See oli väga vahva, tund möödus väga kiiresti. Ööbisime Pühajärve Spas, seal oli veel jaksu ujuda ja jõusaalis rassida.

Meie kooli õpilased said suusatamises väga häid tulemusi: Kert, Angela ja Egert said I koha, Martti ja Andreas II koha. Lisaks sellele saavutasime teatevõistlusel (19 võistkonna seas) suurepärase II koha, meist eespool oli ainult Eriolümpia koondise I võistkond. Angela kuulus Eriolümpia koondise II gruppi ja tema võistkond sai III koha.

 14.02.2022 (MM saalis + Teams)  - alanud nädala sündmusi kroonikasse   

*Ringitunnid jäävad ära nii sel nädal kui ka järgmisel nädalal.

*Testime kooliperet üle päeva! Need kes on alles positiivsed olnud, neid ei ole vaja testida!

*Sõbrapäeva üritus lükkus edasi.

*Neljapäevane Rohelise Kooli koosolek jääb ära. Toimub peale vaheaega.

*30. märtsil matemaatika olümpiaad Valga Jaanikese Koolis.

*Seire dokumendid esitatud. 8.märtsil toimub seminar. Osalevad Urve ja Piret. Sündmus on järelvaadatav.

*Radoonimõõtmise tulemused saabusid- üldpilt on hea. Mõnes ruumis on näit natuke kõrgem, aga ei midagi hullu.

KES NEED TAIBUD ON?

Triinu kommentaar…

Alates septembrist saavad kokku igal teisipäeval kell 12.45 ja kolmapäeval kell 13.30 ning 14.35 kõik Porkuni kooli lapsed, kellele meeldivad legod ja robotid. Taibude ringi üheks eesmärgiks on konstrueerida legodest nii loovehitisi kui ka juhendi järgi kindlaks määratuid masinaid/asju.  Samuti on eesmärgiks tutvuda erinevate robotitega, mis meil koolis juba olemas on (MatataLab, Robottigu Qobot, Bee-Bot, Ozobot, Edison) ja tutvuda ka uute robotitega (robot Robert, Lego Boost robot). Oleme ka jõudnud juba proovida roboti (Lego Boost roboti) programmeerimist ja lastele see väga meeldib. Taibude ringis saab kasutada oma loovust, suunata oma energiat, luues uusi asju, olla sõbralik ja vahel ka abiks  teistele ringis osalejatele ning mis põhiline: olla rõõmus ning nautida tegevust!

Nädal 21.- 23.02

*Teisipäeval sõidavad osad õpilased EO mäesuusakoolitusele Valgehobusemäele.

*Kolmapäeval, 23.02 kell 11:00 Eesti Vabariigi sünnipäevaaktus.

*Kolmapäeva lõunal (23.02) sõit koolivaheajale (reedene sõidugraafik).

21.02 – KOOLIS töötajate hulgas väga palju nakatunuid!!! Ei pääse vist keegi…

Veel märksõnu

*Kiirtestimine E ja K.  Kui oled äsja põdenud (nii töötaja/õpilane), siis ei pea ennest hetkel testima. Paberitele palun kirjutada selgitus- äsja põdenud.   

*Homme EO mäesuusa koolitus.  

*Homme Rohelise Kooli seminar.

*23.02- kell 11:00 EV sünnipäevaaktus.

*25.02- külas Narva Paju Kool.

*01.03- majas Jaagu lasteaed-põhikool.

*Õppenõukogu - 18.03.

*Lapsevanemate infokoosolek 24.03 kell 18:00.

*Valiva sööja koolitus 26. aprill.  

*Koolivaheajal palun hoidke ennast! Otseselt tööle ei pea tulema e väldime kontakte!

24. VEEBRUAR  2022 -  Eesti Vabariigi sünnipäev algas sel aastal teisti:

Euroopas puhkes sõda... Venemaa, mis oli juba pikka aega Ukraina piirile hiiglaslikke väeüksusi paigutanud, alustas pealetungi. Sõda kardeti, samas aga loodeti, et seda ei tule – teise riigi territooriumile tungimine oli rohkem kui mõistusevastane. Oleme 4 kuud ( tekst kirjutatud 20.06.2022) näinud pealt kohutavaid sõjakuritegusid, Eestisse on jõudnud tuhandeid põgenikke…

Statistika:

13.-19. juuni 2022

Eestisse saabus:

1872 sõjapõgenikku (sh 322 last),

neist 1081 inimest oli transiidil.

Ajutise kaitse taotlusi on kokku registreeritud 28 046 inimesele.

Kokku on Eesti alates 27. veebruarist vastu võtnud 43 048 Ukraina sõjapõgenikku.

Kurjuse kajastamisel peab olema väga ettevaatlik.

Kurjus oskab võimenduda mistahes värvinguga kõnetamisel, kurjus haarab initsiatiivi, kurjus alistab, kurjus on nakkav. Kurjust ei tohi heroiseerida, imetleda ja karta…

Krooniku käsi tõrgub rohkem sel teemal kooli kroonikasse kirjutamast!

05. märts - Õppida saab kõikjal!

Elise, Kaido, Kert – Tuuli, Urve, Renneli  käisid koolivaheajal Türgis.

Kogemused ja kontaktid, mis jäävad kogu eluks.

Aga mis peamine, sellisel viisil loome ja hoiame me häid suhteid inimestega üle ilma. Meie panus maailma rahusse…

07. märts – Vaheaeg lõppenud – pingutame veel ja veel ja veel!

*Türgist toodi kaasa kõigile maitsmiseks kohalikke maiustusi – aitäh!    

*Hommikuring ja ringitunnid toimuvad.

*Kiirtestimine see nädal 3x. E, K ja R (kes on äsja põdenud, ei pea testima enne aprilli).

*Tänasest kaks nädalat praktikal Eva Maria - õpib Tallinna Ülikoolis eripedagoogikat.

*08.03. saalihoki võistlused Tallinnas. 

*08.03. kell 15:00-16:30 naistepäeva kostüümipidu. 

*09.03. Oivi rühm ja Küllikese klass Rakvere Politseimuuseumisse.

*09.03. 12:45 õpilaskoja koosolek. 

*10.03. Tiiu ja Helge klassi õpilased on Rakvere Ametikoolis töövarjuks.

*10.03. Imbi klass Rakvere Linnakodaniku Muuseumis.

*10.03. 12:30 riskianalüüsi koosolek. 

*10.03. 13:30 Rohelise Kooli koosolek.

*11.03. töötajate väljasõit Mõdrikule.

09. märts - Politseimuuseumi õpetlikud tunnid Küllikese ja Katrini klassile

„Väiksed ja suured spioonid ja salakuulajad käsikäes“

Kuna olime 09.03.22 hommikul esimesed külastajad, siis saime osa uhkest väravate avanemise vaatest.

Sisenesime vastuvõttu, ostsime piletid ja suundusime giidi saatel politseimuuseumisse.

Algas esimene tund.

Nägime ja saime ka ise proovida, kui suure löögi saab autojuht kokkupõrkel juba väikese kiiruse juures.

Katsetasime, kas suudame autojuhina õigeaegselt reageerida valgusfoori punase tule korral.

Tunnetasime, mis tunne võib tekkida arestikambris.

Proovisime kuulivesti ja kuulasime, millal ja miks seda vaja võib minna.

Vaatasime erinevaid politseiriietusi, alates kaitseriietusest ja lõpetades pidulikumaga.

Saime teada, miks ja kus on mõnikord vaja kaitsekilpi koos kiivriga ja soovijad said kätte tunde, mida tunneb politseinik, keda loobitakse nt tühjade plastpudelitega. Haiget keegi ei saanud, mänguna oli see lõbus, aga kilbi taga olijate sõnul pisut „õudne“.

Tutvusime politseiniku varustustega erinevate tööülesannete korral.

