2016-2017

Me ei tea, mis tuleb homme.

Meie asi on täna õnnelik olla.                                     

                                                    (S. Smith)

AUGUST

17.08.16 – enamusel pedagoogidest on puhkus lõppenud – rõõmsate ja puhanutena võib uuele õppeaastale jälle vastu minna!

22.08.16 saabuvad kolleegid Lätist – tulekupäeval on kavas on lodjasõit Emajõel, purjetamine Peipsil ning õhtul pidulik koosviibimine . Eelnevalt on kallite külaliste auks ka ettevalmistusi tehtud – grupp entusiaste on kogu eelneva nädala jooksul harjutanud peoõhtuks emotsionaalseid ettekandeid – läti rahvalaulud ning „Kakuke`se“ dramatiseering. Tantsurühm esitas kauni „Viire takka“ . Ühine sume augustiõhtu oli meeleolukas, enne kooli algust lõõgastav…

Järgmisel päeval tutvusid külalised  lähiümbruse vaatamisväärsustega: Kullenga taimla, Väike-Maarja Loomsete Jäätmete Käitlemise Tehas ja OÜ Ebavere Graanul.  Kiltsi Koolis toimus keraamikatund. Loodetavasti aasta pärast kohtume Daugulis.

Head algavat kooliaastat meile kõigile!

Muudatused personali osas:

Värsked uudised – Lisaks kevadel Porkuni Kooliga töösuhte lõpetanutele on lahkumisavalduse esitanud  ka kasvataja  Jaana Niinepuu – õnneks Tiiu Priimägi nõustus antud  tühimikku koheselt täitma. Aga Jaanale suured tänud Porkuni Koolile pühendatud aja eest ning õnne ja edu eluteel!

Väga hea uudis kõigile naispedagoogidele on see, et alates 01.09.16. asub täiskohaga tööle IT-spetsialist Kalev Kodzis!

Hooldusklassi õp. Elve Riksi asemel asub õpetajatööd tegema kunagine Porkuni kurtide kooli töötaja Reine Falten; muusikaõpetaja Ülle Pärja asemele asub tööle Andra Hoolma; õp. Agnes Leemetsa asemel haarab esialgu ohjad enda kätte kauaaegne lasteaiaspetsialist Halti Jaansoo, kuid on oodata muudatusi. Ja ongi muudatus – Halti saab ka lasteaia 1 lapse tagasi. 2. klassi uus õpetaja on Milli Kikkas. Taimekasvatusega hakkab unustamatu Reet Griffeli asemel tegelema Marika Uussalu ja raamatukogujuhataja tööd hakkab vedama Imbi Aosaar. Soovime neile palju rõõmu oma tööst!

Veel mõnda enne kooli…

Eriolümpia spordilaagrist teeb kokkuvõtte Evelyn

22.-25. augustini toimus Porkunis Eriolümpia spordilaager. Laagris osalesid saalihoki mängijad (meie koolist Andrei)  ning suusatajad ( Jaana ja Ain), kes sõidavad märtsis Austrias toimuvatele maailmamängudele. Lisaks nendele osales laagris ka ühendatud sportlaste grupp – eriolümpia sportlased (Kristjan H, Kalevi,  Kristiine) ja vabatahtlikud. Neli tihedalt sisustatud päeva möödusid kui lennates. Laagris valitses väga sõbralik õhkkond ja kindlasti leiti ka uusi sõpru. Lisaks treeningutele viidi läbi viktoriin, lõkkeõhtu, rahvastepalliõhtu ja disko.

30.08.16 –2016/2017 õa õppenõukogu nr.1

Päevakorras uue sekretäri valimine, üldtööplaani läbiarutamine/kinnitamine, klasside nimekirjade kinnitamine, IÕK/IÕP-de pikendamine/lõpetamine.

 SEPTEMBER

01.september – kell 14.00 toimub õppeaasta avaaktus – koolis asub õppima 3 uut õpilast. Kõik lapsed on suvel kasvanud, hästi puhanud. Jällenägemisrõõm on väga suur – tore algus!

02.september– õppeaasta teisel päeval toimub värskes õhus kogu kooliperele liikumistund. Vahva on taas ühiselt mängida, võimelda ja tantsida!

07.september toimub mm-saalis ühine arutelu ERASMUS + teemadel – koostöö Rajasalme kooliga.

Ilmad on ootamatult ilusad, rahulikud, päike paistab… Suvi jätkub!

10.- 11. septembril osaleb grupp õpilasi Valmieras toimuvatel rahvusvahelistel MEŠ VARAM!  sportmängudel – loe muljeid Evelynilt.

Lätis, Valmiera linnas toimus taas  spordivõistlus „Meš varam“ („Me suudame“). Võistlused toimusid üheksandat korda ja just täpselt sama palju kordi on sel võistlustel osalenud ka Porkuni Kool.

Meie kooli esindasid seekord Jaana, Anastassia, Angela, Andrei, Ain, Erki, Kristjan. H., Mathias. Osalesime 100 m, 400m- ja 800 m jooksus, viskasime palli, hüppasime kaugust,  lisaks veel erinevad täpsusvisked,  meeskondlik teatevõistlus ja Boccia e. kuulimäng. Kuulimängus läks meil seekord eriti hästi: võistkond kuhu kuulusid Andrei, Ain ja Kristjan saavutasid suurepärase III koha. Selleks tuli neil kahe päeva jooksul mängida kaheksa pingelist mängu kõrvetava päikese all.

Laupäeva õhtul, pärast võistlusi toimus pidu Valmiera linna kultuurimajas. Pärast pidulikku õhtusööki nautisime esinejaid ja tantsimist.

Pühapäeval pärast võistlusi, enne autasustamist käisime meeltepargis seiklemas. Rada oli soovitav läbida paljajalu. See aitas maandada võistluspingeid ja saada energiat juurde. Võistluspäev lõppes autasustamisega, kus kõik võistlejad said medali ja diplomi. Loodame, et meie sõpruskool Daugulis kutsub meie ka järgnevatel aastatel osalema, et ka järgmised õpilased saaksid toredaid elamusi  kogeda. Õpilasi toetasid Evelyn, Renneli ja Ants.

Imbi energilisel eestvedamisel alustab taas tööd kooliraadio.

 Plaanid:

E _ uudised/pop-muusika; T _ kohviku-uudised;  K _ lapsed loevad;

N_ klassikaline muusika;  R_ loevad täiskasvanud .

KUULMISENI!

10.-18. septembril tähistati teistkordselt üle-euroopalist spordinädalat. Selle aasta deviis oli „Leia oma rütm“. Spordinädala raames toimus meie koolis neli sportlikku tegevust: rahvastepallitund, kepikõnnimatkjooksukross ja kuulimänguturniir. Kohustus osaleda polnud, kuid kõik olid igale ettevõtmisele väga oodatud. Rõõm oli  näha, et üritustel osaleti aktiivselt. Eesmärk täideti – meie kooli  õpilased said läbi spordinädala palju toredaid ja positiivseid liikumisega seotud kogemusi.

Kolmapäeval peale lõunat ootas lapsi üllatus. Koos hooldajaga tuli kasvataja Elleni organiseerimisel meie lapsi rõõmustama poni Mauris. Laste kilked ja säravad silmad – imeline oli seda kuulata ja vaadata. Enne poni selga ronimist said lapsed anda Maurisele tema lemmikmaiust – rohelist heinatuusti. Kellel oli hirm ratsutamise ees, see sai poni paitada või kallistada ja kallisid sai Mauris triljon – miljon.

Neljapäeval, 15. septembril sõidavad väikesed sportlased EO rahvastepallivõistlustele Tallinnasse. Kooli karikakapp hakkab kitsaks jääma…

Nädal koolis

18.-22. september

Teisipäeval, 20. sept. sõidavad õp. Silva kl. õpilased Oandu Looduskeskusesse koprarajale.

Kolmapäeva hommikupoolikul lähevad hooldusosakonna lapsed õue SÜGIST OTSIMA!

Kolmapäeval kell 17.30 toimub SÜGISE SÜNNIPÄEV pargis.

Kolmapäeval liiguvad majas külalised Roela Lasteaed-Põhikoolist.

Neljapäeval lehvitame suvele ja tervitame sügise saabumist ÕUEMÄNGUDE PÄEVAGA.

Neljapäeval sõidavad kiiremad jooksjad EO sügisjooksule Kiigemetsa.

Hea uudis!

Avalikku ujumist sel õppeaastal enam ei toimu, sest möödunud aastal toimus reedeti võõrastega palju-palju  ebameeldivaid intsidente.

Saabunud on esimesed öökülmad. Päeviti on seni olnud rahulik, isegi päike näitab ennast – kuid see käib juba hoopis madalamalt…

EO jalgpallifestival – Evelyni kommentaar

15. septembril toimus rahvusvahelise spordinädala raames Tallinnas Eesti Jalgpalli Liidu ja Eriolümpia Eesti Ühenduse koostöös jalgpallifestival 5-12 aastastele jalkahuvilistele. Meie koolist osalesid Danila, Egert, Kert, Kristjan, Merlin, Raimond ja Kevin. Koos teiste lastega oli tore ühiselt õppida ja omandada uusi oskusi. Päeva jäävad meenutama saadud T-särk ja kott. Pärast sportimist said kõik koolid külastada tasuta loomaaeda.

“Soovisime ettevõtmisega näidata, et kui on tahe, siis saavad kõik jalgpalli mängida. Loodan, et sellest sai hea algus ja meil õnnestub tulevikus intellektipuudega noortele ja lastele veel taolisi üritusi pakkuda,” lausus Eesti Jalgpalli Liidu rahvajalgpalli osakonna juhataja Teet Allas. Aukülalistena käisid noori tervitamas USA ja Austria saatkonna esindajad. Nimelt toimusid viimased eriolümpia maailmamängud Los Angeleses ja 2017. aasta märtsis toimuvad talimaailmamängud Austrias.

Õppekäik Oandu Looduskeskusesse ja Koprarajale – Silva kokkuvõte

20. septembril sõitsime Oandu looduskeskusesse, kus ootas meid sõbralik loodusmaja giid. Esmalt vaatasime käbitares, kuidas käbist saab puu. Tutvusime näitusega Kopraraja aastaring. Suures küünis saime ülevaate vana-aja metsatööst. Kõik soovijad said ise puude saagimist ja koorimist proovida. Seejärel tutvusime looduskeskusega, kust giid saatis meid matkale Koprarajale. Kahjuks meil küll ühegi kopraga kohtuda ei õnnestunud, küll aga nägime nende poolt ehitatud uhket tammi. Ilm oli suurepärane,  kõik matkalised tublid ja rõõmsad! Suur tänu Kairele ja Antsule!

EO Eesti Ühenduse jooksukross – Evelyni kokkuvõte

Neljapäeval 22. septembril  toimus Jõgevamaal Siimustis EO  Eesti Ühenduse jooksukross. Kokku osales võistlusel 181 sportlast, kes said valida jooksu  pikkuseks kas 500 või 1000m. Meie kooli õpilased võistlesid kõik 500m jooksus. Tulemuseks ainult head ja väga head kohad. I koha sai oma tugevusgrupis Jaana, Erich ja Kert S. saavutasid II koha, Angela T. ja Ain said  III koha medalid.  Väga hästi jooksid ka Mathias ja Eliise, mõlemal lõpuprotokollis viies koht.

Õuemängude päev

Neljapäeval, 22. septembri  hommikul, kutsuti lapsed õue, et üheskoos mängida vanaaegseid õuemänge. Ava-kongi järel pidid lapsed lahendama salakirja, mis suunas neid järgmise tegevuse juurde. Õige tegutsemise korral tuli jõuda mängujuhini. Erinevates ringides mängiti lastega mitmesuguseid põnevaid mänge. Üheskoos jõuti järeldusele, et õues mängimiseks piisab mõnikord ainult pallist, kriidist või keksukummist, kuid eelkõige on vaja MÄNGIMISE TAHET! Viimase ülesandena said kõik klassid mõistatada ja siis teistele ette lugeda oma salakirja, milles jäi kõlama kutse: TULE ÕUE MÄNGIMA!

Päeva lõpetuseks kingiti igale klassile mängureeglite raamat, üks mänguvahend pall või keksukumm ning mängupunktides kokkukogutud pulkadega mäng õues mängimiseks! Vaatamata väikesele vihmasabinale oli suve lahkumine lustlik ja sügise saabumine kilkeid täis! Inga, Terje, Mairi ja Virge tänavad kõiki rõõmsameelseid lapsi, lapsemeelseid mängijaid ja abivalmis abilisi!

Värviline väljasõit

Sügise esimesel päeval käisid Halti, Milli ja Virge klassid mõnusal väljasõidul – külastati imelist skulptuuriaeda Väike-Maarjas. Aia perenaised, ema ja tütar, on väga osavalt ja loovalt kasutanud ära igapäevaelus tekkinud jäätmed – vanad riided, plastpudelid jms, – ning meisterdanud nendest toredaid loomi, linde, inimesi ja muinasjututegelasi. Aed on värvikas ja püüab möödujate pilke.

Tänutäheks jätsime pererahvale Porkuni kooli raamatu, kuhu igaüks kirjutas ka oma nime.

26.-30.september – nädal koolis

Teisipäeval sõidab õp. Evelynparimate sportlastega Tallinnasse seiklusparki.

Kolmapäeva hommikul õpilaste hammaste profülaktiline kontroll.

Kolmapäeval sõidavad õp. Tiiu klassi  õpilased ekskursioonile Kilplalasse ja Koeru Perekodusse.

Kolmapäeval läheb kasvataja Sirle rühm tutvuma paberi lõikamise ja pakendamisega Ärinal.

Neljapäeval on õp. Imbi klassi noortel külas sõbrad Kiigemetsa ja Kammeri koolist.

Neljapäeval sõidavad õp. Marika klassi lapsed ja JÕ-II poisid Kadrinasse tutvuma erinevate aiatehnika masinatega.

Neljapäeviti kell 15:30 algab jalgpallitrenn 7.-12. a. poistele ja tüdrukutele!

Liivi ja Elleni lapsed õppekäigul meemajja

Meemaja peremees tutvustas, mis tööd nemad teevad. Vurritavad ja pakendavad mett, valmistavad erinevaid meesegusid, mida saime ka maitsta.  Tutvustati mesilat ja mesinike tööriietust. Riietus peab olema valge, siis on mesilased kõige rahulikumad. Lastel oli huvitav, nad küsisid küsimusi ja said teada palju uut. Lisaks oli tore päikseline sügispäev.

Imbi eestvedamisel õunapäev sõpradega

Mihklipäeval peeti sõpradega Kiigemetsa ja Kammeri  koolist õunapäeva.

Korjati Ennuga  õunaaias õunu, tehti Egoni ja Kaleviga õunamahla, küpsetati Mairiga õunakooki, joonistati Agega õunu. Koos söödi  õunakooki ja joodi õunamahla. Oli tore ja päikseline päev koos sõpradega.

Tiiu ja Kristiina koos lastega Kilplaste Teemapargis

Kolmapäeval, 28. septembril võeti siht Järvamaale, kus asub Kilplaste Teemapark. Enne reisi tutvusime kilplaste lugudega. Saime teada, et nende deviisiks on ENNE TEGUTSEN, SIIS MÕTLEN – kahjuks klassis me seda mõtteviisi eriti kasutada ei saa…Teemapark asub Järvamaal Kareda vallas Müüsleri küla pargis ja selle ümbruses. Giid korraldas lastele mitu võistlust, kus parimad ka kilplaslikud auhinnad said ning rääkis palju naljakaid lugusid. Vahepeal pakuti meile maitsvat suppi ning kooki-morssi. Enne kojusõitu külastasime Koeru Perekodu, kus toimus südamlik vastuvõtt. Sealt läkitati Porkuni seltskond teele õunakoogi ning –mahlaga. Suur tänu!  Täname Antsu, kes meid alati suure rõõmuga sõidutab SINNA-TÄNNA-MUJALE (kilplaste väljend).

OKTOOBER

03.-07.oktoober – Nädal koolis

Kolmapäeval lähevad õp. Inga ja Virge kl. lapsed väikesele jalgrattamatkale.

