2018-2019

AUGUST – LÕIKUSEKUU

On august –

viimane kooli puhkuse kuu.

Viimased tegemised,

viimased reisid.

Loed päevi kokku –

avastad, et

10-ne  päeva pärast algab kool!

SAJANDISUVI !!!  

Sel suvel  saabus  Põhja-Aafrikast Eestimaale enneolematu soojus-kuumus-palavus…Varjus olid temperatuurid pidevalt üle +30!  Meeldejääv igatahes…

21.08 – taaskohtumine kooliga.

Selle päeva õhtuks saabuvad Porkunisse kolleegid Lätist.

Enne ootab neid Tartus  ERM-i ja Tagurpidi Maja külastus.  Õhtul kell 19 toimuvad tervituskõned, koosviibimine, programm (laulud-tantsud)-head söögid. Suuremad uudised Lätimaalt – Anna ei ole enam direktor ning koolil on uus nimi – Ziemelvidzeme – endise Dauguli asemel. Järgmisel päeval  tutvuvad armsad külalised Kunda Tsemenditehase muuseumi ning Rakvere Politseimuuseumiga. Järgneb ühine lõunasöök ning mis siis muud, kui uute kohtumisteni!

22.08 – Kõigile suureks üllatuseks ilmus Virumaa Teatajas artikkel

„Kontroll avastas Porkuni Koolis hulga rikkumisi“.

Haridusministri Mailis Repsi käskkirja alusel Porkuni koolis mais korraldatud teenistusliku järelevalve käigus avastati hulk rikkumisi, sealhulgas ka korruptsioonivastase seaduse eiramine.

Teenistusliku järelevalve õiendis märgitakse, et kooli direktor Tiit Leemets on sõlminud töölepingu oma tütre ja õepojaga. Korruptsioonivastase seaduse järgi on aga ametiisikul keelatud teatud otsuste või toimingute tegemine temaga seotud isiku puhul. Teenistuslik järelevalve tuvastas, et kooli direktor on pikema perioodi jooksul rikkunud korruptsioonivastast seadust.

Ministeeriumis selgitas direktor, et tema ja lähisugulaste vahel otsene alluvus puudus ning dokumendid vormistati direktori asetäitja ettepanekul. Ministeeriumi teenistusliku järelevalve õiendis aga selgitatakse, et korruptsioonivastase seaduse järgi on ametiisikul ehk praegusel juhul kooli direktoril keelatud anda oma alluvatele ülesandeks teha toiminguid või otsuseid tema asemel.

Veel selgus järelevalve õiendist, et seitsmeteistkümne õpetaja kvalifikatsioon ei vastanud nõuetele. Mitmel direktori käskkirjal puudus haldusakti kohustuslikuks elemendiks olev õiguslik alus või polnud see piisav.

Töötajate ankeetküsitlusest selgus, et töötajad on direktori käitumise suhtes kriitilised. “Töötajate hinnangul direktor ei hooli töötajate heaolust ja direktori otsused ei ole kõigile ühtmoodi kohustuslikud, mis näitab, et töötajaid koheldakse koolis erinevalt,” kirjutatakse teenistusliku järelevalve õiendis. Vastustes oli viiteid direktori ebakohasele käitumisele, nagu hääle tõstmine töötajate peale. Samuti mõne töötaja soosimine ja teise alandamine – mahategemine kollektiivi ees. “Vastustes oli kirjas, et inimesed ei julge majas arvamust avaldada, või kui töötajate arvamus ei ühti direktori arvamusega, siis sellega ei arvestata,” kirjutatakse õiendis.

Ministeerium on teadlik kooliga seotud probleemidest ja jälgib valvsalt koolijuhi tegevust ning koolis toimuvaid arenguid”

Haridus- ja teadusministeeriumist vastati toimetuse järelepärimisele, et järelevalve eesmärk oli saada ülevaade Porkuni kooli tegevuse õiguspärasusest personalitöö ja dokumendihalduse vallas.

“Ministeerium on teadlik kooliga seotud probleemidest (sealhulgas õppeasutuse tööõhkkonnast) ja jälgib valvsalt koolijuhi tegevust ning koolis toimuvaid arenguid,” märgitakse vastuses.

“Järelevalve läbiviimise ajal oli Porkuni koolijuht oma tegevuse personali värbamisel ja juhtimisel viinud kooskõlla korruptsioonivastase seadusega, mistõttu otsest põhjust politseisse avaldust teha ei olnud. Küll aga on koolijuhile tehtud varasemalt töölepingu ülesütlemise hoiatus töökohustuste rikkumise eest.”

Ministeerium esitas järelevalveaktis hulga ettekirjutusi, mille eesmärk on saada koolis asjad korda. “Ühe ettekirjutuse täitmise tähtaeg oli 1. juuli, aga enamiku puhul septembri või oktoobri algus. 1. juuli ettekirjutus, mis puudutas Eesti hariduse infosüsteemi kantud andmete õigsuse tagamist, on täidetud osaliselt, täitmata osa suhtes käib veel ministeeriumi ja koolijuhi vahel infovahetus,” kirjutatakse ministeeriumi vastuses.

“Samuti kavatseb ministeerium väga tõsiselt jälgida hilisema tähtajaga ettekirjutuste täitmist, ja kui neid ei täideta, siis reageerib ministeerium sellele kindlasti kohase tähelepanuga.”

Porkuni kooli direktor Tiit Leemets ütles, et koolis on väga head õpetajad, kuigi neil ei ole nõutavat magistrikraadi. Samas mainis koolijuht, et kutseõpetajat on raske leida. Samuti on mõned õpetajad, kelle kvalifikatsioon ei vasta ministeeriumi hinnangul nõuetele, esitanud järelepärimise juristidele ja õpetajate liidule.

Mis puudutab direktori lähisugulasi, siis Leemetsa sõnul jätkavad nad koolis tööd, kuid tööleping on nüüd vormistatud seaduses sätestatud korras.

Porkuni kool on riigikool, mis pakub õppimisvõimalust mõõduka ja raske intellektipuudega ning liitpuudega lastele, samuti kerge vaimupuudega algklassiõpilastele.

Porkuni koolis tuleb ministeeriumi ettekirjutuste täitmiseks kõvasti vaeva näha.

Vägev pidu Viljandis

25. augustil toimub Viljandis X Erivajadustega inimeste laulu- ja tantsupidu, millest võtab esmakordselt osa ka meie kooli tubli esindus – Elisa, Elise, Nastja, Kelly, Ceitlin, Andreas, Martti, Kaarel, Kristjan ja Egert.

Päev algab proovidega, seejärel saavad kõik pidulised laulupeosuppi süüa. Seejärel kõik riietesse ja pidu võib alata! Rongkäigus on päris uhke tunne, kui hõisatakse –Elagu Porkuni Kool! ja kiidetakse meie ilusaid riideid. Pidu on tõeliselt suurejooneline. Peo juht on Hannes Hermaküla, külas on Anti Kammiste ja Ivo Linna, kellega koos üle tuhande osavõtja üle Eesti laulukaare all ühiselt lauldakse ning tantsuplatsil rõõmsalt jalga keerutatakse. Üllatusena on sel aastal kavas ka tantsud tähtedega. Meie kooli esindab vilistlane Jaan Bergmann. Pidulisi on tervitama tulnud  ka president Kersti Kaljulaid ja sotsiaalminister Kaia Iva, kelle osalemine meie peole veelgi kaalu lisab ning peo pidulikumaks teeb. Päevale annavad sära ka Tuuli, Helge, Kaidi ja Ants.

Aitäh neile! Isegi ilmataat oli nendega…

Kairele jätkuvalt kerget jalga!

28. august  – õppenõukogu

Kell 09.00 toimub korraline õppenõukogu. Sekretäriks valiti üksmeelselt Kerli Võrno.

Päevakord: Uue 2018-2019 õa töökava arutamine ja  IÕP –de pikendamine.

Augustikuu ei möödunud paraku ilma kurva uudiseta –

In memoriam  pr. Vilja Kull – meie endine kolleeg nii vanas kui uues majas.

R.I.P.

SEPTEMBER – MIHKLIKUU

Tipa-tapa aasta kõnnib,
kõnnib pikaks väiksed põnnid.
Palju õnne, mängulusti,
mingu kõik Sul ikka hästi!

Ilmad on jätkuvalt imeilusad – soe, vaikne – pääsukesedki ei kiirusta veel lahkumisega…

Traditsiooniline kooliaasta algab 3. septembril kell 14.00 aktusega. Paljudele mitmendat korda, mõnedele esimest korda. Pärast direktori avasõna ja lühikest kontserti tervitati uusi õpilasi. Seejärel kõlas esimene koolikell, mis kutsus lapsed klassidesse ja nende vanemad mm-saali üldkoosolekule. Jällenägemisrõõm on ikka väga hea rõõm!

7. september – esimene koolinädal on lõppemas – kool saab jälle oma rütmi.

Ilmad on suviselt soojad, isegi palavad. Puud hakkavad värvi muutma…

Grupp sportlasi sõidab laupäeva hommikul Valmierasse „Meš Varamile“. Evelyni kommentaar :

„Meš Varam“ 2018

Juba 11  aastat järjest on meie kooli sportlased sõitnud septembri esimesel nädalavahetusel Lätti, et osaleda Valmiera linnas toimuval kergejõustikuvõistlusel. Võistlustele kutsub ja seal võõrustab meid sõpruskool – Daugulu (uue nimega Ziemelvidzeme).

Esimesel päeval võistlesime Boccias  (meeskondlik täpsusmäng, petanki sarnane), 60m ja 400m jooksus. Lisaks proovisime kätt täpsusviskes ja jalgpallis penalteid lüües. Pärast võistlemist tegime väikese tiiru linnas ja puhkasime veidi enne peoõhtut.

Teisel võistluspäeval osalesime kaugushüppes,  pendelteatejooksus, palliviskes, lisaks korvpalli vabavisked. Autasustamisel sai iga sportlane diplomi ja medali. Väsimus oli kohe kadunud,  kui pärast võistlust tegime väikese kommipoe peatuse. Kõigi osalejate arvamus oli, et nad tahaksid järgmisel aastal uuest Lätti võistlema minna. Toetusbrigaadis olid seekord  Tuuli ja Renneli.

Nädal 10.-14. september – saabub teade EEL presidendilt – Lea Pilmelt.

„Armsad liidukaaslased!

Eile õhtul, 10. sept. 2018 lahkus meie armastatud ja austatud Karl Karlep. Igaveseks. On saanud ajalooks ja legendiks. Paljudele meie seast jäi viimaseks kohtumiseks Karlaga kevadine üldkogu Rakveres. Tean, et tal oli plaan osaleda meie suvekoolis (aga kuupäevad ei sobinud), olla kohal eripedagoogika osakonna juubelil oktoobris, pidada oma juubelit uue aasta alguses …

Oleme kurbuses

ja tänulikud talle.“

11.-12. september – 0n esimese sügistormi moodi öö ja järgnev päev…

Lillesibulad mulda!

Virge aruanne

Kevadel istutatud astrite õitsemisaeg on läbi saanud ja otsustasime oma klassi lillepeenrale sügisel nüüd hoopis sibullilled panna. Päris põnev on oodata ja näha, kas saame ikka sellised ilusad tulbid ja nartsissid, nagu pakendilt näha!

Saime oma aiatööga täpselt valmis, kui pidime aiamajakesse vihmavarju jooksma. Ja mis tore üllatus meid seal ees ootas?! Majakese aknal oli kaunistus PALJU ÕNNE KERT JA JANEK! Selgus, et tegu oli suve-sünnipäevalaste ÜLLATUSPEOGA! Martti lisas siia ka kohe vanasõna: enne töö ja siis palk!

Vot, milline tore reede!

Lääne-Virumaa mõisade külastus

13. septembril käisid Gertu ja Anu klass õppekäigul. Õppekäigu eesmärk oli külastada erinevaid mõisaid. Alustasime Neeruti mõisast, mis paistab kaunis ka väljaspoolt aeda vaadates. Sealt edasi suundusime Palmse mõisa, kus tegime ringkäigu mõisa pargis. Pargis oli võimalus näha erinevaid mõisahooneid, nende hulgas ka talveaeda, kuhu saime isegi sisse piiluda. Talveaias laulsid mõned väga ilusad papagoid, kellest meil oli võimalus pilti teha. Edasine sõit kulges Palmsest Sagadisse, kus ääretult meeldiv proua meid ka mõisa ruumidesse vaatama lubas. Sattusime mõisa külastama just sellisel hetkel, kui aednik ilusat tulbipeenart rajas. Viimane mõis, mida me külastasime , oli Vihula mõis, mis oli ääretult kena. Elevust pakkus discgolfi park, minigolfirada ja vanade autode näitus. Lastel oli tore päev ja ilmaga meil ka vedas. Ka Kaidi ja Renneli kaunistasid oma kohalolekuga mõisamiljöid…

17.-21. septembri plaanid

Teisipäeval, 18. septembril sõidavad õp. Tiiu  klassi õpilased KUMUsse.

Kolmapäeval läheb kasv. Sirle oma rühma lastega Ebavere Spordikeskusesse, et tutvuda erinevate spordivahendite ja sportimisvõimalustega looduses.

Neljapäeval toimub  pargis traditsiooniline sügisene  JOOKSUKROSS ja KÕNDIMINE.

Neljapäeval on õp. Anu ja õp. Reine oma klasside lastega Vabaõhumuuseumis.

Õp. Anu läheb neljapäeval oma lastega Roelasse klassikaaslasele külla.

Reedel, 21. sept.lähevad õp. Virge klassi lapsed õppekäigule Rakvere turule.

Mõned kokkuvõtted antud nädalast…

Tiiu klassi õppepäev Kumu kunstimuuseumis

Kumu kunstimuuseum sai nime 2004. aastal korraldatud nimekonkursil. Paljude pakkumiste hulgast peeti kõige sobivamaks KUMU – kunstimuuseum, mis avati 2006. aastal – peaaegu samal ajal, kui meie alles sündisime…

KUMU on hiigelsuur ehitis – kokku 7 korrust: 2 maa all, 5 maa peal. Vaatasime giidi seletuste abil kõik korrused üle. Meeldis väga!

Sõitsime Baltimaade suurima liftiga; saime teada, mis vahe on maalil ja skulptuuril; kuidas valmib õlimaal; kuidas ja millest tehakse skulptuure jne.

Uusi teadmisi tuli igal sammul aina juurde! MAKETT, ARHITEKT, SKULPTOR, SKULPTUUR, MAAL, ATELJEE, MOLBERT, LÕUEND, TÄRPENTIIN … Oleme nüüd enda arvates tublisti targemad. Muuseumitund lõppes töötoaga – kõik said teha pimetrükki. Tööd on meie klassis – tule vaatama!

Pärastlõunal  külastasime ka  Eesti kommunismiohvrite memoriaali Maarjamäel. Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks rajatud kommunismiohvrite mälestuspaik koosneb kahest osast: «Teekond» ja «Koduaed».

«Teekond» on mälestuskoridor, mille seintele on jäädvustatud enam kui 22 000 elu kaotanud inimeste nimed, kellest suur osa suri kodumaast kaugel ning kelle matmiskoht on enamasti teadmata.

Terje klass VÕLUAIAS

Väike-Maarjas hakkab juba mitmendat aastat möödujaile silma üks väga eriline aiamaa. Seal püüavad pilku karud, krokodillid, hobused, kured, luiged, konnad, koerad, kassid linnud, liblikad, inimsuurused nukud jne. Näeb puidust meisterdatud jalgratast, minivarianti kaevust ja hobuvankrist, rikkalikult ehitud puid, erinevalt kujundatud puhkenurki, rohkesti lilli, mitmesuguseid taimi ja palju-palju muud. Seda võluaeda käisime sel aiateemalisel nädalal uudistamas meiegi. Vaatasime, imestasime ja imetlesime, oli palju põnevust ja elevust.

Täname aia perenaisi selle toreda elamuse eest.

Kroonik ei kommenteeri – maitsed on erinevad.

Jooksukross Evelyni eestvedamisel

Neljapäeval, 20. septembril toimus koolis traditsiooniline jooksukross. Võitlusmaa pikkuseks oli 500 m. Võistlejates oli näha jooksurõõmu  ja seda jätkus ka pärast finišijoont. Kes parajasti ei võistelnud, elasid väga häälekalt teistele kaasa ja see kiirendas kindlasti võistleja jooksusammu. Võistluse kõige tähtsam autasu on teadmine, et suudan, kui tahan –  lisaks diplom ja väike maiustus.

Virge ja Heleri  lastega  Rakveres

Turul ja kaupluses aedviljade valikute ja hindade võrdlemine võttis meilt meelest oma tegevuse jäädvustamise…. Kui aga poe-ostud sooritatud, märkas Rebecca annetuskasti ja ütles: “Annetada on nii lihtne! Annetame meie ka!” Lugesime siis üheskoos, et saame sellega aidata haigeid lapsi ning iga üks leidis oma rahakotist midagi. Seejärel hüüdis Kert, et teeme lõpuks ikka ühe pildi ka! Martti ettepanekul poseerisime ka linna nime juures ning poiss lisas, et rohkem lapsi meie klassi ei saa tulla, sest sõnas “RAKVERE” pole rohkem tähti! Nii saime küll ainult 2 fotot oma õppekäigust turule, kuid tähtsamad on oskused ja kogemused, mida me seal õppisime.

Signe ja Inga klassid Maisipõllul

25. septembril käisime Jõgevamaal Sarapikus Tore talus maisipõllul.

Kõige esimesena ootas kivilabürint. Saime näpunäiteid ja proovisime ka ise joonistada labürinti. Enne maisilabürinti sisenemist räägiti meile maisist. Saime teada, et sellest maisist popkorni teha ei saa. Maisisorte on palju erinevaid. Maisipõllul orienteerusime kaardi „Kass Nurr“ järgi. Pidime leidma 6 punkti ja need erinevate värvidega enda lehele ära märkima. Oli päris raske! Õnneks leidsime kõik punktid üles ja saime selle eest auhinnad valida.

Taluõuel oli palju muudki huvitavat: loomad, sildade mäng, hiiglaslik diivan, suur-suur kurepesa, Eesti mäng, valepidi jalgratas jne.

Vladimir: „Minule väga meeldis. Meeldisid kõik asjad- maisipõllul joosta ja punkte otsida, võrkkiigel kiikuda, loomad olid armsad.“

Kalevi: „ Mulle jäi meelde suur diivan ja võrkkiiged. Mulle meeldis maisipõllul kaardi järgi punkte otsida. Vahepeal eksisime ära ka!“

Evelyn tublimatega Eriolümpia jooksukrossil

Kolmapäeval, 26. septembril toimus selle hooaja esimene Eriolümpia võistlus Siimustis. Jooksukrossil osales üle 200 võistleja 30 asutusest. Ilmateade lubas väga vihmast ilma, õnneks võistluste avamisel veel ei sadanud, kuivalt saime ka soojenduse tehtud. Esimeste startidega aga keeras ilmataat vihma valla ja seda jätkus terveks võistluspäevaks. Sportlasi kehv ilm ei seganud, kõik jooksud said peetud.

Meie kooli õpilased osalesid 500 m jooksus. Kooli jooksukrossi tulemused saatsime Kiigemetsa Kooli  mille alusel paigaldati võistlejad tugevusgruppidesse. Meie kooli õpilased parandasid võistlustel kõik oma tulemusi,  kes 3, kes 15, mõni isegi 20 sekundit. Sellele vaatamata saime ainult ühe medali,  Rando saavutas III koha! Kevin sai 4.-nda, Merlin, Martti, Mathias ja Elisa saavutasid 5. koha, Kert ja Angela tulid 6.-ks.

Nii nagu ütleb Eriolümpia deviis: “Las ma võidan ja kui ma ka ei võida, olen ma andnud endast parima“, siis võime kindlalt öelda, et kõik jooksid hästi ja andsid endast kõik.