Saime põgusa ülevaate narkootikumidest ja nende tarvitamise võimalikest tagajärgedest.

Pidime kõik läbima laserkiirtega kaitstud koridori, mis oli kõigile ületamatult raske.

Saime teada, kuidas võetakse sõrmejälgi ja seda ka ise proovida, kõik õpilased said endale mälestuseks enda sõrmejälgede kaardi.

Õppisime, mis on fotorobot, miks ja millal seda vaja võib minna ning koostasime koos fotoroboti abil erinevate kurjategijate pilte.

Proovisime kui ausad me tegelikult oleme ja seda valedetektori abil. Tuli välja, et aus olla on väga raske.

Nägime, kuidas paistab kõik jälgimiskaamera abil ja otsisime kõik ennast sealt üles.

Saime teada ja Tallinna tänaval proovida, et kiirusemõõtmine on päris huvitav ja lõbus töö.

Ja lõpuks kõige lõbusam osa – politseiautod ja -helikopter – sinna oleks lapsed tegutsema jäänudki, kui aeg poleks takistanud. Ei saa ju iga päev lubada endale politseisõidukis viibimist!

09. märts – Agnese klass matkab räätsadel

Meenutus

Veetsime kosutava ja vahva päeva Koitjärve rabas Kõrvemaal. Õppisime räätsadega kõndima, saime teada, mis on oos ja et jõhvikad ei tule Jõhvist. Nägime 135. aastast mändi ja mitmete erinevate loomade jälgi nagu nirk, kärp, orav, rebane, kits ja hiir. Õppisime vahet tegema tuuleheitel ja tuulemurrul ning nautisime päikselist ilma ja puhast rabaõhku.

Aitäh Eriolümpia Eesti Ühendusele ja kehalise kasvatuse õpetaja Evelynile, kes selle toreda võimaluse meieni tõid.

10. märts - Tervis on parem kui rikkus – osales Imbi klass

Käisime tervise teemat kinnistamas Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis.                       

Jätsime meelde, et tervisele on kasulik liikumine, õige toitumine ja uni. Mängisime viie meele äraarvamise mängu.

Nägime kätepesu katses, kuidas bakterid seebi eest põgenesid.

Valmistasime teekotikese HEA UNE TEE.

Hea on terve olla!

11. märts – Virge klass teatris

Sirli, Siim ja saladused

Just sellenimelist A. Kivirähu raamatu alusel lavastatud Rakvere teatri etendust käiski Virge klass 11. märtsil Tamsalus vaatamas. Raamatu teemaks on unistused. Igaühel meist on omad unistused, aga kas neid on alati võimalik teoks teha? …selgus, et enamikke ikka ON! Etenduse teksti oli palju põimitud ka kõnekäändusid, mis lastele omakorda nalja tegid ja ühtlasi arusaamatust tekitasid. Näitseks: Ema peab piima valvama. Kulbiga mõistust pähe panema. Valetab nii, et suu suitseb. Suu pole seinapragu jne… Saame nendest esmaspäeval kokku saades jälle rääkida: Kordamine on tarkuse ema!

Meie lugu.
Ka meie saime haridus- ja teadusministri Liina Kersna ülekutse seista esmaspäeval kooliperega, et näidata toetust Ukrainale ja selle maa rahvale.
Aga meie vajasime aega.
Aega selleks, et:
laste ja vanematega nõu pidada,
oma toetusavaldus läbi mõelda,
valmistada Ukraina lipud,
sättida end pildile…

 Ei sõjale! Slava Ukraini!

Killukesi  14. märtsi infokoosolekust

*Kiirtestimine sel nädalal kahel päeval- E ja K.

*Küllikese klass ja Oivi rühm lähevad Tamsalu raamatukogusse emakeelepäeva tähistama.

*Homme kell 12:00 koolipere kogunemine aatriumis (seoses taimse teisipäevaga).

*Reede hommikul sõidavad Piret ja Triinu U. Tartu Herbert Masingu Kooli konverentsile.

*Reedel kell 13:00 õppenõukogu.

*Laupäeval sõidavad Tea, Virge, Triinu U, Kaidi T ja Piret Itaaliasse.  *Sõjapõgenike vastuvõtmine. Ministeeriumist tuli kõne, et kui on vaja, siis Porkuni Kool peaks vastu võtma maksimaalselt 24 õpilast. Hetkel ei ole küll kedagi tulemas, aga peame olema valmis.

14. märts - EMAKEELEPÄEVA tähistamas

Kuna meie väikestele juntsidele on mõistetest arusaamine raske, siis sai

seekord mindud emakeelepäeva olemust ja tähtsust uudistama Tamsalu kultuurikoldesse. Raamatukogutädid võtsid meid sõbralikult vastu, õppeklass ja keskkond olid kooliga võrreldes erinevad ja lastel huvitav ning lõbus.

Lapsed tõdesid, et emakeel – eesti keel on ilus ja huvitav, kuid  siiski samasugune nii väljaspool kooli kui ka koolis.

Lapsed said näidata oma teadmisi tähtede osas. Proovisid oma koostööoskust Punamütsikese puslega. Mõistatasid, mis on õige, mis vale ja kuidas eesti keele tähendus muutub kui muuta lauses ainult ühte tähte. Pinget pakkus mäng pesulõksudega. Tore oli mängunurk ja kommid maitsesid hästi.

Uudistasime ka värskelt remonditud kultuurimaja osa, lapsed nautisid laval olekut ja suurt kõrgendusega saali.

Täname Tamsalu raamatukogu töötajaid aitamast meie lastel paremini mõista meie kauni emakeele olemust.

Küllike ja Oivi

15. märts 2022 on taaskord üks märgiline päev.

Täna startis ametlikult, õpilaskoja korraldatud sündmusega Taimne Teisipäev Porkuni Koolis! 

Külas käisid meil kapsad, kaalid, mineraalid.

Sai natuke infot jagatud, nuputatud, milline üks või teine juurikas välja näeb.

Ja lõpetuseks saime kõike maitsta ka.

Erilist üllatust pakkus meile bataat, mida enamus porgandiks pidas.

Ja nüüd saame üheskoos nõu pidada, mida me siis taimsel teisipäeval süüa tahame…

Puhh: “Kui sulle tundub, et su vestluskaaslane sind ei kuula, ole kannatlik. Võib-olla sattus talle midagi kõrva”.

17. märts – In memoriam Porkuni Kooli kauaaegne kaasteeline

                  EVA ABERTHAL – 30.01.1945  - 17.03.2022

                      Ei ärka päev, mis igavikku loojus.
                    Jääb alles ainult mälestuste soojus…

19. MÄRTS  –Itaaliasse sõitsid Tea, Virge, Triinu, Piret ja Kaidi.

                                          Stai attento!

21.- 25. märts – TERE, KEVAD!

*Kiirtestimine E ja K.

*Esmaspäeval Signe klass Jõgeva Kultuurimajas vaatamas etendust „Memme musi“.

*Teisipäeval Signe klass Rakvere koduloomade varjupaigas.

*Teisipäeval VEEPÄEV.

* Teisipäeval kell 13 läheb Sirle rühm Assamalla raamatukokku.

*Kolmapäeval kell 8:30 sõidavad Terje ja Agnese klassid Tallinna Noorsooteatrisse vaatamata etendust „Röövel Hotzenplotz“.

*Neljapäeval Merlini klass ja rühm Jääaja Keskuses.

*Neljapäeval kell 18:00 Zoomis lapsevanemate infokoosolek.

*25. märtsil kell 15 koolis Marika kursuseõed ülikoolist - hakkavad korrastama kooli õunapuid. Kui armas!

22. märts - tähistatakse ülemaailmset VEEPÄEVA.

Selle aasta teemaks on põhjavesi ning sellest tulenevalt otsustas kooli keskkonna töörühm korraldada ülekoolilise matka Porkuni järve toitva Külmallika juurde ning ise seda vett proovida ja näha, kust see vesi ikkagi maapinnale jõuab.