Reedel, 7. oktoobril tähistame Õpetajate päeva.

Paras katsumus  – Virge tänukõne Ingale

Õp. Inga ja Virge klassi lapsed käisid väikesel jalgrattamatkal, eesmärgiga minna vaatama koduloomi. Ilm oli väga tuuline ja päris jahe, kuid keegi ei tahtnud kooli maha jääda… Meie sõit viis õp. Inga koju Loksa külla, Kangruaia tallu. Koduväravas võttis meid vastu suur hundikoer Othello. Siis lipsas ukse vahelt õue pisike chiuaua Fiona. Aias krõmpsutas rohtu küülik Süsi. Lauda ees ja lauda sees sibasid ringi kanad Tibid, keda karjatasid kuked Koko ja Kuki. Kass Mustu oli hiirejahile läinud. Lapsed said loomadele pai teha, süüa anda ja näha, kuidas just-just üks kana munemisega hakkama sai! Veel aitasid kõik kodulindudele talveks liiva ja kivikesi korjata. Miks? Seda küsige matkasellidelt – nemad nüüd teavad! Enne tagasiteed saime soojas toas krõbistada küpsiseid ja juua sooja taimeteed. Suur-suur aitäh õp. Ingale lahke vastuvõtu eest! Ja suur kiitus kõikidele tublidele ratturitele, kes olid väga vaprad ja said hakkama suure katsumusega – sõita jalgrattal tugevale tuulele vastu!

Merlin, Küllike ja Silva – õpetajate päeva ladusa kulgemise eest vastutajad jätavad kooli kroonikasse järgneva resümee…

Ametlikul õpetajate päeval, 5. oktoobril käisime õnnitlemas Porkuni Kooli ümbruskaudseid pensionäre. Koolis sai sellel päeval iga töötaja kingituseks väikese rinnalille. Õpetajate päeva tähistasime  koolis 7. oktoobril, reedel. Vanemate klasside õpilased andsid iseseisvalt ühe õppetunni. Samal ajal toimus töötajatele üllatushuvitund spordisaalis külalise Anneli Kalamäe eestvedamisel. Nalja ja põnevust jätkus nii õpilaste kui töötajate tunnis. Õpetajateks olnud õpilased andsid oma uuest kogemusest tagasisidet klassijuhatajatele ja tunnis olnud õpilastele. Edasi jätkus meie päev imelise ooperikontserdi kuulamisega, kus esinesid Pille Lill, Andrei Bogatš ja Piia Paemurru. Järgnes pidulik lõunasöök, kuhu oli palutud kogu koolipere. Seejärel suundusid õpilased kodudesse ja töötajate päev jätkus Rakveres Aqva keskuses, mille eest suur tänu meie kõigi poolt direktor Tiit Leemetsale.

10.-14.oktoober

Sel nädalal on koolis külalised Rajasalme koolist – ERASMUS +K1 raames.

Reedel, 14. oktoobril kell 13:00 toimub õppenõukogu nr.2 – jätkuõppe avaldused, IÕP-de algatamine, kõneravi gruppide kinnitamine

Anu ja Inge oma lastega Konju mõisas – mälestused

12 . oktoobri hommikul pakkisime ennast Antsu bussi peale ning võtsime ette sõidu Ida – Virumaal asuvasse Konju Mõisa Tallu, et oma silmaga näha kuidas toimib üks öko –farm. Teekond oli üsna pikk, kuid tasus ennast ära, sest meid ootas ees  palju toredat ja huvitavat. Kohe esimese asjana viidi meid lüpsiplatsile, kus nägime oma silmaga, kuidas kitsed ootasid järjekorras, et lüpsma minna. Sealt ära tulles märgistati kits ära, et ta uuesti ei tuleks. Seda juhtus, kuna lüpsmise ajal antakse neile jahu, mis kitsedele väga maitseb ning nad üritavad oma talitajat uuesti tulles tüssata. Lüpsiplatsilt suundusime õue, kus oli aedikutes palju erinevaid loomi. Seal olid ameerika minihobused, suur jämedate jalgadega künnihobune, imearmsad alpakad, väikesed kitsed, Ungarist toodud haned, kes olid nii suured, et need küll ahju ei mahuks. Ei puudunud ka sõbralikud kassid  ja koerad. Kõiki toredaid loomi sai katsuda ja hobuseid õuntega sööta. Ringkäigult tagasi tulles saime ka ise kitsepiimast tooteid maitsta. Meile pakuti piima ja erinevaid juustusorte, mis maitsesid tõesti hästi. Saime ka toodangut kaasa osta. Kui ostud tehtud, hakkasime tagasi sõitma ja üllatuseks oli meie buss saanud endale uue juhi. Nimelt oli Antsu koha hõivanud kohalik ja hästi sõbralik kiisu, kes tundis ennast rooli taga väga hästi. Kahjuks me pidime tema teenustest loobuma ja palusime tal lahkuda, et Ants saaks oma koha tagasi. Tundus, et kõik jäid rahule ja nii mõnelgi tuli tagasiteel uni peale. Aitäh Antsule, kes meid sõidutas ja ka Monikale, kes hoolitses selle eest, et meie kõhud tühjaks ei jääks ja pakkis meile söögikraami kaasa.

17.-21.oktoober – viimane nädal enne koolivaheaega.

Esmaspäeval, teisipäeval on koolis praktikandid.

Teisipäeval  lähevad õp. Küllikese klassi  lapsed õppekäigule Viru rabasse.

Teisipäeval kell 13:00 toimub mm – saalis TULEOHUTUS-alane loeng ÕPILASTELE.

Kolmapäeval sõidavad õp. Halti ja õp. Milli klassi õpilased Rakverre, et tutvuda liiklusega linnas.

Neljapäeval sõidavad kasv. Asta ja Sirle rühma lapsed Palmse mõisaparki.

Neljapäeval on  aatriumis RAAMATULAAT.

Reedel sõidavad õp. Imbi klassi lapsed Aegviitu „Salapärane seenemaailm“ õppepäevale.

Reedel, 21. oktoobril algusega 9:30-12:00 toimub LAPSEVANEMATE KOOLITUSPÄEV.

Ja nüüd kõigest lähemalt…

Küllikese ja Maire meenutus õppekäigust Viru rabasse

18. oktoobril oli meil tore päev Viru rabas. Giidiks oli meile Henry Uusna Lääne-Virumaa keskkonnaameti spetsialist, kellega kohtusime nn „rohelise raja“ alguses. Vaatasime looduskaitseala plaani ja hakkasime liikuma raba suunas. Algul arusaamatud märgid puudel näitasid, et rabas on palju erinevaid radasid. Raba piirile jõudes avanes meile imeline vaade rabale, millel kulges lai ja sile laudtee. Hea oli võrdlusmoment kõrvuti kasvavate väikeste kuuskede ja mändide ning kadaka vahel. Nägime imeilusat karusammalt, kanarbikku, millest saab imehead tumekollast mett; habesammalt, mis tekib puude otsa; sookailu, mille lõhn võib inimest pisut uimastada. Saime teada, milline näeb välja mürgine paakspuu koos viljadega. Saime teada, et rabas olles võib janu korral juua rabajärve vett. Meie giidil oli selle tarbeks kaasa võetud ka tühi pudel, mille ta rabavett täis ammutas ja kõigile proovida andis. Vesi erines kraaniveest pruunika värvuse ja erilise maitse poolest. Giid rääkis meile huvitavaid fakte rabasamblast, mis kasvab  ülevalt järjest juurde, alt samal ajal mädanedes ja mille eluiga on väga pikk. Nägime lähedalt suurt rabalaugast, mida nimetatakse „älves“ ja mis on eriti ohtlik, kuna sinna sisse kukkumise korral imeb see inimese endasse.  Raba „nael“ oli keset raba kõrguv vaateplatvorm, kust avanes täiuslik vaade. Nägime, et raba on nagu tagurpidi keeratud kauss, mis on täis imepisikesi rabajärvekesi, on ümmargune ja kindlalt piiratud ümberringi kõrguva männimetsaga. Suur tänu toreda päeva eest Lääne-Virumaa keskkonnaameti spetsialistile Henry Uusnale ja meie bussijuhile Antsule, kes meiega õppekäigul käis.

Ringid 2016-2017 õa Porkuni Koolis

Pärast õppetunde

Puutööring T 14.35-16.00 (E. Leemets)

Keraamikaring N 13.40-15.00 (E.Leemets)

Kepikõnd T,N 15.00 (K. Noormägi)

Näitering N13.40-15.00 (S. Tölpt)

Kunstiring K 15.00-16.30 (T. Leemets)

Telgedel kudumine (V. Viliberg)

Tantsuring T 15.00-16.00 (K. Kaljuvee)

Jalgpall N 15.30 (A.Peek)

Kasvatusajal kolmapäeviti kell 17.30

Ujumise algõpetus (S.Aosaar).

Tantsu-ja mänguring (E. Sepp)

Aiandusring (K. Luik)

Jõusaali treening (J.Vikk)

Liikumismängud (G. Štelter)

Saalihoki 18.15 (A.Himma)

Käelise tegevuse ring (L. Aasa)

Silva ja Imbi lastega  Aegviidus salapärases seenemaailmas

Veerandi viimasel päeval, 21. oktoobril käidi Aegviidus tutvumas seenemaailmaga. Giid Uku Praks rääkis seentest palju huvitavat. Saadi teada, et

* söögiseeni on kolm suuremat liiki: pilvikud, riisikad ja puravikud

* raudne tõde on: kui kahtled, kas see on söögiseen, siis ära korja!

* kui kahtled, kas korjatud söögiseentest võib mõni kibeda maitsega olla, siis on parem seened kergelt kupatada

* parimad söögiseened on puravikud

* mittesöödavaid seeni leiad vanade puude tüvedel

Vaadati filmi seentest ning tehti  matkarajal lähemat tutvust puuseentega.

 Väga õpetlik hommikupoolik oli!

Raamatulaat

Enne vaheaega toimus raamatukogu tühjendamine liigsest/aegunud kirjandusest – huvilised said endale meelepäraseid raamatuid soetada – tasuta! Uuel raamatukogu juhatajal on kavas rohkem ruumi teha lastekirjandusele. Tubli – Imbi!

21. oktoobril toimub lastevanemate koosolek. Teemad on
09.30-10.30 „Puudega laste tugiteenuste arendamine ja pakkumine“. Koordinaator ja Porkuni Kooli lapsevanem Kersti Suun-Deket

10.30-12.00 “Mida teha tunnetega?” Pille Murrik (Perekeskus Sina ja Mina).
Osavõtt oli lastevanemate poolt nagu ikka – tagasihoidlik.

Vaheajale planeeritud koolitused

E- kell 9.00 Kalevi arvutitund huvilistele.

K-N – Osa pedagooge ( Inga, Virge, Terje, Silva) – kuraator Tuuli –  on Paides „Kiusamisest vabaks!“ koolitusel.

AEGA  POLE  ILMASKI,  KUI  AEGA  EI  VÕTA!                                                                                                                   Eesti vanasõna

NOVEMBER

31. oktoober – 04. november – nädal koolis

Teisipäeval, 1. novembril kell 13:00 pedagoogide nõupidamine.

Teisipäeval, 1. novembril  kell 14:00 pedagoogi abide koosolek.

Neljapäeval kell  15:00 multimeedias näiteringi laste esituses näidend “Kuidas loomad kooli lõid” – juhendab Silva.

Reedel, 04. novembril toimub  EEL üldkogu Tartus – Virge, Age, Imbi, Tiiu ja Urve on kindlad osalejad.

 

Õpilaskohvik

19. septembril toimus lisa-aastaõpilastel kohviku asutamise koosolek. Kõige põnevam osa oli nime valimine. Nimekandidaadid olid järgmised: „Maasika Kohvik“, „Muumi Kohvik“ ja  „Eesli Kohvik“. Hääletuse tulemusena valiti nimeks „Eesli Kohvik“. Järgmisena tuli õpilastel joonistada pilt lähtudes kohviku nimest. Pildist saab „Eesli Kohviku“ kliendikaart ja seda kasutatakse kuulutustel ning reklaamiks. Kooliperel oli võimalus vaadata joonistusi ja hääletada oma lemmiku poolt. Esile tulid kolm tööd: Monika, Aini ja Tarvo joonistused. Enim hääli sai Ain. 31.oktoobril toimus Porkuni Koolis „Eesli Kohviku“ aktsiate müük, mis on vajalik algkapitaliks, et kohvikusse kaupa tuua. Mairi tänab kõiki aktsionäre toetuse ja usalduse eest.

„Eesli Kohvik“ avatakse esmaspäeval, 07. novembril. Head ostlemist kõigile!

04. novembril toimus Raadi mõisas EEL üldkogu – presidendina jätkab Lea Pilme. Osalesid Imbi, Age, Virge, Urve ja Tiiu – EEL täieõiguslikud igakuiselt liikmemaksu maksvad liikmed. Pärastlõunal oli suurepärane võimalus külastada uut ja juba kuulsat Eesti Rahva Muuseumi.

 

07. – 11. november – nädala tähtsamad üritused

Teisipäeval on koolis rahvastepalliturniir.

Kolmapäeval sõidavad sportlased Urvastesse EO  rahvastepallivõistlustele, mis on mõeldud   TT-koolidele.

Neljapäeval kell 13:45 toimub mm-saalis kõigile kooli töötajatele Lastekaitse Liidu programmi “Kiusamisest vabaks”tutvustus.

Ilmateade Enneolematult palju lund – juba kauemat aega puhuvad tugevad ida- ja kirdetuuled. Edasine prognoos ennustab käredat talve!

Arutati juba ka jõulupeoteemat – Andra teeb režii.  Samal päeval toimus ülekooliline rahvastepalliturniir – valiti parimad, kes järgmisel päeval Urvastesse sõidavad EEO r/palli võistlustele.

Neljapäeval toimub töötajaile „Kiusamisest vabaks!“ tutvustus ning maailmakohvik.

Mardipäev – Küllikese ja Maire kommentaar

9. novembril elavdasime vana rahvakommet ja käisime marti jooksmas. Mardid valmistasid endale mardipäeva kombe kohaselt kas karu või siku maski ja riietusid tumedatesse riietesse. Pererahvale olid neil kaasas mõned mõistatused, arvamismäng, viljaterad soovimaks, et leiba ja putru jätkuks terveks pikaks aastaks ja vits tervise soovimiseks.

Mardid olid Ceitlin, Kelly, Kristjan ja Ken.

14.-18.november – mis siis nüüd?

Esmaspäeval, 14. novembril külastavad osad õpilased Väike-Maarja seltsimaja, kus  kell 13.00 etendub Astrid Lindgreni „Pipi Pikksukk“ – lastelavastus Viljandi Laste- ja Noorteteatri REKY esituses.

Teisipäeval on majas LVRK  1. kursuse praktikandid.

Kolmapäeval, 16. novembril läheb grupp pedagooge Rajasalme  Kooli.

Pühapäeval, 20. novembril sõidavad osad õpilased ERASMUS+KA2 projekti raames Saksamaale.

PIPI – Küllikese ja Maire kommentaar

Esmaspäeval, 14. novembril käisime Väike-Maarja seltsimajas Viljandi teatritrupi Reky etendust „Pipi Pikksukk“ vaatamas. Teatrisse sõitsime koolibussiga ja tagasi liinibussiga. (Nooremad õpilased tulid tagasi koolibussiga). Etendus oli nii kaasahaarav, et 1 tund ja 20 minutit läks lausa lennates ja õpilased ei saanud arugi, kui etendus läbi sai ning ootasid lisa. Etenduse lõppedes soovisime Pipiga pilti teha, aga kuna meie vaatasime etendust rõdult, siis lava taha jõudes olid Pipil juba patsid lahti tehtud, nii saime siis pildid ühe patsiga Pipiga.Täname teatritrupi näitlejaid toreda elamuse eest !

Ilmateade

19. november – lumi läinud!