Küllike ja Merlin õppekäigul Järsi külas

27. septembril pärast lõunasööki võttis koolibuss  suuna Järsi külale. Kohale jõudes ootas meid juba ees giid Helgi. Tutvusime Meelteaia radade ja olemusega. Korjasime pargist käsitööks sobilikke lehti. Kuna ilm oli rohkem kui tuuline, oli Helgi meile ette valmistanud mõnusa olemise püstkojas lõkke ääres. Seal meisterdasime vahtralehtedest roose ja punusime risti oma mõtted ja soovid aastaaegadega seoses. Kaks tundi läks linnulennul, õpilased olid tublid, kõik said endale mõnusad omavalmistatud suveniirid. Ise tehtud, hästi tehtud ! Täname meie juhendajat Helgi Sammel`it  toreda pärastlõuna eest ja tänud ka bussijuht Ants`ule! Järgmisel korral kui ilm lubab, ootab meid ees loodusrada.

Õpilased: Ceitlin, Kelly, Ken, Erki, Markus, Kaimo, Gregory, Kristel, Tarmo, Kert.

Kurb teade EEL-lt

Septembris 2018 lahkus meie legendaarne õpetaja Karl Karlep. Tema mälestuseks ja auks paigaldame Karl Karlepi nimelise pingi Tartusse Peeter Põllu parki. Pingi avamine toimub 17. mail 2019 kell 16.00. Ootame pingi avamisele kõiki Karl Karlepi teekaaslasi.

Pingi tarvis korraldame raha kogumise kampaania. Kutsume üles annetama 5, 10, 15, 20, 25 või 50 eurot. Oma panuse panevad ka erialaliidud. Juhul, kui raha koguneb oodatust rohkem, toetame Karl Karlepi kirjutiste kogumiku väljaandmist. Ülekande palume teha kuni 1.mai 2019 Eesti Eripedagoogide Liidu kontole E932200001120071293. Selgitusse märkida Karl Karlepi pink.

OKTOOBER  – VIHMAKUU

Kuskohast need puulehed teavad,
et aeg on neil kollaseks minna?

1.-5. oktoober – nädal kätkeb endas järgnevaid  unistusi:

Teisipäeval lähevad väljasõidule õp. Maarika lapsed.

Kolmapäeval kell 10:30 toimub MM-saalis TULEOHUTUS+KOOLITUS õpilastele.

Neljapäeval tähistame ÕPETAJATE PÄEVA ning

Reedel  lähevad osad lapsed saalihoki võistlustele Tallinnasse ning

õp. Virge külastab oma lastega V-Maarja Loomakliinikut ning Loomade varjupaika Rakveres.

ÕUEMÄNGUDE PÄEV lükkus vihma tõttu edasi.

ÕPETAJATE PÄEVA TÄHISTAMINE

 Signe, Merlini, Küllikese juhtimisel

KUI KOOLIS ON ÕPETAJATE PÄEV

Täna õpsi koht on klassis õpilaste seas,
täna õpsid teada saavad, mis on distsipliin.
Näidata nad saavad, kas on luuletus neil peas,
kool ei ole tsirkus, et meil nalja tehtaks siin.

Täna mõnest õpilasest saanud hoopis õps,
kes siis õpib ise oma õpetamishoos:
kuidas vahel marru ajab pisim piuks ja krõps
ja miks vahel päeva lõpuks õpsil juhe koos…

Õpetajate päeva raames oli terve nädal tegevusi täis.

Esmaspäeval kuulasime-vaatasime aatriumis terve kooliperega suurest nutitahvlist Juku anekdoote koolist.

Teisipäeval kõlasid  laulud õpetajast.

Kolmapäeval said õpilased vaadata lühifilmi erinevatest õpetajatüüpidest. Töötajad nautisid pärastlõunal vesiaeroobikat rütmilise muusika saatel.

Neljapäeval tähistasime juba varahommikust alates terve kooliperega pidulikult õpetajate päeva. Õpilased olid õpetajatele ja juhtkonnale töövarjudeks. Hommikuringil lugesid lapsed õpetajatele luuletuse. Õpilaspere vaatas koos filmi „Õpetaja Konn“. Töötajad said samal ajal targaks dekupaaži alal. Kogu koolile oli pidulik kontsert ja ühine lõunasöök. Direktor pidas meeles tööjuubilare. Töötajate osavõtt endomondo liikumissarjast „Porkuni töötaja liigub – liigub“ sai ära märgitud loosiauhindadega. Neljapäevased tegevused lõpetas kooli pensionäride meelespidamine lilleõiega.

Reedel olid õpetajad kehastunud, õpilaste üllatuseks, – õpilasteks. Vahetunnid olid sisustatud erinevate mängudega, elevust tekitas teatevõistlus „uute ja vanade“ õpilaste vahel, mis lõppes sõbraliku viigiga.

HEAD ÕPETAJATE PÄEVA!

Hoia ja hooli!

4. oktoober – rahvusvahelie loomakaitsepäev. Mida see tähendab? Siinkohal lõik Õhtulehest: „Looma+õiguslus+organisatsiooni Loomade Nimel kõneisiku Anita Jürsoni sõnul algab loomasõbralik käitumine inimeste suhtumisest loomadesse ja nende kohtlemisest. “Oluline on mõista, et loomad tunnevad valu nagu meiegi ja soovivad vältida kannatusi,” ütles ta.” (Pikemalt saab artiklit lugeda siit https://www.ohtuleht.ee › Uudised › Uudised | Loomad).

Virge ja Heleri õppekäik Väike-Maarja  Loomakliinikusse.

Meie käisime näitlikul õppepäeval V-Maarja Loomakliinikus. Loomaarstid Jaan ja Maia Vainultid rääkisid meile, miks loomaga peab arsti juures käima. Nad näitasid lastele kass Willemi ja koer Emmaga tegutsedes, kuidas looma tervist kontrollida ja ravida. Veel saime teada, et loomadel peab samuti olema oma pass ehk pildiga dokument ning et loomaarstiks peab õppima ülikoolis 5 aastat.

Edasi kulges meie sõit Varjupaikade MTÜ Virumaa varjupaika, kus kogesime hüljatud või eksinud loomade kurvemat saatust. Onu aga lohutas meid ja rääkis, et paljud loomad saavad endale uue kodu ja et varjupaigas on neil siiski parem elada kui tänaval… Külakostiks viisime suurtele õuekoertele hommikusöögist üle jäänud sooja putru. Kiisudele ostis iga laps oma taskuraha eest väikese paki konservi ning valis oma lemmiku, kellele see kinkida…

See oli meie jaoks väga õpetlik päev. Aitäh võõrustajatele ja sooja südamega inimestele, kes loomadest hoolivad! Eksperdid kinnitavad, et inimesed ei ole loomadest targemad, vaid lihtsalt erinevad…

08.-12. oktoober – aktiivne tegevus  väljaspool klassiruumi jätkub

Teisipäeval  on õp. Küllikese ja Merlini klass õppekäigul Metsamõisas.

Kolmapäeval lähevad õp. Helge lapsed Väike-Maarjasse Kaarli Tallu.

Neljapäeval sõidavad õp. Inge lapsed Aegviitu ning

reedel toimub õp. Virge õuesõppetund “Tamme ja puraviku vaidlus” Neerutis.

ÕUEMÄNGUDE PÄEV ootab  ikka veel päikest ja kuiva ilma…

Küllikese ja Merlini klass Järsi külas

9. oktoobril pärastlõunal viis tee meid juba natuke tuttavasse Järsi külla.

Kohtusime giid Helgi`ga oma bussiukse juures ja suundusime metsaparki. Tuletasime meelde eelmise õppekäigu tarkust, kuidas saab vahtralehtede järgi teada, kus on puhas õhk. Saime uusi teadmisi samblakroonist ja sellest, miks on kase koor vahel tume ja väga paks, mis on rähni sepikoda ja kuidas ta seal töötab, mis on ohvrikivi ja miks seda tänapäeval soovikiviks nimetatakse. Soovisime kõik ka ühe salajase soovi. Uudistasime metsaonni ja tutvusime pisut metsamatemaatikaga.  Ja siis teatas üks õpilane, et siin me oleme juba olnud, tõepoolest – ring oli täis saanud. Giid tuletas meelde ka vana tarkust, metsas liikudes tuleb vaadata mitte ainult liikumissuunas, vaid iga natukese aja tagant ka tagasi, et saaks tee meelde jätta. Meisterdasime püstkojas looduslikust materjalist kaunistuse /topsi /hoidiku. Saime materjali ka kooli kaasa, et soovi korral edasi meisterdada. Enne kooli jõudmist sai õpilane, kellel oli olnud just sünnipäev, valida endale ise klassi poolt Tamsalus poes kingituse.

Peitusepäev

Mitu nädalat edasi lükkunud ÕUEMÄNGUDE PÄEV sai lõpuks toimuda ilmataadi lahkel loal neljapäeval, 11. oktoobril. Kolmandat korda toimuv õuemängude õppepäev oli seekord suunatud erinevatele peitusemängudele. Nooremad lapsed said mängida mänguasjapeitust „Soe-külm“ ja klassikalist peitusemängu „Uka-uka, mina prii!“ Kahe klassi lapsed pidasid „Aarete jahti“. Suuremad mängijad ajasid peitjaid taga maha, kividele, puudele või mujale joonistatud nooli mööda. Põnev ja kaasahaarav tundus olema ka mängu „12 pulka“ mängijatel. Päeva lõpus jagas direktor igale klassile ämbritäie kriite. Ikka selleks, et lapsed õues mõnusalt aega veeta saaksid.

Terje, Mairi, Inga ja Virge tänavad kõiki tublisid mängijaid, nende asjalikke juhendajaid ja agaraid abilsi. Oli jälle üks õpetlik päev läbi mängu! Aitäh!

Virge eestvedamisel õuesõpe Neerutis

Neerutisse jõudes leidsime Sadulamäelt metsavalvur Vana Tamme tervituskirja. Kirjast lugesime, et metsavana kontrollib laste klassis õpitud tarkusi. Ta andis meile ülesande, mida iga õpilane metsarajal täitma pidi. Vana Tamm uuris, kas tunneme metsa kooslust, erinevaid puid ja seeni. Veel pidime otsima kirjakesi, mis kokkuvõtteks andis meile leedu muinasjutu „Tamm ja puravik“. Lapsed joonistasid tegelaste kahekõnest pildiseeria. Õppetunni lõpetasime sooja tee ning maitsva koogi ja „kohevate puravikega“. Taipasime, et oma matka käigus saime kasutada mitmeid vanasõnu: ära hõiska enne õhtut, uhkus ajab upakile, austa vanemaid, ära naera teise õnnetuse üle, enne töö ja siis palk jm.

Vana Tamm oli meiega väga rahul. Õuetund meeldis ka lastele ja lubasime, et tuleme varsti jälle! Tunnis osalesid veel Heleri ja Ants.

Helge klass Kaarli talus

10. oktoobril käisime külas Kadril Kaarli talus, mis asub Väike-Maarjas. Saime näha, kuidas käib leivataigna valmistamine ja kaasa lüüa leivapätsikeste vormimisele. Leivakesed kaunistasime rosinate ja seemnetega. Seejärel läksid leivakesed kerkima ja meie ringkäigule, kuidas viljast jahu saab. Kööki naastes olid meie leivakesed ilusateks pätsikesteks kerkinud ning valmis minema ahju küpsema. Õige pea oli juba tunda mõnusat leiva lõhna. Peale veidi aja ootamist olid meie leivad valmis ja saime maitsta värsket omatehtud leiba.

Aeg lendab -15.-19. oktoober – taas suurpärased plaanid.

Esmaspäeva hommikul kell 08:00 toimub õp. Imbi klassikoosolek.

Teisipäeval on õp. Signe ja õp. Inga klassi lapsed  Rakvere Linnakodaniku muuseumis. Samal päeval külastavad õp. Gertu ja õp. Merlini lapsed Rakvere kodutute loomade varjupaika ning  teisipäeval toimub ka HEV riigikoolide töötajatele mälumäng. Võõrustajaks seekord Porkuni Kool.

Neljapäeval liiguvad majas külalised Viru-Nigulast ja Moldovast ja

neljapäeval läheb õp. Helge õpilastega Tartusse. Reedel on õp. Imbi oma klassi lastega õppekäigul nii Tamsalus kui  Väike-Maarjas. Kuid  reedel, 19.oktoobril

kell 09:00-12:00 toimub mm-saalis  lastevanemate koolituspäev ning

tihe programm lõpeb kell 13:00 on õppenõukoguga.

Päevakord:

*Pikendatud õppeaja jätkamine – Tiit Leemets, klassijuhatajad.

*Uute individuaalsete õppeplaanide/kavade rakendamine toimetuleku ja/või lihtsustatud õppekava alusel õppivatel lastel – Urve Karp, klassijuhatajad.

*Järelevalve

Urve Karp andis infot tagasisidet järelevalve ettekirjutuste paranduste kohta.

1. Viia töötajate tööaeg kooskõlla seadusega- antud viga oli ühel töötajal ja see sai muudetud

2. EHIS andmete õigsus- direktor tegi muudatused kohe peale järelevalvet. Mõnel töötajal oli kvalifikatsioon valesti märgitud.

3. Uuendada juhendid – värskendatud on asjaajamiskord, palgajuhend, lähetusjuhend, töökorralduse reeglid, dokumentide loetelud

Virge klass Lillaka talus

Ühel udusel sügishommikul võtsime ette matkatee Kännukülla. Lillaka talu perenaine Merle tutvustas meile lahkesti oma kodulinde ja -loomi. Külakostiks oli meilgi üht-teist kaasas, kuid nendele meeldis laste korjatud värske rohi. Merle vastas rõõmuga laste küsimustele ning seejärel kutsus kõiki teed jooma. Teelaua ääres arutlesime J. Oro jutukese „Muna“ üle.

Tagasiteel nägime järvel veel mitmeid rändlinde, kes hoolega valmistuvad äralennuks. „Leheinglid“ lehvitasid neile järele lehesahina saatel… Imeline sügis… Suur tänu Merlele ja tema lemmikutele.

Signe ja Inga lastega Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis

16. oktoobril käisid Signe ja Inga klassi õpilased Rakveres. Linna ja kooli tagasi sõitsime liinibussiga. Külastasime Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumi. Saime teada, kuidas elati 100 aastat tagasi. Sellel ajal ei olnud televiisorit, arvutit, telefoni, pliite  jt elektrilisi masinaid. Muuseumi köögis saime ise võid valmistada. Selleks on vaja vahukoort, purki ja soola. Raputasime purki, mille sees vahukoor. Loksutades läks vahukoor paksuks ning sellele lisaks tekkis vadak ja või oligi valmis. Oma tehtud või maitses värske saiaga suurepäraselt. Lõpetuseks mängisime muuseumi mängutoas mängu „Kass ja hiir“. See oli lõbus. Lõunat sõime Laada Cafes. Toit maitsev ja kõht täis.

Konna Kohviku uudised

Septembrikuus kõik-kõik on uus…

Uue õppeaastaga sai õpilaskohvik uue logo ja nime. Selle aasta kohviku nimedeks pakuti Lille Kohvik, Nurga Kohvik ja Konna Kohvik. Häälte enamusega sai kohviku nimeks Konna Kohvik. Hääletamise õigus oli firma töötajatel. Noored firmapidajad ja  töötajad joonistasid konnast pilte, mis võiks sobida logoks. Logo valimisest võttis osa kogu koolipere. Oma panuse andsid 67 inimest. Hääli jagus kõikidele joonistajatele. Kõige rohkem punkte sai Anastassia joonistatud konn. Tema joonistust näeme kohviku kuulutustel, hinnasiltidel, rinnamärkidel ja kliendikaartidel.

18. oktoobriltoimus Porkuni Koolis Konna Kohviku aktsiaturg. Aktsiakapitaliks oli 200 eurot, mis müüdi ühe tunniga. Aktsiate müügist saadud rahaga täidame Konna Kohviku riiulid ”hea ja paremaga.” Mairi, Merlin ja kohviku personal loodab meeldivale koostööle oma suurte ja väikeste kohvikusõpradega.

LEMMIKAEG – KOOLIVAHEAEG 22.10 – 28.10

Vaheaja esimesel päeval toimub töötajatele AUTISMI-alane TEACCH-metoodika koolituspäev. Materjaliga saab tutvuda e-koolis.

Järgnev nädal: 29. oktoober – 02. november on koolis liiklusnädal. Kuid avalikustatud plaane on teisigi. Teisipäeval sõidavad õp. Gertu klassi lapsed rongiga Tallinnasse Eesti Loodusmuuseumisse, teisipäeval kell 12:45 toimub kogemusnõustamise töögrupi koosolek õp. Imbi klassis ning  kolmapäeval 6.-7. tunni ajal toimub  kõigile huvilistele rahvastepalliturniir võimlas.

Meenutused…

Küllikese klass  muuseumis

30. oktoobril saime uue kogemuse ja nägemuse muuseumist. Oli huvitav, õpetlik ja lõbus. Kindlasti külastame nüüd muuseume tihedamini. Täname toredaid linnakodaniku muuseumi töötajaid, õp Millit ja Haltit ja bussijuht Antsu. Õpilased: Kelly, Ceitlin, Ken.

Rahvastepalli turniir

Oktoobrikuu viimase päeval olid rahvastepalli turniirile oodatud kõik soovijad. Nooremad õpilased, kes seda mängu veel ei osanud, said võistlejatele kaasa elada. Turniiril osales neli võistkonda, kes kõik mängisid kõigiga kaks mängu. Seega iga võistkond pidi mängima kuus mängu. Võistkonnad olid väga tasavägised ja kuni viimase mänguni polnud selge, et  kes võidab. Seekord saavutas üldvõidu „punaste” võistkond, teiseks tulid „rohelised“ ja „kollased“, nemad said kokku sama palju punkte ja ka nende omavaheline mäng jäi viiki. Kolmanda koha saavutas „siniste“ võistkond. Kõigile võistkondadele anti auhinnaks kott kommidega. Evelyn tänab võistkondade juhendajaid: Aitäh Galja, Kaidi, Inga, Renneli ja Marika!

Gertu klass loodusmuuseumis

30. oktoobril külastas Gertu klass Tallinna Loodusmuuseumi. Alustasime sõitu koolibussiga, sõitsime Porkunist Tamsalu. Tamsalust jätkus tee rongiga. Pealinna jõudes jalutasime läbi vanalinna Loodusmuuseumi poole. Palju elevust pakkus Balti jaamast vanalinna poole viiv maa-alune tunnel. Loodusmuuseumis võttis meid vastu väga tore giid. Esimesel korrusel asus „isad ja pojad“ näitus. Seal võis näha Eesti metsloomade ja nende poegade topiseid. Teisel korrusel asus geoloogia saal. Kolmandal korrusel asus metsasaal. Seal sai näha Eesti aasadel ja niitudel pesitsevate loomade ja putukate topiseid. Pärast Loodusmuuseumi külastust õnnestus meil näha ka Balti jaama turuhoonet. Turuhoonest leidsime toreda  kohviku, kus me lõunasööki söömas käisime. Hiljem said lapsed võimaluse iseendale turult õuna osta. Siis tuli meil juba kiirustada tagasi rongile ja sõita kooli. Seltskonna moodustasid Johanna, Kristjan, Kevin, Siim, Renneli ja Gertu.

NOVEMBER – MARDI- JA KADRIKUU

Päike ei paista, päike ei sära,
kõik linnud väikesed lendavad ära.
Õues on külm, seal lapsed ei mängi –
vara läheb pimedaks, vara poevad sängi…

Hingedeaeg on sügisene periood eesti rahvakalendris, mil austati ja oodati koju surnud esivanemate hingi.

Virge ja Heleri Järva-Jaanis

Võtsime ette sõidu Järva-Jaani kirikuaeda… Eelnevalt tegime peatuse Tamsalus, et korrata üle mõisted liiklus, liikleja, liiklusmärgid, ülekäigurada, ülesõidutee, tunnel ja viadukt. Kuigi ilm oli vesine, tegime tiiru 100 tamme pargis, mille avamisest 1. juunil isegi osa võtsime. Edasi kulges meie sõit Järva-Jaani, kus on 13. saj. pärit eesti kõrgeima torniga kirik ja selle ümber kirikuaed. Süütasime küünlad surnute mälestuseks ja soovisime hingedele – puhaku rahus! Kirikus näidati ja räägiti meile, miks inimesed seal käivad ja mis kirikutes tänapäeval veel toimub. Oli hall, sombune ja hingede rändamisele omapärane ilm…

Ka novembrikuus ei tule tegevustest puudu…

05.- 09. november

Esmaspäeval  algusega kell 14:30  toimub õp. Virge klassi klassikoosolek.