Lapsed olid uskumatult tublid, sest allikani kulgev tee oli veel veidi lumine ja pehme, kohati ka juba porine, kuid trotsides olusid jõudsid kõik allika juurde kohale. Saanud „veeproovid“ tehtud, suundusime tagasi kooli, kus vaatasime õppefilmi “Päästke Eesti allikad“ ning seejärel tuli panna proovile oma teadmised viktoriinis. Iga klass sai kaasa ka töölehti hiljem klassis täitmiseks koos õpetajaga või iseseisvalt.

Aitäh kõigile ning samad sõnad ka ilmataadile!

Kaire ja Marika

30. märts - LÕK olümpiaadil – Pireti teade

Kolmapäeval, 30. märtsil esindas LÕK matemaatika olümpiaadil Porkuni Kooli Kaarel Kalamets, kes tuli 9. klasside arvestuses kõrgele II-III kohale.
Kaarel tagasisidestas olümpiaadil osalemist nii: "Mul oli väga hea meel olla teist korda matemaatika võistlusel. Tänan väga Valga Jaanikese Kooli, et sellist toredat võistlust korraldate! Ülesanded olid hästi koostatud, neid oli nii kergemaid kui raskemaid. Suur tänu õpetaja Tiiule, Antsule ja Piretile, et andsite mulle võimaluse! Tänan kõiki, kes mulle pöidlaid hoidsid! Nutikat arvutamist kõigile"!
Me oleme uhked! Aitäh, Kaarel!

APRILL

04. - 08.04 - hooga edasi!

*Esmaspäeval kell 08:30 mm-saalis ülevaade õpirändest Itaalias ja kell 09:00 järgneb infotund.

*Teisipäeval sõidavad hooldusklasside lapsed Tartu Loodusmuuseumisse.

*Teisipäeval lähevad õp. Helge ja Kaidi oma noortega Tartu Loodusmajja.

*Sama päeva õhtupoolikul külastavad kasv. Kaja ja kasv. Galina rühma lapsed Savi talu.

*Kolmapäeval kella 08:00-17:00-ni on vanemad õpilased Tallinnas, et tutvuda edasiõppimise võimalustega Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses.

*Neljapäeval, 07.04, algusega 11.15 toimub õpilasfirma "Lehekese Kohvik" aktsionäride koosolek

*Reedel külastab õp. Inga oma lastega Kangruaia talu Loksal.

Meenutusi..

Neljapäeval 07.04 toimus Porkuni Koolis esimene aktsionäride koosolek. Koosolek oli planeeritud juba veebruari algusesse, kuid meist mitteolenevatel põhjustel (covidisse haigestumised) lükkus see aprilli. Osaleda sai kohapeal ja Teamsi vahendusel.

Noored tutvustasid ennast ja oma ametikohustusi, millega firmas tegeletakse. Finantsjuht Rauno andis nelja kuu ülevaate raha liikumisest. Kõik on olnud tublid - nii töötajad kui kliendid.

Koosolekul tehti üleskutse kooli töötajatele Ukraina sõjapõgenike toetuseks.

Sul on võimalus aprillikuus tuua „Lehekese Kohvikusse“ heategevuslikult mõni küpsetis, mille meie viime klientideni. Müügist saadud raha läheb 100 % Ukraina sõjapõgenike toetuseks ümbrikusse, kus on juba meie panus sees. Nii saame panustada kõik - olla pagar või klient!“

Porkuni Kooli õpilasfirma „Lehekese Kohvik“ panustab ise 50 euroga.

Mairi tänab kõiki osalejaid, toetajaid ja firma juhtkonda.

Lemmikloomanädal Kangruaia talus – perenaiseks meie armas Inga…

Reedel, 8. aprillil külastas Porkuni Kooli 1. klass Kangruaia talu Loksa külas.

Tutvuti talu lemmikutega: kanade, partide, küülik Jänksiga, koerte Othello ja Fionaga, kasside Mustu ning Roosiga.

Peale loomadega tutvumist pidasime meeleoluka sünnipäeva. Sünnipäevalapseks oli KETLIN, kes sai 8. aastaseks.

TALV EI TAHA ÄRA MINNA…

Teateid infokoosolekult 04.04.2022 Teams’i vahendusel

*Kiirtestimine E ja K. Nüüd testivad kõik! 

*Algas Aasta õpetajate kandidaatide esitamine.

*Algab ideede korje vilistlaste kokkutuleku teemal .

06. aprill - Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses

Kooli buss Antsu hoogsal juhtimisel võttis kursi lumise Tallinna poole – eesmärgiks tutvumine õppimisvõimalustega Astangul. Meid ootasid uksel endised Porkuni Kooli vilistlased Vladimir (Vova), Kalevi ja Mathias. Oli hea tuttavaid näha ja juttu ajada.

Ohjad võttis enda kätte Vova, kes tutvustas meile erakordselt sisukalt kogu õppekompleksi+õpilaskodu. Õpilastel tekkis hulk mõtteid – 2 neist ( Kaarel, Kaido )  on otsustanud Astangu kooli kasuks!

08. aprill – endise koolimaja taga on tehtud SUUR LAGERAIE + maha on saetud meie kõigi kevadine pärl - Iluõunapuu rippoksaline vorm. Õied suured, kuni 2 cm läbimõõduga, veinipunased. Lehed kevadel punased, hiljem purpursed…  Kurb! Väga! Kui palju selle ilusa puu juures sai klassipilte teha…

Tubli Tuuli annab teada

Pühapäeval, 10. aprillil , said osad Tamsalus elavad ukrainlased osaleda Rakvere heategevuslikul perepäeval. Sõit sai toimuda tänu Porkuni Kooli poolsele transporditoetusele ja bussijuht Antsule. 

Üritus oli tôeliselt tore! Väga hàsti korraldatud. Eriliselt liigutav oli näha ukrainlasi kaasa laulmas ansambli Svjata Vatra esinemise ajal.

Tagasiteel peatusime Porkuni Talli juures ja lastel oli vôimalus imetleda kauneid hobuseid ja neile leiba pakkuda.

11.-14. aprill – sündmusi õppe-ja kasvatustöös

*Esmaspäeval, 11. aprillil lähevad taimekasvatustunni õpilased Bauhoffi;

*kell 14:30 toimub  Õpilaskoja "Väikesed teod" koosolek.

*Teisipäevast neljapäevani toimub SÜDAMEKUU raames hommikuti kell 08:00 aatriumis hommikuvõimlemine.

*Kolmapäeval sõidavad osad õpilased Haapsallu EO sulgpallivõistlustele

ning kell 12:45 toimub Rohelise Kooli toimkonna koosolek.

*Neljapäeval, 14. aprillil kell 08:55-09:40 mm-saalis ülevaade ARTHERA projekti reisist Türgis;

*Neljapäeval kell 12.30 toimub koguneb riskianalüüsi töörühm.

*Kiirtestimine nüüd 1x nädalas- esmaspäeviti!

*Väärtustepuu juurde on tekkinud rohelised lehekesed. Minge vaadake, kirjutage ja lisage leheke puule.

*Õpilaspere sõidab SUURE REEDE PÜHADELE.

*NB! Vaadake õpilaste ravimite asukohad üle, et need oleks kättesaamatus kohas/ luku taga jne.

*2022.a Väärtuspõhise kooli konkursil saadi edasi. Minnakse püüdma kõige kõrgemat tiitlit. Kirjutajateks: Malle, Triinu, Katrin ja Piret.

*29. aprillil kell 11:00 tuleb majja Ergo kindlustuse haldur Ülle. Kõigil kellel küsimusi, olete oodatud küsimusi küsima. MM-saalis.

*Aasta õpetaja konkursile on esitatud 7 töötajat.