Pühapäeval, 20. novembril  sõidavad ERASMUS+KA2 projekti raames Saksamaale  Elise, Elisa, Kert, Raivo, Kaarel, Tuuli ja  Kristiina. Alles Gute!

21. – 25. november

“ESIMENE ADVENT – esimesed ettevalmistused jõuludeks …”

 Reede hommikul toimub õpilastega ühine kuuse ehtimine ja koolimaja kaunistamine.

IMED JUHTUVAD NENDEGA, KES NEISSE USUVAD… (Prantsuse vanasõna)

28. november – 02. detsember – nädal koolis

Esmaspäeval, 28. novembril kell 10:15 saame mm-saalis vaadata imelist näidendit “Lustakas jõululugu”.

Teisipäeval sõidavad õp. Inga klassi lapsed liinibussiga õppekäigule Rakverre.

Teisipäeval toimub õp. Tiiu klassi kauaoodatud  väljasõit Tallinna Tervishoiu Muuseumisse.

Kolmapäeval sõidavad õp. Anu ja Kaja ning neljapäeval õp. Maarika ja Terje klasside lapsed Avinurme Puiduaita.

Reedel sõidavad õp. Terje klassi noored Eesti Politseimuuseumisse  Rakverre.

Advent Porkuni Koolis

27. novembril algas 1. advent – jõulude ootamise aeg. Õpetaja Andra juhendamisel esitasid kooli töötajad 28. novembril etenduse „Lustakas jõululugu“. Lustlik ja põnev lugu rääkis päkapikupoiste tegemistest jõulude eel. Pealtvaatajad elasid huviga tegelastele kaasa. Nii nagu enamik muinasjutte, lõppes ka see lugu õnnelikult! Lõpuks sai torisevast päkapikust hea päkapikk… Päkapikud olid Nääpsu, Tralli, Trulli, Trolli ja Ats.

Inga ja Renneli klass Rakveres – nende kommentaar (kirjaviis muutmata).

29. novembril tegime toreda väljasõidu Rakveresse. Seekord otsustasime sõita linna liinibussiga. Eelnevalt vaatasime üle busside ajad ning sõit võiski alata. Eesmärgiks oli tutvuda bussijaamaga (õppisime vaatama busside väljumisaegu), Rakvere turuga (õppisime nimekirja alusel kaupa ostma), taaskasutuskeskusega ning riidepoega (võrdlesime hindu tavapoehindadega nt uuena maksis jope 35.- eurot, kuid taaskasutuskeskuses 5.- eurot) ja käisime kuuse all. Kõige põnevam külaskäik ootas meid veel ees. Suundusime Lääne- Virumaa Keskraamatukokku, kus tutvusime näitustega „Islandi 13 jõulutrolli“, „Kalevipoeg“. Raamatukogu töötajad olid väga lahked tutvustama meile erinevaid ajaveetmise võimalusi raamatute, ajakirjade ja muusika seltsis. Tegevust jätkuks seal pikaks päevaks kõigile. Peale raamatukogu käisime hubases söögikohas „Laada Cafe“ ning peale seda pidimegi juba bussi peale tõttama. Väljasõit oli meile kõigile õpetlik ja üllatusrohke.

Tiiu ja Kristiina klass Eesti Tervishoiu Muuseumis

Teisipäeval, 29. novembril sõideti Tallinnasse, et külastada Tervishoiumuuseumi. Muuseum eksponeerib anatoomia-ja tervishoiuteemalist püsinäitust „Avameelselt sinu kehast“. Kohtunud giidiga, alustati uurimist kahel korrusel. Muuseum on kaasaegne, haarav ja hariv õppekeskkond, kus on väga põnev viibida nii väikesel kui suurel muuseumikülastajal. Ees ootasid huvitavad teematoad, mis seletasid lahti inimese kõik elundkonnad. Lõbusat osalemisvõimalust pakkusid käed-külge eksponaadid. Lapsed kuulasid-vaatasid – katsetasid suure huviga. Giidiga vedas meil ka väga – AITÄH!

Pärast muuseumikülastust käidi loomulikult ka Raekoja platsil kuuske vaatamas. Alati suur tänu Antsule, kes lisaks roolikeeramisele osaleb lahkesti meie ettevõtmistes!

DETSEMBER

ENAMIK INIMESI OTSIB RÕÕMU NII KÄRSITULT KIIRUSTADES, ET NAD TORMAVAD SELLEST MÖÖDA. (S. KIERKEGAARD)

05.-09. detsember

Esmaspäeval, 05. detsembril algab tõsine jõulupeo korraldamise arutelu + proov.

Kolmapäeval, 07. detsembril sõidavad vanemad õpilased Rahvusooperisse Estonia vaatama P. Tšaikovski balletti “Pähklipureja”.

Neljapäeval, algusega kell 11:00  toimub aatriumis SUUR JÕULULAAT.

Neljapäeval jõuab Porkuni Kooli laste Suur sõber ONU TOMMY.

Reedel, 09. detsembril kell 08:30 sõidavad õp. Milli, Halti ja Virge klassi lapsed Rakvere linna kuusepuud imetlema ning Linnuse jõuluprogrammile.

Ilmateade – 05. detsembri hommikul on suur sula – plärts-plärts!

Ja nüüd kõigest lähemalt…

Lastekaitse Liidu programm “Kiusamisest vabaks” – Virge kommentaar

Karude tulemine meie kooli. Suur ja väike käsikäes.

Teisipäeva, 6. detsembri hommik algas teisiti kui tavaliselt. Nelja klassi õpilased ja õpetajad suundusid koolimaja ette õuemängu mängima. Enne kui mäng sai lõppeda tuli meie juurde  sekretär Taive suure ümbrikuga, milles oli kiri „Tuleme 9:00 rongiga!“ Arutlesime, kes võiks rongiga tulla. Kuna kell oli juba üheksa läbi, otsustasime helistada Antsule. Mõeldud, tehtud! Selgus, et Ants ongi  juhtumisi bussiga Tamsalus ja nõus võtma meile saabuvad külalised bussi peale. Saime veel natuke aega mängida ja juba nägimegi kooli bussi koolimaja ette vuramas. Kõik  olime rõõmsalt üllatunud kui nägime bussist väljumas hiiglaslikku lillat karu, kes meid tervitas, kallistas ja lõi patsu. Selgus, et ta ei tulnud üksi, bussis istus koos kohvritega veel viis väikest lillat karu. Iga klassi esindaja sai tuua bussist karu koos kohvriga. Elevust ja silmade sära oli tõesti terve kooliõu täis! Sõber Karu pidi aga jõudma veel samal päeval lennukile, nii et me pidime temaga kahjuks hüvasti jätma.

Seejärel suundusime aatriumisse ehitud kuuse juurde, kus Einar luges ette Taani kroonprintsess Mary poolt  saadetud kirja. Kiri loetud ja printsessi pilt vaadatud, asusime kõik koos tegema plakatit „Hea sõber“, „Halb sõber“. Hea sõbra omadused tuli liimida rohelisele ja halva sõbra omad punasele plakatile. Igaüks sai valida laualt sildi ja selle teistele ette lugeda, ning otsustada kummale paberile see sobib. Tore oli see, et Virge ja Inga näitasid loetut ka kehakeeles ette, nii sai see kõigile paremini selgeks. Meeskonnatöö lõppedes tutvusime plakatiga, millel neli põhiväärtust: sallivus, austus, hoolivus ja julgus. Seejärel said kõik tunda massaažijutu saatel sõbra puudutust oma seljal.

Oli väga tihe ja huvitav hommikupoolik. Praeguseks on meie koolist programmiga liitunud Virge, Inga, Terje ja Silva klassid.

Jõululaada õnneloos

Ka sellel aastal toimus jõululaadal õnneloos – täpsemalt 8. detsembril. Kui viimastel aastatel on õnneloosi tulu läinud suvelaagri toetuseks, siis sel aastal hoopis toetuseks kolme noore kulude katteks, kes esindavad Eestit Eriolümpia talimaailmamängudel märtsikuus Austrias.

Õnneloosist kogunes märkimisväärne tulu. Siinkohal TÄNAVAD õnneloosi korraldajad KÕIKI TOETAJAID. Need on Päts OÜ, Tamsalu Spordikompleks, AlderCone Pagar –Virge Lepa, Tamsalu Apteek, NKK Viru Malev: Ellen Sepp, Silvia Aasumets, Pille Kuusemäe, Aili Vakker, Kristina Krooben, Porkuni Kool, Eesti Portselan OÜ, Mesilinnu talu, Tiiu Priimägi, Taive Kallas, Terje Kundla, Kristi, Liivi ja Ain Aasa, Urma Saart, Mare Järv, Viljar ja Kristiina Vikk, Renneli ja Tiit Vettik, Eduard Morozov, Alli ja Liisa Kalavus, Kaja Luik, Liivi Griffel, Reine Falten, Galina Stelter, Kaidi Toom, Merle Nikonov.

Suur, suur aitäh kõikidele toetajatele!

8.detsember – ONU TOMMY on 20-ndat korda Porkunis!

Laste rõõmu suurust pole võimalik mõõta – ei leidu küllalt sõnu, et Jõuluvana tänada …Loodetavasti kehtib Rootsis 21. korra seadus ja me näeme Tommyt jälle!!!

Õppekäik Rakvere Linnuse jõulumaale – kommentaar Meritilt, Galjalt ja Terjelt

Reedel, 9. detsembril sõitsime õppekäigule Rakverre. Külastasime Rohuaia kohvikut ja Rakvere Linnust. Esimene peatus oli hommikul kell üheksa  Rohuaia kohvikus, kus ootasid meid maitsvad pirukad ja soe tee. Siis sõitsime linnusesse. Kohe linnuse väravate taga ootas meid seiklus. Kuri nõid oli päkapikud kivikujudeks muutnud ning kõik teed väga libedaks teinud. Õnneks meie tublid lapsed suutsid võluri abiga päkapikud taas ellu äratada ja kurja nõia kahuripauguga minema ajada.

Kui kuri nõid oli minema peletatud said lapsed ohutult ringi liikuda. Esimene peatus oli võluri kullakamber, kus lapsed said savist võluda kuldraha. Peale mitmeid katseid see lõpuks õnnestus ning iga laps sai endale mälestuseks Rakvere Linnuse mündi. Seejärel läksime koos päkapikuga loomi vaatama ja neile süüa andma. Nägime eeslit, kes soove täitis. Nimelt see, kelle käest eesel esimesena leiva ära sõi, selle soov läheb täide. Õnnelikuks osutus Kevin. Loomulikult sõi eesel kõigi laste leivad ära. Eesel toidetud ja paitatud, läksime kitsesid toitma. Kitsedele maitses leib. Loomad toidetud, läksime järgmise päkapikuga kaasa. See päkapikk õpetas meid tantsima tantsu „Kui sul tuju hea”. Pärast tantsu lahendasime mõistatust ning leidsime aardekirstu võtme. Iga laps sai aardekirstust  šokolaadimündi. Trepist alla minnes ootas meid sõjapäkapikk.  Tema näitas meile oma kambrit ja rääkis oma ülesannetest. Tema põhiliseks tööks on päkapikkude kaitsmine ja kontrollimine, et ikka kõik päkapikud korralikult oma tööd teeksid ning ühtegi last ära ei unustaks.

Viimane päkapikk, kes meid ootas, oli köögipäkapikk. Tema rääkis meile jõulutoitudest ja vana aja  kommetest.  Köögipäkapikk pakkus sooja teed ja kõrvale maitsvaid piparkooke. Enne lahkumist lugesid lapsed ilusa jõulusalmi ning iga laps sai kingituseks kommipaki. Päev oli väga tore ja elamusterohke. Meeldis nii lastele, kui ka täiskasvanutele.

12.-16. detsember – plaanid

Esmaspäeval, 12. detsembril toimub järjekordne  jõulukava proov.

Teisipäeval sõidavad nooremad koolilapsed Rakvere Teatri jõulumaale  ja  külastavad  temaatilist etendust.

Neljapäeval läheb õp. Küllike oma klassi õpilastega Rakveresse Jõulumaale ja Jõuluekskursioonile.

Samal päeval on õp. Merlin oma noortega Tallinnas Eesti Tervishoiu Muuseumis.

Reedel kell 13:00 toimub laiendatud õppenõukogu.

Küllikese klass veelkord Rakveres  – kommentaar asjaosalistelt

Neljapäeva hommikul olid õpilased rõõmsas ootusärevuses, ees ootas liinibussiga Rakveresse minek. Maakonna keskusesse jõudes käisime kõigepealt talve sünnipäevalastele kingitusi ostmas, õpilased valisid need ise. Seejärel vaatasime lähemalt Rakvere selle aasta huvitavat jõulukuuske, see meeldis kõigile. Linn oli vaatamata jõulude eelsele ajale rahvast tühi, jõudsime segamatult linnailu nautides Rakvere teatrisse. Enne etenduse algust jõudsime veel teatri kohvikus väikese kehakinnituse võtta. Vaatasime jõuluetendust „Lärmisepa tänava Lota“. Suurt elevust tekitasid jõuluvanad, kes pärast etendust kinke jagasid, seejärel saime osa seekordsest Rakvere teatri jõulumaast. Kõhud olid lustimisega juba üsna tühjaks läinud, edasi suundusime Inglise pubisse, kus nautisime pidulikku lõunasööki. Aeg oli läinud kui lennates ja oligi aeg sammud tagasi bussi peale seada. Otsustasime, et järgmisel aastal läheme ka kindlasti kuhugile jõuluüritusele.

Üllatav hommikutund – loe õp. Virge mälestusi…

Juba esmaspäeva hommikul leidsime oma klassi ukse vahelt KUTSE  JÕULUTUPPA! Üheskoos lugedes saime teada, et õp. Terje klassi noored ootavad meid külla. Üleöö oli klassiruumist saanud väike,  tegevusterohke jõulutuba!

Reedel, 16. detsembri  hommikul võtsime külakosti kaasa ja koputasime ärevalt jõulutoa uksele… Ukse avas neiu Monika, kes esmalt näitas meile kaardilt, kus elame meie ja kus elab JÕULUVANA. Siis õpetas ta lastele mängima jõulupiltidega LOTOT. Edasi liikusime JUTUPESSA, kus noormees Einari etteloetud loost saime teada, miks mõnel lapsel oli päkapikk käimata jäänud… Noorhärra Ain aga pani lapsed MEISTERDAMA vahvat jõulukaunistust! Kõige lõpuks ootas lapsi ees ÕNNELOOS, kus noorsand Kristofer meile võidunumbri alusel võite väljastas.

Nüüd saime ka teada, et need on meie viimased jõulud koos nende, st õp. TERJE KLASSI NOORTEGA, sest nemad lõpetavad kevadel kooli. Just seepärast tahtsid nad veel väikestele meeldejääva üllatuse teha. Niimoodi me neid sõbralikke noori mäletamegi.

AITÄH JÄTKUÕPPE NOORTELE  ja  ÕPETAJA TERJELE imevahva hommikutunni eest!

17. detsember – Albu mõisas toimub kooli töötajate jõulupidu…(mõisa on esmakordselt mainitud juba aastal 1282! ) Seekordne loenguteema enne piduroogade maitsmist on „Missugune armastaja sa oled?“.

Järgnevalt söödi- joodi- tantsiti hiliste öötundideni.

19.-22. detsember – oluline nädal!

Esmaspäeval, 19. detsembril toimub veelkordne jõulukava proov.

Teisipäeval on koolipere palutud PIDULIKULE JÕULULÕUNALE.

Kolmapäeval, 21. detsembril kell 14:00 toimub JÕULUPIDU ning saabuma peaks  JÕULUVANA.

Neljapäeval sõidavad kõik jõuluvaheajale-  bussid väljuvad 22. detsembril  pisut varem – kell 12:30.

ILMATEADE – 19.detsember – sajab vihma.

Jõulupidu „Jõulud KOOLI talus“– 21.detsember 2016

(katkend etendusest…)

VANAISA: Täna on Toomapäev. Aasta kõige lühem päev. Toomapäevaga algab talv ja oodatud jõuluaeg.