Esmaspäeva õhtul kell 19:00 toimub Porkuni Kooli mm-saalis (C-korpuses) Tapa vallavalitsuse kohtumine vallakodanikega.

Teisipäeva hommikupoolikul toimub päästeametiõppus.

Kolmapäeval läheb õp. Terje oma õpilastega Rakverre Politseimuuseumisse. 

Ja nagu ikka – loe õpetajate toredaid aruandeid…

Helkurinädal

Kuna sügisel on hommikud ja õhtud pimedad ning päikesevalgust vähe, toimus meie koolis peale koolivaheaega helkurinädal.  Kohe esmaspäeval oli helkurikontroll, kus kontrolliti helkuri olemasolu nii õpilastel kui töötajatel. Veel vaadati, kas helkur on ikka nähtaval kohal ning õigel kõrgusel.  Arvesse ei läinud küll helkurilaadsed tooted (millel puudus sertifikaat) ja riietele õmmeldud helkurribad (kuna need kaotavad oma toimet iga pesukorraga). Kõik, kellel olid olemas helkurid, said endale vahva templi käe peale. Hea oli näha suuri ja väikeseid, kellel juba kaugelt paistis helkur koti või riiete küljes rippumas.

Kolmapäeval meisterdas terve kool helkurilaadset toodet, millest valmis üks vahva helkiv krõll. Kinnitasime krõlli koolikoti külge, et ikka rohkem pimedas särada.

Neljapäeval toimus suurema kooliastme õpilastele helkuriteemaline viktoriin. Noorema kooliastme ja hooldusklassi õpilased said vaadata multimeedias helkuriteemalist multifilmi.

Nädala teemaks oli sellel nädalal liiklus ning helkuri kandmise vajalikkusest räägiti terve nädala jooksul. Tuletati  meelde, et üks väike helkur võib päästa sinu elu.

Järgmine helkurikontroll toimus juba uue nädala esmaspäeval.  Seekord oli helkurite kandjaid rohkem ning iga laps, kellel oli juba helkur, sai värvilise templi käele ja suu magusaks väikese šokolaadiga.  Teised, kellel veel polnud helkurit, said selle endale kooli poolt.

Oli vahva ja teadmisterohke nädal. Aitäh kõikidele, kes kaasa aitasid! Aktiivsed eestvedajad olid Signe, Evelyn, Tuuli ja Renneli.

Õppekäik Palmse, Sagadi ja Vihula mõisa

Inge ja Hinna klassid sõitsid 6. novembril vaatama mõisahooneid ja nende sisekujundusi. Palmse mõisa lahke perenaine lubas meid uudistada kaunilt kujundatud ruume ja seal sees olevat omapärase kujuga mööblit, mis erines meie kooli õpilastele ostetud mööblist väga palju. Praegune mööbel, mis mõisa ruumides on  (väljaarvatud II korruse kindralitoas olev tool ja von der Pahlenite esivanemate pink saalis)  osteti nii komplektide kui üksikesemetena Eesti erinevatest paikadest. Kahhelahjud I ja II korrusel on aga vanad, vastavalt 19. sajandi algusest ja 18. sajandi lõpust. Ekstra meile pandi vändaga käima orkestrioola, mis on pärit 19. sajandi lõpust. Selles muusikaautomaadis on nelja vahetatava trumli peal 24 lugu tollele ajale iseloomuliku tantsumuusikaga. Orkestrioola on riidekapi suurune muusikaautomaat. Palmse oli esimene mõis Eestis, mis taastati koos kõigi mõisasüdamesse kuuluvate hoonetega, andes sel viisil hea ülevaate Eestimale läbi sajandite iseloomulikust rüütlimõisast. Restaureerimistööd toimusid aastail 1975-1985, nende käigus avastati ja osaliselt ka taastati seinamaalingud.

Palmsest sõitsime Sagadi mõisa. Seal vaatasime mõisa ümber olevat aeda ja käisime muuseumis olevas poes. Selle maja II korrusel oli samal ajal ühe kooli 3b klassi õppetund. Sagadist sõitsime edasi Vihula mõisa. Jalutasime mõisa hoovis, istusime korraks golfi autosse ja liikusime edasi väga ilusate restaureeritud autode juurde, mis olid valmistatud 1937 ja 1953 aastal. Autosid saime vaadata läbi klaasist seina.  Aeg oli siis juba nii kaugel, et oli vaja hakata koju tagasi sõitma. Osalesid ka  Ruth, Viivi ja Johannes.

Terje klass  Politseimuuseumis

Kolmapäeval, 7. novembril  käis meie klass õppekäigul Rakvere Politseimuuseumis. Muuseumis saime palju teada politseitöö kohta, seal oli rohkesti põnevat uudistamist ning toredaid tegutsemise võimalusi. Linnaskäiguga kaasnes loomulikult ka kaupluste, teatripargi ja kohviku külastamine. Meil oli väga tore päev!

Maitsete ja lõhnade päev

7. novembri hommik oli hooldusklasside koridor sagimist täis, sest hooldusklasside õpetajad valmistasid ette maitsete ja lõhnade päeva. Iga õpetaja toonud kaasa erinevaid õppevahendeid, mis asetati koridoris erinevatele laudadele. Ühel laual olid asjad lõhnade tundmiseks, teisel laual aga maitsmiseks. Õpetajad olid oma ülesannet väga tõsiselt võtnud ning mõlemad lauad nägid välja väga rikkalikud. Kui asjad oma laudadel, sai iga klass lastega nuusutamas ja maitsmas käia ning arvata, mis miski on või mille lõhna mingi asi meenutab. Laudasid külastasid ka teised õpilased ja koolitöötajad.  Tundus, et see pakkus paljudele huvi. Igatahes oleme tänulikud kõigile, kes meie laudade juures käisid ja enda jaoks nii mõnegi uue maitse või lõhna avastasid.

Anu, Inge, Reine, Hinna

Küllikese, Milli ja  Halti õpilased Rakvere Raamatukogus

Vihma sadas. Et me liiga märjaks ei saaks, lasi raamatukogu töötaja meid parklapoolsest uksest sisse. Suundusime trepist üles laste osakonda, kus võtsime üleriided seljas.

Tund algas muinasjutuga lugemise tähtsusest. Vaatasime raamatukogu kõige väiksemat ja kõige suuremat raamatut. Mängisime värvimängu raamatuga. Nuputasime, missugused nägid välja ja milleks kasutati vana-aja asju. Proovisime olla arstid ja panna diagnoose haigetele raamatutele. Nägime kummalisi järjehoidjaid, mida inimesed on raamatute vahele unustanud. Mängisime ja vaatasime raamatuid vabal valikul. Tänasime raamatukogutöötajaid ja suundusime „Kama“ kohvikusse, kus nautisime natuke head ja paremat. Õpilased arvasid, et sellisesse tundi võiks alati tagasi minna !

Uus nädal – 12.-16. november karavan liigub edasi…

Esmaspäevahommikune infotund toimub seekord algusega 08:30 – antud teadmine väärib kroonikasse talletamist – räägitakse arenguvestluste korraldamisest ja läbiviimisest.

Teisipäeval  kell 09:50 toimub traditsiooniline LIIKUMISAKTIIVSUSE PÄEV.

Teisipäeval lähevad õp. Halti, õp. Milli ja õp. Küllikese klassi õpilased Rakvere Linnakodaniku majamuuseumisse ning  reedel sõidavad I klassi lapsed õp. Imbi ja Terjega tutvuma Rakvere linna suurte ja väikeste majadega ning külastavad raamatukogu.

13. november – Pärnu Toimetulekukool  käis meie kooli seest ja väljast, eest ja tagant jne vaatamas – hakkavad ka ehitama?  Küllap said häid ideid ning jõudu neile! Porkuni Kooli ehitamise algideest kuni ehituseni kulus 10 aastat!

Ilmateade

Kolmapäev – 14. november – taevas selgineb – kas tõesti  päike?

Juba pikka aega on ilmad tuulised, vihmased, udused, rusuvalt hämar…

Tasapisi hakkame valmistuma jõuludeks – aeg tõepoolest LENDAB …

Evelyni juhtimisel stardib iga-aastane liikumisaktiivsuse päev

Juba traditsiooniks saanuna toimus meie koolis novembris liikumisaktiivsuse päev. Klassid pidid läbima erinevate ülesannetega jaamu. Iga jaama eduka läbimise eest teenis klass ühe tükikese puslest, mille kokku panemiseks pidi käima 12. erinevas jaamas. Tegevused jaamades olid väga erinevad: täpsusvisked, mullide puhumine, erinevad osavust nõudvad harjutused, roomamine tunnelis jne. Lastele meeldib ja alati on siis maja elevust täis!

Hilissügisene 19.-23. november

Esmaspäevahommikune infotund toimub taas algusega 08:30.

Teisipäeval sõidavad kasv. Tiiu ja kasv. Galina rühma lapsed  Rahvusooperisse Estonia vaatama muusikali Pipi Pikksukk.

Kolmapäeval külastab õp. Virge koos lastega Imaveres asuvat Eesti Piimandusmuuseumi.

Eelteade – midagi uut!

29. novembril on koolis LAHEDA KUDUMI NELJAPÄEV – osalema on oodatud kogu koolipere.

Ja juba ongi käes  järgmine nädal – 26.-30. november

Kolmapäeval sõidab õp. Evelyn sportlastega Tallinnasse EO võistlustele kergejõustikus.

Kolmapäeva õhtul külastavad kasv. Sirle ja kasv. Andi rühma lapsed Väike-Maarjas muusikafestvali raames korraldatud muusikakooli õpilaste kontserti.

Neljapäeval on koolis LAHEDA KUDUMI NELJAPÄEV.

Reedel osalevad mõned pedagoogid TT-koolide õppepäeval Urvastes.

OLE HOOANDJAKS! – Eriolümpia maailmamängud Abu Dhabi 2019

Porkuni  Kooli kahel õpilasel, Siimul ja Nastjal on suurepärane võimalus esindada Eestit  Abu Dhabis toimuvatel Eriolümpia maailmamängudel. Märtsis 2019 Abu Dhabis  osaleb Eestist 41 sportlast, 13 treenerit, 2 delegaati, 2 abipersonali ja 1 arst. Eesti on esindatud 10 spordialal: jalgpall, korvpall, sportvõimlemine, iluvõimlemine, ujumine, kergejõustik, judo, bowling, bocce ja treatlon. Siimu aladeks on kuulitõuge ja 100 m jooks, Nastjal 100- ja 200 m jooks,  lisaks osalevad mõlemad 4×100 teatejooksus. Siim ja Nastja teevad nädalas mitu treeningut ja ootavad juba väga võistlusi.

Meil kõigil on võimalus SIIMU, NASTJAT ja teisi võistlustele sõitjaid toetada. Selleks vaata hooandja videot  https://www.hooandja.ee/projekt/eesti-eriolumpia-abu-dhabi-maailmamangudele ja anna oma panus. Ka väike  toetus on meile oluline!!!

Signe ja Inga lastega Savi talus

26. novembril võeti ühiselt ette retk Savi tallu. Söödeti  loomi ja saadi  tuttavaks metsavanaga, kes jutustas, kuidas loomad ja linnud elavad talvisel ajal. Koos meisterdati  lindudele toidualus, joodi teed ning söödi  jõululeiba.

Aitäh Savi talu lahkele pererahvale!

Ilmateade – 27. novembri hommik– lumi maas! Porkuni on üleni valge…

Vahepalaks mõttetera kooli kodulehelt-

Kes ise ei julge olla, see teise valgust ei salli.
/Doris Kareva/

Evelyn tublidega kergejõustiku mitmevõistlustel

Kolmapäeval, 28. novembril osaleti Tallinnas EVPISL  kergejõustikuvõistlustel. Noorematel võistlejatel oli aladeks 60 m – ja 200 m jooks ning kaugushüpe. Vanematel sportlastel oli aladeks 60 m ja 400 m jooks, kuulitõuge  ning kaugushüpe. Kõikide alade tulemused arvestati ümber punktideks mille alusel selgitati välja paremusjärjestus. Auhinna sai iga vanuseklassi kuus paremat.

Meie kooli õpilastest saavutas II koha Nastja ja Angela, Kalevi IV, Merlin, Mathias tulid V ks ning Martti ja Siim sai VI koha karika ja diplomi.

Endast parima andsid ka Kert, Kristjan ja Elisa, kahjuks nemad seekord kuue hulka siiski ei jõudnud.

29. november – hommikul -10˚ ning tugev lõunatuul…

DETSEMBER – JÕULUKUU

See aastalõpu kerge raskus
ja unistus, mis ootab ees…
Ei saa ju öelda nagu kõigel oleks minna lastud,
ei saa ju öelda nagu ainult umbes olnuks teed.
Ja tuleb uus ja valikuid on jälle sadu,
kui oskaks hinnata, kui süda teaks…
Üks selge vaid, et keset kasvamist ja kadu
me hingesädet elus hoidma peaks…

03.- 07. detsember – tähtis nädal!

Esmaspäeval  kell 10:30 toimub mm-saalis väike advendiaja näidend “Metsarahva jõuluootus.” Sellele järgneb aatriumis üheskoos kuuse ehtimine ja koolimaja kaunistamine.

Kolmapäeval, 5. dets., sõidavad õp. Virge klassi lapsed Imaverre  ning

neljapäeval jõuab koolimajja kauaoodatud laste sõber ONU TOMMY. Kontsert kallitele- kaugetele külalistele algab kell 15:00.

Virge ja Helge klassid Eesti Piimandusmuuseumis

Tänane õppepäev möödus meil Imaveres asuvas  Piimandusmuuseumis. Piima-Tiina (nii paluski muuseumipedagoog ennast nimetada) soe ja südamlik vastuvõtt viis meid läbi lühikese piima- töötlemise ajaloo hoopis suurde kööki, kus esmalt segasime kokku karaskitaigna. Seejärel saime oma kätega teha ja silmadega näha, kuidas vahukoor mõnusate rütmide saatel võiks tantsis. Imemaitsev karask ja sulavõi viisid või keele alla…

Suur tänu  muuseumitöötajatele taas ühe hariva päeva eest!

Küllike ja Merlin Metsamõisa jõulumaal

Juhendaja Helgi ootas meid juba, kuigi jõudsime varem. Uurisime metsaparki sagedamini külastavate loomade jälgi, kelleks olid jänesed, rebased, hiired ja metsnugised. Proovisime kõndides teha ise jänese jälgi, mis oli väga raske. Kuulasime jutukesi, kuidas tekkisid  loomad ja puud. Tuppa jõudes tegime kaminasse tule ja soojendasime ennast vaarikavarre teega. Meisterdasime endile jõuluhõngused küünlahoidikud, mille valmides süütasime seal küünlad. Tutvusime loomade makettidega. Saime ise katsuda paljude loomade nahku, nägusid, sabasid, käppasid ja kuulata jutte nendest loomadest. Rääkisime toiduahelast.

Täname südamest meie juhendaja Helgit.

10.-14. detsember – nädal enne vaheaega

Algab sõbraliku poisi ja tüdruku valimine. Hääletamine sekretär Taive juures.

Esmaspäeval algab infotund taas kell 08:30- kogemusnõustamise töögrupp tutvustab LÄHTETASEME uuendatud/korrastatud materjale  kolmes kooliastmes.

Teisipäeval toimub jõulupeo proov, kolmapäeval veedavad õp. Helge klassi lapsed õppepäeva Rakvere linnuses.

Kolmapäeval lähevad hoolduse ja noorema kooliastme õpilased Rakvere teatrisse jõulumaale “Pipi peab jõule!” ning neljapäeval on õp. Signe ja õp. Inga kl. lapsed Rakvere linnakodaniku majamuuseumis ja  sic!

Reedel on kooli töötajate koolituspäev Amblas.

Evelyni kokkuvõte  EO Eesti Ühenduse sulgpalli võistlusest

Juba mitmel aastal on olnud meie kooli õpilastel võimalus vahetunnis mängida sulgpalli. Eelnev andis julguse, et minna eriolümpia sulgpalli võistlustele, mis toimus 12.12 Haapsalus. Lisaks harjutasime mängu ja eriti servimist ka kehalise kasvatuse tunnis. Võistlejad said kõik kolm – neli mängu mängida. Esimese mängu põhjal paigutati võistleja tugevusgruppi. Järgmised mängud toimusid turniirisüsteemis omas divisionis. Tulemused: Egert ja Carmen I koht, Martti, Kaido, Elise ja Elisa said II koha, Kristjan III koha. Üheskoos tõdesime, et olime üllatavalt tublid  ja soovime ka järgmisel aastal osaleda. Seega reket kätte ja kõik sulgpalli mängima!

Helge ja Kaidi lastega Rakvere linnuse jõulumaal

Käisime klassiga 12. detsembril ajaloohõngulisel jõulumaal Rakvere Linnuses. Astudes läbi linnuse väravate ootasid meid ees kivistunud päkapikud ja haldjad. Laususime päkapiku abiga võlusõnad ja tegime pai ning kõik tegelaskujud ärkasid ellu.  Jõulumaa sai avatuks sõjapäkapiku kahuripauguga, mis ehmatas meid kõiki väga vaikseks. Edasi ootas meid ees päkapikk Tauno tantsutund, kus õppisime Itaalia jõulutantsu. Peale tantsu pakuti meile tassike teed ja ootamas oli meid sõjapäkapikk kummituste kambris, kus hoiti pahalasi, kes tahtsid jõule ära rikkuda. Seal oli natuke hirmus. Edasine teekond viis meid õue loomi söötma. Jõulumaiuspala sai hobune, eesel, kitsed ning lambad. Seejärel käisime võlurite juures, kus igaüks sai savist mündist võluväel kuldmündi. Muinasjututoas kuulasime juttu Okasroosikesest, kes lõpus, oh imet, ärkas päriselt ellu ja pilti sai teha päris printsessi ja printsiga. Veel kaunistasime piparkooke  ja vaatasime näidendit siilikesest. Ja lõpuks saabus jõuluvana, seekord tuli ta eesliga. Kui luuletus loetud ja maitsev söök söödud, siis võis kodutee või õigemini tagasitee kooli alata.  Möödasõidul vaatasime üle ka Rakvere linna jõulupuu.

17. detsembril toimus erakorraline arenguvestluse heakskiitmine.

17. detsembril sõidavad õp. Signe ja õp. Küllikese klassi noored Jõgevale.

Teisipäeval lähevad õp. Küllikese kl. noored Tallinna jõuluturule.

Kolmapäeval kutsub jõuluvana kõiki lapsi PÄKAPIKUKOOLI ning

kolmapäeval toimub kooliperele väike kontsert ja  PIDULIK ÕHTUSÖÖK.

KOOLI JÕULUPEOPÄEV on 20. detsembril.

Päev algab juba enne lõunat –

Kell 10:00 – 13:00 toimub traditsiooniline Jõululaat.

Avatud on kohvik ja töötoad ning  kell 14:00  toimub õpilaste jõulukontsert.

Tänavuse, Eesti-100 aasta raames, esitasid lapsed jõulupeol nii uusi kui aegumatuid jõuluviise, tantse ja pillilugusid …

Mõned muljed…

Küllike ja Merlin õpilastega Jõulureisil

Selle aasta viimase koolinädala teisipäeva hommikul  (18.detsember) võtsime ette rongireisi Tallinnasse. Külastasime uue ilme saanud loodusmuuseumi. Einestasime Mc Donaldsis. Nautisime jõuluehtes linna ilu, imelist Raekoja platsi jõulukuuske ja jõuluturgu ning jutustasime jõuluvanaga. Porkunisse tagasi jõudsime alles õhtul.

Päkapikukool

Jõulud on imeline aeg. Aeg lähedastega koosolemiseks, igahommikused päkapikkude ootamised ja lõpuks ka jõuluvana tulemine.

Aga enne seda on päkapikkudel palju toimetamist.

Porkuni Kooli õpilastel oli võimalik 19. detsembril osa saada päkapikukooli tundidest.

Tublid päkapikud toimetasid õpilastega jõulujutu, jõulupilli, jõulumängu, jõuluspordi, jõulusoovi, jõulukunsti, jõulumeisterduse, jõuluküpsiste ja jõuluteatri tundides.