Mõnest ettevõtmisest lähemalt…

13. aprillil toimusid Haapsalus sulgpallivõistlused – grupijuhiks Evelyn.  Seekord osales rekordarv võistlejaid - 64. Meie kooli võistkonda kuulus 8 õpilast.

Esmalt mängisid kõik kaks mängu, nende tulemusel sattusid võistlejad  divisionidesse ehk tugevusgruppidesse. Divisionides said kõik veel kaks mängu mängida. Mängud olid erinevad, mõni sai kerge võidu või ülinapi kaotuse. Samas olen kindel, et kõik andsid endast parima ja nakatusid „sulgpalli  pisikuga“.

Meie tulemused: Kaido, Egert ja Martti saavutasid I koha, Elise sai II koha, kolmanda koha medalid said  Janek, Kert, Angela ja Kristjan.

Tagasiteel vaatasime üle ka Tuhala nõiakaevu, mis väga usinalt „kees“.

Rohelise Kooli tegemised

Kolmapäeval, 13. aprillil 2022 oli see päev, mil sai kokku vähendatud koosseis Porkuni Kooli Rohelise Kooli keskkonna töörühma liikmeid.

Osa meist olid sõitnud Haapsalusse sulgpalli võistlustele. 

Kuid kohapeal käis kibekiire ja päris omapärane tegevus. Me kandsime keskkonnaülevaatuse raamküsimustiku andmeid meie endi loodud andmebaasi, et saaksime andmete sisestamise lõpetades neid lihtsamini analüüsida.

Arvutite tagant kostis vaid nohinat. Selline teravat ja suunatud tähelepanu nõudev ülesanne oli meil täita. 

Oleme juba ootusärevuses, millised tulemused meil kokku jooksevad. Igatahes on kõik 17 klassi, sh meie arendusrühma pisikesed oma sõna öelnud.

18.- 22. aprill  – palju olulisi märksõnu infokoosolekult

*Kiirtestimine 1x nädalas- esmaspäeviti! Kõik testivad.

*Teisipäeval, 19. aprillil kell 12.30 aprillikuu sünnipäevaliste vastuvõtt õpetajate toas.

*Teisipäeval, 19. aprillil kell 12.45 (pärast sünnipäevi) riskianalüüsi töörühm Pireti juures.

*Kolmapäeval, 20. aprillil Piretil töövari, 11. klassi õpilane Minna Olli.

*Neljapäeval, 21. aprillil Urve ja Piret veebikoolitusel „Kes vastutab tööõnne eest koolis?“

*Esmaspäeval, 25. aprillil võimalus külastada Ristiku Põhikooli.

*Saime tagasisidet Tööinspektsioonist, et meie dokumentatsioon ja toimimine on nõuetekohane ja korras.

*Valmis küsimustik  lastevanematele. Sel aastal viime selleläbi paberkandjal.

*Sel nädalal avaneb konkurss puutöö õpetaja leidmiseks alates sügisest 2022.

*Aasta Õpetaja Gala 2022 konkursile kirjutame kooli poolt 7 töötaja kohta, keda on koolipere esile toonud.

*Järgmise nädala kolmapäeval, 27. aprillil toimub meie majas Tartu Ülikooli eetikakeskuse korraldatav koolitus – kuidas kirjutada väärtusarenduse analüüsi. Tulemas on max 40 inimest.

Päevakava on järgmine:

10.45 -11.00 kogunemine, kohv

11.00 - 11.45 Porkuni kooli (Väärtuskasvatuse kool 2021) tutvustus. Väärtusarenduse teekonna mured ja rõõmud. (Piret)

11.45 - 12.30 Ringkäik koolimajas

12.30 - 13. 00 lõuna

13.00 - 15. 00 Eneseanalüüsi kirjutamise mured ja rõõmud, küsimused ja vastused (Nele ja Helen)

*Stuudiumisse sisenemiseks saab kasutada ID kaarti ja Smart-ID.

*Haridustehnoloogia arendusplaani kaardistamiseks andis tagasisidet 22 töötajat.

*Avatud koolituste lingikogu serveris, Kool_õppematerjalid_digitund_2021_2022 teemade kaupa.

*Ruumi planeeringu kohta küsib Urve tagasisidet Käo Tugikeskuse külaliste tarvis.

*Leppisime kokku, et HITSA koolitusel hoiab pilku peal ja jagab kooliperega infot Triinu.

### Juba mõnda aega saame oma kooli kasvuhoonest värsket rohelist, mida supile või praele peale riputada.

Täna, 20. aprillil, käisime tervitamas punnpõskseid kurke, mis end salatisse teele sätivad.

Aitäh, õpetaja Marika, rohelise rõõmu loomise eest!

20. aprillil sai teoks kooli esimene Tüdrukute Klubi üritus. Selle idee käis välja kooli õpilaskoda „Väikesed teod“.

Esimesele üritusele sai kutsutud Birgit Aas, kes esindas juuksur-fotograafi ametit ning tema abiline Caroline Kiviberg oli jumestaja rollis. Oi-oi, kui ilusaks meie niigi kaunid neiukesed said. Peale soengu ja jumestuse tegemise oli võimalus valida endale ka meelepärane riietusese või aksessuaar, mis välimust veelgi ilmestas. Kui kõik salongiteenused tehtud, toimus multimeedia saalis mannekeenide esitlus, kus pidi näitama elegantset liikumisoskust ja pildistamisel poseerimist.

Peale ühispildi tegemist tänasime meie tublisid külalisi õpilaskoja tänukirja ja kooli meenetega.

Suur aitäh kõigile, kes ürituse kordaminekule kaasa aitasid!

Kaire

21. aprill -  lõppes heategevuslik kampaania. Õpilasfirma juhtkond koos õpetaja ja sotsiaalpedagoogiga andsid täna Tamsalu Spordikompleksi hostelis elavatele sõjapõgenikele üle heategevuslikust kampaaniast kogunenud raha. Rõõm oli kogeda, et nõudlus ületas alati pakkumise.

Üks heategu päevas hoiab meele rõõmsana!

Mairi tänab  küpsetajaid, meisterdajaid, ostjaid ja annetajaid panustamise eest!

21. aprill - Õppekäik Elistvere loomaparki Triinu, Inge organiseerimisel

Õppekäigu eesmärgiks oli näha Eesti metsades elavaid loomi. Nägime loomapargis harilikku oravat, pruunkaru, kabehirve, metskitse, põhjapõtra, põtra, tuhkrut, rebast, euroopa piisonit. Ilves oli kahjuks end ära peitnud ja teda me ei näinud. Oli mõnus päikseline kevadilm ja väga põnev õppekäik!

    25.- 29. aprill

                                          KEVADVAHEAEG
Projekt ARTHERA 2020 - Erasmus+ Itaalias – Tuuli hoiab meid kursis!

Esmaspäev, 25. aprill  - Kôik teed pidid viima Rooma aga koht, kuhu Porkuni Kooli ôpilastega Project ARTHERA - 2020 Erasmus+ raames tulime külla partnerkoolile, on Ortona Itaalias! Toimus Project ARTHERA - 2020 Erasmus+ raames kuue partnerkooli esindajate kohtumine algul kohalikus koolis Ortonas Itaalias.

Lôunast suunduti mere äärde, kus esmalt said kôik noored proovida olla jäätisemüüjad vôi abilised. Porkuni Kooli poistest Raimond ja Rauno said olla maasikate lôikajad ja Martti sai vôimaluse olla jäätisemüüja. Küll jäätis maitses hästi!

Peale lôunat viidi kôik gruppidena erinevate purjekatega merele seilama.

PS! Proovisime Porkuni Kooli poistega mängida ”Aadria mere piraate” Väga tore oli!

Ôhtul tutvusime Ortona vanalinnaga.

Teisipäev, 26. aprill  - Täna olime Project ARTHERA - 2020 Erasmus+ programmi raames taaskord külas Ortona partnerkoolis. Poistel koos teistega oli algul vôimalus proovida kätt modelli järgi joonistamises. Järgnevalt saime kuulata tähtede tutvustust kooli planetaariumis.