VANAEMA: Toad on koristatud, mustus ja laiskus välja pühitud. Vokk on peidus, jahvatatud  jahust jätkub aasta lõpuni, vorstid- piparkoogid  küpsetatud.  Täpselt nii nagu minu ema mind õpetanud on: toomapäeva toitudest peab jätkuma jõulupühade lõpuni.

VANAISA: Eks minugi kali ootab maitsmist ja laste korjatud pähklid krõbistamist. Mine tea, võib-olla on täna toomasante oodata.

LAPSELAPS:  Kes need toomasandid veel on?

VANAISA: Need on sandikesed nagu mardid ja kadridki. Nimelt panid mehed toomapäeval valged riided selga ja käisid talust talusse kalja mekkimas. Kali on vana aja ohvrijook. Jõuludeks tehti kalja nii rikkas kui ka vaeses peres.

VANAEMA: Kaasa aga võeti õlgedest või kaltsudest tehtud nukk, Tahma-Toomas, mis sokutati salaja talu ukse taha. See on vana komme, millega loodeti oma mure, laiskus ja mustus eemale peletada.  Ja kui nalja taheti teha, siis tehti  sõrmed tahmaseks ja määriti ulakate laste ninad mustaks!!! Vaata, kui ilusat laia lund sajab!

JA SIIS SAABUSKI JÕULUVANA!

Jõuluvana kuulutas muuhulgas välja aasta sõbralikuma tüdruku ja poisi, kes on

                              KRISTIINE PÕLDMAA ja VEIKO KITS

ning kiitis tegusaid lapsevanemaid.

Õpetajad tänavad kõiki, tänu kellele pidu KOOLI talus hoogsalt kulges!

Paljud lapsed sõitsid pärast jõuluvana kingikottide jagamist koju vaheajale, väike grupp lahkus neljapäeval kell 12.30 bussidega. Peo teema oli seekord eesti rahvakommetest lähtuv – peaosades olid Terje, Enn, Anu, Keiti ning  lapsed Elise ja Elisa. Kuid esineda said kõik õpilased kas tantsides või lauldes või pilli mängides.

Vana aasta hakkab lõppema, ees on ootamas uus…

Seni soovime kõigile kaunist jõuluaega!

KUIGI ÜMBRUS ON SAMA, ELAB IGAÜKS MEIST ERINEVAS MAAILMAS.(A. SHCOPENHAUER)

JAANUAR 2017 – HEAD UUT AASTAT!

KUI SA EI NAUDI SEDA, MIDA TEED, SIIS RAISKAD OMA AEGA! (M. GANDHI)

09.-13. jaanuar 2017 – nädala tähtsündmused

Esmaspäeval, 9. jaanuaril toimub kell 10:45 mm-saalis meie kooli töötajatelt etendus  Kuidas pühad möödusid…“

Teisipäeval, 10. jaanuarill kell 15:00  toimub Porkuni Kooli sünnipäeva tähistamine Tapa Muusikakooli õpilaste kontserdiga.

Kooli sünnipäev – kokkuvõte Virgelt

Sel aastal sai meie kool juba 92. aastaseks! See tähendab, et  just nii mitu aastat on Porkuni Koolis lapsi õpetatud. Oma kooli sünnipäevaks  joonistasid või meisterdasid nooremad lapsed tordi ning suuremad lahendasid kooli kohta koostatud ristsõna. Tore oli kolleegidega mängida „õnneküsimustega“  tähelepanu- ja teadmistemängu ning pärast Tapa Muusikakooli õpilaste kontserti üheskoos sünnipäevatorti  süüa.

Palju õnne, meie armas kool! Jätkugu SULLE siia majja palju häid lapsi!

Talvelinnud Aegviidus – eestvedajad Silva ja Imbi

Reedel, 20. jaanuaril  käidi Aegviidus ja osaleti programmis „Talvelinnud“. Giid Thea rääkis lindudest, kes talveks siia jäävad ja miks nad ära ei lenda.

Veel saadi teada, et üks ja sama lind võib teha erinevate lindude hääli;

pasknäär peidab igal sügisel tammetõrud metsa alla, raba äärde ja nii mõnestki tammetõrust kasvab uus puuke; kõige väiksem talvelind on pöialpoiss, kes kaalub 5 grammi ja peab sööma päeval samapalju toitu, kui ise ta ise kaalub.

Matkarajal saatis osalejaid päike ja talvelindude laul.

Aegviidus käisid Hele, Merily-Marie, Siim, Mathias, Hendrik, Marin, Kristiine, Gert, Markus, Rihard, Erki, Silva ja Imbi.

20. jaanuaril külastavad  abiklasside tunde pedagoogid Kadrina Keskkoolist. Kuna HEV laste kaasamisteema  tavakooli on pidevalt päevakorral, siis on tavakoolide õpetajad valmistumas nende vastuvõtuks tavaklassi. Vaadati tunde, tutvuti õppekirjandusega, esitati hulgaliselt küsimusi. Pärast lõunasööki nautisid külalised kooli saunamõnusid.

23.- 27. jaanuar – eriti tähtsate sündmuste nädal

Teisipäeval, 24. jaanuarilLääne-Virumaale visiidile tulnud EV haridus- ja teadusminister proua Mailis Reps külastas Porkuni Kooli. Koolipere tervitas külalisi tavapärases hommikuringis, kus üheskoos lauldi ja tantsiti. Proua minister tänas kõiki lahke vastuvõtu eest ja soovis kinkida lastele toreda kultuurielamuse – saame kutsuda endile kedagi esinema!

Teisipäeval sõidab grupp pedagooge Tallinnas toimuvale muuseumide infopäevale “PUUST JA PUNASEKS – ÕPETAJATE ERI”.

Neljapäeval toimuvad Porkuni Koolis EO võistlused saalihokis.

Reedel, 27. jaanuaril 2017.a., algusega kell 09:00 toimus Porkuni Koolis toimetulekukoolide pedagoogidele õppe- ja kogemuspäev.

Ettevalmistused selleks algasid juba möödunud aastal – suurürituse edukaks läbiviimiseks  oli hõivatud pea kogu koolipere. Ja nagu juba harjumuspärane – meil on suurepärane meeskond, kes tuleb igast olukorrast auga välja! Loodetavasti jäid külalised pakutavaga rahule. Eriliselt hea on töötada Porkuni Koolis!

Virge meenutab, kuidas neist moosekandid said

Kutsusime külla õp. Halti, Milli ja Helge klassi lapsed, et üheskoos tutvuda meie kooli sõpruskoolidega Poolast, Soomest ja Saksamaalt. Algust tegime Saksamaaga, täpsemalt Bremeni linnaga ja sealt pärineva muinasjutu „Bremeni linna moosekandid“ kuulamisega. Üheskoos vaatasime esitlust, siis tegime ise multifilmi ja lavastasime väikese näidendi. Lõpuks said meist vahvad moosekandid ning kõik meisterdasid endale mälestuseks selle loo kohta toreda pildi. Lastel oli väga huvitav muinasjutuhommik.

VEEBRUAR

ALLES SÜGAVAS TALVES SAI MULLE LÕPUKS SELGEKS,

ET MINU SÜDAMES ON VÕITMATU KEVAD.    (A. CAMUS)

30. jaanuar – 03. veebruar – nädal koolis

Porkuni Kooli külastanud Eesti Vabariigi haridus- ja teadusminister proua Mailis Reps kinkis meie lastele ansambel Brassers kontserdi, mis toimub meie majas  reedel kell 10:45.

Reedel lähevad õp. Milli ja õp. Halti pisikesed koolilapsed RMK Oandusse talvemuinasjuttu kuulama.

EO saalihoki 2017 –  Evelyni kommentaar

02. veebruaril  toimus meie koolis suur saalihoki turniir. Võistlustele registreerus 14 võistkonda, lisaks osales EO Eesti Ühenduse ja SO Läti saalihoki koondis. Nemad osalevad juba märtsikuus Austrias toimuvatel Talimaailmamängudel. Esmalt toimusid divisioneerimismängud. Nende mängude põhjal selgitati n.ö. tugevusgrupid, et võistkonnad saaksid mängida enam – vähem oma võimetele vastavate vastastega. Kuna võistkondi oli palju, toimusid mängud tugevusgruppides kahes saalis –  Porkuni Kooli saalile lisaks Tamsalu Spordihoones.

Porkuni Kooli võistkond (Ain, Einar, Erich, Kaimo, Mathias, Kristjan M., Kristofer ja Kert V.) sattus ühte gruppi mängima Tartu VTHK ja Tartu Maarja Tugikeskusega. Meie võistlejatel õnnestus mõlemad vastased võita ja tasuks I koht omas divisionis. Parima mängija tiitli sai meie võistkonna väravavaht Kert Vebel.

EO Eesti Ühenduse koondis, kelle üheks väravavahiks on meie kooli õpilane Andrei, õnnestus saavutada omas divisjonis II koht. Kolmest mängust õnnestus võita kaks, Kammeri Kooli ja Vaeküla Kooli võistkonda, kahjuks Läti koondise vastu tuli võtta kaotus 2:5.

Tänan kõiki abilis, kes aitasid kaasa võistluspäeva õnnestumisesse. Üksi oleks sellist võistlust väga raske korraldada. Suur, suur aitäh teile!

06.-10. veebruar – lühiuudised

Kolmapäeval, 08. veebruaril sõidavad õp. Tiiu klassi lapsed Viimsi RMK-sse

osalema RMK programmis „Metsas on puud.“

Kristiina kommentaar: Matkasime väga toreda giidi seltsis Harku metsarajal. Saime teada palju huvitavat puude ja metsa kohta. Tagasiteel käisime vaatamas Jägala juga. Soovitame teil kõigil samuti palju õues viibida ning ajaviiteks uurida, mida huvitavat näiteks lumel näha on… Meie jäime oma päevaga väga rahule, kuigi ilmataat näitas sel päeval oma  muskleid.

Reede, 10. veebruaril lähevad õp. Imbi klassi noored Rakverre.

Ilmateade – Krõbedad kraadid on kohal!  7. veebruaril on  Väike-Maarjas -26°C.

13. – 17. veebruar – tihe graafik

Teisipäeval, 14. veebruaril kell 14:00 toimub suur SÕBRAPÄEVAPIDU.
Teisipäeval külastavad õp. Anu ja Keiti lapsed “Kungla” lasteaeda Rakveres.

Kolmapäeval viib õp. Marika oma klassi lapsed Tamsallu.

Kolmapäeval viib õp. Inga bussitäie lapsi õppekäigule Elistverre.

Kolmapäeval viibivad hr. direktor hr. Tiit Leemets ja kehalise kasvatuse õpetaja pr. Evelyn Himma koos 2 tublima sportlase, Aini ja Angelaga, EO Tänuüritusel Põltsamaal.

Neljapäeval sõidavad õp. Helge ja õp. Virge klassi  lapsed RMK-i programmile Oandusse.

Reedel sõidab õp. Terje noortega Haljalasse tutvuma sealse puidufirma tööga

Reedel, 17. veebruaril toimub kell 13:00 ÕPIVEEB`i tutvustus-koolitus pedagoogidele.

Ilmateade – Läheb sulale – päeviti plusskraadid!

Lühikokkuvõtted õppetööst väljaspool kooli

Imbi ja Virge lastega  Lääne-Virumaa Keskraamatukogus

Käisime reedel Rakveres raamatukogus. Sõitsime liftiga ja tutvusime raamatukogu kolme korrusega. Esimesel korrusel olid juturaamatud ja seal korraldatakse ka näitusi. Teisel korrusel olid teatmeteosed, heliplaadid, ajalehed ja ajakirjad. Kolmandal korrusel olid lasteraamatud. See korrus oligi meile kõige põnevam.

Anu ja Keiti lastega sõbrapäeval  Rakvere Kungla lasteaias – kokkuvõte asjaosalistelt

Juba pikemat aega oli meil plaanis teha üks väljasõit just sõbrapäeval. Koht kuhu minna tuli üsna lihtsalt, kuna Birgit, kes on meie klassis varem töötanud, on nüüd Kungla lasteaias tööl. Siis oli pilt selge, et sinna me lähemegi. Läbirääkimised kulgesid väga ladusalt ja nõusolek tuli üsna ruttu. Eks meil oli ikka väike närv sees ka, sest me ei teadnud ju kuidas lapsed meid vastu võtavad.

Sõbrapäeva hommikul mõtlesime veel kiiruga läbi, et millest räägime ja vaatasime üle õppevahendid, mida neile tutvustada.

Lasteaeda jõudes tuli Birgit meile vastu ja juhatas meid suurde saali, kus lapsed ja teised kasvatajad meid juba ootasid. Kõik olid väga vaiksed ja korralikud. Seejärel tutvustasime ennast neile ja nemad tutvustasid, kes nemad on. Mängisime nendega koos kehaosade mängu ja meie omalt poolt laulsime ja viiplesime „Tere hommik“ laulu, mida nad kõik hoolega kaasa tegid.

Peale mängude ja laulude esitasid lapsed meile päris palju küsimusi. Kui küsimustele vastatud, jagasid lapsed meile sõbrapäevaks valmistatud kaarte ning meie omalt poolt kinkisime neile nimelised rinnamärgid, mille üle nad väga rõõmustasid ja ütlesid, et me oleme väga head. Seda oli tõesti hea kuulda laste suust, kes nägid meid esimest korda ja võtsid meid nii soojalt vastu.

Lisaks kõigele olid nad valmistanud meile tordi, mida me kõik koos sõime. Tort oli väga maitsev! Tore on omada selliseid sõpru ja loodame, et neil läheb kõik hästi. Oli väga  tore sõbrapäev!

EO Eesti Ühenduse Tänuüritus  15. veebruaril Põltsamaa kultuurikeskuses.

Vastuvõtule oli kutsutud kõikide asutuste direktorid, treener või kehalise kasvatuse õpetaja ja muidugi kooli või asutuse parim mees-ja naissportlane.

Pärast avakõnesid oli väike kontsert ja seejärel said kõik parimad tunnustuse. Direktor Tiit Leemets sai Eriolümpialt tänukirja,  Ain ja Angela uhke karika. Lõunasööki nautides oli hea meenutada eelmise hooaja võistlusi, saavutusi ja suhelda tuttavatega.

Ja meie EVELYN sai HTM-i TÄNUKIRJA! Palju-palju-palju õnne!

Helge, Kaidi, Terje ning Virge koos Antsu ja bussitäie lastega Oandu   metsakooli õppeklassis

Neljapäeval, 16. veebruaril sõitsid noorema kooliastme lapsed metsatundi Oandusse. Kohalik õpetaja Iivika näitas lastele meie metsades elavaid loomi tutvustavat filmi, lasi lastel silitada osade elukate kasukaid ja tutvustas nende pealuid. Seejärel viis ta lapsed töötuppa, kus kõik tembeldasid endale loomade käpajälgedega tahvli ning lõpuks mindi metsarajale loomade tegutsemise jälgi otsima. Enne tagasiteed pakuti meile sooja taimeteed.  Hommikune metsatund meeldis lastele väga!

Aitäh, Oandu! Kohtume kevadel jälle  – siis juba mere ääres!!

Terje ja Merlin koos tulevaste lõpetajatega tootmisettevõttes

Oleme suureks kasvanud, peagi ootab meid ees kooli lõpetamine, eriala valimine ja tööinimese elu. Reedel, 17. veebruaril käisime Belluses vaatamas, kuidas päris töö tegemine käib. Bellus Furniture OÜ on tootmisettevõte, mis valmistab pehmet mööblit. Nägime, kuidas tehakse erinevaid diivaneid, toole ja voodeid. Saime vaadata kogu töökäiku algusest lõpuni. Tööd tegid nii töölised kui ka arvutiprogrammidega juhitavad masinad. Kõik ettevalmistatud ja kohapeal tekkinud küsimused said vastused. Nii mõnelgi meie seast tekkis huvi just sellise töö vastu. Täname sõbraliku vastuvõtu eest. Oli väga põnev!

…18. veebr.-l saadeti Tartu Peetri kirirkust viimsele teele noorena lahkunud kurtide kooli  õpetaja Liivi Lubi

20.-23. veebruar – lühike nädal – Eesti sünnipäev

Eesti Vabariigi 99. aastapäeva tähistamine toimub NELJAPÄEVAL, 23. veebruaril kell 10:00.