Jõulukoolis õppinud lapsed andsid tundide alguses päkapikukoolivande. Tundide lõpus aga läbiti võlutunnel ja kinnitati õpitud teadmised templiga.

Toredaid pühi kõigile! Soovivad päkapikud: Age, Anu, Evelyn, Helge, Inga, Mairi, Marit, Margit, Merlin, Signe, Terje ja Virge.

* * *

2018. aasta kõige sõbralikumad lapsed on

ANASTASSIA PISSAREVA ja ANDREAS MEIER

PALJU ÕNNE!

* * *

JÕULUVAHEAEG!

Kohtume 7. jaanuaril 2019. a. !

* * *

25. detsembril lahkus igavikuteele Porkuni Kurtide Kooli endine kauaaegne väga armastatud õpetaja Vaike Pent (15.06.1927 – 25. 12.2018).

R.I.P.

JAANUAR

Aasta läbi kestis aasta 
noh ja nüüd on aasta läbi
seda aastat me ei taasta
mis on läbi see on läbi
pole hullu tuleb uus
juba jaanuarikuus

7. jaanuaril oleme jälle kõik koolis – kurvad-rõõmsad korraga –  vaheaeg on märkamatult otsa saanud.

8. jaanuar – õues on maas korralik lumevaip/järved kahjuks peaaegu tühjad.

Rõõmsam nägu!

10. jaanuaril tähistame Porkuni Kooli  sünnipäeva –  11. jaanuaril möödub 94 aastat.   Seda tähistati esitluse vaatamisega kooli ajaloost ning väikese eeskavaga laste esituses. Eelmisel päeval käis meile esinemas kooli sünnipäeva tähistamise raames Sepo Seeman.

Aasta sõbralikud lapsed süütasid koos direktori ja õppejuhiga  tordil küünlad – aeg, peatu! Kogu aatrium õhkas pidulikkust… Kuidas meie kool nii kaua kestnud on? – Virge ja Tiiu klassi laste poolt esitatud lõpulauluga “Hoia ja hooli”  on kõik öeldud…

Kogu koolipere sai suurest tordist suu magusaks nagu sünnipäeval ikka ja siis jälle argiaskelduste juurde.

Koolielu kulgeb rahulikult edasi, kõigil oma tegemised.

Signe, Inga ja Merlini  klassid  Rakveres

15. jaanuaril (kolmapäeval) käisid tööpraktika õpilased ja osad Inga klassi õpilased Rakveres õppekäigul. Külastati Politsei-ja Piirivalveametit ning vaadati, kuidas käib ID-kaardi ja passi tegemine.

Saadi  osa ka Suurtükiväelaste 101.aastapäeva tähistamisest Rakveres. Aastapäev algas rivistusega raudteejaamast, kust algas kunagi võidukas Vabadussõja tee. Suurtükiväepataljoni asutamiskuupäevaks loetakse 16.01.1918. Rännakuga tähistati aastapäeva, mälestati ja anti au vapratele sõduritele. Enne kojusõitu käidi  läbi ka toidupoest. Võrreldi  hindu, vaadati kaubavalikut ning kes tahtis, sai ka ostu sooritada.

17. jaanuar – taliharjapäev.

Lumehanged on väga kõrged! Täna jäide ning tuntav tuul.

Nädal 21.- 25. jaanuar – õppetöö  täies hoos.

21. jaanuar –kohal on esimene tõsisem külm – hommikul Väike-Maarjas -17˚ . Lumevallid on järjest kõrgemad – Ennul on traktoriga väga palju tööd…

Ilus talv!

22. jaanuaril kogunevad õp. Inga, Signe ja õp. Virge klassi lapsed võimlasse pallimängudele ning kolmapäeval, 23. jaanuaril lähevad kasv. Tiiu ja Galina lapsed Uudekülla uisutama. Reedel, 25. jaanuaril  3. tunni ajal ootab õp. Marika kõiki lapsi MM-saali “Talvisele veeohutuse õppusele”.

Ilmateade – pakane oli nädalavahetusel kohal!

Jaanuarikuu viimane nädal – 28. jaanuar – 01. veebruar

Teisipäeva hommikul kell 08:00 sõidavad II-III kooliastme lapsed Tallinna NUKU teatrisse, kus saab nautida  “Timm Thaler ehk Müüdud naer” etendust.

31. jaanuaril külastasid Katrini klassi õpilased „Elus ja eluta“ teema raames väikest ja toredat loomaaeda Harjumaal. Loomi ja linde nägi päris lähedalt, osa loomi võis ka katsuda. Leidus üsna koduseid olendeid nagu lambad, küülikud, pardid, haned kuni päris eksootiliste elusolenditeni: guanako, jaanalind, emu ning isegi põhjapõdrad. Lahke perenaine näitas loomi ja jutustas ka juurde. Oodatud ratsutamine jäi lumeolude tõttu kahjuks ära, aga lastele meeldis külastus sellele vaatamata väga.

VEEBRUAR

Veel on neil koidikutel kulmud hallid, 
päev uinub enne pärisärkamist;
on õhtuil õlgadel jääst kootud sallid,
kust helbekaupa hargneb härmatist.
Siis kuulen, kuidas tasakesi hõikab
mind kauge kevad läbi laisa jää
ja meenutuseks meeltepõhja põikab
arg lohutus, et jäädavalt ei jää
ka külmad mitte…

  1. jaanuar – 01. veebruar – suur sula!                                                      

Signe ja Gertu klassi õpilased Jääaja Keskuses

5, veebruaril külastasid Signe ja Gertu klassi õpilased Jääaja Keskust. Tutvuti eelajalooliste loomadega ja saadi teada, kuidas on aastatuhandete jooksul kujunenud maailma ja Eesti loodus. Lõbus tegevus oli mängukoopas, kus sai teha arheoloogilisi väljakaevamisi, täiendati  koopajooniseid ning vaadati  multifilmi „Välek Vibulane“. Lumekoopas sai näha  karu pesa, lumes elavaid putukaid  ning talvist elu lume all. Palju emotsioone tekitas hiiglaslik mammut ja elusuuruses jääkaru Franz. Õpetlik päev.

Tööpraktika õpilased külastasid töökeskust

6. veebruaril külastasid õp. Signe ja Merlini tööpraktika õpilased Rakvere Kolmainu koguduse juures tegutsevat töökeskust. Töökeskus asub pastoraadimaja alumisel korrusel ja on mõeldud intellektihäirega inimestele. Kaitstud töö teenust pakutakse kolmapäeviti ja reedeti. Tööd, mida keskuses tehakse, on väga erinevad – tehakse süüa, valmistatakse küünlaid, kootakse kaltsuvaipu, tehakse puutööd ning koristustöid õues ja kirikus. Meie kooli õppurid tegid tutvust keskuste inimestega, saadi häid mõtteid ka enda tööpraktika tegevusteks ning pakuti  endi abi hommikusel lumekoristustööl.

Katrini klassi õpilased Rakveres

6, veebruaril võtsid Katrini klassi õpilased osa muusemitunnist „Mänguasjad kohvris“. Tund toimus Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis. Vaadati vanu mänguasju, millega mängisid meie emad ja isad ning isegi vanavanemad. Õpetajatel oli selles osas rohkem äratundmisrõõmu. Seejärel meisterdasid lapsed endale karu, millega saab teatrit mängida. Hiljem said lapsed mängumajas mängida nukkude ja pusledega.

Inga ja Merlin lastega  Rakvere Ametikoolis

7. veebruaril käisid III kooliastme õpilased Rakvere Ametikoolis. Kaheksal õpilasel oli võimalus osaleda abikoka, abipagari, abirehvitehniku erialade töövarjudena. Abipagari töövarjud abistasid pitsasaiakeste valmistamisel, abikokad aitasid salatit teha ja abirehvitehnikud uurisid autot ning said praktiseerida autorehvivahetust. Oli huvitav ja teadmisterohke päev!

Virge lastega mängutunnis

Nädala teema „Mängud toas“ lõpetamiseks mängiti reedel, 8. veebruaril lauamänge.  Viimaseks tunniks kutsuti endale külla õp. Imbi I klassi lapsed. Iga Virge klassi laps sai endale väikese sõbra, kellega koos õpiti mängima ka uusi lauamänge. Küllatulijatel oli kaasas külakost. Kellahelina kõlades pakkusid võõrustajad kõigile taskusse magusa kommi. Mängutund oli muidugi vahva! Paraku möödus aeg märkamatult… Järgmine kord jälle!

11.-15. veebruaril on koolis  SÕBRAPÄEVA NÄDAL.

Eelteatena teame, et esmaspäeval on koolis külalised Randvere Koolist.  Teisipäeval sõidavad õp. Virge ja õp. Helge lapsed Palmsesse Keskkonnahariduse „Ilmastikunähtused“ õppetunnile. Neljapäeval lähevad õp. Terje klassi lapsed NUKU teatrisse “Võlupoodi” vaatama ning reedel sõidavad keskastme klasside õpilased Tallinnasse programmis  “Teeme ise muusikat” osalema. On võimalus õppida  fantaasiapillide toas pillimängu. Juhendajaks   on kuulus Silver Sepp, kes võlub muusika välja jalgratta kummist, naelast vms.

Killukesi siit ja sealt…

Virge ja Helge lastega Palmses

Teisipäeval, 12. veebruaril käisid õp. Virge ja õp. Helge klassi lapsed Lahemaa Rahvuspargi Keskuses Palmses. Osaleti  Keskkonnahariduse õppetunnis „Ilmastikunähtused“.

Õpetaja Enri Uusna ülevaatliku PP-esitluse abil selgitati lastele, kuidas ilm muutub, kuidas tekib rahe, välk, hall jm loodusnähtused. Kuulasime kõue kõminat, uuriti pilve koostist jne-jne. Üllatuseks saadi  teada, et „kõiges on süüdi PÄIKE“. Selles veendumiseks tehti  mitmeid erinevaid katseid ning igaüks meisterdas endale tuulelipu. Õues mõõdeti  tuule suunda, lume paksust ning erinevaid temperatuure. Lastel oli väga huvitav ja teadmisi kinnistav õppekäik.

Aitäh meie bussijuht Antsule, kes meid tollel hommikul läbi maha sadanud paksu lobjaka turvaliselt kohale viis ning pärast õppetundi särava päikese paistel kooli tagasi sõidutas.

Signe, Merlin, Renneli ja Gertu organiseerisid koolis sõbranädala

11.-14. veebruaril tähistas meie kool sõbranädalat erinevate üritustega.

Esmaspäeval kihises koolimaja punastes riietes õpilastest ja töötajatest, nädala värviks oli punane. Esimesel päeval toimus ülekooliline postkastide meisterdamine. Ja kuna selle nädala keskmeks oli sõber, siis sai iga klass ülesandeks valida oma klassi kõige sõbralikum õpilane. Töötajatel oli võimalus anda nädala jooksul oma hääl kõige sõbralikumale töötajale.

Järgmisel päeval ootas meid ees ühine südamete meisterdamine ja nendega koolimaja kaunistamine. Seintele sai pandud ka mõtteterad sõpruse kohta.

Kolmapäeval oli avatud fotosein ja võimalus lasta teha endale südamekujuline näomaaling. Vahetundide ajal meisterdasid õpilased ühiselt sõbrapäevakaarte ning joonistati/värviti ühist seinapilti.
Sõbrapäeval, 14. veebruaril, tervitasid õpilased kooli raadio kaudu oma sõpru.
Kolmanda tunni ajal toimus iga klassi sõbralikuma õpilase ja töötaja väljakuulutamine. Kõik klassid said postkontorist kätte oma postkastid, et klassides sõbrakirju lugeda. Töötajate kirjad jagasid laiali sõbralikud postitöötajad Hele ja Markus. Avatud oli kohvik, kust sai sõbrahinnaga jäätisekokteili ja šokolaadikõrsikuid osta. Sõbrapäev ja ühtlasi ka sõbranädal lõppes juba kaua oodatud discoga – Just in dance.

Terve nädal oli meie koolis palju elevust, kõik olid väga sõbralikud, rõõmsad ja tähelepanelikud teineteise suhtes.

Täname koostöö eest – Sind – Taive, Egon, Mairi, Marika, Urve, Kaire!

Võrratu muusikaelamus

Reedel, 15. veebruaril  osalesid Tiiu, Inga ja Virge klassi õpilased Tallinnas Mustpeade Majas muusikatunnis „Teeme ise muusikat“.

Avatud oli viis õpituba. Meie osalesime Silver Sepa fantaasiapillide õpitoas. 45 minutit loomingulist tööd ja seejärel esinemine suurel laval. Tore oli, et õpilased said nautida eakaaslaste esinemisi: käsikellad Inna Lai` juhendamisel, löökpillid Reigo Ahvena eestvedamisel, räppimine koos Jaanus Saksaga ja häälemängud Anne-Liis Polli dirigeerimisel. Kõik oli äge, lahe ja õpetlik!!! Ega meie õpilased polnud ka „papist poisid“: tugeva puu ja rauaga sai muusikat tehtud. Meie esituse avahelid võlus välja Egert pliiatsiga jalgratta kodaratel, saja-aastasest suusast ja jalgratastest sai võimas trummirühm, A-3 mappi kummi pingutamine täitis basskitarri ülesannet, meloodiapilliks oli naelapill ja kooriülesannet täitis plastiktorude ansambel. Aplaus oli mehine. Kõik võib olla muusika! Õpiprotsessi ja tulemit said nautida Tiiu, Inga, Virge, Kaire ja Andra.

Uus nädal – 18.-22. veebruar

SUUSARADADE olemasolul toimub sel nädalal koolis  suusamaraton.

Teisipäeval sõidavad õp. Signe ja õp. Gertu klassi lapsed Elistverre, et osaleda prügiprogrammis “Meisterdame mõnuga”. Kolmapäeval sõidavad õp. Evelyniga parim spordipoiss ja -tüdruk EO tänuüritusele Valgas. Reedel tähistame Eesti Vabariigi 101. aastapäeva.

Pärast aktust sõidavad lapsed talvisele koolivaheajale.

25.-26. veebruaril toimub majas KOVISIOONI-koolitus personalile.

KOHTUMISENI 4. MÄRTSIL!

Meenutavad Signe, Renneli ja Gertu

Mida teeme prügist?

19. veebruaril osaleti Elistvere looduskeskuse programmis „Vähendame prügi – meisterdame mõnuga“. Saadi teada, kuidas tuleb prügi sorteerida ning tehti tutvust säästliku tarbimisega. Saadi teada, kuidas annab esmapilgul kasutuna tunduvatest asjadest kasulikku meisterdada ning ise tehti nõelapadjaga purk niidirullide hoidmiseks.

Õues tutvuti  loomapargi elanikega. Uuriti, kuidas elab talvel loomapargis karu Karoliina, ilvesed ja oravad.

Taaskasutus on moes, hoia ka sina loodust!

Ilmateade – Eestimaa on kaetud paksu jääkihiga – vähemalt Porkuni.

Päike – 21.02.2019 – hommik -8.

22.02 – hommik – 11.

Praktikavarjud Rakvere Ametikoolis

21. veebruaril käisid jätkuõppe õpilased taas Rakvere Ametikoolis ameteid proovimas. Kolm õpilast said suurepärase võimaluse näha ja kogeda abipagari tööd, kus meie kooli õpilaste käe läbi valmisid kaneeliküpsised ja maitsvad pitsasaiakesed. Üks noormees sai proovida pottsepa ametit ja teisel oli võimalus jälgida tööd, mis hõlmas autotehniku ja automaalri ametit, autode pesu ja pindade hooldust. Päev oli tore ja huvitav, õpilased said juurde uusi teadmisi ning praktikavarju päev andis neile võimaluse kogeda õppimist ametikoolis.

Merlin, Küllike, Ceitlin, Kelly, Anastassia, Kaimo, Ken

26. veebruari Virumaa Teataja annab teada

Haridus- ja teadusministeerium saatis Porkuni kooli direktorile Tiit Leemetsale eelmise aasta oktoobris kirja, kus kooli juhti süüdistatakse ettekirjutuste täitmata jätmises, mida ministeeriumil on õigus käsitleda kui töökohustuste rikkumist.

Töökohustuste rikkumine aga annab seaduse järgi tööandjale õiguse tööleping erakorraliselt üles öelda. Koolijuht seda ootama ei jäänud, vaid esitas ministeeriumile lahkumisavalduse.

“Oleme olnud koolijuhiga viimase poolaasta jooksul tihedas kontaktis,” vastas toimetuse järelepärimisele haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Tarmu Kurm. Tema sõnul on koolijuht andnud ülevaate ettekirjutuste täitmise kohta ja ministeeriumil on plaanis veel kord kooli külastada, et veenduda, kas asjad on korras ja töökorraldus vastab nõutavale. Et kooli direktor on esitanud lahkumisavalduse, kuulutab ministeerium lähiajal välja konkursi uue koolijuhi leidmiseks.

Lugu sai alguse eelmise aasta mais, mil haridusminister Mailis Repsi käskkirja alusel korraldati Porkuni koolis teenistuslik järelevalve, mille käigus avastati hulk rikkumisi, sealhulgas korruptsioonivastase seaduse eiramine.

Teenistusliku järelevalve õiendis märgitakse, et kooli direktor Tiit Leemets on sõlminud töölepingu oma tütre ja õepojaga. Korruptsioonivastase seaduse järgi on aga ametiisikul keelatud teatud otsuste või toimingute tegemine temaga seotud isiku puhul. Teenistuslik järelevalve tuvastas, et kooli direktor on pikema perioodi jooksul rikkunud korruptsioonivastast seadust.

Ministeeriumis selgitas direktor, et tema ja lähisugulaste vahel otsene alluvus puudus ning dokumendid vormistati direktori asetäitja ettepanekul. Ministeeriumi teenistusliku järelevalve õiendis aga selgitatakse, et korruptsioonivastase seaduse järgi on ametiisikul ehk praegusel juhul kooli direktoril keelatud anda oma alluvatele ülesandeks teha toiminguid või otsuseid tema asemel.

Veel selgus, et seitsmeteistkümne õpetaja kvalifikatsioon ei vastanud nõuetele. Mitmel direktori käskkirjal puudus haldusakti kohustuslikuks elemendiks olev õiguslik alus või polnud see piisav.

Töötajate ankeedist tuli välja, et töötajad on direktori käitumise suhtes kriitilised. “Töötajate hinnangul direktor ei hooli töötajate heaolust ja direktori otsused ei ole kõigile ühtmoodi kohustuslikud, mis näitab, et töötajaid koheldakse koolis erinevalt,” kirjutatakse teenistusliku järelevalve õiendis.

Ministeerium tegi järelevalveaktis hulga ettekirjutusi, mille eesmärk oli saada koolis asjad korda.

Porkuni kooli direktor Tiit Leemets ütles eelmisel aastal Virumaa Teatajale, et koolis on väga head õpetajad, kuigi neil ei ole nõutavat magistrikraadi. Samas mainis koolijuht, et kutseõpetajat on raske leida.

Läinud teisipäeval ütles Porkuni kooli direktor Tiit Leemets, et lahkumisavaldus ei olnud seotud ministeeriumi saadetud hoiatusega. Koolijuhi sõnul on vastupidiselt ministeeriumi hinnangule kõik ettekirjutused täidetud. “Seitsekümmend aastat, vahest aitab,” tõi 14 aastat kooli juhtinud Leemets lahkumise põhjuseks vanuse. Tema sõnul oli tal ammu plaanis, et kui saab 70-aastaseks, siis lahkub koolijuhi kohalt.

Leemetsa sõnul on ta ametis kuni jaanipäevani, mil koolis lõpeb õppetegevus. Küsimusele, mida ta soovitab uuele direktorile, vastas Leemets, et eks tema peab ise vaatama, kui kaua tahab ses ametis vastu pidada. Leemets viitas plaanile viia erivajadusega laste õppeasutused riigi omandist omavalitsuste vastutusalasse. Tema andmetel pidi Vaeküla kool omavalitsuse alluvusse minema juba eelolevast sügisest. Leemetsa sõnul ta muudatuse põhjuseid ja eesmärke ei tea, küll aga peab tähtsaks, et erivajadusega lapsi õpetataks edasi. Samas esitas ta küsimuse, kas omavalitsused üldse on sellest huvitatud.