Peale lôunat tutvusime käsitööpaberi valmistamisega tegeleva väikse töökojaga. Meile näidati tööprotsessi etappe, kuidas “paberiplögast” vannis saab kaunis (pressmustriga) käsitööpaber, millest omakorda edasi valmivad nt kenad pulmakutsed, kaardid, jàrjehoidjad jne. Seejärel külastasime kuulsa helilooja Francesco Paolo Tosti elu ja tööd tutvustavat muuseumi.

Ôhtul veel tutvusime Ortona vanalinnaga.

Kolmapäev, 27. aprill - Sellest, et ma tahtsin lennutada lohet…

Täna ôppisime Project ARTHERA - 2020 Erasmus+ programmi raames Ortona rannas lennutama tuulelohesid! Poistele sai lohe lennutamine selgeks kiiresti ja tuli hästi välja!

Peale lôunat käisime uudistamas Ortona kindlust ja kauni interjööriga kirikut. 

Neljapäeval, 28. aprillil oli Project ARTHERA - 2020 Erasmus+ programmi viimane päev Ortona sôpruskoolis. Ôpilased segunesid ja jagunesid erinevateks gruppideks, et joonistada ühise projekti nime tähed: ARTHERA! Kôik said kätte sertifikaadid, et nad osalesid mobiilsusel Ortonas Itaalias. Peale lôunat tegime veel viimased jalutuskäigud kaunis Ortona vanalinnas ja mereäärsel promenaadil.

Ôhtul pakime kotid, sest homme viib meid tee tôesti Rooma!

27. aprill  - oli see päev, mil Porkuni Kooli külastasid päris mitmete

koolide ja lasteaedade esindajad.

Tutvustasime oma kooli ja jagasime oma kogemust, kuidas meie väärtusarenduse teekonnal oma eneseanalüüsi kirjutanud oleme.

Oli äärmiselt põnev ja inspireeriv päev haridustöötajatega, kelle jaoks on parem haridus südameasi.

Siiras tänu, Tartu Ülikooli eetikakeskus!

Aitäh, Nele Punnar ja kiiret paranemist Helen Hirsnik!

Väärtusarenduse kooli tiitli kandmine on kvaliteedimärk 

Me soovime olla headeks partneriteks, sest meie südameasi on parem ja kaasavam haridus.

MAI

Nädal koolis - 02.- 06.mai –pingutame veel!

*Teisipäeval kell 08:00-16:00 sõidavad ujujad EO võistlustele Tallinna.

*Kolmapäeval läheb õp. Inga kl. ekskursioonile.

*Kolmapäeval on majas külalised Käo Tugikeskusest.

*Neljapäeval läheb õp. Terje klass ekskursioonile Liivamäe tallu.

*Neljapäeval kella 10:00-12:00-ni toimub TANTSUPÄEV

 "Ukraina värvid ja muusika".

*Õhtul toimub  DISKO koos Ukraina lastega.

*Neljapäeval võõrustame külalisi Kajamaa Koolist.

*Reedel äheb õp. Helge klass Emumäele.

*Reedel kella 09:00-11:00ni toimub koolipere ühine talgupäev TEEME ÄRA!

VARIA – 02.-06. mai

### Meie kooli toidumenüüd on analüüsinud üks toitumisnõustaja. Ta tuleb meile külla ning räägib sellest. Hiljem saadab Piret selle kõigile tutvumiseks.

*Arthera + projektiga Hispaaniasse (29. mai – 4.juuni) lähevad Laura Nõmme, Janek Vaab ja Kristjan Lilloja. Lastega kaasas Urve, Tuuli ja Sirle.

Tallinnas Sõle spordihoones toimusid 03. mail Eriolümpia ujumise võistlused. Osales 18 erinevat asutust/kollektiivi ning rohkem kui 130 ujujat.  Võistelda sai 25, 50, 100 ja 200 m distantsidel ning teateujumises 4×25 m. Iga sportlane sai osaleda kahel alal, lisaks teade. Meie kooli sportlased osalesid 25 vabalt, vanemad õpilased valisid ka 25 selili ja 50m vabalt.

Tulemused tegid rõõmu, saime hulgaliselt medaleid. Enim üllatas 4x25 teateujumise tulemus: saime omas divisionis I koha, edestasime Näpi Kooli ja Viigi Kooli ( üldises arvestuses ujusime  välja suurepärase neljanda koha). Meie tulemused: Sarra I koht, Kätriin II, Angela II ja III koht, Kevin II, Andreas I ja 5.koht, Kristjan L kaks III kohta, Kaido II ja 6, Kristjan M I ja 6. koht.

Võib rõõmustada, et mee koolil on oma ujula ja saame seal mõnuga harjutada.

### Head kolleegid Käo Tugikeskusest käisid kolmapäeval, 04. mail 2022 tutvumas meie kooliga, et hakata looma uut keskust erilistele noortele.

Meie õpilaskoja noored said jälle oma giidioskused proovile panna.

Sellised kohtumised avardavad meie maailmapilti ja suurendavad heade sõprade võrgustikku.

Porkuni Koolis tähistati 05. mail Rahvusvahelist Tantsupäeva, mis oli seekord pühendatud Ukraina muusikale ja värvidele. Esmalt tutvuti Ukraina riigi ja selle sümboolikaga, seejärel tantsude ning muusikaga. Külalised Kiltsi Põhikoolist kandsid ette õpetaja Liia Allingu juhendamisel tantsud „Karobuška“ ning „Savikoja venelane“. Esitlusele tulid veel Ukraina rahvalalulud „Pääsuke“ ja „Küll on kena kelguga“. Poisid said proovida keerulisi tantsusamme rahvatantsust „Hopak“ ning tüdrukud lõpetasid päeva piduliku osa Ukraina tänuleiva kinkimise tseremooniaga. Seejärel liiguti töötubadesse, kus meisterdati Ukraina värvides lilli. Õhtul ootasid Porkuni kooli õpilased endale külla Ukraina lapsi, et läbi rõõmu ja ühiste tegevuste luua siiras ja turvaline sõprusside.

Aitäh kõikidele juhendajatele, esinejatele ja osalistele!

Kaire

06. mai

Iga-aastasest talgupäevast võttis taas osa kogu koolipere! Oma kauni Porkuni ümbrust hoiame puhtana läbi aasta... Tavalisel jalutuskäigulgi märgatakse sodi ja tuuakse see kooli juurde prügikasti! 

Nii tublid lapsed! Aitäh kõigile!

09. - 13. mai- nädalateemad õppe-ja kasvatustöös

*Esmaspäeval kell 08:15 õpetajate toas aktuse arutelu.

*Esmaspäeval kell 13:15 aatriumis ETV tütarlastekoori kontsert.

*Teisipäeval kell 08:30 koolipere pildistamine.

*Teisipäeval kell 10:00 sõidavad õp. Helge kl. lapsed Neerutisse.

*teisipäeval kella 14:00-st nooremate suusatrenn Tamsalus.

*Kolmapäeval külastab õp. Signe kl. Tallinna lastemuuseumit Miiamilla.

*Neljapäeval on õp. Andra, Malle, Kaire ja Urve töövarjupäeval Tartus Maarja Koolis.

*Neljapäeval läheb õp. Küllikese klass ekskursioonile Laitsesse.

*Neljapäeval kell 12:45 Rohelise kooli töökoosolek.

*Reedel kell 08:55-09:40 mm-saalis ülevaade ARTHERA - ERASMUS+ projektirändest Itaaliasse.

12. maiõppereis Laitse Ralliparki – Küllikese kokkuvõte

Vihmast ilma trotsides algas hommikul meie ekskursioon Laitse Ralliparki.