Pärast aktust  ja sünnipäeva tähistamist sõidavad lapsed kodudesse.

Ilmateade – 20. veebruari  hommikul sajab ladinal vihma. Porkunis laiaulatuslik kiilasjää ja hommikul +3°.

MÄRTS

MISKI POLE AJARAISK, KUI KASUTAD KOGEMUST TARGALT. (A. RODIN)

27. veebruar- 03. märts – oleme jõudnud kevadkuusse!

Teisipäeval, algusega kell 10:00, toimub  põllu-mäel vastlasõit!

Teisipäeval toimub firma Beleduc toodete tutvustus.

Samal päeval kell 15 toimub õpetajate toas infotund projektile K-2.

01.-02. märtsil (K-N) osaleb grupp sportlasi EO Talimängudel Otepääl.

Eriolümpia Talimängud – Evelyni muljed

01.- 02. märtsil oli meie kooli parimatel suusatajatel võimalus osaleda EO Eesti Ühenduse Talimängudel. Võistlused toimusid Otepääl, Tehvandi suusaradadel. Võistluste avamisele eelnes tõrvikujooks koos Eesti politseiga.

Esimesel päeval toimus eelvõistlus ja selle tulemusena paigutati võistlejad tugevusgruppidesse ehk divisionidesse. Võistlusaladeks oli valida 100m, 500 m, 1 km ja 3 km. Ain osales 3 km sõidus, kõik teised meie kooli õpilased läbisid 1 km. Pärast võistlusi oli mõnus puhata, ujuda, tantsida ja meisterdada Pühajärve SPA-s.

Teisel päeval toimusid võistlused divisionides ja teatevõistlus 4x500m.

Meie tulemused: Siim I koht, Kert, Raivo ja Anastassia  II koht, Ain ja Erich III, Angela neljas koht. Teatevõistluses  saavutasid Angela, Anastassia, Erich ja Siim omas  divisionis I koha. Sellest on lugemist ka meedias.

Talimängud on selleks korraks läbi. Ainult Ain ei saa veel puhata – paar päeva veel ja siis sõidab ta Porkuni Kooli ja Eestit esindama Maailmatalimängudele Austriasse. Hoiame Ainile pöialt!!!

EELINFO

09.03.2017 kell 17.00 on PORKUNI KOOLIS suurepärane võimalus teada saada, mida tähendab Porkuni Kooli lõpetanu jaoks kaitstud töö teenus.
1) Kes seda saab?
2) Kuidas?
3) Kui kaua?
4) Kas teenus kättesaadav igal pool Eestis?
5) Missugune on noore tööpäev (kestvus, ülesanded jne).
SEDA KÕIKE TUTVUSTAVAD KONKREETSE TEENUSE LÄBIVIIJAD, KES NOOREGA OTSESELT KOKKU PUUTUVAD.
Seega Sul on võimalus küsida otse praktikutelt!

Silva ja Kaire koos lastega ekskursioonil  Tallinnas – põgus meenutus

Neljapäeval, 02. märtsi hommikul algas meie sõit rongiga Tallinna poole. Peale tunnist sõitu jõudsime kohale ja suundusime kohe NUKU muuseumisse. Meid võttis vastu tore giid Evelin, kellega ringi liikudes nägime erinevaid nukke, teatrikostüüme. Sosistasime Soovide kaevule oma salasoovid, tegime muinasjututeemalist viktoriini, kõndisime klaassillal ning uurisime Õuduste keldrit. Peale maitsvat lõunasööki jalutasime vanalinnas ning astusime sisse Raekotta. Siin jutustas giid, kui tähtis oli Raekoda linnaelanike jaoks keskajal. See ehitati linna valitsejate nõupidamiste hooneks. Nüüd toimuvad Raekojas pidulikud vastuvõtud, kohtumised, autasustamised ja antakse kontserte. Raekoja torni tipus valvab linna väsimatult juba sadu aastaid tuulelipp Vana Toomas. Ilm oli väga ilus ja reisiseltskond rõõmus. Tallinnas käisid: Merily-Marie, Hele, Ceitlin, Kelly, Mathias, Alari, Hendrik, Kaire ja Silva.

06.-10. märts – nädal koolis

Teisipäeval, 07. märtsil saab loodetavasti läbi viia suusamaratoni.

Kolmapäeval oodatakse kogu koolipere kell 11:30  aatriumisse.

Neljapäeval kell 9:50 räägib õp. Evelyn meile MM-saalis EO Taliolümpiast Austrias. Meie koolist sõidab võistlustele Ain Põder.

Reedel, 10. märtsil kell 09:00 toimub vanematele õpilastele mm-saalis matkatarkuste koolitus.

Reedel,10. märtsil toimub kell 13:00 korraline ÕPPENÕUKOGU.

Naistepäevaüllatus! Loe Virge kommentaari…

Kooli naispere on siiralt tänulik ja üllatunud meie väheste meeste ettevõtlikkusest! Nimelt rõõmustasid nad täna meid kahe väga toreda noormehe, Argo ja Arko klaverimänguga. Suurepärane kontsert päädis aga meie meeste enda lummava etteastega …. Oi, millised tublid mehed!

Suur-suur kallistus teile!

Näitus „Punane tulikukk“ – Virge kommentaar

Reedel, 10. märtsil enne kojusõitu käisime noorema kooliastme õpilastega Rakvere raamatukogus punase tulikuke aastale pühendatud näitust vaatamas. Laste rõõm oli suur, kui nad enda kunstiteosed üles leidsid. Janeki joonistatud kukk pälvis tunnustuse. Täpsemalt uurides leidsime veel meie kooli õpilaste tehtud pilte. Pärast näituse vaatamist leidis igaüks enesele meelepärase tegevuse: kes uuris põnevaid raamatuid, kes tegutses mängunurgas. Aeg möödus ruttu ja nii pidimegi kooli tagasi sõitma …

13.-17. märts – vaheaeg läheneb – nädal koolis

Algaval nädalal on meil külas kolleegid Soomest.

Esmaspäeval, 13. märtsil  on Lepatriinu lasteteater taas Porkunis etendusega “Heategu” Algus kell 14:00 mm-saalis.

Teisipäeval, 14. märtsil tähistame emakeelepäeva.

Reedel, 17. märtsil sõidavad lapsed kevadvaheajale.

Õp. Evelyn Aini ja Andreiga Austrias – loe katkendeid  reisiblogist – kirjaviis muutmata

Esmaspäeval, 13. märtsil alustasime oma reisi Porkunist kell 12.30. Direktor Tiit, Ain, Andri ja mina sõitsime Tallinnasse, Austria suursaadiku vastuvõtule. Seda, kuidas meil seal läks, vaata esmaspäevasest AK spordiuudistest.  Tänane päev algas meil väga vara, ärkasime 3.30. Lennujaamas olime tund hiljem, lennuk väljus 6.05. Lennukis lutsutasime hoolega komme , et vältida kőrvade lukku minemist. Nüüd pärast 2,5 tunnist sõitu oleme Frankfurdi lennujaamas ja ootame järgmist lennukit. Oleme kaks tundi oodanud ja sama palju peame veel ootama. Lennujaamas on ootamas ka teised riigid, oleme kohtunud India ja USA sportlastega.

Avamine toimus samuti Schladmingi linnas. Sinna tulid ka saalihoki mängijad Grazi linnast (sõitsid 2 tundi). Avamine toimus õues, pidevas vihmasajus. See meie meeleolu ei kõigutanud. Kõik nautisid üritust täiega. Avamisel kohtusime ka direktor Tiiduga. Tema oli Austriasse saabunud  eelmise päeval ja näinud ka saalihoki esimesi võistlusi.

Reedel  võistlesid Kaarina ja Michael 5 km divisioneerimises. Ilm oli nende stardi ajaks muutunud väga soojaks, vabalt võis ringi liikuda õhukese pusa peal ja nautida päikest. Kahjuks võistlejad päikest nautida ei saanud, nendel oli rada sooja tõttu väga pehme ja mitmes kohas tuli liikuda läbi vee…

Teisipäev…Eestile täna teatesuusatamises  hõbe ja pronks. Ain saab täna kaela hõbedase medali. Juhuu!

Kolmapäev

Täna siis teatesuusatamises 4×1 km. Eesti I võistkond Kaarina, Karolyna, Michael ja Hanti saavutasid kolmanda koha.

Eesti II võistkond,  Ain, Artur, Grete ja Laura said teise koha. Homme 2,5 km eelsõit. Kui ilmaga veab siis saame gondliliftiga mäkke ka sõita.

Neljapäev…Homme 2,5 km finaal. Õhtul mängude lõpetamine. Eurospordist saab homme alates 20.00 lõpetamist vaadata.

MOTOLas ma võidan ja kui ma ka ei võida, olen ma andnud endast parima.

Laupäeval oli ilm muutunud: kevadest oli saanud sügis, oli jahe ja sadas. Stardis oli Artur, 500m divisioneerimist. Teised viibisid samal ajal linnas, mis asub võistluspaigast 500m all, kuid sinna jõudmiseks tuleb sõita 20 minutit. Noored nägid olümpiatule saabumist, külastasid Coca-Cola telk, kus sai meisterdada omanimelisi käevõrusid, teha fotosid ja oma pildiga märke.

14. märts – emakeelepäev – Imbi ja Age ühisprojekt juba aastaid…

Selle aasta emakeelepäeval oli tegemist palju.

Hooldusosakonna õpilased õppisid lihtsate liigutustega rütmisalme, kooli nooremad õpilased tegid keeleharjutusi ja mängisid koos erinevaid keelemänge. Suuremad lapsed lugesid, kirjutasid, kuulasid, rääkisid, mängisid ja mõistatasid. Ürituse lõppedes jäi aatriumisse näitus ilusatest eesti keele sõnadest. Terve kool tänab!

Lauluvõistlusest jorutab Andra …

…Laululinnul oma puu,

lapsel tihti laulud suul,

oma pesa, oma paik,

lapse laulul õnne maik…. (A. Eding)

Meie kooli laululinnud, Elise, Kert, Raivo, Rando, Rauno (Tiiu klass) ja Kristjan (Helge klass), osalesid 16. märtsil HEV koolide lauluvõistlusel Viljandis Sakala Keskuses. Korraldajaks Ämmuste Kool. Kaasa võtsime Antsu, Margiti, hea tuju, kõlava lauluhääle ja kevadpäikese. Päike oli see, kes saatis meid hommikul teele ja tagasiteel  koju,  ent jõudis loojuda enne, kui Porkunisse jõudsime. Pika ja emotsioonidega täidetud päeva üllatusesinejateks olid Lõõtsavägilased ja Adeele Sepp. Tühjade kätega ei jäänud ükski muusik: iga osaleja sai väikese kingituse. Elise aga tõi kaasa keskmises vanuseastmes saavutatud III koha. Parimaks tunnistati Valga Jaanikese Kool, kes sai korraldajaõigused järgmiseks aastaks. Jõudu neile ja okas kurku lauljatele!

Märtsivaheaja teemad pedagoogidele

*tööplaanide koostamise põhimõtete ühtlustamine;

*lillede kevadine ümberistutamine ( millest tõusis suur kära?);

*töö saviga-õpetab Egon;

*silmadega juhitav arvuti – potentsiaalid Porkuni Koolis.

*arendusrühma õppekava – veelkordne lugemine;

*“Kiusamisest vabaks!“ koolitus Paides;

*õppevahendite ruumide suurkorrastus – eestvedaja Imbi.

27.-31. märts – algab IV õppeveerand – I nädala teemad on Sinu ees.

Esmaspäeval, 27. märtsil kell 10:45 LEMMIKLOOMAPÄEV.

Teisipäeval algusega kell 09:00 aatriumis ameti- ja tervisepäev ILU JA TERVIS.

Teisipäeval sõidavad õp. Merlini klassi  lõpetajad tutvuma Rakvere Ametikoolis õpitavate erialadega.

Kolmapäeval kell 9:00 räägib kooliõde Ippe C- ja D-korpuse klassidele ohtudest kevadel (mm-saalis).
Neljapäeval sõidab grupp lõpetajaid tutvuma edasiõppimisvõimalustega Astangul.

Reedel on õp. Terje klass õppekäigul Väike-Maarjas.

Reedel,31. märtsil toimub EEL üldkogu taas Tartus.

Lemmiklooma päev koolis – raporteerivad Imbi ja praktikant Liina

Täna oli koolimaja saginat täis, sest aatriumi täitsid meie töötajate perede lemmikud. Õpetaja Marika pere lemmikuks on kaks tõeliselt suurt ja põnevat aafrika hiidtigu TIP ja TÄP. Õpetaja Inga pere lemmikuteks on uhke küülik SÜSI, imearmas chihuahua FIONA, rahulik merisiga LOHUTUS ja väike sõbralik kana TIBI. Õpetaja Egoni pere lemmikuks on ägedat värvi ja uudishimulik küülik JUSS.

Praktikant Liina pere lemmikuks on lumivalge ja punaste silmadega küülik PAKSU. Õpetaja Terje pere lemmikuks on stoiliselt rahulik staartaks* ROMMI.

Kasvataja Kaja pere lemmikuteks on rahulik ja sõbralik siledakarvaline taks NELLY ning ilus nooruke saksa dogi JASMIN. Õpetaja Imbi pere lemmikuks on kilpkonn LILI. Õpetaja Helge  pere lemmikuteks on ilusad ja väsimatud lauljad viirpapagoid TIPSU ja LILLI ning nümfkakaduud KUSTI ja ISSU. Õpetaja Virge pere lemmikuteks on sõnakuulelik staarkoer* EMMA ja vahva kassipoiss WILLU. Kalevi pere lemmikuks on oma pererahvast väga hoidev ja kaitsev koer JULIA. Õpetaja Anu pere lemmikuks on rahulik ja julge esinemisega kass KITTI . Urma pere lemmikuks on põnevate värvidega  armas kass KITI.

Marina pere lemmikuks on tõeliselt suur ja sõbralik berni alpi karjakoer PATRIK.

Urve pere lemmikuks on uudishimulik ja valvas saksa lambakoer TONT.

Galina pere lemmikuks on väle ja vilgas deegu POTSU.

*esinesid aastatetagusel lemmikloomapäeval vanas koolimajas

Suur tänu teile, armsad kolleegid, et muutsite päeva kõigile meeldejäävaks!

Terje ja Virge organiseeritud suursugune AMETIPÄEV 28. märtsil

Tänavune ametipäev oli seotud ilu ja tervisega. Päeva aitasid põnevaks teha külalised erinevatelt erialadelt. Meile tutvustasid oma tööd kosmeetik Eve, küünetehnik Johanna, massöör Kaidi, juuksur Jelena õpilasega, sumotreener Riho õpilasega ja „lektor“ medõde Ippe.

Gruppidesse jaotatud koolipere pidi tööaja tabelit ja oma „käekella“ järgides kellaajaliselt õigetesse töötubadesse jõudma. „Töökohal“ ammutasid kõik ilu- ja tervisealaseid teadmisi ning oskusi. Noorematele ja hooldusklasside õpilastele pakuti tegevustoas võimalus mängida erinevaid ilu- ja terviseteemalisi rolli- ja lauamänge, sirvida raamatuid ning värvida pilte erinevatest ametiesindajatest. Medõde tuletas oma loenguga meile meelde, kuidas hoiduda kevadistest ohtudest õues. Vitamiinipommiga lõppenud üritus tõi tarkust nii suurtele kui väikestele. Korraldajad tänavad  kõiki külalisi ja abilisi oma panuse eest!

Külaskäik Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusesse – muljed

30. märtsil tutvusid Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusega Imbi, Küllikese ja Merlini klassi õpilased ja lapsevanemad. Õpilastest olid kaasas Marin, Richard, Gert, Kristiine, Kristjan ja Salme.