Porkuni kool on riigikool, mis pakub õppimisvõimalust mõõduka ja raske intellektipuudega ning liitpuudega lastele, samuti annab teadmisi kerge vaimupuudega algklassiõpilastele.

Eesti Vabariik 101

Millest algab kodumaa?

Kas ta algab riigipiirist?

Kas kodumaa algab kodust?

Või algab hoopis iga inimese südamesopist?

Igal inimesel on selle kohta kindlasti oma arvamus …

Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamine Porkuni Koolis algas juba kaks nädalat varem – iga klass tõmbas loosiga tutvustamiseks teistele ühe Eesti linna nime. Linnade kohta valmisid tutvustavad plakatid, mis ilmestasid aatriumiseinu. Lisaks sellele oli lastel võimalus mängida maakondade ja linnade mängu ning tutvuda Eesti sümbolitega.

22. veebruaril tähistasime koolis EV 101. sünnipäeva, mis algas juba traditsiooniks saanud kätlemistseremooniaga. Sel korral tervitati 2018/2019 õa sõbralikumat poissi Andreas Meierit ja tüdrukut Anastassia Pissarevat. Kätlemisele järgnes kontsertaktus, kus pidas kõnet kooli direktor hr. Tiit Leemets ning seejärel said sõna aasta sõbralikumad lapsed. Kontserdil esinesid õpilased tantsude, laulude, luuletuste ja pillimänguga.

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine lõppes piduliku banketilauaga: maitseelamusi pakkusid rahvusvärvides korvikesed ja maitsvad kiluvõileivad.

…kodumaa on see maa, kus me oleme sündinud ja kasvanud ning kus räägitakse meie emakeelt — eesti keelt.

Ürituse õnnestumisele  aitasid kaasa  Andra, Mairi, Inga, Kaire, Merlin, Kristiina, Signe ja kokk Monika.

Lund on Porkunis väga palju ja kuigi kohe-kohe algab esimene kevadkuu – mingeid märke kevadest VEEL ei ole. Ei see meid kurvaks tee!

MÄRTS

Ärka ja vaata –
kevad on käes:
päikesesoojus, sinine taevas… 

Uus nädal – 04.-08. märts – eelteated

Esmaspäeval, 04. märtsil kell 10:30 tähistame koolis vastlapäeva.

5.- 6. märtsil on suusalapsed õp. Evelyniga EO Talimängudel Otepääl.

Reedel, 8. märtsil on õpilastele MM-saalis Keskkonnaameti haridusprogramm “Kuidas vähendada enda ökoloogilist jalajälge.”

Hõissa vastlad!!!  – ürituse korraldajad Signe, Rennely ja Evelyn

Esmaspäeval, 04. märtsil peeti  koolis vastlapäeva. Alustati  õues lõkke ja regilauludega. Tutvustati vanu  vastlapäevakombeid ning  seejärel suunduti torupilli saatel mäele, kus toimusid erinevad tegevused. Kelgutati, mängiti lumejalgpalli, osaleti erinevates  teatevõistlustes ja sõideti mootorsaaniga. Pärast lumetralli ja pikka liugu maiustati  vastlakukli ja sooja magusa teega. Tuppa jõudes ootas kõiki traditsiooniline hernesupp.

Õigel vastlapäeval, 05. märtsil, toimus vastlahommik. Saadi  teada uut vastlapäevakombestiku kohta,  mängiti regilaulude saatel erinevaid vastlapäevaga seotud mänge  nagu „Põrsad põllule“, „Kangakudumine“ ja „Kada ajamine“. Kada sisse lauldi  kõik mured ja pahed ning  ajasime selle meie koolist välja! Linaliugu, pikka kiudu…

Evelyn tublidega Eriolümpia suusavõistlusel

Eriolümpia  murdmaasuusatamise võistlused toimusid Otepääl 5.-6. märtsil. Enne võistluste avamist toimus  tõrvikujooks ligi 60 politseiniku osalusel. Nastja ja Siim said tõrvikut kanda. Nastjal oli au süüdata koos politseinikuga võistluste tuli. Esimesel päeval ilm suusatajaid ei soosinud, sadas vihma, saime väga märjaks, samuti ei olnud libisemie kiita.Pärast avamist toimusid 100 m , 500m ,1km ja 3km eelsõidud. Meie kooli õpilased  sõitsid kõik 1 km.
Pärast võistlusi saime Pühajärve Spas ujuda, meisterdada, õhtul  tantsida ja nautida uhket ilutulestikku.  Kolmapäeval oli ilm hoopis parem –  mõnus päike, parajalt külma ja suusk libises ka väga hästi. Sportlased olid eelmise päeva tulemuste põhjal paigutatud tugevusgruppidesse – läbida tuli jälle 1 km. Veel toimus 4x 500 m teatesuusatamine.

Pärast teatesuusatamist oli meie kooli lastel tore võimalus rääkida juttu kahe Eesti noore suusatajaga – Martin Himma ja Hanna Brita Kaasikuga.  Saadi  teada,  kui palju nad trenni teevad, kus nad võistlemas on käinud ja palju muud. Usun, et meie õpilased said aru, et kui tahad tulemusi, pead selleks ka vaeva nägema. Meie tulemused: Elisa, Nastja, Siim ja Noel said kaela kuldmedali. Kaido sai kolmanda koha, Kristjan tuli neljandaks. Teatesuusatamises saavutati  omas tugevusgrupis III koht. Kaks võistluspäeva möödusid ruttu ja kõigi arvamus oli, et tahaks järgmisel aastal uuesti Otepääle suusatama minna.

Kuklid ja Karukesed

Vastlapäeval, 5. märtsil, kogunesid õp. Terje, Virge ja Inga klassi „karulapsed“ käsitööklassi, et üheskoos õppida tänapäevani edasi kandunud vastlatega seonduvaid kombeid. Lapsed said „suur-väike käsikäes“ algusest lõpuni ise valmistada endale vastlakukli ja vurri. Läbi mitmete tegevuste ja arvutiekraani toel selgitati ning õpiti mõisteid põlvest-põlveliugu laskma, pärm ja bakter, pikad linad, taimest kangani, kangast rõivani, koostöö ja kannatlikkus. Lapsed olid väga tublid kõiges kaasa lööma! Oli tõhus ja tihe koostööhommik.

Kurb uudis – taevastel radadel kõnnib nüüd ENE-RIINA RUUBEL – endine Porkuni kurtide kooli matemaatikaõpetaja ning paemuuseumi juhataja.

Võta kaasa kõik naerude kajad ja pisarad naeruseis silmis,

Hoia alles kõik sõnatud sõnad ja natuke armastust hinges…

R.I.P.

Evelyn ja Signe tutvustavad Eriolümpia maailmamänge

7. märtsi teise tunni ajal oli kõigil võimalus koguneda mm-saali, kus õpetaja Evelyn rääkis meile  Eesti eriolümpia sportlaste osalemisest maailmamängudel Abu Dhabis. Eestist võtavad osa 41 sportlast, meie koolist kaks õpilast – Anastassia ja Siim. Eestlased asuvad võistlustulle kümnel spordialal: jalgpallis, korvpallis, kergejõustikus, ujumises, triatlonis, bowlingus, judos, bocces, sport- ja iluvõimlemises. Siim ja Anastassia esindavad Eestit kergejõustikus – Siim kuulitõuge ja 100m jooks, Anastassia 100m ja 200m jooks. Seekordsed mängud on eriti suurejoonelised, kuna on oodata ligikaudu 7000 sportlast 170-st riigist. Kogunemisel saime näha Anastassia ja Siimu vabaaja- ja võistlusvormi. Noored sportlased rääkisid võistlusteks tehtud ettevalmistustest. Elame kaasa meie sportlastele ning hoiame kõvasti pöidlaid!

Järgmise nädala – 11.- 15. märts – plaanid paigas!

Teisipäeval, 12. märtsil sõidavad õp. Küllikese ja Merlini klassi noored Pärnu teatrisse “Endla”  vaatama  muusikali “Oliver Twist”.

Neljapäeval, 14. märtsil tähistame EMAKEELEPÄEVA ning  õp. Terje klassi lapsed lähevad Tamsallu.  Reedel võtavad õp. Virge klassi lapsed osa Rakvere Rehbinderi majas toimuvast haridusprogrammist “Mis või kes on robotid?”

Reedel, 15. märtsil kell 11:00 toimub kohtumine EKA tudengitega + kell 13:00 toimub ÕPPENÕUKOGU, kus kasvatajad teevad   kokkuvõtliku  analüüsi oma  kasvatuslikust tegevusest 2018/2019 õppeaastal.

Vahelduseks  Evelyni kirjad  Abu Dhabist – kirjaviis muutmata

*1. kiri

Tere hommikust!

Soovime Siimu ja Nastjaga  teile toredat nädalat. Meiega kõik hästi, samas oleme veidi pettunud. Meie tegemistest saad lugeda eeo.ee ja seal on ka hulgaliselt pilte. Ridade vahelt võite lugeda, et meie ümbritseb meeletu turvamine, vabalt saame liikuda ainult hotellis. Hotellist me väljuda ei tohi, samas imeilus paradiisirand on toa aknast näha. Hotellist väljume ainult bussiga, politsei eskordi saatel. Täna läheme Dubaisse, sealt üritame teile iga päev mingit infot teile anda, sest enamus meie grupist läks abu dhabi ja nüüdsest on igal spordialal oma liikumine. Loodame, et seal on meil veidigi vabam liikumine, samas teame, et hotellis me ujuda ei saa, see on. keelatud . Palun jaga seda infot ka teistele. Aitäh

*2. kiri

Tere! Kirjutan lühidalt eilsest ja tänasest, panen paar pilti ka. Eile saime hommikul pärast sööki kasutada jõusaali. Oli vahelduseks väga hea ennast liigutada. Eriti tore oli see. et jõusaali saime minna läbi õue. Jõusaali töötaja viis meid pärast trenni hotelli tagasi läbi ranna, saime vaadata kõike seda, millest me ilma jäime – rand, liiv basseinid. Aga olime rahul, et saime 20 min vabadust, siiski mereni jäi 10 meetrit, lähemale ei saanud. Kell üks hakkasime sõitma Dubaisse, nägime kilomeetrite viisi kõrbe, kaameleid. Hotell on siin võimas, täpselt selline nagu piltidelt paistis. Õhtul tutvusime hotelli taga oleva aiaga, mis on väga ilus, puhkasime. Täna hommikul oli Siimul ja Vallol eelvõistlus kuulutuses. Mõlemad poisid tegid oma soorituse rahuldavalt, samas tulemused jäid isiklikest tulemustest kaugele. Kella ühest saime hotelli, saime puhata hotelli basseinide juures, ujusime ja päevitasime. Uh, küll oli mõnus, kella seitsmest läheme sööma, söögid on väga head ja esindatud on kõik maailmaköögid. Tõenäoliselt peame endale uued riided ostma, sest olemasolevad jäävad vist kitsaks.

Homme üritame veidi linna vaadata, pärast lõunat on Vallol eelvõistlus kaugushüppes.

*3. kiri

Meil oli täna vaba kuni kella üheni. Käisime akvaariumis, kõigile väga meeldis. Kell neli oli Vallol kaugushüppes eelvõistlus. Teised said tutvuda staadioniga ja teha seal trenni. Tänasest on saadud ka bussid kõik hästi liikuma. Homme hommiku pooliku veedame hotelli basseini ääres ja kella kolmest sõidame Abu Dhabissse mängude avamisele, hotelli saame tõenäoliselt pärast südaööd. Tuleb pikk päev .

Vahelduseks Evelyni kirjadele loe, mis samal ajal koolis või väljaspool seda toimus… Küllike ja Merlin õpilastega „Endla“ teatris:

Pärnusse jõudes  lõunatati pärast pikka sõitu  Kadri kohvikus ning  seejärel seati  sammud  teatrimajja. Nautida sai Jarek Kasari muusikali „Oliver Twist“. Teatrielamused olid suurepärased.

Age ja Imbi taas emakeelepäeva korraldajad – ikka 14. märtsil.

Selle aasta emakeelepäeval tutvusime lähemalt  lastekirjanik Contraga. Vaadati  väikest esitlust ning Gregori ja Elisa lugesid lõbusaid luuletusi. Kuulati  ka Contra kirjutatud jutte – suuremad õpilased talumees Tambetist ja väiksemad nõiatädi Ellast. Kooli aatriumis oli huvilistel võimalik uurida Contra raamatuid ja vaadata kuuldud juttude põhjal valminud näitust. Kogu kool tänab Imbit ja Aget e oma emakeeles vaikin, olen hästi tasa…

Virge klassi lapsed kohtusid robotitega

Enne kojusõitu jõudsime käia reedel, 15. märtsil, Rakveres Rehbinderi majas, et osa saada haridusprogrammist „Kes või mis on robotid?“

ROBOT on ümberprogrammeeritav isetoimiv masin, mida kasutatakse inimese liikumist, tajumist ja mõtlemist asendavas tegemistes igas valdkonnas. Robot peab alluma inimese antud käsule ja ei tohi inimesele kahju teha. Saime teada, et robotid on põhimõtteliselt kõik masinad ja neid on kõikjal meie ümber: kodus, tööstuses, koolis, poes, mänguasjades jne— Lõpuks tehti  tutvust humanoidroboti Pepperiga, kes rõõmsalt meiega suhtles ja tantsu lõi. Oli väga põnev õppekäik!

Jälle uus nädal – seekord 18.- 22. märts. Plaanid sellised…

Teisipäeval, 19. märtsil sõidavad õp. Inga ja õp. Signe kl. noored Tartu Loodusmuuseumisse

Neljapäeval lähevad õp. Tiiu ja Kristiina kl. lapsed Väike-Maarja muuseumisse  ning seejärel Rakvere Galeriisse ja reedel kell 13:00 toimub personalile koolitus teemal “Õpilasrühma saatja”.

Evelyn kirjutab veel!!! Abu Dhabi maailmamängud

*4. kiri

Tere! Neljapäeval oli siis avamine, sõitsime bussiga kaks tundi, et jõuda Abu Dhabisse. Meie marssisime 15. riigina staadionile, kõikide riikide staadionile jõudmine võttis aega 90 min. Avamisest saate rohkem lugeda ja pilte eeo.ee. Hotelli tagasi jõudsime öösel veidi pärast kella kahte. Seetõttu olime eile väga väsinud, päeval magasime, külastasime “Imede aeda”, õhtul mängisime hotellis kaarte. Täna hommikul käisime Burj Khalifa tornis, see on maailmamänge kõige kõrgem pilvelõhkuja. Varsti läheme staadionile, Nastjal kell 15.44 start. pöidlad pihku Võistlused- Meie saime medali, jee Nastjale 200 m jooksus II koht. Aitäh kõikidele kes pöialt hoidsid!

Pühapäev – täna olid võistlustules Siim ja Vallo, alaks kuulitõuge. Vallo võistles 10, 20, Siim 11.20. Mõlema sportlase tulemus jäi täna isiklikust rekordist kaugele, kuid siiski sellest piisas, meie tiimil kaks hõbedat juures.

*5. kiri

Evelyni kiri meile: Tere hommikust! Pärast väikest puhkust külastasime vanalinna, jalutasime läbi tekstiilituru ja sõitsime kanali peal “taksoga”. Õhtul mängisime “Unot”. Täna on hommik vaba, võistlused alles kell 17.15. Nastjal ja Iloonal 100 m jooks. Tagasi hotelli saame kindlasti väga hilja. Hoidke meile siis jälle pöialt

*6. kiri

Abu Dhabi – Juhhuu – Nastja sai 100 m jooksus I koha!!

Iloona 100 m jooksus kuues!

Abu Dhabist tagasi Porkunisse

Signe ja Inga klasside õppekäik Tartu Loodusmuuseumisse

19. märtsil sõitis nimetatud seltskond rongiga Tartusse, et siis vaksalist edasi loodusmuuseumisse jalutada. Muuseumis imetleti erinevaid kivimeid ja sädelevaid mineraale maa sisemusest. Palju äratundmisrõõmu pakkusid erinevad topised maailma ja Eesti loomastikust, mammutite ja teiste väljasurnud loomade luud ja skeletid. Lemmikuteks olid kaelkirjak ning põder huntidega ja elavnurk eksootiliste pisiloomadega. Väga-väga põnev! Koduteel oli, mida meenutada…

Signe ja Merlin õpilastega töökeskuses “Hea Hoog”

20. märtsil külastasid tööpraktika õpilased Rakvere töökeskust „Hea Hoog“.  Saime teada, et pea igal aastal pakub SA Hea Hoog tööd ligi 600 erivajadusega inimesele. SA Hea Hoog osutab sotsiaalkindlustusameti ja töötukassa partneritena kaitstud töö teenuseid.

Tööharjumuse ja –oskuste kujundamisel töökeskuses proovitakse esialgu käsitööd. Nägime, kuidas valmib patjadesse pehme sisu ning lõime ka ise käed külge. Veel tehakse käsitöökaarte, punutakse ajalehepaberist korve, õmmeldakse. Kaltsuvaipade kudujal Argol on aga kogu aeg käed tööd täis, sest need on läbi aegade olnud inimeste lemmikud.

Andsime meiegi oma väikese panuse ostes endale imeilusat käsitööd. Kõiki valminud tooteid on võimalik endale soetada, kas läbi e-poe või töökeskuse.

Kristiina ja Tiiu klass tuuritamas Lääne-Virumaal, teemaks ajalugu+kunst

Selle kevade esimese päikesepaistelise päeva hommikul sõideti esmalt  Väike-Maarja muuseumisse, mis on asutatud 1986. a. Tutvuti  paikkonna ajaloo ja kultuuriga. Esimesel korrusel on külastajatele avatud näituseruum: Georg Lurichi teematuba, seltside-ja  keeletuba ning klassituba. Teisel korrusel tervitab tulijaid talutuba ja Väike-Maarja kolhoosi näitus. Kõik  sai korralikult ja põhjalikult üle vaadatud! Muuseumi juhataja Edgar Tammus rääkis meile väga huvitavaid lugusid – AITÄH veelkord!

Edasi sõideti  Rakvere Galeriisse, kus Rakvere klaasikunstnik Riho Hütt juba ootas meid. Huvitav oli tutvuda kunstimaailma telgitagustega – veelkordsed tänud ka Rakveresse! Lõpetuseks luuleread, mis MEILE  väga meeldivad…

Lumi mööda porist teed
metsa varju roomas.
Juba passipilte teeb
pääsuke nüüd Roomas.

Asju seal ei pakita –
linnul on neid vähe.
Ainult ilma frakita
teele ta ei lähe.

Laulab selles frakis ta
apelsinisalus,
ja kui külm ei takista,
pea ka sinu talus.

( L. Tungal „Küll ta tuleb“)

Kaunist kevadet  kõigile-kõigile!!!

Tiiu ja Kristiina klass

Esimene kevadkuu hakkab otsi koomale tõmbama – 25.- 29. märts

Esmaspäeval, 25. märtsil kell 10:45 saab tutvuda PAASTUMAARJAPÄEVA kommetega;  teatripäeval, 28. märtsil kell 09:00, kutsuvad õp. Inga ja õp. Virge klassi õpilased kõiki mm-saali vaatama etendust “PUNAMÜTSIKE”.

Ja nagu juba kroonikakirjutajale kombeks – mõned kommentaarid tehtu kohta.

Andra, Signe ja Renneli  eestvedamisel tähistasime kõik koos kevade algust ja paastumaarjapäeva

25. märts on rahvakalendris paastumaarjapäev, mis on tähtsamaid kevadtalviseid pühi: kevade alguspäev, naistepüha, kapsapüha, maagilise edu meelitamise püha. Tervitasime kevadet ja päikest erinevate regilaulude, mängude ja võistlustega. Maagilise tähendusega olid vanasti sel päeval kapsad. Küpsetati suuri pannkooke ja seda ikka selleks, et kapsad kasvaksid suured ja ilusad. Vanarahva kombepäraselt sidusid meie kooli tüdrukud kaseokste külge värvilised  paelad ning soovisid head endale ja oma lähedastele.

Soovime kõigile ilusat kevade algust ja suuri kapsaid!