Vastu võtsid meid kaks toredat neidu, kes seletasid lastele mida ja kuidas… Igaüks valis endale sobiva suuruse ja meelepärase mustriga kiivri ja seejärel tehti valik, kas elektri- või pedaalidega sõiduk. Soovijad said proovida ka erineva suurusega jalgrattaid.

Lapsed tutvusid erinevate liiklusreeglitega ja said praktilise kogemuse, kuidas neid kasutada: sõit paremal pool telgjoont; käitumine valgusfoori korral ristmikul ja raudteeülesõidul; anna teed märk; ülekäigurajad; parema käe reegel; parkimine; hoovi sõit ja välja tagurdamine; STOP märk; tunnel; üle silla sõitmisel eesõiguse märk; ühesuunaline liiklus; liiklus ringteel; küttejaam ja tankimine.

Siseruumides sai vastavalt soovile mängida erinevaid mänge: lemmikuks osutus rallisõit simulaatoril, erinevate teekatetega radadel. Valikus olid veel: puldiga mängulaud; legod; telerituba; joonistamine; meisterdamine; arvuti ja keha koostöö – punktide peale; muuseuminurk; jalgadega lükatavad erinevad autod jm.

See õppepäev sisaldas vist meie lastele siiani elu kiireimad ja põnevaimad 2,5 tundi.

 12. mai -  kogunes Porkuni Kooli Rohelise Kooli töörühm, et üle vaadata, mida me kooliperelt kogutud keskkonna alaste andmete põhjal teada saime ja mida saame teha teisiti-paremini.

Üheks tänaseks eesmärgiks oli 6. mail, talgupäeval, kogutud prügi sorteerimine ja "üle lugemine".

Mida me siis teada saime?

-Kogusime 28 kilekotitäit prügi.

-Kõige enam korjasime loodusest ära kilekotte ehk plastikut.

-Kogusime kokku 97 klaasanumat + 29 pudelit taarat.

-Koguseliselt kolmandale kohale tuli metallprügi.

-Kogusime ka ühe leivakoti täie konisid ja suitsupakke.

-Leidsime ka ohtlikke jäätmeid ehk 3 patareid, paar deodorandi pudelit

-Kaks tükikest vana eterniiti.

Meil on valmis 2022/2023 ja 2023/2024 tegevuskava, kus võtame tähelepanu alla kolm teemat: Vesi. Prügi. Taaskasutus.

Ühehäälselt leidsime, et ühe uue õpilasfirma idee väärib ka ellu kutsumist.

Kokkuvõtte koostas Porkuni Kooli direktor Piret Tislar.

Veel märksõnu/-lauseid kevadisest Porkunist

Nädal on 16.- 20. mai

* 16.05 - Tuuli ja Urve Tallinnas. Erasmus + infopäeval.

*16.05 - kell 13:00- 15:00 taimelaat.

*16.05 -  viipekeele lõpueksam.

*16.05 - kell 14:30 õpilaskoja koosolek.

*17.05 - Evelyn ja Urve EO tänuüritusel Järveveere puhkekeskuses.

 *17.05 - Andi rühm sõudab Äntusse Poissi  ( hüljest )vaatama.

*17.05 -  Anu ja Reine klassid on Lahemaa Rahvuspargis.

*18.05 - Kaire ja Urve on EO tantsuvõistlustel Lätis. Osalevad Andreas, Martti, Egert, Kaido, Kristjan, Janek, Marek, Rauno.

*18.05 -  Agnese ja Virge klassid külastavad J.K. Otsa talu Loksal.

*19.06 -  Katrini klass õpib Rakvere Linnuses.

*19.05 - Küllikese klass ja Oivi rühm lähevad Metsavahi tallu ekskursioonile. *19.05 - Rohelise kooli töökoosolek.

*19.05 - kell14:30-16:00 POISTE KLUBI üritus.

*19.05 – Kasvatajate abiga istutatakse kooli aedade äärde 100 kuuseistikut – kingitus kooli naabrimehelt – AIN AASA`lt. Aitäh, Ain!

*Reedel matkavad Agnese klass ja Kaire rühm ümber Äntu järvede.

LÕPETAJATE FOTORAAMAT TULEB JÄLLE!

Kes soovib oma lõpetajale lõpukingiks fotoraamatut, palun pildid kokku koguda ning nummerdada õigesse järjekorda.

Jalgratastega Loksale

Kes meist ei armastaks juustu, kohupiima või jogurtit? Aga kuidas nad poodi jõuavad? Seda käisid õpetaja Virge ja Agnese õpilased J.K.Otsa talus uudistamas. J. K. Otsa talu piimast valmistatakse E-piima tooteid! Õppisime, et piima teekond lehma seest pakki on väga pikk ja keerukas. Lüpsjad alustavad selleks oma tööpäeva juba kell 3:15 hommikul. Farmis võttis meid vastu tädi Kersti, kes tutvustas lahkesti nii lüpsimasinaid kui üldiseid karjakasvatuse põhitõdesid. Kohtusime armsate vasikatega, kellest noorim oli vaid 3. tunni vanune. Kõige vanem lehm maailmas on elanud 48-aastaseks ent kõige vanem isend Otsa talu farmis on 14-aastane. Saime teada, et igal lehmal on oma nimi ning kõige populaarsem nimi lehmade seas on Mustik. Kõik lehmad on värvipimedad, rohusööjad ja armastavad inimese lähedust. Nad on sama targad ja sõbralikud kui koerad. Tagasiteel koju maiustasime tädi Kersti poolt kaasa pandud lehmakommidega .

Aitäh J. K. Otsa talu pererahvale sõbraliku vastusõtu eest!

Agnes, Galja,  Virge

19. mai 2022  - Pireti muljed

Taaskord ajalooline päev Porkuni Kooli ajaloos.

Poisid soovisid ja poisid said omale poiste klubi õhtu!

Külaline oli viimase hetkeni üllatuseks kõigile, aga oh seda lõputut rõõmu, kui poiste ette astus meie endine puutöö õpetaja Egon

Küsimused kevadiste põllutööde kohta ei tahtnud kuidagi otsa lõppeda, aga lõppema need ükskord pidid. 

Igatahes lisaks teadmistele said poisid näha ja katsuda ehtsat traktorit ja seal seeski istuda. 

Emotsioonid olid laes. See sündmus ei jää kindlasti viimaseks!

Aitäh, Agnes! Aitäh, Kaire! Aitäh kõigile poistele, kes te lustisite!

23.- 27. mai nädalateemad õppe-ja kasvatustöös

OH, KUI PALJU ON VEEL TEHA!

*23. mai - kell 09:00 infotund

*23. mai - kell 10:00 stardivad tugevad ratturid 2-päevasele jalgrattamatkale.

*25. mai  - PALUME MAJAS VAIKUST - toimub EESTI KEELE EKSAM!

*25. mai  hommikul sõidavad rongiga õp. Virge ja õp. Agnese kl. lapsed koos Galja ning Kairega Tallinnasse T1 Skyparki.

*25. mai - õp. Imbi kl. lapsed sõidavad Tartusse, et külastada Tartu Loodusmaja.

*25. mai - KIK programmiga lähevad Küllikese klass, Oivi rühm ja Merlini klass Emajõele - "Jõe- ja järvehuntide Akadeemia" loodusprogramm "Signildil".

*25. mai - meie kooli lapsi külastavad Tamsalu Gümnaasiumi abituriendid.

*26. mai -  kasv. Tiiu ja kasv. Kristiina rühma lapsed on Tallinna Loomaaias.

*26. mai -  grillmajas hooldusklasside piknik.

*27. mai -  õp. Küllike viib lastega endistele töötajatele vilistlaste kokkutuleku kutsed.

*27. mai - näitusele välja panna laste tööd!

*29. mai-04. juuni  sõidavad Laura N, Janek V  ja Kristjan L koos Tuuli Urve ja Sirlega ARTHERA programmi raames Hispaaniasse.