Astangule jõudsime kell 11.00, kus meid võttis vastu sealse maja kommunikatsioonispetsialist Maris Saar. Esimene poolteist tundi tutvustas Maris koolimaja, näidates õpilaskodu ja õppeklasse. Samal ajal tehti ka ühele meie kooli õpilasele hindamine, mis aitas välja selgitada tema õpivõimalusi Astangul. Järgneva poole tunni jooksul tutvustas rehabilitatsiooniteenuste koordinaator nende kooli reahabilitatsiooniteenuseid ja näitas antud teenusega seotud ruume. Pärast lõunat suundusime loengusaali. Seal oli meil suur au tutvuda ühe toreda Astangu kooli õpilasega, kes rääkis oma õppimatulekust ja õppimisest ning vastas meeleldi esilekerkinud küsimustele. Järgnes loeng-arutelu õppimisvõimalustest, õppekorraldusest ja tööhõive teenustest nende koolis. Päev oli põnev ja pikk ning andis meile kõigile palju mõtlemisainet.

Lastega olid kaasas Merlin, Küllike ja Imbi.

EEL üldkogu Tartus

31. märts  – Virge, Age, Urve ja Tiiu osalevad Tartus EEL üldkogul, mis seekord toimub kutseõppekeskuses (Kopli 1; http://khk.ee ), B korpuse konverentsisaalis B 121.). Porkuni kooliperele lugemisvara vt , mis meid seal ees ootas…

Päevakava:

10.30 – 11.00 Saabumine, registreerimine, hommikukohv
Kogumiku Eripedagoogika jagamine tellijatele – Kaja Pastarus
Tagasivaade viimasele üldkogule – Vello Saliste
Võimalus tutvuda ja soetada kirjastuse Studiumi õppevahendeid
11.00 – 11.20 Üldkogu avamine – Lea Pilme, Meelika Maila
Uute liikmete vastuvõtmine – Lea Pilme
Kutsetunnistuse üleandmine – Lea Pilme, Triin Kivirähk
11.20 – 12.00 Kutsehariduse võimalused HEV-õppijatele – Mari Tikerpuu (HTM)
12.00 – 12.30 Tartu Kutsehariduskeskuse võimalused ja HEV-õppija tugisüsteem – Reelika Metsa
12.30. – 13.30 Lõuna (C korpuse õpperestoranis)
13.30 – 13.40 2016. majandusaasta aruande kinnitamine – Lea Pilme, Urve Pihlapson
13.40 – 14.00 EEL põhimääruse muudatuste arutelu ja kinnitamine – Lea Pilme
14.00 – 14.30 Juhatuse uue liikme valimine
EEL tegemistest (koostöö teiste tugispetsialistide erialaliitudega, Tartu Ülikooliga; uue juhatuse töökorraldusest jm – Lea Pilme
14.30 – 14.45 Kohapeal tõstatatud küsimused, probleemid, ettepanekud, rõõmusõnumid – EEL liikmed
14.45 – 15.00 Kogumiku Eripedagoogika nr 52 esitlus – Kaja Pastarus

APRILL

KAS KÕNNIME AEGLASELT VÕI KIIRESTI, TEE JÄÄB IKKA SAMAKS.  (HIINA VANASÕNA)

03.-07. aprill

03-09. aprillini toimub meie koolis Erasmus+ KA2 projekti „Inclusion in Motion“ ehk “Kaasamine liikumise abil” üks moodulitest. Projektis osalevad Porkuni Kool Eestist, Kirkonkylän Koulu Soomest, Grundschule Neuenkirchen Saksamaalt ja Specjalny Osrodek Szkolno Wychowawczy Poolast.

Majas toimub mitmesuguseid ühisüritusi, õpitube, matku ja väljasõite:

– teisipäeval toimuvad  riikide tutvustus ning  erinevate rahvatantsude õpitoad;

– kolmapäeval toimub väljasõit Jääaja Keskusesse ning  Teaduskeskusesse AHHAA  – kaasa sõidavad õp. Tiiu ja õp. Merlini klassi õpilased;

– neljapäeval toimub õppetundide külastamine, liikumisaktiivsuse tegevused ja õhtul disko;

– reedel on  tantsupäev, taju- ja tunnetustoad ning ujula- ja saunaõhtu;

– laupäeval toimub tutvumine Eesti pealinnaga.

Kõik laabus suurepäraselt – Tuuli on meil tubli-tubli-tubli!

Nüüd saad lugeda Tuuli ja Urve täpsemat kokkuvõtet toimunust.

Väliskülalised Porkuni Koolis (03.-07. aprillil)

Porkuni Kooli pere osaleb kahe aasta jooksul projektis “Inclusion in Motion” ehk “Kaasatus läbi liikumise”. Tegemist on SA Archimedes rahastatud Erasmus+ strateegilise koostöö projektiga, mis sai ametliku alguse septembris 2016.

Meie ehk täiskasvanute jaoks, kannab projekt vilju, kui suudame liita lapsi eri maadest ja eri koolitüüpidest ning küpsevad teadmised igas lapses läbi põhiidee: „Teeme koos ja ma saan aru“. Projektis osalevad 4 kooli: Porkuni Kool – Eestist, Kirkonkylän koulu– Soomest, Grundschule Neuenkirchen – Saksamaalt, Specjalny Osrodek Szkolno Wychowawczy – Poolast.

Ole igav, teoreetiline, väheaktiivne- nii saad tunni, kus ei taha õppida ükski laps. Haridusliku erivajadusega lapsel on sisemise motivatsiooni hoidmine raske. Meie tahtsime projekti tegevustega ühendada täiskasvanute teadmised aktiivsest õppest, nn tavakooli lapse uudishimu kogeda ja haridusliku erivajaduse õpilase võime õppida läbi eakaaslase matkimise.

Iga kokkupuude välise maailmaga suurendab teadmisi teistest koolidest ja nendes õppivatest lastest- kuidas elavad, milliseid tegevusi tavaliselt teevad, milliseid tähtpäevi pidulikult tähistavad, milliseid spordialasid harrastavad ja milliseid toite söövad. Kuid kokkupuuted teiste lastega valmistavad ette palju olulisemaks elus- kuidas kuulata ja ennast väljendada. Raskemaks tegi selle nii kasutatav keel (inglise), kui ka erinev valmisolek mõista ja aktsepteerida teistsugust last.  Pikk kodust eemalolek (7 päeva) oli esmakogemus mitmetele- Marekile, kelle kodu on katoliiklikus kloostris.

Järgnev on katse kirjeldada aktiivseid tegevusi nädalas. Tänaseks on see minevik, kuid loodetavasti unustamatu möödunu, mis muutis noorte maailma. Porkuni Kooli põhiväljundiks projekti ajal sai kokkuleppe kohaselt füüsiline aktiivsus, eelkõige tants. Esimene päev (03.04) oli paljudele lastele esmaseks laeva- ja lennukisõidu kogemuseks. Tallinnasse saabus kakskümmend üks noort, koos saatjatega: 10 inimest Saksamaalt, 8 Soomest ja 10 Poolast.  Õhtuks jõuti majutuskohta – Tamsalu Spordikompleksi hostelisse.

Teisipäev, 04.04.2017, algas Porkuni Kooli hommikuringis, kuulates ja kogedes eesti keele kõla ja tema alternatiivseid väljendusvahendeid- lihtsustatud viipeid. Külalised said rinda nimedega märgid ja toimus esmane tutvumine. Seejärel suundus kogu koolipere multimeedia saali vaatama partnerkoolide esindajate tutvustusi oma kodumaade ja kodukoolide kohta. Tutvuti üksteisega läbi muusikaliste mängude ikka nii, et ühest-kahest uuest tuttavast järjest suurema tuttavate ringini. Eriti kaasahaarav oli nn sõbra äratamine kivistunud kujust Arvo Pärdi vaikse „Spiegel in Spiegel“ saatel. Koolikeskkonnaga saadi tuttavaks põneva QR-koodidega mänguga. Nüüd oli vaja teha meeskonnatööd grupikaaslastega- kasutada iPad`i, lugeda inglise keelt ja orienteeruda kaardis. Ruumidesse oli peidetud Porkuni koolihoone pildiga pusle tükid, mille leidmine võimaldab hiljem ka kodukoolis oma lugu jutustada.  Peale ühist lõunasööki algasid tantsude töötoad. Iga maa esindajad olid oma kodumaalt kaasa toonud ühe tantsu, mida nad töötoas õpetasid teistest maadest pärit lastele. Nii tantsiti Soome töötoas jenkat, poolakad õpetasid kaunist poloneesi, sakslased juhendasid vana esiisade rahvatantsus kaasalöömist ja eestlaste töötoas hüpeldi polkat. Töötubade lõppedes kogeti nn originaalesitust ja ka ise õpitut ühistantsimisena.

Kolmapäev oli lastele muuseumiõppe päev, et lisaks raamatuteadmisele näha kõike oma silmaga ning käega järele proovida. Seekord valisime Jääaja Keskuse keskkonnateemalise aktiivõppeprogrammi „Eestimaa looduse lugu – jääajajärgne elustiku areng“.  Õhtu leidis nelja erineva rahvuse lapsed lustimas AHHAA Keskuses, kus põnevust sai nii palju, et ei mahtunud ettenähtud aega ära.

 Neljapäev algas koos uute sõpradega ülekoolilise liikumisaktiivsuse päevaga. Kaelakaart juhatas spordisaalis 13 ülesandeni, mis pani proovile lapse osavused, võimed ja meeskonnatöö oskused. Porkuni Kooli õpetaja sai kasutada erinevaid aktiivseid õpetamisviise kutsudes külalised ainetundidesse. Nii dramatiseeriti üheskoos muinasjutt „Bremeni linna moosekandid“ (Saksa laste kodulinn), õpiti Bee-Bot roboti abil matemaatikat, nimetati mängude abil kella-aegu, tehti koos muusikalisi ülesandeid jne.  Peale lõunat ootasid külalisi jälle aktiivsed tegevused. Seekord oli neil võimalus katsetada tasakaalulauaga sõitmist, proovida grossingu abil hüppamist ja X-Box`ga tantsimist. Õhtu lõpetati meeleoluka disko ja näomaalingutega. Reedel oli ärev eelkõige Porkuni Kooli perele. Nii mitmedki täiskasvanud said tantsupartneriteks õpilased, et esitada rumbat, rock`n`rolli, balletti, valssi, tecnot, kantrit jne. Toimus tantsupäev. Kolm eri maa võistkonda külalistest ja üks võistkond Porkuni Kooli lastest asusid ära arvama 13 tantsunumbrit, kõik erinevates tantsustiilides. Väljakutse osutus põnevaks, sest oli tantse, kus kõigi maade lapsed olid esitatud tantsustiili kohta eriarvamustel.

Külalistele silmad särasid, sest selline kogemus koolikeskkonnas oli neile esmakordne. Koostöös valmistati  tantsude teemalised plakatid meenutamaks seda koju jõudes. Väikese vaba aja tegevusena enne järgnevaid töötubasid said lapsed minna matkale, et tutvuda kauni Porkuniga. Roniti Porkuni Paemuuseumi tornitippu. Programmi koostamisel pidasime üheks oluliseks missiooniliseks tegevuseks leida võimalus lasta õpilastel kogeda, mida tähendab olla eluaegselt ratastoolis, pime või mitte saada kasutada helilist kõnet. Kolmes töötoas kogeti kuidas erinevate puuete puhul hakkama saada. Kasutati PCS suhtlustahvleid, ratastoolidele mõeldud takistusradasid, 3-D pilte, nägemisvälja ahendavaid prille, valget keppi jne.

Peale töötubasid ootas külalisi ees tore ja lõõgastav lustimine Porkuni Kooli basseinides ja saunades.

Laupäeva, 08.aprilli, hommikul sõitsid kõik sõpruskoolide esindajad Tallinna loomaaeda. Veel sai sõbral käest kinni hoida ja öelda, et ta on oluline. Emotsioone võimendasid ka toimekad loomad. Viimane ühine koosolemine andis võimaluse tänada ja anda kätte osalemistunnistused, mis jäävad neile meenutama põnevat nädalat Eestis. Külaliste viimane öö Eestis möödus hostelis Tallinna vanalinna serval, mistõttu oli külalistel hea võimalus iseseisvalt kauni Tallinna vanalinnaga tutvuda ja lähedastele meeneid osta. Pühapäeval asusid kõik külalised koduteele.

Meie soov üheskoos kogedes luua ühiseid mälestusi, teadmisi ja oskusi läks täide. Meie õpilaste maailm muutus. Ja ehk ei olegi paremat tagasisidet lastelt, kui ütlus, et „Me ei taha veel koju minna!“. Aitäh kõigile, kes teadmisterohket ja sõbralikku maailma luua aitasid.  Täname väga Tamsalu Spordihoone hostelit, OÜ Joosandit, OÜ Contarot, OÜ Bremmer Reisid ja kõiki Porkuni Kooli lapsi ning töötajaid.

Küllikese kommentaar  õppekäigust  Virumaa loomade varjupaika

05. aprillil – lemmikloomade nädalal (koolis) otsustasime külastada ka nn „koerte ja kasside lastekodu“ Rakveres. Õpilased said teada palju õpetlikku – mida tuleb arvestada, kui võtad endale koju lemmiklooma. Õppekäik täitis igati oma eesmärgi. Varjupaiga loomade lugude kuulamine läbi varjupaiga hooldaja kirjelduse puges hinge kõigile. Hoiame  pöialt, et armsad kassid-koerad endile kodud leiaksid!

Elleni eestvedamisel taaskohtumine neljajalgsete sõpradega!

Kolmapäeval, 05. aprillil peale õhtusööki ootasid mänguväljakul meid koerad. Sellel aastal olid  koolis juba uued koerad. Viis olid Saksa lambakoerad; üks Sheltie Kolli ja üks Labradori retriiver. Kutsad näitasid oma peremeestega, mida nemad on koolis õppinud – kõrval; lama; istu; tule!  Lapsed plaksutasid peale iga etteastet. Üks koertest pidi jälgi mööda inimest otsima ( kelleks oli meie Kalev). Lapsed olid vaimustuses, kui koer Kalevi üles leidis. Ja siis oli meie lastele kõige põnevam osa  – koertega suhtlemine. Oh seda rõõmu, paitamist ja kallistamist!

Veel viimased kallid ja kohtumiseni! – hüüdsid meie lapsed.

10.-13. aprill – nädal koolis

Vaikne nädal ja SUUR REEDE …

Teisipäeval, 11. 04. kell 12:45 sõidab õp. Evelyn Merlini ja Terje kl. poistega Kadrinasse, et harjutada ronimist mööda seina.

12. aprillil läheb õp. Milli oma lastega rongiga Tallinnasse Nukuteatrisse.

Kolmapäeva hommikul kell 09:00 mm-saalis KEAT – programmis osalevatele õpilastele loeng “Kannatanu abistamine”

Sama päeva õhtul kell 17:15 on aatriumis MÄNGUDE ÕHTU.

Neljapäeva hommikul kell 09:00 etendub pühadeteemaline näidend.

Neljapäeval pärast näidendit on õp. Virge klassis TT 1. kooliastme ühistund “Muna-koks, muna-koks…”

Neljapäeval sõidavad lapsed kodudesse tavalisel kellaajal.

Oh, kui toimekad on meie pedagoogid!

Kadrinas „mägesid vallutamas“ – Evelyni meenutus

Tänu huviklubi „Nelson“  eestvedajale, Vahur Leemetsale, oli 8 poisil võimalus kogeda kaljuronimist. Selleks sõitsime Kadrina, kus oli 5 erineva raskusastmega ronimisseina. Alustasime kõige lihtsamast seinast,  seejärel liikusime edasi. Iga järgnev sein oli eelmisest veidi keerukam. Einar ja Andrei suutsid „vallutada „ kõik viis rada.  Oma julgust ja osavust suutsid ületada aga kõik.

17.-21. aprill – nädala sündmused

Esmaspäeval, 17. aprillil toimub pedagoogide infotund kell 08:30 – meil on tähtsaid asju arutada…

Reedel, 21. aprillil sõidab õp. Imbi oma noortega õppekäigule Rakverre.