Signe ja Merlin tööpraktika õpilastega jälle  Rakveres

27. märtsil olid tööpraktika õpilased abiks Sõbralt Sõbrale kaupluses Rakveres. Enne kaupluse avamist korrastastati ja puhastati  riiuleid, pandi riided õigetesse kohtadesse ning kontrolliti hindasid. Oli väga õpetlik ja tegus hommikupoolik. Asjaosalised tänavad toreda võimaluse eest!

Muinasjutt Punamütsike – lavastajad Andra, Inga ja Virge

Neljapäeval, 28. märtsil näitlesid õp. Virge ja õp. Inga klassi õpilased kooliperele muinasjuttu Punamütsikesest. Pileti sai lunastada 1 kommi eest, mis läks heategevuseks – iga külastaja sai pärast etendust suu magusaks! Osatäitjad võtsid oma rolli väga tõsiselt ning näitlemist  harjutati kaua ja hoolega. Lapsed olid ütlemata tublid ja kiidusõnu jätkus kõigile. Tuttav muinasjutulugu meeldis vaatajatele väga.

Aitäh ,armsad lapsed!

Käisime  oma klassiga ka „teatris“ ja  oli tõesti äge! Eriti hunt, kes elas oma rollis veel kaua-kaua edasi. Aitäh, Inga, Virge ja Andra!

Ootame uuel kooliaastal sarnaselt võimsaid elamusi!

APRILL

Kätte jõudnud naljakuu
kõigil kõrvuni on suu.
Naerab memm ja naerab laps
naerab emm ja lustib paps!

Läheb järjest põnevamaks…

Uus nädal – 01-05. aprill – näeb välja selline:

Teisipäeval on koolis LEMMIKLOOMAPÄEV ning  teisipäeval lähevad õp. Küllikese ja Merlini klassi õpilased Tapale – mis põhjusel, selgub hiljem.

Neljapäeval on õp. Signe kl. noored Väike-Maarjas noortekonverentsil “Võti tulevikku” ja neljapäeval sõidab kooli saalihokimeeskond Tallinnasse EO saalihoki võistlustele. Reedel kell 10:30 toimub õpilastele mm-saalis loodusfondi koolitus “Konn. Konnatalgud”.

Liiklus – liiklemine maal ja linnas ning  kevade sünnipäevade tähistamine

Küllike ja Merlin sõitsid 28. märtsil lastega Rakveresse liinibussiga. Tuletati meelde ja praktiseeriti, kuidas maanteel ja linnas jalakäijana toime tulla. Ja siinkohal  tänavad nad kordaläinud käigu eest „Pihlaka“ kohviku töötajaid ning Go Bus`i bussijuhti liinil nr 20!

Evelyni kommentaar Eriolümpia maailmamängude 2019 kohta

Araabia Ühendemiraatides, Dubais ja Abu Dhabis toimusid Eriolümpia Maailmamängud 2019. Meie koolist osalesid sellel võistlustel Siim ja Nastja. Kõigest, mis seal toimus,  saate täpsemalt lugeda eeo.ee ja eriolümpia Facebook` lehelt. Virumaa Teatajas ilmus ka väike artikkel meie reisist. Nastjal läks maailmamängudel eriti hästi: I koht 100m ja II koht 200m jooksus. Siim saavutas kuulitõukes II koha ja 100m jooksus jäi ta napilt neljandaks. 4x100m jooks Eestile tubli 5. koht. Meie reis andis kindlasti edasist hoogu spordis nii Nastjale kui ka Siimule. Usun, et ka neile meie kooli õpilastele ,kes meile kaasa elasid ja pöialt hoidsid. Seega kõik trenni ja küll siis tulemused ka tulevad!

Moto kooli kodulehelt – Innukus saavutab rohkem kui teadmised. (William Hazlitt)

Age ja Imbi organiseeritud lemmikloomapäevast

Mõttetera: LOOMAD TEEVAD RÕÕMU SUUREMAKS JA KURBUSE VÄIKSEMAKS!

2. aprillil oli meie koolis lemmikloomapäev. Lapsed said tuttavaks kooli töötajate lemmikloomadega. Esindatud olid koerad, kassid, papagoid, teod, merisiga, tšintšilja, kääbusküülik ja kilpkonn. Vahetundide ajal said lapsed vaadata lemmikutest multikaid, uurida raamatuid ja aega viita tegevusseina juures.

Küllikese ja Merlini meenutus, kuidas nad oma klassiga Tapal  töökeskuses ja erihoolekandekeskuses käisid. 02. aprillil  oli meil tore ja õpetlik kohtumispäev. Rong viis meid kiirelt Tapale. Õpilased praktiseerisid, kuidas tee küsimiseks viisakalt võõraste inimeste poole pöörduda. Jõudsime seeläbi õnnelikult töökeskusesse, kus üllatas meid vaikne, rahulik ja asjalik töökeskkond. Uudistasime, mida põnevat töökeskuses tehakse ja proovisime lihtsamate asjadega ka ise kätt. Saime teada, kes seal töötavad ja kuidas on sinna võimalik tööle saada. Edasi suundusime hoolekandekeskusesse, kus tutvusime klientidega, keda seal on 30. Uudistasime elamist, kusjuures õpilased märkasid, et toad ehk klientide kodud on väga korras nagu ka terve maja. Suhtlesime klientidega, kelle hulka kuulus ka üks Porkuni Kooli endine kasvandik. Tegelesime koos köögi ja söögiga ja lõunatasime ühiselt. Tutvumispäevaks oli üllatusena külalistele ja klientidele tellitud väga maitsev kringel. Saime ülevaate huvitavast projektist, millest Põllu kodu inimesed igapäevaselt osa võtavad ja mis neid imekombel liikuma paneb. Üldkokkuvõttes saime huvitavat ja vajalikku infot ja lisaks toredad uued sõbrad. Ootame neid nüüd omakorda kohtumisele Porkunisse.  Seda jäid põnevusega ootama ka Tapa Põllu kodu elanikud.

Evelyni kokkuvõte  lastega Eriolümpia saalihoki võistlustest  Tallinnas

Neljapäeval, 04. aprillil sõitis meie kooli võistkond Tallinnasse, et panna ennast proovile saalihokis. Enamus võistkonnast on käinud saalihoki trennis mida viib läbi kasvataja Andi. Eelnevalt muidugi harjutasime lisaks ka kehalise kasvatuse tundides,  tegime harjutusi, mängisime ja õppisime võistlusreegleid.

Tallinnasse oli tulnud võistlema 11 võistkonda, kes jagati kahte alagruppi. Meie alagrupis oli kuus võistkonda ja nende hulgast tulime neljandale kohale. Mängud olid kõik väga tasavägised. Elasin nii kaasa, et pilte oli meeles teha mängu esimesel sekundil ja siis, kui mäng juba läbi oli.

Tulemus: Tartu VTHK-le kaotasime 1:2 ( ülinapilt, sellest oli väga kahju). Saaremaad võitsime 9:1, Nurme kooli võitsime 3:0, Vaeküla Koolile kaotasime 3:5, Tallinna Tondi Koolile,  kes meie alagrupi võitis,  osutasime tugevat vastupanu ja mäng lõppes seisuga 1:2. Vastaste treener kiitis meie kooli mängijaid ja väravavahti. Kui oleksime oma esimest mängu sama hästi mänginud,  oleks neljanda koha asemel võinud olla hoopis muu tulemus. Kuid kindlasti saime oskusi ja julgust juurde. Loodan, et nii kasvataja Andil kui õpilastel jätkuks tahet tegeleda saalihokiga edasi. Kiitus kõikidele mängijatele, olite super tublid!!!

Uus ootusrikas nädal – 08.-12. aprill   

Teisipäeval, 9. aprillil sõidavad õp. Inga ja õp. Signe klassi noored rongiga Tallinnasse külastama  kaubanduskeskuse T 1 Liblikaparki.

Teisipäeval lähevad õp. Katrini ja õp. Imbi klassi õpilased Rakveresse  Eesti Politseimuuseumisse.

Kolmapäeval lähevad õp. Virge klassi lapsed Annikvere Juustutööstusesse, et  tutvuda, kuidas valmib juust.

Neljapäeval lustivad kasvataja Sirle rühma lapsed Rakvere AQVA-s ning

neljapäeval on ka grupp kolleege Kiigemetsa Koolis toimuval konverentsil.

Reedel, 12. aprillil sõidab Punamütsikese näitetrupp Kiltsi Kooli esinema.

Mõned kirkamad meenutused…

Katrini ja Imbi klassi õppekäik Eesti Politseimuuseumisse

9. aprillil külastati koos Eesti Politseimuuseumit ja osaleti programmis POLITSEIAKADEEMIA. Giid tutvustas, mis tööd politsei teeb. Lisaks tutvuti politseiniku riietuse ja töövarustusega, tehti  trenni ja mängiti tähelepanu- vajavaid mänge. Programmi lõpus sai iga laps akadeemia lõputunnistuse.

Signe ja Inga klass Tallinnas – aruanne

9. aprillil käisime pealinnas- Tallinnas. Seekord otsustasime minna rongiga. Hommikune rong oli rahvast täis, saime seisukohad. Tunnike seismist ja olimegi kohal.

Külastasime „Liblikaparki“ uues kaubanduskeskuses T1Mall. „Park“ on spetsiaalsete seadmete abil reguleeritud kliimaga koht, kus on loodud tingimused troopiliste liblikate kasvatamiseks ja hoidmiseks. Liblikate kookonid on tellitud Ameerikast ja Aasiast. Koha peal nägime, kuidas liblikad kookonitest väljusid. „Liblikapargis“ lendas ringi palju suuri, väikeseid ja värvikirevaid liblikaid. Nad lendlesid ruumis ringi ning maandusid troopilistele taimedele puhkama. Saime teada, et väiksemad liblikad elavad 2- 3 nädalat, suuremate eluiga on u 4 nädalat. Ruumis pidime liikuma väga ettevaatlikult, et mitte liblikatele peale astuda. Peale pargi külastust uudistasime kaubanduskeskuses ringi ja käisime poes, kust iga laps sai endale midagi meelepärast osta. Neli tundi linnas möödusid kiirest ……. ja oligi aeg juba rongi peale kiirustada.

Kuidas valmib juust? – vastust teab Virge klass

Meie klass käis 10. aprillil AS Farmi Piimatööstuse Annikvere Juustutööstuses, et saada teada, kuidas valmib juust. Maja perenaine ja suur Juustumeister Mare selgitas meile, et juustu valmistamise ja valmimise protsess nõuab täpsust ning pikka aega. Lapsed kuulasid huviga ning nii mõnelgi tekkis küsimusi. Juustukuubikute maitsmine oli muidugi õppetunni „magusaim“ osa. Suur aitäh äärmiselt südamlikule proua Marele, kes meid lahkesti võõrustas.

Punamütsike Kiltsis!

12. aprilli hommikul, reedel veel enne kojusõitu, hoidis õp. Virge ja õp. Inga klassi laste meeli ärevil esinema minek Kiltsi Kooli. Nimelt käisime oma Punamütsikese näitetrupiga esimesel “ringreisil”. Direktor Tiidu eestvedamisel lepiti sealse kooli direktor Merjega kokku aeg, mis mõlemale osapoolele sobis. Meie lapsed esinesid väga püüdlikult ja pingevabalt ning etendus sujus ladusalt. Kommi eest lunastatud piletitulu läks järjekordselt heategevuseks.

Suur tänu meie direktorile võimaluse pakkumise ja  Kiltsi kooliperele sooja ning südamliku vastuvõtu eest. Aitäh ka Egonile ja Agnesele, Antsule ja Tuulile kohapeal osutatud abi eest. Tänavad Inga, Virge ja Andra

Aeg ei peatu – 15.-18. aprill – nädala sündmuste loetelu on siin.

Teisipäeval sõidab õpetaja Evelyn lastega EO ujumisvõistlustele Toilasse.

Kolmapäeval, 16. aprillil lähevad õp. Katrini ja õp. Imbi klassi õpilased Tallinnasse. Kolmapäeval on C- ja D-korpuse klasside õpilastele KOKKAMISHOMMIK teemal “Tulemas on külalised” . Sama päeva õhtupoolikul külastavad kasv. Sirle rühma lapsed Assamalla raamatukogu.

Neljapäeval, 18.aprillil kutsub Porkuni Kool kõiki huvilisi LAHTISTE USTE PÄEVALE.

Kommentaare toimunust e. ajalugu

Säästame loodust!

15. aprillil käisid Signe klassi õpilased Rakveres AS Kuusakoskis. Metalli kokkuostu viidi küünlaümbrised, mille kogumist alustati juba õppeaasta alguses. Eesmärgiks oli säästa loodust, kuna alumiinium ei lagune looduses kunagi. Kokku viidi 13,1 kg küünlaümbriseid. Saadud rahale lisati ka omalt poolt väike panus ning tehti  annetus Virumaa loomade varjupaigale. Aitäh kõigile, kes meile küünlaümbriseid tõid ja loodust säästsid!

Eesti Tervishoiu muuseumis

Imbi ja Katrini klassi lapsed käisid tutvumas tervishoiu muuseumiga. Muuseumis on palju erinevaid teematubasid, mis tutvustavad inimese keha. On võimalik ise uurida ja proovida erinevaid teemaga seotud vahendeid. Laste jaoks oli põnev tuba, kus tutvuti lähemalt inimese viie meelega.  Tervisliku toitumise tuba pakkus äratundmisrõõmu ja põnev oli muidugi hambatuba. Aitäh Antsule selle pika sõidu eest!

Mairi ja Virge korraldatud  kokkamishommikust

18. aprillil ootasime oma kooli külalisi – nimelt oli koolis AVATUD USTE PÄEV!

Päev enne külaliste saabumist õpetasime lastele, millised on nende saabumiseks tehtavad ettevalmistustööd. Kuidas võiks toimuda küllakutse? Mis on külakost? Mida lauale panna? Mida koos külalistega teha?  kuidas pidu lõpetada?  Kuidas võõrustajaid tänada?  Usume, et meie kokkamishommikust “Tulemas on külalised” saadi vajalikke kogemusi. Oli tore koos asjalike laste ja abilistega askeldada! Aitäh teile!

22.- 26. aprill – VAHEAEG

Neljapäeval, 18.aprillil  algaski juba väike vabadus, sest järgmisel päeval on SUUR REEDE.

Esmaspäeval, 22. aprillil algusega kell 09:00   sisekoolitus – Taive õpetab sushit valmistama  ning Terje viib läbi koolituse, kuidas kasutada paberi lõikemasinat. Huvilisi  mõlemale õppusele oli palju. Aitäh!

MAI

Juba lõoke lõõri laseb, leheloori koovad kased.
Õied  pungil õunapuul, paitab pehme lõuna tuul.
Nüüd on mai-nüüd on mai,
nüüd on kätte jõudnud mai…

Nädal 02.- 03. mai – pikk tee kooli lõpuni – sic!  2 päeva koolis,  kuid sündmusi tihedamalt kui mõnikord 5 päeva jooksul…

Seega kohtume jälle neljapäeval, 2 mail. Kell 10:00 on hommikuring. Neljapäeval, 2. mail kell 10:30-12:30 toimub talgupäev TEEME ÄRA! Võimalusel haara kodust mingi tööriist (oksakäärid,-saag vm) kaasa! Täiskasvanud talgulistele kell 13:00-15:00 võimalus minna sauna! Laste saunamõnud kasvatusrühmade ajagraafiku järgi. Reedel, 3. mail, lähevad 3. kooliastme õpilased Tallinnasse oskuste festivalile NOOR MEISTER 2019. Reedel lähevad õp Katrini ja õp. Virge klassi lapsed matkaradadele Äntu järvede äärde.

Reedel sõidavad õpilased koju esmakordselt õhtul, õpilasliinid väljuvad kell 17:00.

NB! Direktor Tiit Leemetsa ametitelefoni numbri muudatus – uus nr. on +3725171981

Lisan kroonikasse TEEME ÄRA eelplaneeringu – ehk 100 aasta pärast kedagi huvitab… et kuidas me siin toimetasime…

“TEEME ÄRA!“ TÖÖPÕLD  2019

* TÄISKASVANU! – Palun võta võimalusel kodust mingid tööriistad lisaks kaasa!

* LAPSED! –  Palun pange kindlasti HELKURVESTID selga ja (töö)kindad kätte!

* PRÜGIKOTID – Kui jaksate, palun tooge koolimaja õue suurde konteinerisse. * TEGEVUSED – Prahi korjamine, riisumine, võsa lõikamine, okste vedu

PÕHJUS – HEA TAHE, IGAÜHE PANUS, HEATEGU, PUHAS ÜMBRUS, KOOSTÖÖ,

TÖÖOSKUS, TOIMETULEK, TÖÖRÕÕM, SILMAILU, VÄRSKE ÕHK …

GRUPP OBJEKT  JA  TEGEVUSED VÕIMALIKUD  TÖÖRIISTAD
IMBI ja TERJE klass + TERJE+ MAIRE+ TEA

1. MÄNGUVÄLJAKU KORRASTAMINE

 

–          mänguasjade kasti korrastamine

–          liivakasti puhastamine

–          prahi korjamine ümbrusest

–          kiigealuste „täitmine“ multšiga

raudreha liiva riisumiseks, labidas, hari, prügikott
KATRINI ja GERTU klass + RENNELI

2. ÕUNAAIA JALGTEE KALDAD JA TEEÄÄRED

 

–          kallakud riisuda

–          asfaldi ääred pühkida

–          „kolmnurk“ ja „vana bussika“ ümbrus rämpsust  puhastada

murureha, hari, prügikott

VIRGE klass +

 

HELERI + KAIRE

3. BUSSIPEATUS (V-MAARJA SUUNAL)

 

–          muru tasandada ja riisuda

–          kõnnitee ääred pühkida

–          bussipeatus ja teeääred pühkida

–          võsa lõigata

–          oksad korjata

heinareha, lumelabidas, murureha, hari, oksakäärid, käsisaag, käru, prügikott

HELGE klass +

 

KAIDI + AGE

4. BUSSIPEATUS (Tamsalu suunal) ja KÕNNITEE (tee äärse suure kuuseni)

 

–          bussipeatus ja teeääred pühkida

–          kõnnitee ääred pühkida

–          kaldad riisuda

–          prügi korjata

heinareha, murureha, lumelabidas, hari, käru, prügikott

 

(võimalusel Ennult masin küsida)

TIIU +

 

7. klass + ENN

5. „KOLMNURGA“ SUUR  KURV (künka peal)

 

–          võsa lõigata

–          oksad korjata

–          kallas/tee äär riisuda

–          prügi korjata

oksakäärid, saag, käsisaag, väike kirves, prügikott
INGA klass + MAIRI

6. VALGEJÕE ALGUS + VIINAVABRIKU poole

 

–          jõe alguse ümbrus korrastada võsast

–          lahtised oksad kaldast allapoole vedada

–          vajadusel võsa/oksi lõigata

–          prügi korjata

oksakäärid, käsisaag, väike kirves, prügikott

TIIU klassi 6. klass+

 

KRISTIINA +ANDRA

7. VIINAVABRIKU TEE JÄRVEPOOLNE tee äär

 

–          lahtised oksad rohkem kaldast alla vedada

–          vajadusel oksi/võsa lõigata

–          prügi korjata

oksakäärid, käsisaag, väike kirves, prügikott

KÜLLIKESE klass+

 

MERLIN

8. VIINAVABRIKU TEE PARGIPOOLNE tee äär

 

lahtised oksad rohkem metsa vedada

vajadusel võsa lõigata

rämps korjata

Oksakäärid, käsisaag, väike kirves, prügikott
SIGNE klass + EGON + EVELYN

9. ARMUVALU  SILD, TEERADA ja IIRI JÄRVE MÕISAPOOLNE kallas

 

sild remontida

veidi võsa lõigata

oksad vedada

saag, akutrell,  oksakäärid, väike kirves, prügikott
A-KORPUSE klassid

10. PRÜGI KORJAMINE („loosige“ ise suunad)

 

jalutage prügikotiga kooli territooriumil (aia ääred, muru, mänguväljaku võsa)

jalutage prügikotiga Ilumäe poole ja Oldi teeotsa kaudu veidi küla vahelt ja siis keerake staadioni tagant mööda metsateed mäest üles tagasi

jalutage prügikotiga paemuuseumi ja vanalinna poole, mõisa vahel

jalutage prügikotiga peavärava ümber ja „Vassiljevski prožbjekti“ poole ja tagasi õunaaia „vana bussikani“

jalutage prügikotiga staadioni teelt alla ümber AIA järve ja õunaaia kaudu tagasi

prügikotid

Virge klassi kutsuti matkama

Reedel, 3. mail kutsus õp. Katrin meie klassi lapsi koos enda klassi lastega matkama. Matkal ümber Äntu järvede pidime otsima kevade tunnuseid ja leidma metsa alt ka putukaid. Aga ilmataadil oli teine plaan: ta tegi meile sellise ilma, et me oleks sattunud nagu päkapiku-otsingule… Vaatamata niiskele ja külmale olemisele, nägime järvede värve ja saime teada selle kandi elukatest. Ja tagasiteel avastasime, et  üks putukas julges ennast koos meiega bussi peale sokutada – ämblik muidugi! Aitäh Katrinile!