25. mai - Tartu loodusmajas oli põnev

Nägime töötuba, kus lapsed saavad meisterdada. Katsetasime jäätisepulkadest valmistatud lennumasinat.

Kuulsime põnevat punakõrv-ilukilpkonna kohta, kellele meeldib vees olla ja ka lambipaistel ennast soojendada.

Paitasime maismaa kilpkonna, kes tunneb ennast hästi liiva ja kivide keskel.

Nägime taimi, mis toitusid putukatest ja taimi, mis toitusid õhust.

Tegime tutvust uudishimuliku tšintšiljaga, argliku vöötoravaga, valge roti, laborihiirega, kaelus-turteltuviga ja erinevate putukatega.

Nautisime ilusat ilma A.Le Coq Sport spordimaja välijõusaalis.

Tartus käisid Ketteri, Laura, Mirjam, Agnes, Kenneth, Amar, Imbi ja Ants

25. mai Rong see sõitis tšuhh-tšuhh-tšuhh…

Õp. Virge ja õp. Agnese lapsed tegid rongiga väljasõidu Tallinnasse T1 Skyparki. Meeldivad vastuvõtjad julgustasid meid nautima vaadet T1 katusel asuvalt vaaterattalt. Ilm oli päikseline, vaade imeilus ja hirm „kadus ei tea kuhu“. Üllatav oli seegi, et enne suuri seiklusi Skypargis tegi treener lastele väikese väljaõppe ja näitas nippe, kuidas hüppamine ning ronimine kõige turvalisem on. Teaduskeskuses oli põnevate avastuste ja enese proovile panemise koht. Ja muidugi põrkeautode ralli oleks võinud kestma jäädagi…

Lisaks kõikidele nendele toredatele tegevustele üllatas meid üks noor isa, kes lastele limpsi ja jäätise välja tegi – AITÄH ONU ARGOLE MÄRKAMISE JA HEATEO EEST!

Me jäime silma ka ühele toredale koristajatädile, kes üllatus meie laste viisakast, sõbralikust ja abivalmis käitumisest! Aitäh ka temale MEIE HÄID LAPSI MÄRKAMAST!

Aitäh, meie tublid lapsed! Teiega on väga meeldiv väljas käia, eriti veel kui võõrastelt kiitusõnu kuuleb!

Isegi lõunasöögi serveering oli üllatav...

Virge, Agnes, Galja ja Kaire

29.mai - pühapäev

Sõitsime Porkuni Kooli õpilaste ja kolleegidega külla Project ARTHERA - 2020 Erasmus+ partnerkoolile Hispaanias Saguntos. Ees on ootamas nädal põneva programmiga koos kuue partnerkooli esindajatega (peale meie veel sõpruskoolidest Leedust, Horvaatiast, Tûrgist, Itaaliast ja võõrustajad Hispaaniast).

30.mai- 03. juuni  - KÕIGIL ON ÄKKI KIIRE!!!

*30. mai - Signe klass Liivamäe miniloomaaias koolibussiga

*31. mai - Helge klass Tudulinnas

*01. juuni -  koolipere Tallinna Loomaaias

*02. juuni - Tiiu klassi ja õpilasfirma ekskursioon

*02. juuni - Signe klassi klassipiknik koos vanematega (klassi terrassil)

*02. juuni - Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskooli esindus tuleb viima ära meie vanu köögiseadmeid. Vanad köögiseadmed saavad seal uue elu!

*03. juuni – Spordipäev

*03. juuni – loodusõpetuse eksam

*03. juunil kell 13.15 toimub multimeedias õppenõukogu koosolek;

KAUNITEST KAUNIMAD  MÄLESTUSED…

01. juuni  2022

Tähistasime tänast lastekaitsepäeva ühise väljasõiduga Tallinna Loomaaeda. 

Oli vaja kahte suurt ja ühte väikest bussi + veel mõned autod lisaks, et kõik Tallinnasse ja Porkuni tagasi saaksid.

Ilm soosis meid.

Saime jalutada ja piknikugi pidada. 

Osalesime täna ka eeskujuliikumises Valge Õhupall, mis kutsus üles tegema lastele pai. Võttes aktsioonist osa, anname avalikult teada, et laste märkamine ja lastest hoolimine on meie jaoks oluline.

Tehes lapsele pai, anname talle edasi selge sõnumi – me märkame üksteist ja hoolime üksteisest.

02. juunil toimus Tiiu klassi kauaoodatud õppesõit Ida-Virumaale.

Esimene peatus oli Narva kindluse juures. Rohkem kui 700 aasta vanune Narva Hermanni linnus on ajaloo jooksul kuulunud taanlastele, sakslastele, rootslastele, venelastele ja lõpuks ka eestlastele. Uudistamist oli väga palju.

Pärast lõunasööki restoranis Rondeel toimus väike osturalli ning siis järgnes päeva tippsündmus – Noorus Spa veekeskuse külastus Narva-Jõesuus. Oli äge! Kooli tagasi jõudsime õhtul kella 20 paiku…

Jääb kauaks meelde!

06.- 10. juuni – VIIMANE ÕPPENÄDAL ENNE SUVEVAHEAEGA!

Mis veel tegemata on?

*06. juuniinfotund.

*06. juuni - Oivi rühm ja Küllikese klass Liivamäe miniloomaaias.

*06. juuni - kell 13:00 aktuse proov.

*06. juuni - kell 14:00 - 15:00 Lehekese Kohviku aktsiaturg.

*06. juuni - Galina rühm külastab Porkuni Hobusetalli.

*07. juuni - õp. Imbi ja õp. Merlini klassid on Neerutis matkamas.

*07. juuni - vanemate õpilaste suusatrenni laste matk Aidu karjääris..

*07. juuni  - Lehekese Kohviku töötajad Rakvere AQVA-s.

*08. juuni - arendusrühm viibib Salto batuudikeskuses.

*08. juuni -  kell 15:00-17:00 TUTIPIDU. Kooliperel palun riietuda hommikust saadik väikeseks koolilapseks!

*08. juuni - Signe klassi üritus ööbimisega klassis.

*09. juuni - õp. Marika klass Kadrinas.

*09. juuni - Õpilaskoja liikmed hooaja lõpetamisel Rakvere Kinos.

*09. juuni -  Lehekese Kohviku aktsiaturg.

*10. juuni kell 09:30 õppeaasta lõpetamine ja kevadine kontsertaktus aatriumis.

Mõned meenutused veel Kairelt …

Sellel õppeaastal sai esmakordselt teoks kooli lõpetavate õpilaste unistus viia läbi Porkuni Koolis tutipidu. Juba hommikust saati toimetasid lõpetajad ja ka kõik teised, kes peost osa saada tahtsid, riietatuna väikesteks koolilasteks mängukaisukad kaenlas mööda koridore ja klasse. Koguti endale mälestusi ja häid soove. Mängiti ja tantsiti, peeti seebimulli- ja õhupallimöllu. Tunti ennast rõõmsa ja õnnelikuna!

Ehk saab sellest päevast uus traditsioon Porkuni Koolile.

Siin ka mõned head soovid, mis lõpetajatele kaasa anti:

Ärge kartke teha vigu. Nendest õpitakse.

Palju kordaminekuid! Lennake sajaga!

Kõrget lendu!

Iseseisvat elu, et oleks õnne ja raha!

Olgu teil kerge hellalt kõndida läbi maailma!

Mäletage kooli i-ga-ves-ti!

Ole alati enda parim mina, ka eksides!

Edasi, ikka edasi, ei sammugi tagasi!

Uusi teadmisi ja kogemusi!

Tulge ikka külla! Ärge unustage endisi sõpru!

Tuult tiibadesse teile, kallid lõpetajad!

Väikesed teod hooaja lõpetamine
…sai teoks 09. juunil Rakvere Teatri kinos vaadates koguperefilmi „Lõvi nimega Kuningas“. Loomulikult kuulus filmi vaatamise kõrvale ka topsitäis popcorni.