Hooldusklasside oskuste päev – Hinna kokkuvõte üritusest

19. aprillil kell 10.00 kogunesid kõik hooldusklassid multimeediasse, et näidata oskuseid, mida on aasta jooksul õpitud. Õpetaja näitas õpilasele tema enda tegevusest pilti. Õpilase ülesanne oli lava äärele asetatud paljude töövahendite hulgast leida just talle vajalikud vahendid. Kõik õpilased leidsid oma esemed, mitte keegi ei võtnud võõraid vahendeid. Tublid!

Mõnel õpilasel jätkus energiat isegi publikuga suhelda, mis on iseenesest väga positiivne. Teine õpilane oli jälle nii oma töösse süvenenud, et ei tõstnud kordagi pead ega vaadanud kõrvale. Üksikud õpilased jõudsid isegi selja taha piiluda, et vaadata, kas taldrikus ikka komme veel on, sest peale edukat etteastet ja publikule kummardamist sai iga laps tänuks ühe kommi ja väga tugeva aplausi. Kõike seda, mismoodi iga õpilane oma tegevust sooritas, oli väga, väga põnev jälgida. Olen täiesti kindel, et peale sellist etteastet tõusis iga õpilase enesehinnang kohe päris palju, sest muidu õpitakse ju oma klassis ainult enda õpetajaga. Peale tegevuse sooritamist koristas iga õpilane ise oma vahendid ja viis tagasi sinna, kus need olid.

Lõpuks laulsime ühiselt meile juba tuttavaid laule ja õpilased tegid vapralt kaasa neid liigutusi, mis selle konkreetse laulu ajal vaja teha oli. Üritus lõppes „Seebimulli diskoga“ ja vestlusega ühises kohvilauas.

Ilmateade – 21.aprilli hommikul Porkunis lumi maas!

24.-28. aprill – plaanid

Sel nädalal on grupp pedagooge ( Urve, Anu, Reine, Ruth, Tiiu ) seoses projekti Erasmus+ KA1 “Meeskonnatöö oskuste areng” Soomes.

25.-27. aprillil on õp. Merlini klassi noored klassiekskursioonil Rootsis.

Kolmapäeval sõidavad lapsed ujumusvõistlustele Valtu.

Reedel, 28. aprillil kell 09:00 toimub projektiga “Kiusamisest vaba kool” liitunud klasside ühisüritus “Sõbraga koos”
EO Eesti Ühenduse ujumisvõistlus – kommenteerib Evelyn

Kolmapäeval, 26. aprillil toimus Raplamaal, Valtu ujulas Eriolümpia ujumisvõistlused. Võistelda sai 25 m ja 50 m ujumises, lisaks toimus koolide/asutuste vahelised 4×25 m teatevõistlus. Võistlustelt tõime koju 6 hõbemedalit – Monika, Elise, Noel, Rihard ja Erich. Kristjan sai III koha, Nastja 4. ja Kalevi 7. koht. Teateujumises saavutasime omas divisionis II koha.

Sõbraga koos – „Kiusamisest vabaks“ – Silva, Terje, Inga ja Virge ühisüritus

Jürikuu viimasel reedel kogunesid programmi „Kiusamisest vabaks“ liitunud klassid aatriumisse, et üheskoos tegutseda ning väärtustada sõprust. Üritusele oli programmi tegevusega tutvuma kutsutud teiste klasside õpetajaid.

Alustuseks moodustasime loosi teel meeskonnad, et tegutseda suur-väike käsikäes. Seejärel suundusime kokakunsti proovima. Katnud enestele mm-saali teelauad, hakkasime videot vaadates meenutama, kuidas kõik algas. Teed juues ja juurvilju krõmpsutades jälgisime hoolega iga klassi väärtuskasvatuse teemalisi etteasteid. Sellele järgnesid nähtu-kuuldu kohta arutelud ja erinevatel pusle-piltidel situatsioonide lahendamised. Pärast pikka mõttetööd saime meeskonnamängu mängida ja sõbra seljale massaži teha. Päev lõppes endale uue väikese sõbra otsimisega, kelleks oli PÄRIS OMA VÄIKE SÕBER KARU!

Loodame, et innustasime kolleege ja aitäh kõikidele osavõtjatele ning Mairile, Monikale, Agele, Tuulile ja Kalevile osutatud abi eest!

MAI

SIPELGAD PIDAVAT OLEMA USINAD TÖÖTEGIJAD, KUID KUIDAS ON NEIL  ALATI  AEGA  MEIE PIKNIKUKORVE RÜNNATA? ( MARIE DRESSLER)

02.-05. mai – lõpuks ometi mai! – mis siis nüüd?

Teisipäeval, 02. mail sõidavad õp. Küllikese klassi lapsed Konuveresse Papagoi Keskusesse.

Kolmapäeval lähevad õp. Inga klassi lapsed ekskursioonile Kundasse ja enda julgust proovile panema Lontova Seiklusparki.

Neljapäeval sõidab õp. Evelyn tublimate sportlastega kergejõustikuvõistlustele Tallinnasse.

Neljapäeval lähevad õp. Terje, Merlini ja Imbi kl. noored uudistama Tallinnas toimuvat messi “NOOR MEISTER 2017”. 

Reedel on õp. Reine ja Anu klassi lapsed ekskursioonil Mädapea mõisas.

Kooli kodulehel on juba pikemat aega tööpakkumine – ootame väga oma meeskonda kvalifikatsiooniga füsioterapeuti (1,0 ametikohta). Kasuks tuleb vene keele oskus. Tulevik näitab…

Ilmateade 02. mail

Lõpuks maikuu saabumisega on ilm kevade moodi – aprill oli erakordselt külm, lumi sagedane külaline. Nüüd lubatakse isegi üle 10 kraadi päeval!

Küllikese klass   PAPAGOIKESKUSES  02.05.2017

Ilmataat oli meile varunud ekskursiooniks ilusa päikesepaistelise sooja ilma. Papagoikeskuses võttis meid vastu piraat Katariina. Nagu teada, peab igal piraadil olema papagoi. Sellel piraadil oli neid mitu. Eriti huvitavad olid kaks lindu: 1) Robi, kes on Aafrika papagoi. Aafrika papagoisid peetakse maailma kõige intelligentsemateks lindudeks, nad on võimelised rääkima õppima kuni 2000 sõna. Robi on esinenud ka televisioonis ja raadios ja on ennustanud jalgpalli maailmameistrivõistlusi 98 % täpsusega. 2) Hüatsint-sini-aara on papagoidest suurim. Antud lind oli väga sõbralik. Ta näitas meile käskluse peale oma ilusaid tiibu ja lubas kõigil endaga pilti teha. Tal on keskuses ka lennutuba, kuna ta peab saama iga päev vähemalt 25 km lennata. Saime papagoide kohta teada palju huvitavat. Lisaks on keskuses olemas hotell papagoidele, kuhu linnuomanikud saavad vajadusel oma lemmikud turvaliselt hoiule jätta. Lõpuks võisime puurides olevaid linde lähemalt uurida. Võtsime ka õnneloosi, kus iga loos võitis. Huvilised said mälestuseks osta papagoiteemalisi suveniire. Piraat Katariina kinkis meile raamatu „Kata ja Robi“. Raamatu anname kooli raamatukokku, et kõigil huvilistel koolis oleks võimalus papagoidest rohkem teada saada. Lõunatasime Märjamaal Vana Bussika Pubis. Oli huvitav ja uusi teadmisi andev päev. Küllike, Maire ja praktikant Annela

Ekskursioonil Kundas – Inga memuaarid

3. mail käisime ekskursioonil Kundas. Meil vedas – ilm oli suurepärane! Külastasime Kunda Tsemendimuuseumi. Saime teada, miks ja kuidas hakkas inimene ise valmistama kivi; kuidas töötavad ahjud ning ronisime ka ise ühte pöördahju, kogesime tunnet, kuidas ahjud keerlevad; vaatasime ja võrdlesime oma käe mõõte ja Eesti kuulsuste käejälgi ning tutvusime välja pandud  vanade mänguasjade näitusega. Külastasime ka üht Eesti vanimat hüdrojaama ning Kunda jõe ürgorgu.

Ees ootas meid veel Lontova Seikluspargi külastus. Ronides panid lapsed proovile enda võimed ja läbisid  raske seiklusraja. Peale füüsilist pingutust oli tore pikniku pidada. Käisime ära ka Kunda rannas ning imetlesime imelist vaadet merele. Seda kõike soovitame teil minna endalgi vaatama, sest Kunda on ilus ja puhas linn. Õhtuks olime üsna väsinud, kuid jäime ekskursiooniga väga rahule.Suured tänud õpetaja Evelynile ja Antsule! Reisisellid Renneli, Liivi ja  Inga soovitavad – külastage Kundat!

Kevadine mitmevõistlus kergejõustikus – Evelyn on teinud kokkuvõtte

Neljapäeval, 04. mail toimus Tallinnas EVPISL  kergejõustiku mitmevõistlus. Aladeks oli kaugushüpe, 60m- ja 200m  jooks. Auhinnaks oli iga vanuseklassi kuuele parimale diplom ja karikas. Meie kooli õpilastest saavutas Angela I koha, Elise III koha, Vova saavutas neljanda koha, kohe tema järgi tuli Kaimo viindaks. Mathias, Kert, Kalevi ja Noel esimese kuue hulka ei tulnud, kuid oma parima andsid ka nemad. Suur kiitus kõikidele sportlaste tublide tulemuste eest!

Noor Meister 2017

Porkuni Kooli noored käisid neljapäeval, 04. mail  Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses uudistamas võistlust Noor Meister 2017.

Kutsemeistrivõistlustel osales 400 kutsekooli õpilast 31 erialal.

Õppimisvõimalusi oma koolis tutvustas 25 kutsekooli ja 3 rakenduskõrgkooli.

Avatud oli 11 töötuba, kus külastajad said ise eri ametites kätt proovida.

Kutsevõistlustel osalesid ka meie kooli õpilased Monika ja Einar, kes  kuulusid Väike-Maarja Õppekeskuse puhastusteenindajate võistkonda. Olime nende suuremad pöidlahoidjad ja fännid. Monika ja Einar said oma ülesannetega väga hästi hakkama. Meil oli võimalus tutvuda erinevate ametitega ja näha, kuidas noored oma tööd teevad. Lapsi toetasid/julgustasid  olid Merlin, Terje, Mairi ja Imbi.

Õppekäik Mädapea mõisaparki

Oli ilus, päikseline 05. mai hommik. Reine ja Anu  klassid suundusid kodupaiga ümbrust avastama. Tore Mädapea mõisa perenaine Marika võttis meid vastu oma töid ja tegemisi täis valduses. Valmistati ette pojengi ja floksi peenraid. Suures kasvuhoones oli värvilistes pottides ootamas suur istikute “meri”. Lastele pakuti istet lehtlas ja pakuti head-paremat. Korjasime ja maitsesime karulauku. Lapsed uudistasid pargis olevaid skulptuure. 17. juunil on kõik kutsutud nautima õitsvaid  Hiina keisri lemmiklilli!

08.- 12. mai – hoog ei paista raugevat – sündmused rulluvad Sinu ees lahti …

Esmaspäeval, 08. mail on koolis FOTOGRAAF.

Esmaspäeva pärastlõunal saavad osad õpilased Kadrinas proovida oma oskusi ronimisseinal.

Esmaspäeva õhtul kell 17:15 toimub mänguväljakul LIIKLUSPÄEV (vihma korral võimlas).

Teisipäeval, 09. mail sõidavad õp. Halti ja Milli klassi lapsed Tallinna Loomaaeda.

Teisipäeval ja neljapäeval sooritavad eksamit noored ratturid lubadega jalgrattasõiduks

Kolmapäeval sõidab õp. Evelyn jalgpalluritega EO võistlustele Viljandisse.

Neljapäeval lähevad õp. Terje klassi noored rongiga ülikoolilinna Tartusse.

Neljapäeval läheb õp. Silva näiteringi lastega Tartusse Teatrifestivalile “Savilind”, kus nad esitavad näidendi “Igal ühel on oma saladus“.

Külas liikluspolitseinik – Sirle meenutus

Mida teevad kõik inimesed iga päev?  Nii pöördus meie külaline politseinik Piret 08. mai õhtupoolikul meie poole. Õige vastus – liikleme. Suured ja väikesed, jalgsi ja ratastel, teedel ja tänavatel. Aga tihti toimuvad ka liiklusõnnetused. Et neid ei juhtuks, liikleme ohutult. Oleme liikluses rahulikud ja tähelepanelikud, teistele eeskujuks. Seda kõike õppisimegi ühiselt ja Pireti abiga.

Aitäh Ellenile, et aitasid oma sõpru ohutult liiklema!

Kadrinas ronimas – Evelyni kommentaar

Esmaspäeval, 08. mail oli paljudel Inga, Silva ja Tiiu klasside õpilastel võimalus oma oskusi ja julgust proovile panna Kadrina ronimisseinal. Ronida sai erinevatel radadel, iga järgnev rada oli eelnevast raskem.

Sel õppeaastal me rohkem ronima ei lähe, kuid loodame, et huviklubi „Nelson“ on ka edaspidi nõus meid ronima kutsuma ja õpetama. Suur, suur aitäh huviklubi „Nelsonile“ kõikide ronijate poolt!

Õppekäik Tallinna Loomaaeda – Halti, Milli, Galja ja Marit – ühine aruanne

Käisime 09. mail Tallinna Loomaaias. Sõit loomaaeda kulges erinevate emotsioonidega, kuna pidevalt sadas lund ja Tallinna poole sõites oli maa üsna valge. Õnneks oli loomaias ilus ilm ja päike paistis kogu seal oldud aja.

Lastele loomaaias väga meeldis. Nägime väga palju erinevaid kitselisi, elevante, ninasarvikuid, lõvisid, ahve, krokodille, pesukarusid, tantsivat papagoid jne. Kahjuks ei näidanud meile ennast tiigrid ja jääkaruema oma pojaga. Lastele tundus eriti meeldivat pesukarude ja paavianite juures, kuna nemad olid eriti aktiivsed ja tulid lastele väga lähedale. Paavianid hüppasid, jooksid ja mängisid, nende juurest oli lapsi raske ära saada. Suurt huvi pakkus ka elevant, keda nägime üsna ligidalt, ning lapsed nägid, kui suur loom see elevant ikka on. Väga aktiivsed olid ninasarvikud, kes oma aedikutes ringi liikusid.

Peale mõnda tundi loomaaias said lapsed kõhud täis söödud ja hakkasime koju tagasi sõitma.

Teatrifestival „Savilind“ – Silva meenutus läheb ajalukku

Porkuni kooli näitetrupp osales 11. mail Tartu Sadamateatris toimunud XV teatrifestivalil Savilind näidendiga „Igaühel on oma saladus“.  Osalejaid oli üle Eesti ning sellel aastal ka Lätist ja Soomest.

Meie noored  jäid oma etteastega rahule, tundsid isetegemisrõõmu näitlemisest ja sellest, et publik elas etendusele kaasa. Meile tulid pöidlaid hoidma ka Terje klassi noored, suur tänu neile! Mälestuseks toredast päevast saime festivali sümboli – väikese savist linnukese. Erilised tänusõnad Kairele, Kalevile ja Antsule!

EO Eesti Ühenduse jalgpalliturniir – Evelyn kommenteerib veelkord

Kolmapäeval, 11. mail toimus Viljandis Eriolümpia jalgpalliturniir. Võistlema tuli 18 kooli/asutust üle Eesti. Porkuni Kooli võistkond (Ain, Einar, Kristofer, Kaimo, Erich, Andrei, Kert V., Kristjan M.,)  sattus eeltulemuste põhjal neljandasse tugevusgruppi. Selles grupis õnnestus meil kaks mängu võita ja  ühe 0:0  viigi saada. Tasuks II koht. Auhinnaks saime suure karika, diplomi ja kaks jalgpalli.

15.- 19. mai – nädal koolis

Esmaspäeval, 15. mail, on õp. Küllikese klass ümbruskonnas jalgsi matkamas.

Kolmapäeval ja neljapäeval sooritavad jätkuõppe noored Väike-Maarja Õppekeskuses 2. taseme kutseeksamit.