Remark

Paraku ilmataat ei soosinud meie talgupäeva 2. mail ja seepärast otsustasime, et talgupäev TEEME ÄRA! toimub nüüd igale klassile eraldi endale sobival ajal ja võimalusel.

Nädal – 6.-10. mai – hoogu juurde! Kahju, et ööpäevas on ainult 24 h …

*ESMASPÄEVAL, 6. mail on koolis FOTOGRAAF, kell 10:00 koolipere pildistamine;

*teisipäevast neljapäevani on grupil õpilastel võimalus väisata Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskooli ja tutvuda sealsete edasiõppimisvõimalustega;

*teisipäeval sõidavad õp. Terje klassi mudilased Jääaja Keskusesse:

*kolmapäeval läheb õp. Katrin oma klassi lastega Tartusse Teaduskeskusesse AHHAA; *neljapäeval on õp. Reine ja õp. Anu oma klassi lastega Palamusel ja

neljapäeval, 9. mail kell 13:00 toimub kasvuhoone juures lilletaimede ja amplite KEVADLAAT.

Killukesi ajalukku…

Terje klass Jääaja Keskuses

Meie ekskursioon Jääaja Keskusesse toimus 7. mail. Teel Äksi poole põikasime sisse Kassinurme linnamäele, kus saime pilgu heita vanade eestlaste tegemistele. Kassinurmes on rahvapärimuste järgi tegutsenud ka Kalevipoeg. Ka Jääaja Keskuses saime Kalevipojaga tutvuda – saime mõõta oma tugevust kivi heitmisel ning mõõta tema varba suurust. Loomulikult lõid kõigil silmad särama nähes suuri-suuri mammuteid ja teisi loomi. Ja vaadata, kuulata ja katsuda oli seal veel palju muudki. Meil oli tore reis, millest rääkimist-meenutamist jätkub kindlasti veel pikaks ajaks. Ja loomulikult suur tänu Antsule, meie toredale bussijuhile!

Virge ja Kai tänusõnad talgupäeva TEEME ÄRA!  osavõtjaile

Kuna ilmataat meie ühist talgupäeva (2. mail) ei soosinud, siis tegutses uuel nädalal iga klass endale sobival ajal ja võimalusel. Õnneks olid järgnevad päevad päris päikeselised ja planeeritud tööd said kenasti tehtud! Kooli õu ja mänguväljak sai koristatud, ümbruskonnast mittelagunev praht ära korjatud, ARMUVALU-sild remonditud, Viinavabiku tee, Valgejõe algus ja kõnniteede ääred bussipeatuste platvormideni sai meie laste ja täiskasvanute ettevõtmisel ÄRA TEHTUD! Igalt tööpõllult leidsid lapsed ka ühe õpetliku vanasõnaga „aarde“, mis LÕI (S)ILMA SÄRAMA! SUUR-SUUR KIITUS JA KALLI KÕIGILE!

Anu ja Reine lastega „Kevade“ radadel

Neljapäeval sõitsid nimetatud  klassid Palamusele, et oma silmaga näha, kuidas ja millises koolis need Tootsid ja Teeled õppisid. Koolimajas võttis meid vastu väga tore tädi, kes rõõmuga meile koolimaja ja sellega seonduvat tutvustas. Saime istuda vanades koolipinkides ja uurisime, mida head leidub magamistoa kõrval asuvas sahvris. Vaatamata ei jäänud ka saun ning jõgi. Parve kahjuks ei näinud. Külastasime veel  Palamuse kirikut, kus nautisime kiriku ilu.

Kuna aega meil jagus, sõitsime läbi ka Kuremaalt. Seal vaatasime renoveeritud veskit ning külastasime Kuremaa lossi. Lossist tulles  jalutasime Kuremaa järve äärde. Seal  nautisime  imelist vaadet järvele. Oli  vahva ja päikeseline päev, mille tegid veel rõõmsamaks toredad reisikaaslased.

10. mai – tähistamaks Euroopa päeva , toimub reedel kell 10:00 suur TANTSUPÄEV – teemaks “Euroopa erinavate rahvaste tantse”.

Meie Kaire on tõeline võlur – tuhat tänu Sulle emotsioonide eest!!!

Edu augustikuises Viljandis, kus toimub järjekordne laulu-ja tantsupidu erivajadustega inimestele ning kus ka meie kooli lapsed Sinu eestvedamisel osalevad. Okas päkka!

Nädal – 13.-17. mai – ikka endise hooga…

Esmaspäeval, 13. mail lähevad õp. Virge ja õp. Helge klassi lapsed “väikesele” jalgrattamatkale.

Teisipäeval on õp. Gertu klass ekskursioonil.

Kolmapäeval osalevad kergejõustiklased koos õp. Evelyniga EO suvemängudel Rakvere staadionil.

Neljapäeval, 16. mail külastab õp. Signe oma noortega Rakvere Teatrit, kus etendub  Viljandi Laste- ja Noorteteatr REKYi  esituses  “Sööbik ja pisik”.

Neljapäeval lähevad õp. Hinna klassi lapsed uudistama Kohtla-Järve linna.

Reedel sõidavad õp. Katrini ja õp. Terje klassi lapsed Rakverre ning lisaks

reedel koolitavad end meie mõnusas majas Sotsiaalkindlustusameti inimesed.

USKUMATU! Sotsiaalmeedia annab teada, et  Porkuni Kool võtab tööle alates 1. septembrist 2019. a.

toimetulekuklassi õpetaja 1,0 ak

toimetulekuklassi õpetaja 1,0 ak

hooldusklassi õpetaja 0,75 ak

hooldusklassi õpetaja 0,75 ak

hooldusklassi õpetaja 0,75 ak

hooldusklassi õpetaja 0,75 ak

poiste tööõpetuse ja keraamika õpetaja 0,8 – 1,0 ak

taimekasvatuse õpetaja 0,2 ak

koduhoolduse õpetaja 0,2 ak

tööpraktika õpetaja 0,1 ak

toimetulekuklassi abiõpetaja 0,65 ak

toimetulekuklassi aineõpetaja 0,75 ak

Nõuded kandidaadile: magistrikraad, õpetaja kutsetunnistus, eripedagoogilised kompetentsid (kutsetunnistusel märge „Hariduslike erivajadusetega õppija toetamine õppeprotsessis“ või vähemalt aastane töökogemus toimetuleku- või hooldusõppe lastega).

Kandideerimiseks vajalikud dokumendid: allkirjastatud avaldus, CV, motivatsioonikiri ja haridust tõendavate dokumentide koopiad palume esitada hiljemalt 20. maiks 2019 e-posti aadressile kool@porkunikool.ee või paberkandjal Ilumäe tee 6, Porkuni, Tapa vald, 46001 Lääne-Virumaa.

Järelhüüe –  olevat kandideerinud  2 soovijat  – mõlemad kandidaadid ei olevat vastanud nõuetele – seega ei muutusi ei ole.

Virge, Helge j Evelyn  korraldasid lastele jõuproovi ratastel

Esmaspäeval, 13. mail viisid õpetajad  lapsed pisut kaugemale jalgrattamatkale, et panna nad vastupidavusproovile. Vaatamata jahedale ja sandile ilmale olid kõik osavõtjad väga tublid ja paha sõna ei olnud kellegi kohta öelda. Pärast meeleolukat grillimist ja kehakinnitamist ei olnud virisemist kellegi suust kuulda. Kooli tagasi jõuti küll pisut väsinuna, kuid siiski olid lapsed RÕÕMSAD, ET JÕUPROOVILE VASTU PIDASID!

Aitäh Evelynile, Kaidile, Helgele ja Helerile laste turvamise, Ennule mehhaaniku töö ning Monikale ja Marinale kõhutäite muretsemise eest!

Üllatushommik direktorile

14. mai hommikuringi kogunes kogu koolipere, et ühekoos laulda direktor Tiidule sünnipäevalaulu. Kaardi ettelugemiseks ja kingituse üleandmiseks tulid tema ümber igast klassist üks õpilane. Lapsed kinkisid sünnipäevapoisile suure okaskera, mille saab ta oma koduaeda paigutada. Siilionu peaks direktorile meenutama iga last kui „omamoodi okast“, kes nende aastate jooksul on tema käepigistusega kooli tulnud või oma ellu astunud… Palju õnne sünnipäevaks, meie kallis direktor Tiit!

Gertu, Renneli, Kaire ja meie bussijuht Ants veetsid huvitava päeva Tallinna Miiamilla Lastemuuseumis

14. mail külastati Miiamilla Lastemuuseumi. Pealinna jõudes jalutati kõigepealt Kumu Kunstimuuseumi hoovis. Sealt võeti suund Kadrioru lossi pargi poole, kus toimusid parasjagu haljastustööd. Kahjuks ei õnnestunud presidendiprouaga kohtuda, kuid õnnestus näha, kuidas kaks tumedat sireenidega autot lossi hoovile sõitsid. Arvame, et ühes nendes autodes istus ka meie president. Peale pikka jalutuskäiku jõuti lõpuks Miiamilla Lastemuuseumisse. Juba õues oli nii palju vaatamist ja mängimist. Miiamilla on üks eriline muuseum! Seal tohtis kõiki asju katsuda ja nendega ka mängida. Mängiti poemüüjaid, õmblejaid, fotograafe ja sportlasi. Meisterdati ja mängiti mängutoas. Suureks üllatuseks viidi Johanna, Kevin ja Kristjan ka tähetorni, kus üks väga tore neiu  tähtedest rääkis. Võrratu päev!

Eriolümpia kergejõustikuvõistlus Rakveres

15. mail toimusid Rakvere staadionil  Eriolümpia Suvemängud. Meie koolist osales võistlustel Nastja, Siim, Elise, Merlin, Angela, Kaido, Martti ja Egert. Kõik sportlased said valida kolm ala – enamus osales 100 m, 400 m jooksus ja kaugushüppes. Siim valis 400 m asemel kuulitõuke ja Kaido jooksis 400 m asemel hoopis 1500 m. Saime hulgaliselt eneseületusi ja medaleid!!!

Signe klass Rakvere Teatris

Neljapäeval, 16. mail külastasid  Signe klassi õpilased Rakvere Teatris Viljandi Laste ja Noorteteatri Reky esituses etendust „Sööbik ja Pisik“.  Kuna oleme eelnevalt ka juba lugenud läbi Thorbjorn Egneri poolt kirjutatud samanimelise raamatu, siis oli lugu meile tuttav. Etendus oli aga väga põnev ja lustakas ning tuletas jälle meelde meile hammastepesu vajalikkust. Teatris käisid Siim, Hele, Britt-Hedlyn, Hendrik-Aleksander, Alari, Mathias, Renneli ja Signe

Vahepala

..”Puhh!” sosistas Notsu.

“Mis on?” küsis Puhh.

“Ei midagi” vastas Notsu ja võttis Puhhil käpast kinni!

“Lihtsalt tahtsin teada, et kas sa tõesti olemas oled!”…

17. mai – reede pealelõunal toimus direktori poolt korraldatud meeleolukas koosviibimine , kuhu olid kutsutud kõik töötajad – Tiit 70!

Et hommikupäikesest leiaksid virgudes ilu, 
et õhtute loojang – see Sind värvima jääks,
et hommikul ärgates tunned, kui kaunis on elu
ja järgmine aasta Sind endiselt rõõmsana näeks!

17. mai – saabus kiri EEL presidendilt pr. Lea Pilmelt

Tere, EEL liikmed!

Aitäh kõigile, kes said tulla reedel toimunud EEL üldkogule ja /või Karl Karlepi pingi avamisele. Kokku oli üldkogul 88 inimest: EEL liikmeid 67 (43% liikmeskonnast), liikmekandidaate 8 ja kutsutud külalisi 13.

Olen väga tänulik kõigile organiseerijatele ja esinejatele! Suur tänu juhatuse liikmetele!

Oli sisukas, meeleolukas ja hariv päev. Karla oleks kõigi meie üle uhke.

Kaja Plado, üldkogu sisulise poole ideeautor ja teostaja, tegi kõike parimal moel ja oli palunud rääkima suurepärased esinejad: Eha Vihm, Ana Kontor, Jaan Kõrgesaar, Vello Saliste, Sirli Väinsar, Kaja Pastarus, Aaro Nursi, Maris Juhkam.

Tänan Krista Suntsi, Ana Kontorit, Marika Leemetit,  kes on viis aastat olnud  eripedagoogi kutse andmise hindamiskomisjoni väga tublid liikmed. Sel kevadel otsustasid nad anda võimaluse uutele inimestele.

Tänu Kaja Pladole ja Kristina Tupitsale, kelle organiseerimisel, toimetamisel ja trükki andmisel said ilmuda sel kevadel kolm numbrit kogumikku Eripedagoogika. Aitäh neile, kes kogumike kirjutiste autorite seas on. Nüüd on Kaja Pastarusel ja Heidi Öövelil alustatud suur töö trükiste müümise ja levitamisega. Eripedagoogika tellijate arv on juba üle 400 ja oleme juhatusega otsustanud edaspidi hakata kogumike levitamise teenust ostma logistikafirmalt.

Tänan Maris Juhkamit, kes organiseeris näituse ja kaasas eripedagoogika tudengeid.

Uusi liikmeid võtsime vastu kaheksa: Ülle Rästas, Kalli Kazakova, Astrid Puls, Ahto Saluste, Karin Kütt, Kairi Kilp, Vahur Põldsam, Riin Tamm.

 Tänu Marika Padrikule, kes Karl Karlepi nimelise pingi avamise üritust juhtis.   Aitäh Aive Adamkale saksofonipalade eest, mis sobisid pingi avamise juurde.

10.mai seisuga oli annetatud pingi avamiseks 2884 eurot. 1200 läks pingi tarvis. Ülejäänu ja lisaks veel EEL ja ELÜ kui organisatsioonide panus läheb seemneks Karl Karlepi artiklite kogumiku väljaandmiseks.

Meelika Maila kindlustas tagalat: fotograaf, helitehnika õues, lilled. Saadame peatselt lingi, mille kaudu saab soovi korral pilte tellida.

Suureks abiks olid Marge Süld, Evelyn Ojaperv, Kristina Tupits ja Erle Kuusik registreerimisel ja esinejate ohjamisel.

Aitäh ülikooli eripedagoogika osakonna inimestele, kes kaasa mõtlesid ja head nõu andsid.

Ma olen väga rõõmus reedese päeva suurepärase meeskonna ja kogu meie liikmeskonna üle!

Nädal – 20.- 24. mai – seekordne tunniväline suurepärane ajakava on järgmine:

*teisipäeval sõidavad õp. Virge klassi lapsed tutvuma Mulgimaa ja folkmuusika pealinna Viljandiga;

*kolmapäeval lähevad õp. Terje klassi lapsed rongisõiduga Heade mõtete linna Tartusse;

*kolmapäeval sõidavad õp. Hinna ja õp. Inge klassi lapsed reisile Kiviõli ja Kohtla-Järve linna;

*kolmapäeval ja neljapäeval on õp. Signe oma klassi noortega kahepäevasel veeparvematkal;

*neljapäeval lähevad õp. Inga kl noored Hea energia linna Narva ja

*reedel suunduvad  “Punamütsikese” lapsed esinema Simunasse.

Olümpiapäev Kammeri Koolis – Evelyni kokkuvõte

21. mail toimus Tartumaal, Kammeri Koolis toimetulekuõpilaste Olümpiapäev. Osaleti teatevõistluses, kaugushüppes, 60 m ja 250 m jooksus. Vova sai kolmelt alat 3 medalit, Kalevi kolmelt alalt 2 medalit. Mirjam, Kenneth ja Kevin said kõik ühe medali. Mathias jäi kahjuks vanemate poiste arvestuses kahel alal väga napilt neljandaks, tema sai osalejamedali. Kõik võistlejad andsid endast parima, kuid eriliselt jääb meelde Vova tulemus kaugushüppes – 4.35!

Virge lastega  Viljandis „maasikajahil“

21. mail toimunud kevadine ekskursioon viis meid tänavu Viljandisse „maasikajahile“. Saime teada, et üle 700-aastast linna kaunistavad 8 suurt betoonist maasikat. Idee pärineb maalikunstnik Paul Kondase maali „Maasikasööjad“ ajendil. Maasikaretke korraldas meile Viljandi Kultuuriakadeemia kultuurikorralduse õppejõud Piret, kelle abiga me ka kõik maasikad üles leidsime. Vahepeal kinnitasime keha kohvikus Herr Artur ning voolisime Bonifatiuse Gildi meistrite kojas endale mälestuseks martsipanist maasika. Ja loomulikult tuleb Viljandit külastades alati ära käia Lossimägedes ja 140. a. vanusel rippsillal. Ühtlasi vaatasime üle ka laululava, kuhu mitmed lapsed koos tantsuõpetaja Kairega sel suvel erivajadustega inimeste tantsu ja laulupeole tulevad. Koduteel astusime muidugi läbi ka kaubandusest ja iga üleva lapse meeleolu täiendas põske pistetud värske maasikas.

Suur-suur tänu Piretile ja Joannale, Antsule ja Kairele ning väga tublidele lastele kauaks südamesse jääva reisi eest.

Signe klass parvematkal

Meie klassiekskursioon algas kolmapäeval, 22. mail  rongisõiduga Tamsalust Tabiverre. Järve ääres ootas meid parv ning algas kahetunnine parvesõit Saadjärvel, sihtkohaks Äksi. Parve juhtis vahva kapten Madis, kes on olnud varasemalt purjesporditreener. Madis rääkis meile Saadjärvest – pikkust on 6 km, suurim sügavus 25 m ja seal on väga palju erinevaid kalu, erilisemad on rääbis ja angerjas. Selgemates kohtades nägime ka järvepõhjas asuvat taimestikku ning suuremaid ja väiksemaid kalu. Kaptenil oli kaasas ka karvane abiline koer Jack, kellest sai ka kõigi meie suur sõber. Poisid said kapteni juhendamisel kätt proovida ka parve juhtimisel. Grillisime parve peal vorstikesi ja igaüks ise ka vahukomme. Tegime sauna ja julged poisid ning “karastatud” õpetaja tegid ka selleaastase esimese supluse (vesi oli soe, 18-19 kraadi). Peale parvesõitu matkasime Äksi Motorantšosse –  see oli ka meie ööbimiskohaks. Õhtul tegime väikese jalutuskäigu ja tutvusime Äksi külas kiriku juures asuva kiigepargiga, kus on 15 erinevat puidust kiike. Lustisime kiigepargis ning hiljem tegime ka mõned sportlikud mängud, et ikka kämpingus hea uni tuleks.

Järgmisel päeval peale hommikusööki algas meie jalgsimatk tagasi Äksist Tabiverre. Matka pikkuseks sai pea 5 km. Ilm oli suurepärane, tegime puhkepause, nautisime head ilma ja tutvusime Tabiverega. Lõunasöök ootas meid kohalikus kohvikus ning juba oligi aeg jälle Tabivere-Tamsalu rongi peale minna. Suured tänud kohvik „Tabbifer“ lahkele pererahvale ja Rennelile hea seltskonna eest. Tänavad Siim, Hele, Mathias, Hendrik-Aleksander, Britt-Hedlyn, Alari ja Signe.