Oli väga tore koos õpilastega arutleda pärast seanssi, millest film jutustas ja milliseid õpetlikke nüansse endale „kõrva taha panna“. Hea on tõdeda, et lapsed oskavad noppida välja just selle päris iva, millega elus edaspidi peaks arvestama.

10. juunil toimunud kooli kontsert-aktusel sai tänatud kõiki väikeseid tigusid“ kooli tänukirjaga tubli ja aktiivse töö eest sellel õppeaastal.

Aitäh Elisele, Kerdile, Andreasele, Kadi-Liisile, Sarrale, Ernile, Dmitrile, Mardile ja Kaarlile!

kaire

Tööpraktika on lõppenud

Tänavusel õppeaastal said meie kooli lisa-aastatel õppivad noored tutvust teha ja kätt proovida reaalses töökeskkonnas. Oli väga kogemuste rohke aasta!

Porkuni Kool tänab meeldiva koostöö ja võimaluse eest:

AS OG ELEKTRA toidukaubad/ Tapa kaubanduskeskus!

Väike-Maarja COOP, Järva Tarbijate Ühistu!

Telavere OÜ, Tamsalu!

RMK Kullenga taimla!

Angela, Britt-Hedlyn, Erni, Kaido, Kristjan M, Rauno, Janek V ja Kristjan L

06. juuni 2022 päikesepaistelisel pealelõunal kogunes koos kooli lõpetajatega enneolematu hulk rahvast õunapuuaeda, et istutada järjekordne mälestuspuu.

Seekord on selleks PEREÕUNAPUU.

On lõppenud mured, on otsas kõik piin,

on lõppenud tembud, mis tehtud said siin…

Kuid siiski ei unune iial me kool,

siin ühendas kõiki meid õppimishool.

10. juuni  - vilistlased  ( XVII lend )

*Kaarel Kalamets

*Elise Viiralt

*Kaido Kõiva

*Triin Ehasalu

*Britt Hedlyn Nukk

*Meriliis Nurmeots

Lisaks lahkuvad koolist  JÕ lõpetajad

*Erni Manjahhin, *Rauno Valdmann, *Kristjan Metusal.

TUULT TIIBADESSE!

---

Aasta töötajad 2022

Direktori pöördumine

Head!
Suur-suur tänu kõigile selle õppeaasta viimase koolipäeva eest!
Oli emotsioonidest tulvil ja armas päev.
Nii nagu meil aasta töötajate valimise kord ette näeb, avalikustame ka protokolli pärast aasta töötajate väljakuulutamist.
48 kolleegi hääletustulemuste alusel osutusid sellel aastal võitjateks järgmised töötajad:
VÕITJAD
Aasta naerutigu 2022 Marina Timoškova
Aasta säde 2022 Mairi Luik
Aasta kangelane 2022 Monika Kukk
Aasta tuhinapõhine tegutseja 2022 Urve Karp
Aasta meister 2022 Galina Zujeva
II koha omanikud
Aasta naerutigu 2022 Malle Kuusik
Aasta säde 2022 Piret Tislar
Aasta kangelane 2022 Age Mägi
Aasta tuhinapõhine tegutseja 2022 Tuuli Lindre
Aasta meister 2022 Ants Mägi
III kohta omanikud
Aasta naerutigu 2022 Kaja Luik
Aasta säde 2022 Kaire Kaljuvee
Aasta kangelane 2022 Tea Aavik
Aasta tuhinapõhine tegutseja 2022 Kaidi Merilo
Aasta meister 2022 Taive Kallas
Käskkiri preemiate väljamaksmiseks on allkirjastatud. Kõik auhinna saajad saavad vastavalt statuudile premeeritud järgmiselt:
1. I koht - 300 eurot
2. II koht - 200 eurot
3. III koht - 100 eurot
v.a. mina, kellele preemiat välja ei maksta koolipidaja selgituse alusel.
Tegelikult tahan öelda, et see aasta on olnud meile värvikirev, teguderohke, rõõmu ja pisaraid pakkuv.
Sai tõesti palju tehtud. Minu südames olete te kõik tunnustust väärt. Igaüks.
Aitäh teile, et olete. Täpselt sellised nagu olete!

13.-17. juuni – VEEL PISUT PINGUTAMIST

*13. juuni - Esmaspäeval infotund 08:30;

*14. juuni - kell 09:00 abidele ja kell 13:00 kasvatajatele koosolek;

*15. juuni - toimub töötajate väljasõit Viljandimaale, Lahmuse Kooli;

*16. juuni - kell 09:00 ÕPPENÕUKOGU;

*16. juuni -  juunikuu sünnipäevalaste tervitamine;

* 17. juuni kell 11:00-15:00 VILISTLASTE  II KOKKUTULEK.

14. juuni – leinapäeval leinasõnum – igavikuteele on lahkunud Porkuni Kooli endine õpetaja Sirje Zubarev.

 Sel õitsval jaanikuul

jäi kurvaks koduõu,

tühjaks tuba …

Urve kokkuvõte koolipere ühisest väljasõidust

Kolmapäeval,  15.juunil  läks Porkuni koolipere Viljandimaalt otsima suve. Tabasime end Lahmuse Koolist, naersime Võhma valgusvabrikus, valmistasime ja maiustasime jäätisega Imavere piimandusmuusemis ja kaevasime ajaloos Käru "Heade tegude muusemis".

Rännak on alanud - jäta reisikingad jalga ja tule tagasi sügiseks!

II vilistlaste kokkutulek – Piret pani muljed ritta

Täna, 17.juunil 2022 veetsime imelise päeva koos vilistlastega.

Toimus Porkuni Kooli II vilistlaste päev. 

10.30 registreerimine kohv ja pirukas

11.15-tervitamine aatriumis

Sõnavõtud

Fotobox, pildistamine

Meisterdamine

Ühine „maalimine“

13.00 – matk vana kooli juurde

14.00-15.00 – jalutuskäik lõpupuude parki,

Ühispilt, lõpetamine õues

 Aitäh, kes te olete südamega panustanud!

Aitäh, kes te olete aidanud sellel koolil saada just selliseks, nagu see täna on.

Meie Porkuni Kool!

Üks ja ainus!

----

 Veel üks koolijuhi pöördumine …

Head!
Teavitan teid, et väärtusanalüüsi kirjutamise töögrupp koosseisus Piret, Katrin, Malle ja Triinu U. sõidavad esmaspäeval, 20. juunil kaheks päevaks Vihula mõisa, et valmis kirjutada selle aasta eneseanalüüs.
Läheme "püüdma" selle analüüsiga väärtuspõhise kooli eksperdi staatust, mis on kõrgeim staatus väärtuspõhise kooli kategooriates.
Analüüsi esitamise lõpptähtaeg on küll alles novembris 2022, aga esimene (peamine) versioon tuleb ära esitada 22. juunil.

Päris lõpetuseks – read vilistlaste kokkutuleku infovoldikult..

Porkuni Kool on hea kool, mis on rajatud headele suhetele.

Porkuni koolipere missiooniks olla inspireerivaks kaasteeliseks hariduslike erivajadustega õpilastele kaasava ja väärtustele põhineva põhihariduse omandamise, kus iga õppija teekond on talle ainuomane.

Seniks nautige suve!

P.S.

/// Eesti keel on täiesti hämmastav.

Lihtsat ilma- või loodusfaktide konstanteeringut võib lugeda nagu luuletust. 

Udu heinamaa kohal… loodus muudab värvi. Suvi  on seekord soe.

Proovige seda valjusti öelda ja ma ei usu, et need pildid ei hakka silmade ees jooksma…

See udune heinamaa, see tähti täis öine taevas.

Päikese soe ja juuni-, juuli-, augustikuine leebe  paitus põsel…///