Neljapäeval, 18. mail, lähevad õp. Helge klassi lapsed ekskursioonile Viljandisse ja õp. Küllike oma lastega Rakverre.

Samal päeval kell 13:00 on kooli aiandi juures TAIMELAAT.

Reedel sõidavad õp. Imbi ja õp. Silva kl. noored õppekäigule Oandusse.

REEDEL, 19. mail  toimub majas koolituspäev “Rütmidega päevas arvestamine ja seeläbi lapse individuaalne toetamine waldorf – pedagoogikas” Tartu Maarja Kooli näitel.

ILMATEADE – 13.- 14. MAI – esimesed soojad päevad!

Kogu ilmavärk olevat 2 nädalat ajast maas… Seekord siis sedapidi.

Kunstiprojekt „Valgele valgega ehk värviliselt“ – Kaja ja Merlini kokkuvõte

16. mai hommikul sõitsime Tallinna Tondi Põhikooli, et osaleda kunstiprojektis „Valgele valgega ehk värviliselt.“ Kodutööd olime juba 03.maiks posti teel ära saatnud. Need olid nüüd kiletatud ja Tondi kooli ümbritsevale aiale näituseks välja pandud. Päev oli sisutihe, toimisid mitmed erinevad töötoad (pallimeri, feltive, nukufilmi lastestuudio jpm.), teatrietendus ja jäätisesöömine. Lõpus toimus tänuüritus ja meie Veiko sai auhinnalise koha joonistuse „Kass“ eest. Kõigile pakuti veel muffineid ja limonaadi. Oli tore ja rõõmurohke päev.

Anu ja Reine klassid Põltsamaal

Kolmapäeval, 17. mail külastati Põltsamaa vaatamisväärsusi. Esimene peatus oli Põltsamaa lossihoovis asuv toidumuuseum. Tee toidumuuseumisse viis läbi veinikeldri, kus olid seintel kauneid joonistused ja palju suuri veinivaate, milles omal ajal veini laagerdati. Toidumuuseumis sai ülevaate toidutootmise ajaloost Põltsamaal alates 1920a, mil toodeti kohvi, tärklist, veini jne. Eriti värvilisteks toodeteks olid kosmonautidele suunatud tuubitooted. Nii mõnelgi meist tuli lapsepõlv meelde, kui nägime neid toredaid ja imemaitsvaid maiuseid, mida isegi lapsena pidevalt sõime. Peale muuseumi külastamist astusime läbi Katre Arula käsitöökojast, kus oli palju ilusat eesti käsitööd. Külastasime ka roosiaeda, kus kahjuks roosid veel ei õitsenud, kuid saime näha teisi ilusaid ja värvilisi lilli, mis tegid meele rõõmsaks ja päeva päiksepaisteliseks.

Õppekäik mere äärde – Imbi ja Silva memuaarid

Käisime reedel, 19. mail Oandu looduskeskuses, kus saime osa programmist „Lahemaa – rannamaa“. Looduskeskuses tutvustas giid meile erinevaid rannakarpe, veetaimi ja kalu. Pärast tubaseid tegevusi matkasime Oandult mere äärde Altjale. Matkarajal näitas giid meile erinevaid taimi ja uurisime loomade-lindude tegutsemise jälgi. Mere ääres vaatasime  veetaimi, rannakarpe, võrgukuure ja suurt Altja titekivi.

Laupäev, 20. mai 2017 – erakordselt kurb päev.

Lahkujad igavikuteele on

                              TIIU JESSE ning HEIDI MÄGI.

Tiiu Jesse jääb mälestustesse kauaaegse Porkuni Kurtide Kooli õpetajana;

Heidi Mägi oli kauaaegne Tamsalu Gümnaasiumi muusikaõpetaja  – koorijuht ja Porkuni Kooli sõber.

                            Päikene tõuseb ja vaob,
inimene elab ja kaob…

22.- 26. mai – hoog-ei-rauge  uudised

Ilm suviselt soe – LÕPUKS!

Esmaspäeval, 22. mail, lähevad õp. Küllikese lapsed “Mesilind” mesilastallu matkama ja teisipäeval linnaekskursioonile Rakverre.

Teisipäeval võtab õp. Evelyn tublimate sportlastega osa EO suvemängudest Valgas.

Teisipäeval sõidavad õp. Imbi kl. lapsed ekskursioonile Tartusse.

Kolmapäeval sooritavad lõpetajad eesti keele eksamit.

Neljapäeval lähevad õp. Silva ja Milli klassi lapsed ekskursioonile Põlvasse.

Reedel, 26. mail toimub staadionil kevadine spordipäev.

Mõned nopped toimunust…

Küllikese klassi jalgsimatk ja õppekäik MESILINNU mesindustalusse

Hommik ehmatas meid, kuna vihma sadas ladinal. Aga kella 11 paiku läks ilm ilusaks ja matk võis alata. Kui kõhud tühjaks läksid, võtsime tee ääres natuke einet. Mesilasse jõudes oli peremees ametis uute mesitarude valmistamisega. Saime mesilastest teada palju uut ja huvitavat, (nt, et mesilased ei armasta võõraid lõhnu, nagu lõhnaõli, deodorant jms, see teeb nad tigedaks). Nägime, kuidas mesilased vett  joovad ja et selleks peab olema spetsiaalne seadeldis ja vesi ei tohi olla külm. Mesinik Enn näitas meile mesilasi näidisraami seest, kõik said mesilaspere elu vaadata nii lähedalt kui tahtsid, kartmata nõelata saada. Mesilasema, kes oli märgistatud valge täpiga, muudkui munes tühjadesse meekannudesse. Ööpäevas muneb ta kuni 2 000 muna. Veendusime, et mesilased on ühed imelised putukad, kes on väga töökad ja puhtust hoidvad. Nägime ka tänapäeva meevurri tööpõhimõtet ja saime teada, kuidas saab mesi purki. Lõpuks kostitas mesinik meid meega ja andis mett kaasa ka klassis nautimiseks.

SUUR TÄNU MESILINNU TALU MESINIK ENN`ule, kes on sama töökas nagu tema mesilasedki. Suud said magusaks Küllike ja õpilased Ceitlin, Kelly, Ken, Kristjan ning Tarvo.

Tore päev Tarvo kodus – klassiõpetaja meenutus

Kooliaasta hakkab lõppema ja samuti Tarvo koolitee Porkuni Koolis. Otsustasime klassiga Tarvole külla minna. Ilmataat oli meie poolt ja hoidis päeva suviselt sooja, nii et liinibussiga ja jalgsi oli mõnus rännata. Sai grillitud ja  tšillitud.TÄNAME TARVO PERET SÜDAMLIKU JA SOOJA VASTUVÕTU EEST!  TÄNAME AS GoBus`i !

23. mai 2017, Küllike, Maire ja õpilased Ceitlin, Kelly, Ken ning Kristjan.

Ekskursioon Tartusse

Teisipäeval, 23. mail käisid Tartus ekskursioonil Imbi klassi õpilased. Külastati Eesti Rahva Muuseumi ja Tartu Ülikooli botaanikaaeda.

Ekskursioon Viljandisse – Helge ja Hinna ühised meenutused

18. mail käisime Viljandis. Tutvusime Jaani kirikuga ja Paul Kondase keskuses maalinäitusega. Käisime lossivaremetes, rippsillal ja järve ääres, kus oli lastele tehtud ahvatlevate atraktsioonidega mänguväljak. Lastele meeldis lustida nendel põnevatel ehitistel. Ükski ekskursioon ei kulge ilma toidupausita, niisiis valisime selleks „Minikohviku“, mis tundus meile sobiv. Kõhud täis söödud ja siis võis tagasitee kooli alata.

Aitäh kõikidele osalejatele ja eriline tänu Antsule, kes meile ka ühtlasi giidiks oli! Tänavad Helge, Hinna, Kaidi ja Galina.

EO suvemängud Valgas – väsimatu Evelyn on teinud kokkuvõtte

Suvemängud, selle õppeaasta viimane Eriolümpia spordivõistlus, toimus Valgas. Võistlusaladeks oli kaugus- ja kõrgushüpe, 100-, 400- ja 1500m jooks ja  pallivise või kuulitõuge. Iga sportlane sai osaleda kolmel alal, lisaks meeskondlik pendelteatejooks. Meie tulemused: omas tugevusgrupis saavutasime pendelteatejooksus I koha. Kolm medalit õnnestus võita Marttil (kaugus II, 400m III, 100m II) ja Eliisel (kaugud I, pallivise II, 100m III). Raivo (kaugus I, 400m III) ja Erich (400m III, 100m II)võitsid kaks medalit. Kaimo, Eliisa (mõlemad400m III), Angela (kaugus II) ja Vladimir (kaugus II) võitsid ühe medali.

Võistlustel oli meil sel korral kaasas Inga klass. Nende tugevate ergutuste saatel oli hoopis kergem võistlustel pingutada. Aitäh Inga klassile!

Ekskursioon maanteemuuseumisse – Milli ja Silva pajatus

Neljapäeval, 25. mail, sõitsime selleaastasele pikemale ekskursioonile Põlvamaale- maanteemuuseumisse. Meid võttis vastu sõbralik giid, kes tutvustas meile muuseumieksponaate välisterritooriumil. Saime põhjaliku ülevaate koos praktiliste näidetega sellest, miks peab kinnitama turvavöö. Seejärel jagati meid kahte rühma. Üks rühm läks liikluslinnakusse elektriautodega sõitma ja teine rühm tõukeratastega vigursõitu tegema. Hiljem rühmad vahetusid. Enne koduteele asumist sõime Teemajas maitsvat lõunasööki. Aitäh Kairele ja Antsule abi eest!

Hooldusklasside õuemängud – Anu ja Inge aruanne

Reedel, 26. mail oli meie koolis spordipäev, kuid hooldusklassid otsustasid seda päeva tähistada koos mängimisega. Kogunesime grillmaja juurde, et päikesepaistel lustida. Olime ettevalmistanud mitmeid mänge nagu „Pallide otsimine“, „Rongisõit“, „Oravapojad“ jne. Meie mängudes ei olnud kaotajaid – kõik olid võitjad, kõik olid tublid. Tänutäheks osalemise eest sai iga klass kommikoti ja iga laps sai tänukirja osalemise eest .Mängides läks aeg lennates ja kõigil oli puna palgel soojast päikesest ning suud naerul rõõmsast mängimisest.

JUUNI

SÕNAD ON NAGU LEHED. NAD LENDAVAD SUUST VÄLJA JA TUUL KEERUTAB NING KEERUTAB NEID. LÕPPKOKKUVÕTTES EI VÕI SA KUNAGI KINDEL OLLA, KUHU NAD VÄLJA JÕUAVAD.  (Fred Jüssi)

29. mai-03. juuni – nädal koolis

Esmaspäeval, 29. mail kell 13:00 toimub  traditsiooniline Lõpetajate puu istutamine.

Esmaspäeval sõidavad Evelyn, Andi ja  Kristiina lastega Nõmme Seiklusparki.

Teisipäeval on õp. Virge klass ekskursioonil Tallinna Loomaaias.

Teisipäeval sooritavad lõpetaad viimast eksamit.

Teisipäeval ja kolmapäeval on julgemad ratturid 2-päevasel jalgrattamatkal.

Ja hakkabki see õppeaasta otsi kokku tõmbama.

2017. aasta koolilõpetajate puu istutamine

Lõpetajate puu istutamine on Porkuni Koolis juba pikaaegne traditsioon. Sellel aastal istutasid lõpetajad kooli direktori juhendamisel  torkava kuuse, nimega „Hopsii“. Puu istutamist aitasid klaverimänguga kaunimaks muuta Caroliine ja Kerstin Tamsalu Gümnaasiumist. Külla olid tulnud selle aasta lõpetajatega varasemalt tegelenud Porkuni Kooli endised õpetajad ja kasvatajad. Lõpetajad tänasid kooli töötajaid laulu, tänukaartide ja lilledega. Et puu paremini kasvama hakkaks, mängiti ümber puu ringmängulaulu „Kodu ehitan ma endal …“  Lõpuks toimus ühine snäki- ja vestlusring.

SUUR TÄNU KÕIGILE, KES PUU ISTUTAMISELE KAASA AITASID!

Tänavad Küllike, Merlin, Silva, Terje, Imbi, Reine – nende pedagoogide käe alt said tänavused lõpetajad tuule tiibadesse.

Lahe päev loomaaias – Virge memuaar

Enne kooli lõppu jõudsime ka ekskursioonile minna – nimelt käisime Tallinna Loomaaias. Et ikka klassis õpitud võõramaa loomad paremini selgeks saavad, on neid hea oma silmaga näha. Kuna loomaaed on väga suur, siis ühe korraga kõiki sealseid elukaid vaadata ei jaksa ning me tegime valiku just kaugel maal elutsevate loomade otsimiseks. Paljud loomad puhkasid pärast hommikusööki ja me nägime neid selili olles või oma pesades ja puurides. Seekord me ei kohanud ka jõehobu… Aga lisaks saime ise ronida, piknikku pidada ja jäätist limpsida.

Jalgrattamatk 2017 – traditsiooniline kauaoodatud õppeaasta lõpuüritus valitutele

Seekordne  jalgrattamatka teekond viis meid Porkunist  Vahakulmu – Moe – Tapa – Lehtse – Jäneda – Valgehobusemägi –Mägede – Albu – Käravete – Ambla – Naistevälja – Porkuni. Kahe päeva peale sõitsime kokku 118 km !!! Ääretult tublid matkasellid! Meie matka jäävad MEENUTAMA  korduvad probleemid sõiduvahenditega, tuul, vihm, päike, lõkkel endale vorsti ja kartuli küpsetamine, telgis magamine, rebaste ristimine, ujumine, karu nägemine, torni ronimine, väsimus, lõunasöök kohvikus. Lastega koos talusid raskeid ilmaolusid Enn, Renneli, Inga, Kristiina ja Evelyn. Aplaus!

03. juuni 2017 – viimane koolipäev lastele – ees on mõnus suvepuhkus!

2017. a. lõpetajad – XII lend on Teie ees!

ÕPILASED                                                                          

  1.  Kriselle Kalm
  2.  Gert Lepanurm
  3.  Merily-Marie Mägi
  4.  Tarvo Talv
  5. Jaana Roots
  6. Monika Press
  7. Einar Igo
  8. Ain Põder
  9. Kristofer Muškov
  10. Veiko Kits
  11. Andrey Kapitonov
  12. Salme Loor

                               * Aasta õpetaja 2017     – Kaire Kaljuvee

                                        *Aasta kasvataja  2017  – Asta Griffel

                                                   *Aasta abi 2017  – Enn Griffel

Enne pidulikku lõputseremooniat avati Tuuli eestvedamisel hooldusosakonnas TUNNETUSSEIN.

Aktusele järgnes hoogne kevadpidu „Suur sillerdav suvi“ (kasvatajate ühistöö tulemus). Ja siis nad läksid – kes rõõmsalt, kes kurvalt…

 05.- 09. juuni – nädal ilma lasteta

Kolmapäeval, 07. juunil toimus kõigile soovijaile  ( soovijaid oli VÄGA palju) koolituspäev Ahtme Koolis. Lisaks  oli võimalus tutvuda Kukruse mõisaga, Eesti Kaevandusmuuseumiga ning Purtse linnusega. Direktorile tänud vägeva kultuuriprogrammi organiseerimise eest!

Reedel, 09. juunil kell 09:00 toimub õppeaastat kokkuvõttev ÕPPENÕUKOGU.

Kolmapäeval, 21. juunil peab kolleegidele pidu ametist lahkuv Keiti Elken – tuult tiibadesse Sullegi!

PS – Porkuni Kool tänab Sind, Karl Ander Pais! (noormees alternatiivteenistusest)

Rühkides läbi elu ilu ja valu

olgu Sulle laternaks

Su oma süda.

Aeg on inimese väärtuslikem varandus. Kui sul ei ole midagi öelda, siis ära raiska enda ja ennekõike teiste aega. (Fred Jüssi)

Peatse kohtumiseni!