Inge ja Hinna korraldasid oma klassidele ekskursiooni  Ida-Virumaale

22. mail sõideti rõõmsal meelel külla Kiviõli lasteaeda Kannike. Pääsusilma rühma lapsed esitasid meile näidendi „Jussikese seitse sõpra“. Oli väga põnev nautida huvitavat etteastet. Täname kõiki lapsi ja lasteaia töötajaid väga sooja ja südamliku vastuvõtu eest!

Lõunatasime Kiviõlis kohvikus ja sõitsime edasi Saka mõisa. Jalutasime pargis, vaatasime platvormilt merd. Julgemad ronisid torni ja laskusid mööda „ohtlikku“ metalltreppi alla mere äärde.

„PUNAMÜTSIKESE“ menuka hooaja lõpp

24. mail käisid etenduse PUNAMÜTSIKESE lapsed “selle hooaja viimasel välisetendusel” ja seekord Simuna Rahvamajas. Esinemine suurel laval oli meie lastele uus katsumus ning sellega tuldi kenasti toime. Publik võttis meid väga hästi vastu ja ootama jäädi järgmist kohtumist! Üllatasime pealtvaatajaid taas “piletitulu” heategevusliku tagastusega! Positiivne kogemus innustas kõiki uutele mõtetele… Andra, Virge ja Inga lastega – te olite fantastilised! Kogu koolipere ootab kannatamatult uusi elamusi!

Küllike ja Merlin klassiga lõpuekskursioonil Lätis

Maikuu viimasel nädalavahetusel käisime koos õpilaste peredega 2-päevasel ekskursioonil Lätis. Reis sai alguse Jõhvist laupäeva varahommikul kell 3. Buss võttis reisijaid peale veel Rakverest, Tallinnast ja Pärnust ning algaski vahva sõit Läti pealinna Riiga. Vaatamata varasele ärkamisele oli seltskond rõõmus. Kohale jõudes ootas meid ees suurepärane Riia vanalinn, kus giidi saatel tutvusime erinevate vaatamisväärsustega. Eriti lummav oli Mustpeade maja, mis nägi välja nagu tõeline loss. Saime ka tunnikese vaba aega, et ise omal käel vanalinnas ringi käia ja suveniire soetada. Õhtupooliku veetsime Baltimaade suurimas Jurmala Livu veepargis. Ööbimiskohta jõudsime alles hilisõhtul. Meid majutati kesklinnas, vanalinna ja Riia pärli Daugava jõe vahetus läheduses.

Järgmisel hommikul tutvusime Riia turuga, kus „püüdsid silma“ aedviljad ja taimed oma erilise lopsakusega. Turult osteti kaasa läti leiba, merevaiku, pekipirukaid ning „Laima“ maiustusi. Järgnes meeldiv ja elamusterohke jalutuskäik Riia loomaaias, mille „naelaks“ oli oma silmaga kaelkirjakute nägemine. Lõunasööki sõime Läti tuntud restoranis „Lido“, mis oli enamusele uudne ja meeldivalt meeldejääv kogemus.

Pühapäeva hilisõhtul olime jälle kodus. Reisil oldud aeg oli möödunud linnulennul ja ees ootas jälle argipäev. Gregory: „Ma hakkan Läti järgi igatsema.“

Uus nädal ajal 27.-31. mai

*esmaspäeval ja teisipäeval (27.-28.05) toimub mõistliku ilma korral vanema kooliastme õpilastele 2-päevane jalgrattamatk;

*kolmapäeval lähevad õp. Imbi klassi lapsed Neerutisse matkama;

*neljapäeval sõidavad õp. Maarika klassi lapsed reisile Kiviõlisse;

*neljapäeval, 30. mail algusega 13:15 on Konna Kohviku aktsiate väljamaksmine;

*reedel lähevad “karukeste” suured ja väikesed sõbrad jalgsimatkale Kangruaia tallu, et tähistada Lastekaitse päeva.

Meenutusi…

Hooldusklasside oskustepäev

28. mail näitasid kõik hooldusklasside õpilased, mida nad on õppinud. Selleks liiguti ühest klassist teise ning lapsed näitasid oma tuttavas keskkonnas õpitud oskusi. Uue nutitahvli kasutamine oli väga aktiivne. Koos oli tore!

Inga ja Liivi  klassiga Narvas – loe klassiõpetaja kokkuvõtet põnevast  sõidust Ida-Virumaale

28. mail käisime Narvas ekskursioonil. Sõit Narva oli pikk. Narva jõe kallastel asub kaht riiki eraldav piir, ühel pool Eesti ja teisel pool Venemaa.

Kõigepealt külastasime ajaloolist Narva linnust, kus giid rääkis meile Narva linna ajaloost. Ülevalt platvormilt nägime suursugust Jaanilinna (Ivangorodi) kindlust, mis kuulub Venemaale ning pikki autode rivisid, mis ootasid Eesti- Vene piiril piiriületamist. Peale ajaloolist retke kindluses, jalutasime Narva  jõepromenaadil, mille pikkuseks 1 km. Narva jõepromenaad on kahtlemata üheks tõmbekohaks Narva linna elanikele ja külastajatele. Seal on huvitavad vaatamistväärt objektid, nagu Rootsi terrass, kus asuvad lõvikujud, Dahlbergi lava, mis kujutab endast esinemiseks mõeldud ala, Päikeseplats, kus on nii suvekohvik kui ka purskkaev ja päikesekellad. Promenaadi lähedusse jäävad ka park „Pimeaed“ ja bastionid. Vaatamisväärsustest tutvusime ka Narva raekojaga, mille ehitamist alustati juba 1668. aastal. Raekoja torni tipus oli uhke tuulelipp – kurg. Viimasena külastasime Astri Keskust. Lõunasöögi sõime sealsamas „Astri Buffetis“. Peale sööki sai iga laps endale midagi meelepärast poest kaasa osta…..Ja oligi aeg tagasi koju sõita!

Evelyni kommentaar

29. mail toimus Porkunis  Lääne-Virumaa orienteerumise kolmapäevak. Neljapäeval said kõik meie õpilased orienteerumisega tutvust teha ja päevaku algajate rada proovida. Pärast väikest juhendamist suundusid õpilased klasside kaupa metsa punkte otsima. Raja pikkuseks oli  linnulennult mõõdetult 1,6 km ja leida  tuli 9 kontrollpunkti. Finišis ootas kõiki orienteerujaid maiustus. Loodame, et meie õpilased, olles ise osalenud, teavad nüüd täpsemalt, mida tähendab orienteerumine.

JUUNI

Kui kollane võilill on päike-

soe lillelõhn juures on tal.

Sa endale tundud nii väike

nii puude kui päikese all.

 

Suur heinakõrs sulle on suuni,

kuid putuka jaoks on ta puu. . .

On heinakuu, jaanikuu, juuni-

kuum maasikamaitsemiskuu!

Pika Õppeaasta Eelviimane Nädal  – 03.- 07. juuni – täis imelisi toimetusi!

*esmaspäeval ja teisipäeval (03.-04.06) toimub vanema kooliastme õpilastele 2-päevane kanuumatk Põltsamaa jõel. Osa võtab ka palju töötajaid, sest igas kanuus seikleb 1 täiskasvanu ja 2 õpilast;

*teisipäeval, 04. juunil, lähevad õp. Imbi klassi lapsed ja Age ekskursioonile Tallinnasse;

*kolmapäeval sõidavad kõige väiksemad mudilased VUDILASSE – Kogu pere mängumaale;

*kolmapäeval kell 11:00 toimub  lõpetajate puu istutamine;

*neljapäeval on õp. Merlini ja Küllikese klassi õpilastel külas sõbrad Türi Toimetulekukoolist;

*reedel lähevad “karukeste” suured ja väikesed sõbrad jalgsimatkale Kangruaia tallu, et tähistada Lastekaitse päeva ning

reedel, 07. juunil kell 13:00 toimub õppenõukogu nr.6.

Mõttetere kooli kodulehelt:

Oma teekonnal tippu ole inimeste vastu kena,

sest sa kohtad neid alla tulles jälle. 

(Wilson Mizner)

Veel armsaid meenutusi…

Imbi  klassi ekskursioon Tallinna

Reis viis meid Tallinna Loomaaeda. Päev oli väga palav ja suure palavuse tõttu olid ka mõned loomad peitu pugenud, kuid tähtsamad nägime ära. Ägedad olid kääbusjõehobud Holger ja Pupa, keda nägime  väga lähedalt. Meelde jäid jääkarud ja nende uus kodu. Tegelikult olid kõik loomad vahvad. Lõunat sõime McDonaldsis ja oligi aeg koju sõita. Aitäh meie reisi kõigile abilistele!

4. juuni 2019 – KÕIKI huvitanud küsimus sai vastuse!

UUS DIREKTOR  6-e KANDIDAADI SEAST ON   PIRET KAMBER.

5. juuni – 2019. a. koolilõpetajate puu istutamine (kuuma päikese käes).

Lõpetajate puu istutamine on Porkuni Koolis juba pikaaegne traditsioon. Sellel aastal istutasid lõpetajad kooli direktori juhendamisel hariliku pihlaka e Pendula. Puu istutamist aitasid kaunimaks muuta flöödi- ja kandlemängijad. Külla olid tulnud selle aasta lõpetajatega varasemalt tegelenud Porkuni Kooli endised õpetajad. Lõpetajad tänasid kooli töötajaid luuletuse, tänukaartide ja lilledega. Et puu paremini kasvama hakkaks, mängiti ühiselt puu ümber ringmängulaulu „Kodu ehitan ma endal tamme alla“ . Lõpuks toimus ühine snäki- ja vestlusring.

Küllike, Merlin ja Signe ütlevad SUUR TÄNU KÕIGILE, KES PUU ISTUTAMISELE KAASA AITASID!

Küllikese ja Merlini klassi kohtumine sõpradega Tapalt

6. juunil tulid meile külla klassi sõbrad Tapa Erihoolekandekeskusest. Ilmataat oli andnud meile 30 kraadise palavusega päeva ja seda vilus. Ettevalmistus sai alguse juba mõni kuu varem. Viimane lihv ürituse õnnestumiseks käis veel eelmisel päeval ja samal hommikul: grillimaja koristus, tordivalmistus jm. Tutvustasime külalistele oma uhket koolimaja, nautisime ühiselt piknikku koos grilliga, käisime ekskursioonil Paemuuseumis. Külalised said kuulata legende Porkunist ja nautida ilu järvede ümber. See on uskumatu, kui kiiresti aeg lendas!

Margus Tapalt: „Ma jään siia elama …“. Sõpruskohtumised jätkuvad uuel õppeaastal.

Virge viis oma klassi õppurid julgust ja osavust proovima

Neljapäeva ennelõunal, 06. juunil käidi Tamsalu 100 tamme pargis olevas SKATEPARGIS julgust ja osavust proovimas. Kõik lapsed olid elevil, sest tegu oli üllatusväljasõidu ning kõigi jaoks esmakordse kogemusega. Mõni katsetas rulasõitu istukil, mõni tõukas ennast isegi kallakust alla. Julgem oldi tõukerattaga „trikke“ tegema, sest siis oli kuskilt ka kinni hoida. Eemalt sai vaadata ka Tamsalus peatuvat soomusrongi WABADUS, mida käidi õhtupoole uuesti uudistamas. Pärast väsitavat lustimist kosutati end külma jäätisega…

Ilmateade

Antud nädalal on kraadid jälle väga kõrged: +30, Lõuna-Eestis +33.

Reedel on oodata äikest!

“Konna Kohvik”  võtab otsad kokku

“Konna Kohvik”, mille eestvedajateks olid Porkuni Kooli vanema kooliastme õpilased, tegutses 8 kuud. Kohviku pidamine ja selleks suupistete valmistamine andis noortele kasulikke oskusi rahaga majandamises, toidu valmistamise eeltöödes ja puhtuse pidamises. Kindlasti õpiti aitama ka kaaslast. Eelmisel nädalal toimus kohviku aktsiate tagasiost ning aktsionäridele dividendide väljamaksmine. “Konna Kohviku” kasumist maksti dividendid ja firmapidajad said ühe toreda lõõgastava hommikupooliku Rakvere SPA-s. Paljudele oli see esimene  kogemus AQUA veekeskuses. Tänan oma toredaid õpilasi ja kohviku kliente kannatlikkuse eest. Mõnikord olid järjekorrad pikad, kuid rahaga toimetamine on suur vastutus. Tänan Porkuni Kooli, kes võimaldas kasutata kaubapäevadel koolibussi. Ootame teid kõiki 12. juunil kevadpeole. Sellel päeval on kohvik avatud, kuhu on panustanud kõik kodunduse tundides käivad õpilased. Kodunduse õpetaja Mairi

Direktori tänamine

Esmaspäeval, 10. juunil

kell 11.00 kogunes koolipere aatriumisse, et üheskoos tänada direktor Tiit Leemetsa tema pikaajalise kooli juhtimise ja laste heaolusse panustamise eest. Härra direktor seati istuma temanimelisele pingile, mis kolleegide poolt jääb teda meie õuele ootama. Lapsed tervitasid Tiitu Kalli-kalli tantsuga ja kinkisid talle telgedel kootud vaiba ning videoklipid “Lapsesuu Direktori kohta”. Iga klass sai koos direktoriga pilti teha ja seejärel mindi torti sööma! Oli südamlik ja sümpaatne hommikupoolik.

Tiiu ja Kristiina klass on jätkuvalt vaimustunud O.Lutsu „Kevadest“…

Õppeaasta  eelviimasel päeval, 11. juunil  käisime Palamuse muuseumis. Muuseum on läbi teinud võimsa uuenduskuuri – 2,5 tundi koos aktiivse giidiga möödus kiiresti, sest nii palju oli vaadata ja kuulata.

Läbisime edukalt ka ühe õppeprogrammi. Kirjutasime tindiga, rehkendasime, lugesime vanaaegset kirja, laulsime  jne. 

Üleüldise otsusega lõpetasime kõik 1. talve. Hinnangud olid „kaunisti“, „kaunis hea“, „läheb kah“, „oli nõrgapoolne“ ning „oli varajane õppida“.

Kooliaasta lõpu puhul Sulle ka üks rehkendusülesanne: Perenaine müüs 3 paari kanamune ära ja sai 3 kopikut paarist. Palju raha  sai perenaine munade eest?

Kõigile põnevat koolivaheaega!

Kasvatajate korraldatud kevadine  kontsertaktus  2019

2018/2019  õa  pidulik  kontsertaktus  toimus  kolmapäeval  (12.06.2019)  kell  10:00.

Sellel õppeaastal lõpetasid õpingud Porkuni Koolis ja said  põhikooli lõputunnistuse Kaimo Põder, Gregory Kaur, Markus Peterson, Hele Rämson, Siim Siilak ja Hendrik-Aleksander Erikson. Lõpetajad esitasid etteaste kelladega, luulekogumiku ja kinkisid koolile kott-tooli aatriumi lugemisnurka. Aktusel tunnustati rohkem silma paistnud õpilasi, koolitöötajaid ja lapsevanemaid.

Traditsiooniliselt on aktus ja esinemised olnud eraldi, kuid sellel kevadel otsustati tegevused ühendada üheks ürituseks. Kontsertaktuse nimeks sai „Minu arm“ ja oli inspireeritud sellel aastal toimuvast tantsu- ja laulupeost. Üritasime rõhutada armastust oma maa ja traditsioonide vastu.

Soovime lõpetajatele tuult tiibadesse ja kogu kooliperele ilusat algavat suvevaheaega!

  * Aasta 2019 õpetaja  -    Signe Kivivare

           * Aasta 2019 kasvataja – Liivi Aasa

                   * Aasta 2019 personalijuht –  Taive Kallas

                                                  PALJU ÕNNE!

13.juuni -  uus direktor Piret Kamber on kell 12.00 koos HTM esindaja Tiiu Rahuojaga tulnud kooli väisama.

14.juuni – toimus õppeaastat lõpetav avatud õppenõukogu, kus päevakorras oli   2018/2019 õppe- ja kasvatustöö analüüs.

Koondhinnang võtmealadele

Strateegiline juhtimine -hea

Personali juhtimine ja koostöö - hea

Õpikeskkonna kujundamine -  väga hea

Õpetamine, kasvatamine – hea

Õpilaste toetamine – väga hea

Üldine tegevuskava järgmiseks õppeaastaks

*Kogemusnõustamise valmisolek teooriast praktikasse.

*Meeskonnatöö mudelite jätkuv rakendamine.

*Porkuni Kool 95. aastane.

*Arengukava uus tulek uue direktoriga.

*PGS tulenevalt muudatused (kodukord, õppekava-  jagu IV) õppekavva.

*Uuenenud riistvara süsteemne ja pedagoogiline kasutamine õppetöös läbi isiksusliku arengu/organisatsiooni arengu (kolleegilt-kolleegile).

*Eeltegevused sisenemaks uutesse rahvusvahelistesse projektidesse.

TUTVUMINE EESTIMAAGA

17. - 18. juuni – seekord sihiks 3.saarHIIUMAA!

Reisi-ja seiklushimulisi oli seekord kokku 39.  2 päeva ja lühike öö möödusid meeleolukalt ja harivalt. Tänud korraldajatele Tiidule ja Urvele!

21.juuni – täna  oli meil viimane tööpäev koos direktor Tiit Leemetsaga, kes oli Porkuni Kooli direktor pea 14 aastat (1. juuli 2005-21. juuni 2019).

AITÄH SULLE MEIEGA KOOSTÖÖ JA AASTATEGA KOGUNENUD PANUSE EEST ERILISTE LASTE HEAKS!

 

Alates 1. augustist 2019. a. asub juhi ametisse uus direktor PIRET KAMBER!

                                             Tere tulemast meeskonda!

28.juuni 2019  – Virumaa Teataja teatab

Augustist alustab tööd uus Porkuni kooli direktor Piret Kamber,

 kes valiti kooli juhtima kuue kandidaadi seast.

Piret Kamber rääkis, et põhjusi, miks ta Porkuni kooli juhiks kandideeris, oli mitu. Ubjast pärit ja Kunda kooli lõpetanud naine sõnas, et süda ihkab tagasi sinna, kust pärit ollakse. “Olen neli aastat Kuusalu tugikeskust üles ehitanud ja tundsin, et on aeg teha midagi suuremat, olulisemat,” ütles Kamber.

Porkuni kooli direktor sõnas, et üksi ei tee midagi, ja nii peab ta oma tugevuseks meeskonnatööd.

“Plaanin kõigepealt inimestega tuttavaks saada. Tõenäoliselt õpin aasta jooksul selles koolis kõige enam,” lausus Kamber.

Piret Kamber on töötanud viimastel aastatel Kuusalu keskkoolis tugikeskuse juhi ja eripedagoog-nõustajana.

Enne seda on ta ametis olnud Eesti e-tervise sihtasutuses, riiklikus eksami- ja kvalifikatsioonikeskuses ning MTÜ-s Perede ja Laste Nõuandekeskus.

Tal on magistrikraad eripedagoogikas, õppinud on ta ka finantsjuhtimist ja raamatupidamist.

Porkuni kooli eelmine, pikaajaline direktor Tiit Leemets siirdus pensionile.

LÕPETUSEKS

*Direktori kt on kuni 31.07.2019 õppejuht Urve Karp.

*Porkuni Kooli suvelaager toimub 29. juuli-4. august.

JUULI                                                           

Heinakuu
Sa suvine hari,
lehtpuu vari,
maasikmari.
Liivarannad
kuumas lõõsas.
Õitseb kibuvitsapõõsas.
Pärnapuude uimav kuma,
mesilaste tõttav suma.
Viljad juba vilja näoga,
metsad juba tumma käoga…

E.Niit

 AUGUST

Notsu: “Nii hea, et me üksteisel olemas oleme!”

Karupoeg noogutas.

Notsu: “Kujuta ette: mind ei ole, sina istud siin üksinda ja pole kellegagi juttu ajada.”

Karupoeg: “Aga kus sina siis oled?”

 Notsu: “Mind ei ole.”

“Nii ei saa olla,” ütles Karupoeg.

“Mina arvan ka nii,” ütles Notsu, “aga no kujuta ette, mind ei ole. Sina oled üks.”

“Miks sa mind kiusad?” vihastas Karupoeg.

“Kui sind ei ole, ei ole mind ka. Said aru?”…

 

 Alan Alexander Milne  „Karupoeg Puhh“

                                                                                                                                           HEAD!